Cardano (ADA) kopen?: Waarom zou je dit moeten doen?

Zo Koop Jij Snel, Veilig En Goedkoop Jouw Cardano!

Gemiddelde leestijd: 62 minuten
veilig cardano kopen logo linker zijkant

Cardano (ADA) is een gedecentraliseerd derde-generatie proof-of-stake blockchain. Een hele mond vol, maar na het lezen van dit artikel begrijp je precies wat het betekent.

We vertellen je namelijk graag alles over deze bijzondere cryptocurrency, die zich op meerdere vlakken weet te onderscheiden van Ethereum en andere digitale munten en crypto projecten.

Wat maakt Cardano uniek en hoe kan je veilig Cardano kopen? Wat is de verwachting voor de lange termijn? Bij welke broker kan je Cardano goedkoop kopen? De voor- en nadelen, tips, interessante weetjes het gaat allemaal aan bod komen in dit complete artikel.

Lees hieronder snel verder en ontdek alles wat je over Cardano moet weten!

Welke onderwerpen vind je in dit artikel?

Dit artikel beschrijft tot in detail wat Cardano precies is, maar het is geen investeringsadvies. Uiteindelijk is de keuze aan jou. Wel is het goed om je informeren.

Zodoende hebben we alle bijzondere eigenschappen van Cardano en de voor en nadelen van deze crypto op een rijtje gezet. Ook de volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • Wat is Cardano?
 • Wat is de token van Cardano?
 • Wie heeft Cardano bedacht?
 • Waar focust het team van Cardano zich op?
 • Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van Cardano?
 • Wat is het verschil tussen Cardano, Bitcoin en Ethereum?
 • Welk doel heeft Cardano?
 • Waarom is Cardano de ‘derde generatie cryptocurrency’?
 • Welke toepassingen heeft Cardano?
 • Ouroboros: Wat is het en welke oplossingen biedt het?
 • Hoe werkt Cardano?
 • Wat maakt Cardano uniek?
 • Wat is een Cardano staking pool?
 • Waar kun je Cardano kopen?
 • Wat is het verschil tussen een exchange en een broker?
 • Hoe kies je een goede exchange of broker?
 • Hoe gaat het kopen van Cardano in zijn werk?
 • Welke bedrijven maken gebruik van Cardano?
 • Wat zijn de voordelen van Cardano?
 • Wat zijn de nadelen van Cardano?
 • Veelgestelde vragen over Cardano
 • Conclusie: Is het kopen van Cardano een goed idee?

Wat is Cardano?

Cardano is een blockchain van hoge kwaliteit. Het gebruikt namelijk peer-reviewed wetenschappelijke studies als bouwstenen voor de updates van zijn systeem.

Dit houdt in dat verschillende wetenschappers betrokken zijn bij dit project. Bovendien zijn er verschillende wetenschappelijke studies geschreven voordat Cardano in 2017 zijn intrede deed op de cryptomarkt.  

“Cardano claims it will solve most of the issues that plague well-established cryptocurrencies such as Bitcoin and Ethereum”

– Stan Schroeder in het artikel ‘Cardano a rising cryptocurrency that will change the world’  in het digitale magazine Mashable

Wat is de token van Cardano?

ADA is de token van het Cardano platform. De oprichters van dit project hebben dat niet zomaar gedaan. Het is een eerbetoon aan de wiskundige Ada Lovelace. Zij schreef het allereerste computerprogramma uit de geschiedenis.

Een algoritme moest uitgevoerd worden door een apparaat genaamd de  ‘Analytical Engine’ van Charles Babbage. Dit was de eerste digitale computer: een groot moment uit de geschiedenis!

Wie heeft Cardano bedacht?

Charles Hoskinson is een van de mede-oprichters van Ethereum. Hij begon in 2015 met het ontwikkelen van Cardano en bracht het platform in 2017 op de cryptomarkt. Al snel presenteerde Cardano zichzelf als een alternatief voor Ethereum. Beide platforms willen een gedecentraliseerd systeem bouwen.

Tevens worden zowel Cardano als Ethereum gebruikt voor toepassingen zoals smart contracts.  Cardano beschouwt zichzelf als een verbeterde variant van Ethereum en noemt zich zelfs een ‘derde generatie’ blockchain tegenover de ‘tweede generatie blockchain’ van Ethereum.

De droom van Hoskinson en Wood

Charles Hoskinson is een wiskundige en de mede-oprichter van Ethereum. Tegenwoordig is hij eigenaar van het blockchainbedrijf Input Output (IOHK), dat hij samen met Jeremy Wood oprichtte. Ook deze crypto expert was in 2013 betrokken bij de oprichting van Ethereum.

Wood en Hoskinson bundelden hun krachten en zetten een toonaangevend bedrijf op het gebied van onderzoek naar blockchain op de markt. IOHK is een volledig gedecentraliseerde organisatie die hoogstaande academische principes hanteert bij het ontwikkelen van software.

Dit houdt in dat blockchain oplossingen voor zijn klanten moeten voldoen aan allerlei eisen op het gebied van wetenschappelijke betrouwbaarheid.

Betrokkenheid van drie bedrijven

De komst en indrukwekkende groei van Cardano hebben we te danken aan drie bedrijven, namelijk Input Output Hong Kong (IOHK), de Cardano Foundation en EMURGO. In 2015 was IOHK in handen van Jeremy Wood, die ook betrokken was geweest bij de oprichting van Ethereum.

Hij vroeg Hoskinson om met hem samen te werken op het gebied van onderzoek naar en het bouwen van cryptocurrencies en blockchains. Het hoofdproject van IOHK is Cardano, het smart contract platform dat ADA als token heeft.

Welke bedrijven heeft Hoskinson nog meer opgericht?

De klanten van IOHK zijn zowel afkomstig uit de publieke als private sector. Ook de overheidssector maakt inmiddels gebruik van de blockchain oplossingen die IOHK ontwikkelt. Een van de producten van IOHK heeft inmiddels wereldfaam verworven: het gedecentraliseerde smart contracts platform Cardano.

Dit is niet het enige blockchain project dat Hoskinson realiseerde. Een paar jaar geleden richtte hij ook het gedecentraliseerde platform BitShares, dat wereldwijde betalingen efficiënter moet maken. De token van Bitshares heet BTS.

BitShares

De crypto carrière van Hoskinson is indrukwekkend. Toch is hij nog geen tien jaar actief in deze snelgroeiende industrie. Hoskinson betrad de cryptowereld in 2013 met Invictus Innovations.

Dit bedrijf richtte hij op samen met programmeur Dan Larimer, met als het doel een succesvolle introductie van het BitShares netwerk. BitShares is decentraal omdat het bestuurd wordt door zijn investeerders in plaats van een aantal toezichthouders.

Conflict tussen Buterin en Hoskinson

2013 kan absoluut een sleuteljaar genoemd worden in de carrière van Charles Hoskinson. Destijds begon hij met het Bitcoin Education Project. Bij dit online instituut ontmoette hij Vitalik Buterin, die we waarschijnlijk allemaal kennen als de oprichter van Ethereum.

Het klikte zo goed tussen de twee mannen dat Hoskinson een van de in totaal acht mede oprichters van Ethereum. Helaas botsten Hoskinson en het Ethereum regelmatig over hoe het verder moest met het crypto platform.

Buterin droomde van een open-source non-profit bedrijf met een gedecentraliseerd bestuur. Hoskinson betoogde juist dat er wel sprake moest zijn van profit en een officiële bestuursstructuur. Er ontstond een geschil en uiteindelijk verliet Hoskinson het Ethereum project in de zomer van 2014.

Waar focust het team van Cardano zich op?

Het team achter Cardano volgt een aantal principes en en ideologieën. Hun focus maakt Cardano uniek. Men is niet begonnen met de publicatie van een whitepaper.

In plaats daarvan lag de focus op onderzoek. Het team werkt op basis van de volgende belangrijke principes, die de steunpilaren vormen van Cardano:

 • Toepassing van kernelementen in zeer modulaire praktische code
 • Kleine teams van academici en ontwerpers die zich bezighouden met peer-reviewed onderzoek
 • Scheiding van boekhouding en berekeningen in verschillende lagen.
 • Het willen bevorderen van een gedecentraliseerd financieringsmechanisme voor de toekomst.
 • Gebruik interdisciplinaire teams bestaande uit experts.
 • Structuur in de capaciteit om post-ingezette systemen te upgraden zonder het netwerk te ruïneren.
 • Snel wisselen tussen whitepapers, implementatie en gloednieuw onderzoek dat nodig is om problemen op te lossen die tijdens reviews zijn gevonden.
 • Het willen verbeteren van crypto. Zo moet de gebruikerservaring voor mobiele telefoons simpeler, praktischer en veiliger worden.
 • Belanghebbenden beter betrekken bij de procedures omtrent hun cryptomunten.
 • Het zorgen van een gezonde en gebalanceerde middenweg wat betreft wetgeving rondom cryptocurrencies.
 • Een door standaarden gestuurd proces aan geïnspireerd door de Internet Engineering Task Force. Dit betekent dat een  toegewijde basis wordt gebruikt om de laatste protocol-layout vast te leggen.

Cardano: op weg naar de top?

Het is jammer dat Hoskinson het Ethereum project verliet, maar dit leidde uiteindelijk wel tot de komst van IOHK en Cardano. Het hoofddoel van dit bedrijf is anno 2023 nog steeds om zowel bedrijven als academische instellingen en overheidsinstanties te helpen bij het opbouwen van blockchains en cryptocurrencies.

Vandaag de dag is IOHK zeer betrokken bij zijn eigen blockchain project Cardano (ADA), dat zich uiteindelijk moet gaan ontwikkelen tot het meest toonaangevende smart contracts platform ter wereld. Cardano neemt het in dat opzicht op tegen Ethereum, een geduchte tegenstander.

Betrokkenheid van wetenschappers

IOHK werkt samen met de Cardano Foundation en EMURGO. De eerste twee zijn stichtingen zonder winstoogmerk, terwijl het derde bedrijf wel geld wil verdienen met het project. Het is voornamelijk IOHK die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Cardano. Natuurlijk doet het bedrijf dit niet alleen.

Het werkt samen met een groot aantal academici om onderzoek te doen en updates van het platform mogelijk te maken. Wetenschappers van over de hele wereld beoordelingen de platform-updates voordat ze daadwerkelijk worden doorgevoerd.

Een van de vereisten voor een update van het Cardano platform is dat het schaalbaar is. Is dat niet het geval? Dan vindt de update pas plaats wanneer echt alles klopt.

Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van Cardano?

Cardano is een cryptocurrency met veel potentie. Dat blijkt wel wanneer je kijkt naar de meest belangrijke kenmerken van deze cryptocurrency. Wij hebben ze overzichtelijk voor jou op een rij gezet.

Cardano bestaat uit meerdere lagen

De meeste blockchain systemen nemen één facet van de technologie voor hun rekening. Cardano is de uitzondering op de regel. Het omvat alle generaties blockchain in drie verschillende lagen.

Het wil een betaalsysteem zijn, maar ook een smart contracts platform en een snel en efficiënt blockchain project. Dit ontwerp maakt van Cardano langzamerhand een grote speler op de crypto markt.

Cardano heeft met succes een Proof of Stake systeem uitgevoerd

Een aanzienlijk deel van de huidige blockchain technologieën gebruikt een protocol genaamd
Proof of Work (PoW) uit. PoW is uiterst complex en kost veel energie.

Tegenwoordig is er echter een alternatief: Proof of Stake, onder andere gebruikt door Cardano. Het PoS-protocol verbruikt veel minder energie en verwerkt transacties zeer snel en efficiënt.

Hoe werkt Proof-of-Stake?

Laten we even uitleggen hoe Proof-of-Stake werkt. Het blockchain netwerk functioneert niet zonder nodes. Dit zijn computers die transacties op het netwerk valideren. Dit proces vindt ook plaats bij Proof-of-Stake. Nodes valideren transacties en creëren blokken door digitale munten in een zogeheten ‘stake wallet’ te plaatsen.

Het is essentieel dat deze coins in de wallet blijven staan. Zodra een gebruiker ze gaat verhandelen is er geen sprake meer van staking. Bij een standaard versie van Proof-of-Stake zijn personen die weinig cryptomunten bezitten niet in staat om te staken. Hoe meer ADA je echter bezit, hoe groter de kans dat het netwerk jou als node uitkiest.

Cardano gebruikt peer-reviewed onderzoek

Geen enkel ander team in de crypto industrie gebruikt zoveel wetenschappelijk onderzoek als die van Cardano. Veel crypto projecten zijn in feite een forked code van Bitcoin of Ethereum.

Cardano is echter uniek in zijn soort en gebruikt technologieën als Ourobouros, waarover later meer. Overal vrijwel elke technologie en beslissing wordt overlegd door een team (peer-reviewed) en dit geeft Cardano een zeer sterke basis.

Wat is het verschil tussen Cardano, Bitcoin en Ethereum?

Een belangrijke reden waarom Charles Hoskinson zijn nieuwe project Cardano lanceerde is dat er een goed alternatief moest komen voor Bitcoin en Ethereum. Met name de fouten van Bitcoin waren Hoskinson een doorn in het oog. Neem nu de veelbesproken ecologische impact van Bitcoin.

Cardano heeft als proof-of-stake blockchain veel minder impact op het milieu. Daarnaast moeten er in de nabije toekomst smart contracts, multi-currency ledgers en inheemse tokens op het Cardano platform worden gelanceerd. En dit allemaal op een efficiënte manier zonder hoge kosten. Pakt dat succesvol uit, dan kan Cardano wel eens een grote concurrent worden van Ethereum.

Bitcoin en Cardano: De grote reus en klein duimpje

Bitcoin is de oudste en meest bekende cryptocurrency ter wereld. Het succes van deze cryptocurrency heeft geleid tot ontelbaar veel altcoins en blockchain projecten, waaronder Cardano. Het is zeker interessant om BTC eens te vergelijken met ADA.

Een van de grootste verschillen is natuurlijk de waarde van de token. BTC is momenteel duizenden euro’s waard en Cardano niet. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo heeft Bitcoin veel meer naamsbekendheid en wordt het op vrijwel elke cryptocurrency exchange gebruikt.

Daarnaast houden veel meer programmeurs zich met de Bitcoin blockchain bezig en keuren allerlei diensten en bedrijven Bitcoin betalingen goed. Cardano heeft nog een lange weg te gaan, wil het dit ook bereiken.

Cardano als alternatief voor Bitcoin: dit zeggen specialisten

Bitcoin is een grote reus en Cardano een klein duimpje. Tenminste, op dit moment nog wel. Dat wil niet zeggen dat de ADA token nooit een gigant kan worden. Wij zien de toekomst van dit project zeer positief in. En daarin zijn we absoluut niet de enige.

Cardano is volgens veel crypto analisten nu al een uitstekend alternatief voor Bitcoin omdat het sneller en goedkoper is. Bovendien is het zeer betrouwbaar en, heel belangrijk in deze tijd, door het Proof-of-Stake protocol veel duurzamer dan Bitcoin.

Lees ook: Alternatieve cryptomunten voor Bitcoin >>

Ruimte voor groei

Cardano draait om professionaliteit en innovatie. Dit kan het project van Hoskinson nog wel eens heel ver gaan brengen. Voor de ‘gewone investeerder’ is de lage prijs van ADA bovendien erg aantrekkelijk. Er is nog veel ruimte voor groei en dat is interessant.

Dit wil niet zeggen dat Bitcoin in de nabije toekomst qua prijs niet meer verder gaat groeien. Maar voor de gewone investeerder is 1 Bitcoin kopen op dit moment niet meer haalbaar, al is het uiteraard mogelijk om Bitcoin in delen te kopen en toch flink te profiteren van de groei van deze cryptomunt.

Maar aangezien de prijs van ADA laag is én er sprake is van innovatie, is de potentie van deze crypto om een alternatief te worden voor Bitcoin zeer groot.

Welk doel heeft Cardano?

Cardano wil de schalingsproblemen waar Bitcoin en Ethereum mee kampen oplossen. Het beschouwt Bitcoin als de ‘eerste generatie cryptocurrency’ die het concept van digitaal geld introduceerde en Ethereum als de ‘tweede generatie’ die de toepassing van crypto naar smart contracts introduceerde.

Cardano ziet zichzelf als de ‘derde generatie’ crypto omdat het zowel de schaalbaarheid als interoperabiliteit en duurzaamheid van crypto wil verbeteren.

Op welke manieren wil Cardano problemen oplossen?

In plaats van te proberen om wereldwijde regelgevers te dwarsbomen, bouwt Cardano een blockchain met beleid in het achterhoofd, om financiële oplossingen te leveren aan iedereen.

De blockchain en crypto crypto industrie is nog relatief jong en kampt daardoor met diverse problemen. Cardano pakt dit onder andere aan op de volgende manieren:

 • Het gebruik van wiskunde om een veilige blockchain te maken die minder vatbaar is voor aanvallen van criminelen.
 • Scheiding van zowel de boekhoudkundige als de computationele lagen.
 • De productie van een veilig stemkastje voor token-eigenaren.

Waarom is Cardano de ‘derde generatie cryptocurrency’?

Diverse crypto experts noemen Cardano regelmatig de ‘derde generatie cryptocurrency’. Om dat te begrijpen moeten we even kijken naar Bitcoin en Ethereum. Bitcoin werd opgericht in 2009 als een digitaal, veilig en gedecentraliseerd betalingsnetwerk.

Wereldwijde betalingen moesten sneller, veiliger en efficiënter plaatsvinden, vond oprichter Satoshi Nakamoto. Betalingen vonden plaats met de digitale munt Bitcoin (BTC).

Het project van Nakamoto (overigens een pseudoniem) ontwikkelde zich binnen een paar jaar tot een fenomeen in de financiële wereld, zij het met flinke pieken en dalen. Het succes van deze cryptocurrency leidde tot de komst van ontelbaar veel alternatieve munten, altcoins genoemd.

Van Ethereum naar Cardano

Een van de meest bekende altcoins is Ethereum. Het werd in 2015 opgericht door Vitalik Buterin en een team van crypto specialisten, waaronder de al eerder genoemde Charles Hoskinson. Dit is een platform voor de ontwikkeling van d’Apps en wordt door investeerders en crypto analisten de ‘tweede generatie cryptocurrency’ genoemd.

Inmiddels is het tijd voor Cardano. Het is een nieuwe generatie crypto omdat het de fouten van de eerste en tweede generatie wil oplossen. Cardano gebruikt nieuwe technologieën om schaalbaarder, duurzamer en veiliger te zijn dan Bitcoin en Ethereum. Uiteraard vind je in dit artikel een uitleg van deze technologieën, zoals Ouroboros.

Hydra: innovatieve en baanbrekende schaaloplossing

Het team achter Cardano wil problemen in het netwerk en bepaalde inefficiënties oplossen. Wanneer er sprake is van veel drukte loopt het Ethereum netwerk wel eens vast. Daarnaast lopen de kosten van GAS flink op. Bij Cardano is dat niet het geval omdat het probleemloos zeer veel transacties per seconde kan verwerken.

Een paar jaar geleden publiceerde ontwikkelaar Charles Hoskinson een paper waarin hij de nieuwe schaaloplossing van de Cardano blockchain gedetailleerd uit de doeken deed. De schaaloplossing kreeg de naam ‘Hydra’ en is een extra laag bovenop het Proof-of-Stake protocol van Cardano.

Dit klinkt technischer dan het in feite is. Iedereen die verbinding maakt met het netwerk maakt 10 zogeheten ‘heads’ aan. Dit zijn tien doorvoerbanen die zorgen voor een efficiënte verwerking van transacties en data.

Microbetalingen en smart contracts

Dankzij de 10 heads is de schaalbaarheid en verwerkingstijd van transacties en data lager dan ooit. Bovendien is er minder opslagruimte nodig voor de nodes van het Cardano netwerk.

Dit kun je als gebruiker heel eenvoudig micro betalingen verrichten, stemmen en contracten op te stellen. Transacties kunnen zelfs offline verwerkt worden. En als klap op de vuurpijl is Cardano in staat om per seconde meer dan een miljoen transacties te verwerken!

Haskell: mogelijk baanbrekende programmeertaal

Cardano is geprogrammeerd in Haskell, een speciale taal dat uiterst geschikt is voor data analyse en allerlei zakelijke toepassingen. In de nabije toekomst kan het wellicht gebruikt worden voor organisatorische en/of financiële toepassingen. Gebeurt dat daadwerkelijk? Dan kan Cardano met recht baanbrekend worden genoemd.

Op dit moment is het platform nog volop in ontwikkeling. Het team achter Cardano is zeer ambitieus en streeft er naar om op basis van de wetenschap vooruitgang te boeken. Is Cardano een echte concurrent van Bitcoin en Ethereum? De tijd zal het leren, maar de potentie is er zeker.

Welke toepassingen heeft Cardano?

Cardano’s primaire toepassingen zijn identiteitsadministratie en traceerbaarheid. De eerste toepassing kan worden gebruikt om procedures te verbeteren en te vereenvoudigen die het verzamelen van gegevens uit verschillende bronnen vereisen.

De laatste toepassing kan worden gebruikt om de fabricageprocessen van een product op te sporen en te controleren. Denk bijvoorbeeld aan de herkomst tot goederen en het mogelijk ontmantelen van de markt voor namaakproducten.

Meerdere toepassingen

Crypto omvat veel meer dan het betalen met digitale munten alleen. Cardano is zoals je al kon lezen daar een uitgelezen voorbeeld van. Het heeft een breed scala aan toepassingen. We zetten ze voor het gemak even voor je op een rij:

 • Het kopen van digitaal geld, zowel op korte als lange termijn.
 • Het bouwen van gedecentraliseerde toepassingen en systemen door programmeurs op het Cardano platform.
 • Atala PRISM, een product van Cardano, kan worden gebruikt in de onderwijswereld om kwalificaties te valideren en zo transparantie te garanderen. Tevens kan Atala PRISM gebruikt worden door de (federale) overheid voor elektronische identiteitsverificatie.
 • Cardano’s product Atala Scan wordt gebruikt  om vervalsingen van producten te herkennen.
 • Atala Trace is een product van Cardano dat steeds vaker wordt gebruikt. Het houdt toezicht op de toeleveringsketens in de landbouw.

Ouroboros: Wat is het en welke oplossingen biedt het?

Een groot probleem waar zowel Bitcoin als Ethereum door wordt geplaagd zijn vertragingen van netwerken en hoge kosten als gevolg van de toename van transactiehoeveelheden. Het team achter Cardano heeft een oplossing bedacht voor de schalingsproblemen: Ouroboros.

Hoe werkt Ouroboros?

Ouroboros is een zogeheten ‘Proof of Stake’ algoritme dat wordt gebruikt bij het minen van blokken. Met deze methode is het mogelijk om transacties sneller te verwerken. Minstens zo belangrijk is het feit dat er op deze manier flink wordt bespaard op energiekosten. Het gebruikt namelijk geen kopie van specifieke blockchains op elke node, zoals bij Bitcoin het geval is.

In plaats daarvan verbetert de blockchain van Cardano de verschillende nodes in een netwerk door één leider aan te wijzen die verantwoordelijk is voor het verifiëren en valideren van aankopen van een verzameling nodes. Vervolgens stuurt het leidende knooppunt transacties naar het primaire netwerk.

Veilig ontvangen en versturen van ADA

Ouroboros zorgt ervoor dat ADA te allen tijde gemakkelijk en veilig kan worden verzonden en ontvangen. Tevens waarborgt het de veiligheid van smart contracts op de Cardano blockchain.

Tegelijkertijd geeft Ouroboros als als een PoS consensus algoritme  beloningen incentives aan token-eigenaren die hun ADA inzetten op het netwerk .

Welke voordelen biedt Ouroboros?

Een zeer groot voordeel van Ouroboros is de mathematische veiligheid en zekerheid bij het kiezen van blockchain validators. Andere blockchains beweren dat block validators worden geselecteerd. Dit kan echter niet worden bevestigd. Bij Ouroboros heb je deze zekerheid wel omdat het een verifieerbare manier is om een validator te selecteren.

Tevens hebben alle ADA token houders een kans hebben om een blok te verifiëren, waarvoor ze mogelijk een mooie beloning krijgen. Dit zorgt voor een vrij eerlijk model dat in geen enkele andere PoS blockchain-methode te vinden is.

Recursive Internetworked Architecture

Tevens gebruikt de Cardano blockchain Recursive Internetwork Architecture (RINA) om het netwerk beter te schalen. Deze nieuwe techniek is bedacht door John Day  en maakt aangepaste verhogingen aan heterogene netwerken mogelijk.

Hoskinson heeft gezegd dat hij wil dat de protocollen van Cardano de normen van TCP/IP bereiken. Dit is het internetprotocol dat wordt gebruikt voor het uitwisselen van informatie.

Verbetering interoperabiliteit en cross-chain transacties

Eerder in dit artikel noemden noemden wij de term interoperabiliteit. Dit heeft betrekking op de overdraagbaarheid van cryptocurrencies, zowel binnen- als buiten de blockchain. Op dit moment bestaat er nog geen manier om cross-chain transacties uit te voeren tussen cryptocurrencies.

Ook is het niet mogelijk om een aankoop uit te voeren waarbij zowel cryptocurrencies als internationale geldomgevingen betrokken zijn. Dit houdt in dat exchanges de enige tussenpersonen zijn. Helaas rekenen deze aanbieders soms vrij hoge kosten. 

Cardano wil graag cross-chain transfers mogelijk te maken door middel van zogeheten ‘side chains’. Dit houdt in dat aankopen kunnen plaatsvinden tussen twee partijen buiten de keten.

Hoe werkt Cardano?

De Cardano blockchain bevat twee kernelementen, namelijk de Cardano Negotiation Layer (CSL) en de Cardano Computational Layer (CCL). De eerstgenoemde is een betaalsysteem van waaruit investeerders direct ADA kunnen versturen en ontvangen met zeer weinig transactiekosten.

De Cardano Computational Layer (CCL) is een verzameling van procedures die de ruggengraat van de blockchain vormt. Zo helpt het om slimme contracten uit te voeren, de veiligheid en conformiteit te waarborgen. Tevens maakt het andere geavanceerde prestaties mogelijk, waaronder identificatieherkenning.  Zoals eerder gesteld is dit een belangrijke toepassing van Cardano.

De Daedalus wallet

In tegenstelling tot verschillende andere belangrijke cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum heeft Cardano zijn eigen portemonnee voor de ADA cryptocurrency. Het heeft de naam ‘Daedalus’ gekregen.

Investeerders krijgen niet alleen een eigen wallet, maar runnen ook een volledige blockchain node. Dit biedt algehele controle over  hun fondsen en de capaciteit om te zorgen voor transparantie over de Cardano-blockchain.

Beloningen ontvangen via wallet

Tevens is Daedalus de enige wallet waar ADA-eigenaars kunnen deelnemen aan het Cardano platform. Omdat Cardano gebruik maakt van een PoS blockchain kunnen token houders beloningen ontvangen voor het staken van ADA of het runnen van een staking pool binnen de Daedalus wallet. Dit biedt Cardano (ADA) houders de kans om cryptocurrency te verdienen terwijl ze het netwerk ondersteunen.

Wat maakt Cardano uniek?

Cardano is om verschillende redenen een unieke cryptocurrency. Zoals eerder gesteld is het volledig gebaseerd op peer-reviewed wetenschappelijke studies. Academici van over de hele wereld hebben kritisch gekeken naar de diverse onderzoeken die over blockchain en Cardano zijn verschenen.

De techniek achter Cardano moet de allerhoogste kwaliteit garanderen. Charles Hoskinson gelooft dat kwaliteit en zekerheid splitsingen (zoals Bitcoin en BCH en ETH-ETC in het verleden), voorkomt. 

Wat is een Cardano staking pool?

Een ander kenmerk van Cardano is dat het staking ools heeft. Misschien ben je de term ‘staking pool’ wel eens tegengekomen. Niet zo gek, want het is een belangrijk onderdeel van veel cryptocurrency projecten. Cardano vormt daarop geen uitzondering.

Een staking pool houdt in dat een aantal eigenaars an Cardano zich hebben verenigd om samen hun cryptomunt te staken. Deelnemers bundelen hun krachten omdat ze zo een grotere kans hebben om blokken te mogen valideren.

Daardoor ontvangen ze sneller een beloning in de vorm van crypto. Degenen die dit doen kunnen een rendement verdienen op hun financiële investering, daarom helpen staking swimming pools munthouders hun rendement te verhogen.

Welke Cardano pools zijn actief in Nederland?

Deelname aan een Cardano staking pool kan erg lucratief zijn omdat het een mooi passief inkomen oplevert. Tegenwoordig zijn er diverse Cardano pools in Nederland actief. Een kleine greep:

 • Dutchpool: Een aantal gedreven ondernemers willen ADA houders de mogelijkheid bieden om een passief inkomen te verdienen. Men ontvangt een beloning omdat ze positief bijdragen aan het in stand houden van het Cardano netwerk. Zo wordt de beveiliging van Cardano steeds beter.
 • Everstake Cardano (ADA) pool: Geeft jou als investeerder de optie om via hun dienstverlening en infrastructuur ADA te staken.
 • AdaLite Stake Pool: Is bedacht door de makers van de AdaLite wallet. Vanuit deze wallet is het mogelijk om ADA naar deze Cardano stake pool over te maken.

Waar kun je Cardano kopen?

De wereldwijde cryptocurrency markt is waanzinnig groot. Neem alleen al de blockchain industrie, die in 2020 een geschatte waarde had van 3,67 miljard dollar, omgerekend 3 miljard euro. En dan hebben we nog niet eens gekeken naar cryptocurrencies zelf.

Op 1 oktober 2017 betaalde je voor 1 Cardano (ADA) slechts 0,02 eurocent. Een paar jaar later, in mei 2021, was de digitale munt bijna 2,50 euro waard!

Deze prijsgeschiedenis maakt Cardano kopen natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar waar doe je dat? Wij hebben een aantal bekende aanbieders voor jou op een rij gezet.

bitvavo logo

Bitvavo

Bitvavo is een van de bekendste cryptobedrijven van Nederland. Het is zowel een exchange als broker en staat bekend om zijn zeer gebruiksvriendelijke interface en lage handelskosten. Het mag zich de grootste en goedkoopste exchange van Nederland noemen.

De handelskosten zijn er slechts 0,25 procent. We raden Bitvavo dan ook zeker aan als je van plan bent om Cardano te kopen. Bovendien heb je de keuze uit verschillende betaalopties, waaronder iDeal en Bancontact.

binance logo

Binance

Binance is de grootste en meest populaire cryptocurrency exchange ter wereld. Het staat bekend als een zeer veelzijdig platform waar je allerlei crypto producten vindt. Binance is dus meer dan een plek om Cardano te kopen alleen.

Zo kun je er ook kiezen voor margin trading. En dat alles tegen lage handelskosten van 0,1 procent! Bovendien heb je op Binance de keuze uit honderden cryptocurrencies. ADA mag natuurlijk niet ontbreken in je crypto portefeuille!

etoro logo

eToro

eToro is een cryptocurrency handelsplatform dat onder andere bekend staat om zijn geavanceerde “CopyTrader” technologie. Het stelt je in staat om het handelsgedrag van professionele traders te ‘kopiëren’. Het werkt heel simpel.

Ten eerste kies je een trader uit een overzicht van eToro. Vervolgens klik je op de ‘kopieër’ knop om de stappen van deze handelaar te kopiëren. Dit is een zeer handige functie voor nieuwe crypto beleggers die nog niet voldoende vertrouwen op hun eigen capaciteiten.

Welke cryptocurrencies zijn er beschikbaar op eToro?

Op eToro kun je handelen in zowel traditionele valuta als cryptocurrencies zoals Cardano (ADA). Dit platform heeft een gebruiksvriendelijke interface waar zowel beginnende als ervaren traders graag gebruik van maken.

Bovendien heb je de keuze uit verschillende digitale munten. Naast Cardano (ADA) steunt eToro onder andere de volgende cryptocurrencies:

 • Bitcoin (BTC)
 • Ethereum (ETH)
 • Ripple (XRP)
 • Litecoin (LTC)
 • Ethereum Classic (ETC)
 • Stellar (XLM)
 • NEO (NEO)
 • Chainlink (LINK)
coinbase logo

Coinbase

Coinbase is een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld. Van Bitcoin tot Cardano en Chainlink: op Coinbase kun je heel eenvoudig allerlei cryptocurrency paren kopen en verkopen. Bovendien staat deze exchange bekend als zeer betrouwbaar.

Slechts twee jaar na de oprichting in 2012 had het al een miljoen gebruikers. Inmiddels is dit aantal opgelopen naar meer dan 56 miljoen, inclusief 134.000 ecosysteem partners in meer dan honderd landen!

Coinbase Earn

Voor ervaren beleggers is er het speciale ‘Coinbase Earn’ gedeelte. Je vindt er allerlei geavanceerde opties, zoals meerdere order types die in de standaard versie niet voorkomen.

Een nadeel van Coinbase is dat de handelskosten niet heel laag zijn. Aan de andere kant is het basisplatform overzichtelijk en goed te begrijpen, wat het een ideale plek maakt om Cardano te kopen.

crypto.com logo

Crypto.com

Wist je dat je op Crypto.com meer dan 90 cryptocurrencies kunt opslaan, verzenden en ontvangen? Het kopen van Cardano is er heel simpel. Jouw account wordt al in minder dan vijf minuten gevarieerd.

Bij eventuele vragen kun je terecht bij de klantenondersteuning, die 24/7 beschikbaar is. Een van de kenmerken van Crypto.com is dat het zijn eigen VISA kaart heeft. Tevens beschikt het over een eigen app en biedt het opties aan als ‘Crypto Credit’ en ‘DeFi purse’.

Wat is het verschil tussen een exchange en broker?

Over de termen ‘exchange’ en ‘broker’ bestaat onder sommige crypto investeerders verwarring. In feite kun je een broker zien als een partij die bemiddelt tussen de exchanges en traders.

Het is niet in het bezit van cryptomunten, terwijl een exchange dat wel is. Daarnaast brengen exchanges en brokers elk hun eigen voordelen met zich mee. Wij hebben ze even voor je op een rij gezet.

Voordelen van het gebruik van een exchange bij het kopen van Cardano:

 • Je hoeft je geen zorgen te maken over het beheer en de veiligheid van je ADA tokens
 • Het is een eenvoudig platform om te handelen in ADA
 • De meeste exchanges voldoen aan AML als KYC richtlijnen voor een veilige handelsomgeving. Controleer vantevoren altijd een of dit het geval
 • Vaak duidelijk over handelskosten, met inbegrip van vergoedingen en commissies.
 • Vaak verschillende opties voor technische analyse beschikbaar.

Voordelen van een broker:

 • Vaak zeer veelzijdig. Je hebt de keuze uit een groot aantal cryptomunten om te kopen, te verkopen en/of te verhandelen.
 • Vaak eenvoudige en overzichtelijke interface.
 • Vaak meer sets van cryptocurrencies voor de handel beschikbaar dan exchanges.
 • Je kunt jouw Cardano (ADA) opnemen wanneer je maar wilt.
 • Groot aanbod vaan betaalmethodes.

Hoe kies je een goede exchange en/of broker?

Het kiezen van een goede exchange of broker is uitermate belangrijk. Het gaat immers om jouw geld en dat wil je niet verliezen omdat een bedrijf niet betrouwbaar bleek. Zodoende raden wij aan om bij het kiezen van een exchange/broker te letten op de volgende factoren:

 • Handelsplatform: Is het systeem overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken voor beginnende traders?
 • Regulering: Is het systeem gecertificeerd via wetgevende instanties zoals ASIC, CySEC, of de FCA?
 • Vergoedingen: Wat zijn de vergoedingen, spread, en ook andere beheerskosten die je moet betalen terwijl u gebruik maakt van de service van de broker?
 • Minimum stortingen: Wat is het minimale stortingsbedrag en het risico dat vereist is om te beginnen met handelen in Cardano?
 • Cardano paren: Welke Cardano handelssets komen er op de website?
 • Mobiel-vriendelijkheid: Kun je ook toegang krijgen tot het handelsplatform via de smartphone? En is het mogelijk om orders plaatsen via een mobiele applicatie?

Hoe gaat het kopen van Cardano in zijn werk?

Heb je een exchange of broker uitgekozen en ben je er helemaal klaar voor om Cardano te kopen? Open dan een rekening bij de exchange en/of broker die deze crypto ondersteunt.

Stap 1: Open een rekening

Het openen van een rekening bij een crypto exchange is eenvoudig. Wel dien je bij jouw aanmelding een aantal persoonlijke gegevens te verstrekken. Dit zijn onder andere je wettelijke naam, je adres, e-mailadres en telefoonnummer. Ook vraagt een exchange vaak om de volgende gegevens:

 • Een kopie van je ID-kaart. Een rijbewijs wordt vaak ook geaccepteerd.
 • Je bankrekeningnummer, zodat de exchange bij een uitbetalingsaanvraag het geld naar jouw bankrekening kan overmaken
 • Jouw burgerservicenummer

Stap 2: Koop Cardano via de interface

Als het goed is verifieert de exchange en/of broker jouw gegevens. Is alles in orde? Dan is het tijd om Cardano te kopen via de interface. Je vindt er vaak allerlei gegevens, zoals de prijs en een grafiek met het koersverloop.

Als het goed is staat ergens in beeld de knop ‘kopen’. Klik erop om een aankoop te doen. Als het goed is ben je nu een officiële Cardano investeerder!

Wel of geen digitale wallet op een exchange?

Na een investering in Cardano komen jouw coins in jouw digitale wallet op de exchange terecht. Dit betekent echter wel dat de privé sleutels van jouw wallet eigenlijk van de exchange zijn. In feite bewaart de exchange de munten voor jou.

Dit is praktisch, maar helaas brengt een exchange ook een groot risico met zich mee: hackers. Diverse bekende exchanges, waaronder het toonaangevende Binance, zijn in het verleden het slachtoffer geworden van een hack. Investeerders verloren daardoor voor duizenden euro’s aan cryptomunten.

Bescherm jouw Cardano (ADA) met een hardware wallet

Laat je niet bang maken door mogelijke hackers die op de loer liggen. Er zijn namelijk voldoende opties waarmee jouw waardevolle ADA kunt beschermen. Zo is het mogelijk om de cryptomunten van een exchange te halen en naar een externe wallet te sturen die niet verbonden is met het internet.

Dit wordt een ‘hardware wallet’ genoemd. Je beschikt over je eigen wachtwoord en privé sleutels en bent voor het bewaren van ADA niet afhankelijk van de exchange. Op die manier houd je dus de touwtjes in eigen handen. En het is nog veiliger ook! Wat betreft hardware wallets raden wij de Trezor One of de Ledger Nano S aan.

Lees ook: Wat zijn de beste crypto wallets? >>

Welke bedrijven gebruiken Cardano?

Cardano heeft de afgelopen jaren een goede reputatie ontwikkeld. Het project van Charles Hoskinson is natuurlijk nog jong en er zijn nog veel beren op de weg.

Dit neemt niet weg dat de interesse van bedrijven in Cardano steeds meer toeneemt. Sterker nog: het wordt steeds meer geaccepteerd. Zo zijn de volgende bedrijven/projecten inmiddels overstag:

 • NOWPayments – Een geavanceerde oplossing die gemakkelijk te gebruiken API’s biedt die naadloze assimilatie mogelijk maken. Dit scheelt software ontwikkelaars een hoop tijd.
 • GamerAll.com: Gaming items met inbegrip van Dota 2 skins en CSGO skins.
 • Centerless Imagery: De productie van 360-graden reizen, hoge definitie HDR foto’s voor woningen, zakelijke visuals.
 • Bitcoin Meister: Een wereldwijde oplossing voor digitale munten met specifieke toepassingen. In de online retail shop kun je een breed scala aan activa voor ADA kopen.

Wat zijn de voordelen van Cardano?

Zoals elke cryptocurrency brengt Cardano (ADA) zowel voor als nadelen met zich mee. Wij zien voornamelijk de pluspunten, maar zijn ons ook zeker bewust van de minpunten. Het is altijd goed om kritisch naar een project te kijken. Qua ontwikkeling is het Cardano platform in elk geval veelbelovend.

Het is voortdurend bezig met het oplossen van problemen die zowel Bitcoin als Ethereum beperken. Zo lanceerde Cardano in maart 2021 de zogeheten ‘Goguen’ roadmap waarin onder andere de mogelijkheid om gedecentraliseerde applicaties te bouwen (DAPPS) werd beschreven.

Het is schaalbaarder

Omdat Cardano gebruik maakt van het Proof of Stake algoritme is het veel schaalbaarder dan verschillende andere cryptomunten. Bij Bitcoin minen alle eigenaars de crypto regelmatig, waardoor het zeer veel energie kost. Dit heeft een nadelig effect op het milieu.

Het netwerk achter Cardano is anders omdat er alleen gemined kan worden binnen een bepaalde tijd. Op het moment dat de eigenaar niet komt opdagen of niet gaat minen, zal iemand anders worden gekozen.

Eigenaars van ADA kunnen de kans om gekozen te worden om te minen vergroten door hun aandeel in een zogeheten risicopool op te nemen. Dit maakt ADA een stuk milieuvriendelijker en ook schaalbaarder dan de concurrentie.

Het wil een web van blockchains introduceren

Op dit moment zijn de mogelijkheden van crypto in bepaalde opzichten beperkt. Hoewel er talloze digitale munten direct beschikbaar zijn, ben je voor het handelen afhankelijk van een broker.

Cardano (ADA) wil door middel van een multi-currency grootboek, als onderdeel van de Goguen upgrade, investeerders in staat stellen om tal van valuta’s op te slaan op een blockchain. Dit suggereert dat de handel in Litecoin (LTC) voor Polkadot (DOT) binnenkort mogelijk zal zijn op het Cardano-netwerk, waardoor de cryptomarkt zo gedecentraliseerd mogelijk wordt.

Het heeft een transparant bestuur

Het team van Cardano heeft een moderne kijk op het bestuur van het project. Het plaatst
de macht namelijk in de handen van ADA-eigenaren. Iedereen die in het bezit is van ADS mag stemmen over de toekomst van het systeem.

Denk bijvoorbeeld aan bepaalde voorstellen, zoals de mogelijkheid om staking-voordelen te behalen uit je ADA investering terwijl je ook opbrengsten genereert uit DeFi-.  Door dit te doen, stelt Cardano een gemeenschap samen waar zowel het netwerk als de gebruikers centraal staan.  de taaiheid van het netwerk zowel vooraan als centraal wordt gesteld.

Wat zijn de nadelen van Cardano?

Iedere cryptomunt en elk crypto project brengt nadelen met zich mee. Cardano vormt wat dat betreft echt geen uitzondering. Het is goed om je daar ook bewust van te zijn. Bij deze de nadelen van Cardano:

Het is nog volop in ontwikkeling

Ondanks ambitieuze vooruitgangsplannen, moet Cardano nog veel mogelijkheden lanceren. Ethereum heeft al smart contracts en Cardano nog niet. Dit terwijl het een van de basiskenmerken moet gaan worden van dit platform.

Er is een hoop hype over het feit dat Cardano beter is dan de rest, maar veel van deze ontwikkeling moet nog werkelijkheid worden.

Het is nog een kleine speler in vergelijking met Bitcoin en Ethereum

De waarde van Cardano is de afgelopen jaren sterk gestegen. Toch valt de waarde van één ADA in het niet bij de waarde van die van Bitcoin en Ethereum. Aan de ene kant geven de lagere kosten van ADA de ruimte om te groeien.

Maar daarvoor zal het aantal gebruikers wel moeten groeien. Terwijl veel investeerders zich storten op Ethereum en Bitcoin, zien de kleinere spelers (nog) niet dezelfde tractie. De tijd zal leren of dit ooit gaat gebeuren.

Veelgestelde vragen over Cardano (ADA)

Ben je een nieuwe investeerder en overweeg je om voor Cardano te kiezen? Geen slechte keuze, maar we raden wel aan om je goed in te lezen. Het lezen van dit artikel is in elk geval een stap in de goede richting.

Als het goed is weet je nu veel meer over dit interessante project. Toch kan het zijn dat je nog een paar vragen hebt. Zodoende hebben we voor jou een aantal veelgestelde vragen over dit project op een rij gezet.

Welke wallets zijn veilig voor het bewaren van ADA?

Er zijn tal van wallets geschikt voor ADA. Wij raden de Ledger Nano S en de Trezor aan. Wanneer je op zoek bent naar online wallets of software wallets zou je  voor Daedalus, Guarda, Infinito, Atomic Wallet of AdaLite kunnen gaan.

Hoe kun je Cardano minen?

Cardano gebruikt de zogeheten Proof of Stake-methode, wat betekent dat je ADA niet hoeft te minen via een geavanceerde computer. In plaats kun je ADA simpelweg op je account zetten en beloningen verdienen voor jouw steun aan het netwerk.

Is het Cardano blockchain netwerk gecentraliseerd?

Op deze vraag kunnen we een kort maar krachtig antwoord geven: ja. De overheid, banken of financiële instellingen hebben er geen enkele invloed op.

Is het een goed moment om Cardano te kopen

Hoewel Cardano het allereerste blockchain netwerk is dat is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk bewijs en onderzoek, bevindt het zich nog in de ontwikkelingsfase. Dit maakt de token ADA erg volatiel, wat eigenlijk in het algemeen geldt voor de cryptomarkt. We raden aan om jouw crypto investeringen zoveel mogelijk te diversifiëren, om eventuele verliezen zoveel mogelijk te beperken.

Wat maakt Cardano uniek in vergelijking met andere cryptomunten- en projecten?

Cardano is van alle markten thuis en dat maakt het uniek. Het streeft er naar om een veilig en efficiënt platform voor betalingen en software ontwikkelaars te worden, terwijl het tegelijkertijd voldoet aan alle wet- en regelgeving.

Conclusie: Is Cardano kopen een goed idee?

Cardano is cryptocurrency naast Bitcoin en wordt daarom ook wel een ‘altcoin’ genoemd. Sommige altcoins zijn inmiddels wereldberoemd. Zo is iedere crypto investeerder wel bekend met Ethereum en Litecoin. Wist je dat er anno 2023 al meer dan 9000 altcoins bestaan? Dan is het ook niet zo gek dat sommige cryptomunten onbekend zijn.

Cardano is op dit moment nog een kleine altcoin, maar groeit ontzettend snel. De populariteit neemt toe omdat het een ‘utility token’ is. Dit houdt in dat het een platform wil worden voor smart contracts. In 2021 heeft de officiële lancering van Cardano als smart contract platform plaatsgevonden.

Wetenschappelijke benadering trekt de aandacht

Er is nog een andere reden voor de groeiende populariteit van Cardano. Het onderscheidt zich van zich van haar concurrenten omdat het een wetenschappelijke benadering heeft.

De open-source blockchain van het bedrijf is peer-reviewed door onderzoekers die actief zijn in de academische gemeenschap. Bovendien wordt er samengewerkt met computer experts om Cardano de allerbeste basis te geven.

Goede reputatie

Het feit dat Cardano wordt gemaakt door Charles Hoskinson, een van de ontwerpers van Ethereum, geeft Cardano een zeer goede reputatie op de cryptomarkt.

Bovendien kreeg het kort geleden een belangrijke steunbetuiging van de Universiteit van Zürich, die in een paper verkondigde dat Cardano staat voor een “Proof-of-Stake (PoS)” blockchain-innovatie die veel geavanceerder is dan veel vergelijkbare cryptocurrencies.

Smart contracts en NFT’s

En er is nog meer goed nieuws. Het enthousiasme onder beleggers was groot toen bleek dat Cardano zijn blockchain technologie wil gebruiken om niet-fungibele symbolen (NFT’s) te ondersteunen. Charles Hoskinson maakte dit nieuws bekend. De populariteit van NFT’s is momenteel ongekend.

In 2021 zijn NFT verkopen gestegen met meer dan 2.000 procent. Bovendien hebben individuele NFT’s miljoenen dollars opgeleverd op openbare veilingen over de hele wereld. Je kunt je voorstellen dat de waarde van ADA-USD zal stijgen als Cardano NFT’s invoert.

Dit in combinatie met de wetenschappelijke basis en het toekomstige smart contract platform doet ons maar één ding concluderen: Cardano kopen is absoluut een goed idee!

Waar kan ik het beste Cardano (ADA) kopen?

Wanneer je graag eenvoudig, veilig en tegen lage kosten Cardano wilt kopen dan kunnen wij jou de broker Bitvavo aanraden. Zoals je al eerder gelezen hebt is dit momenteel de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.

Het is een platform wat zowel voor de beginner als de gevorderde onder ons makkelijk te bedienen is. En wat ook erg mooi is dat ze een geavanceerde interface hebben waar je de optie hebt om dagelijks te kunnen traden.

Je opent hier heel eenvoudig een gratis account en momenteel als bezoeker van Beleggengids.nl krijg je toegang tot de eerste EUR 1000 handelen waarover je geen handelskosten hoeft te betalen. Meer Cardano kopen is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Sta je nog helemaal aan het begin van jouw crypto avontuur en het handelen in crypto?

Je wilt graag beginnen met het investeren in crypto maar hebt geen idee hoe en waar te beginnen? Wij kunnen jou dan aanraden om eerst te leren en daarna te gaan investeren.

Zo kan je direct een veel betere start gaan maken met informatie en kennis wat ook daadwerkelijk werkt. Want zeker in de cryptowereld valt nog heel veel te leren aangezien deze markt totaal nog niet volwassen is.

Zoals je misschien wel weet is dit een hele volatiele markt die grote koersschommelingen kent. Dalingen en stijgingen van meer dan 50% zijn dan ook heel normaal.

En hier moet je zeer zeker wel tegen kunnen, want wanneer je bijvoorbeeld EUR 1000 had ingelegd kan het nu zomaar nog EUR 500 waard zijn. Daarom is het heel belangrijk in voldoende kennis te investeren en voldoende eigen onderzoek te doen.

Maar hoe leer ik dat dan vraag jij jezelf vast af? Op zich is dat redelijk eenvoudig en dat is leren van mensen die het pad al bewandelt hebben.

Zo zijn wij zelf een tijd geleden in aanraking gekomen met de AllesOverCrypto Masterclass – Money Mastery waar wij ontzettend veel van hebben geleerd. Je leert hierin van A tot Z wat je allemaal moet weten om succesvol van start te gaan. Stap-voor-stap word je bij hand genomen in deze cursus met toegang tot een hele waardevolle community.

Wil je eens ontdekken hoe het eraan toegaat en wat er zoal geboden wordt dan kunnen wij jou aanraden hun gratis online Crypto training te volgen. Je gaat hierin onder andere de volgende dingen leren:

 • De basis van crypto
 • Met welke strategie jij geld kan gaan verdienen
 • Op welke manier jij de beste cryptomunten kunt gaan vinden
 • Het aankopen van jouw eerste crypto voor EUR 1
 • Op welke wijze jij jouw cryptomunten veilig kan bewaren
 • Het ontdekken van een munt met veel potentie

Wij wensen je alvast heel veel succes met het beleggen in crypto en eventuele andere beleggingen! Probeer hierin ook wat spreiding in aan te brengen en niet al jouw geld alleen in crypto te stoppen.

Kies bijvoorbeeld ook voor een gedeelte aandelen, opties, vastgoed of goud. Loopt de ene belegging niet zo goed dan is de kans zeker aanwezig dat de andere het stukken beter doet.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan zeker onderaan deze pagina even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij maken op onze website gebruik van cookies om je beter en persoonlijker te helpen. Als je verder gebruik maakt van onze website gaan wij ervan uit dat je dat goedvindt. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om jou de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als je deze website blijft gebruiken zonder jouw cookie-instellingen te wijzigen of als je hieronder op "Accepteren" klikt, ga je hiermee akkoord.

Sluit