Ethereum (ETH) kopen: Waarom is het een goed idee? [2024]

Zo Koop Jij Veilig, Snel En Goedkoop Jouw Ethereum!

Gemiddelde leestijd: 76 minuten
veilig ethereum kopen linker zijkant

Vitalik Buterin, een Russische software ontwikkelaar uit Toronto, bedacht de op een na grootste cryptocurrency Ethereum toen hij slechts 19 jaar oud was.

In 2011, het jaar waarin Buterin aanvankelijk nieuwsgierig werd naar Bitcoin, was de Rus medeoprichter van het tijdschrift Bitcoin Magazine. Hij schreef honderden artikelen over de cryptocurrency markt die nog steeds te lezen zijn.

Langzamerhand kwam hij op het idee om Ethereum te ontwikkelen: een platform dat Bitcoin in vele opzichten moest overtreffen. Of dat gelukt is?

Het antwoord en nog veel meer interessante feitjes, tips en informatie zoals onder andere Ethereum kopen, voor- en nadelen, beste broker om Ethereum te kopen, toekomstverwachting lees je in dit artikel.

Lees hieronder snel verder!

Welke onderwerpen komen in dit artikel aan bod?

In dit uitgebreide artikel komen alle ins- en outs rondom Ethereum aan de orde. Ook vertellen wij waarom Ethereum kopen naar ons idee een goed idee is. Het is natuurlijk onder geen beding een investeringsadvies.

Het wel of niet investeren in Ethereum is jouw eigen keuze. Hoe dan ook is het geen slecht idee om je te verdiepen in deze populaire cryptocurrency. In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat is Ethereum?
  • Wie zijn de oprichters van Ethereum?
  • Wat is het verschil tussen Ethereum en Ether?
  • Hoe werkt Ethereum?
  • Wat is het doel van Ethereum?
  • Wat maakt Ethereum uniek?
  • Waar kun je Ethereum kopen?
  • Ethereum kopen? Zo vergelijk je brokers met elkaar
  • Wat is de beste broker om Ethereum te kopen?
  • Hoe moet je Ethereum kopen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van Ethereum?
  • Tips om succesvol te worden met Ethereum
  • Wat is de toekomstverwachting van Ethereum?
  • Conclusie: Is het een goed idee om Ethereum te kopen?

Wat is Ethereum?

Ethereum bestaat sinds 2015 en veranderde de cryptocurrency markt voorgoed. Het is een op blockchain gebaseerd en gedecentraliseerd software-applicatiesysteem dat gebruikt maakt van een eigen cryptocurrency genaamd Ether.

Het platform maakt het mogelijk dat zowel smart contracts als Distributed Applications (ĐApps) ontwikkeld en uitgevoerd kunnen worden zonder bemoeienis van een derde partij.

Bovendien moet de complexe technologie zo min mogelijk technische problemen hebben en voorkomt het fraude. Kort samengevat heeft Ethereum de volgende kenmerken:

  • Het is een platform voor smart contracts: Ethereum maakt het mogelijk om smart contracts in te zetten. Dit zijn digitale contracten die niet veranderd en/of gemanipuleerd kunnen worden.
  • Het maakt gebruik van de Ethereum Virtual Machine: Dit is de onderliggende technologie, dus zowel de architectuur als software – die slimme contracten begrijpt en integreert op het platform.
  • Je kunt op het Ethereum platform gedecentraliseerde applicaties (Dapps) maken: Ethereum stelt je in staat om gedecentraliseerde applicaties te maken. Een gedecentraliseerde applicatie wordt meestal een Dapp (ook wel gespeld als DAPP, App, of DApp) genoemd.
  • Het biedt DAO’s aan: Dit zijn gedecentraliseerde autonomische organisaties. Dankzij Ethereum kun je deze creëren voor democratische besluitvorming.

Wie zijn de oprichters van Ethereum?

Vitalik Buterin heeft Ethereum natuurlijk niet alleen opgericht. Nadat hij de Whitepaper publiceerde, het document dat de technologie achter Ethereum beschreef, meldden zich een aantal verschillende andere programmeurs.

Dit waren Chief Executive Officer van het technologiebedrijf IOHK Charles Hoskinson, Decentral Chief Executive Officer Anthony Di Iorio en Mihai Alisie, eigenaar van het blockchain project Akasha.

Ook Gavin Wood droeg bij aan de ontwikkeling van het systeem en de eerste programma’s. Zo creëerde hij de zogeheten Ethereum yellow paper, de “technologische heilige bijbel” die alle specificaties voor het Ethereum Virtual Machine (EVM) uiteenzette. Dit technische onderdeel zorgt er onder andere voor dat de smart contracts goed worden uitgevoerd.

Geen censuur en minder controle

Nog even iets over de al eerder genoemde whitepaper van Ethereum. Vitalik Buterin lanceerde dit document in 2013 waarin hij een heel nieuw systeem uit de doeken dat gemaakt was voor elk soort gedecentraliseerde toepassing.

De Russische programmeur verwachtte dat  software programmeurs er zeker interesse in zouden hebben, en hij bleek gelijk te hebben. Tientallen programmeurs werden aangetrokken door het concept van gedecentraliseerde toepassingen over de hele wereld.

Er zou geen sprake meer zijn van censuur en klanten hadden voortaan extra controle over hun informatie. Veel meer controle dan toepassingen waarbij derde partijen toegang hebben tot informatie van hun klanten.

Wat is het verschil tussen Ethereum en Ether?

Over Ethereum en Ether bestaat nogal wat verwarring. Laten we het nu voorgoed de wereld uit helpen. Ethereum is een gedecentraliseerd netwerk en Ether is het geld dat gebruikt wordt voor verrekening op dit netwerk. Alleen Ether is dus te verhandelen.

De geboorte van smart contracts ontketende een digitale revolutie

Om het bovenstaande proces dit te bereiken maakt Ethereum het veel eenvoudiger om digitale afspraken te maken. Het betekende de geboorte van smart contracts. Smart contracts worden gebruikt om dApps te maken. Dit zijn in feite manuscripten die bestaan uit codes om iets van waarde uit te betalen, zoals geld, aandelen of online inhoud. 

Smart contracts worden gemaakt met behulp van de Ethereum Virtual Martine (EVM). Een zelfwerkend computersysteem zorgt ervoor dat een smart contract op de blockchain kan draaien.

Hoe werkt Ethereum?

Net als Bitcoin functioneert Ethereum met behulp van een openbaar blockchain netwerk. Terwijl Bitcoin gebruikt wordt om het bezit van geld bij te houden, concentreert de Ethereum blockchain zich op het uitvoeren van de programmacode van verschillende gedecentraliseerde toepassingen.

Deze toepassingen kunnen bestaan uit veiligheids- en beveiligingsprogramma’s, kiessystemen en berekeningen. Net als Bitcoin functioneert Ethereum zonder bemoeienis van grote autoriteiten, zoals financiële instellingen en de overheid.

Mooie samenwerkingen

Volgens de oprichters kan het Ethereum worden om bijna alles te bestellen, te decentraliseren en te beveiligen’. Dankzij het platform zijn er sinds 2014 een aantal mooie samenwerkingen ontstaan. 

Een goed voorbeeld Microsofts samenwerking met ConsenSys, die de Ethereum blockchain levert aan  Microsoft Azure, waardoor zowel klanten als programmeurs met een enkele klik een cloud-gebaseerde blockchain ontwerper setting kunnen creëren.

2016: update van Ethereum

In 2016 kreeg Ethereum een zeer belangrijke update. Dit gebeurde niet zomaar. Er ging een grote schok door de cryptowereld toen bleek dat er voor meer dan 50 miljoen dollar aan fondsen waren gestolen door een hack van een DAO, een belangrijk deel van Ethereum’s softwaretoepassingssysteem.

Het gloednieuwe Ethereum was een update van het oorspronkelijke softwareprogramma en beschermde zich een stuk beter tegen malware-aanvallen.

Wat is het doel van Ethereum?

De Blockchain technologie vormt de basis van Ethereum en maakt het mogelijk dat platform veel meer doet dan het verwerken van transacties met digitaal geld.

Ethereum bestaat pas sinds 2015, maar is op dit moment het grootste en meest flexibele gedecentraliseerde software toepassingssysteem.

Ether maakt talrijke toepassingen mogelijk

De toepassingen van Ethereum zijn talrijk en indrukwekkend. Al eerder noemden we smart contracts en beveiligingsprogramma’s. Ze functioneren dankzij een specifieke cryptografische token genaamd Ether.

De token wordt met name gebruikt door programmeurs die toepassingen op het Ethereum platform willen opzetten en uitvoeren. Over het algemeen wordt Ether voor twee doelen gebruikt, te weten:

  • Het verhandelen als ruilmiddel voor digitaal geld, zoals andere cryptocurrencies.
  • Het draaien van toepassingen om inkomsten uit het netwerk te genereren.

Wat maakt Ethereum uniek?

Ethereum is uniek omdat het allerlei gedecentraliseerde taken uit te voeren. Dit in combinatie met verschillende toepassingen verhoogt de waarde van het platform enorm. Daarmee verschilt het van Bitcoin, waarvan de verwachting is dat het in de nabije toekomst vooral meer waarde krijgt door zijn beperkte voorraad van 21 miljoen.

Toen Ethereum werd geïntroduceerd had het  een voorlopige voorraad van 72.000.000 ETH. Meer dan 50.000.000 daarvan werden verspreid in een openbare tokenverkoop dat in de cryptowereld bekend staat als een Initial Coin Offering (ICO) genoemd.

Hoeveel Ether zijn er nu in omloop?

Even naar de zomer van 2020. Op dat moment waren er zo’n 112 miljoen Ether (ETH) in omloop. Even rekenen wijst uit dat dit 72 miljoen zijn van de voorlopige voorraad. Een deel van de Ether wordt verspreid onder miners die het systeem aandrijven. Hun uitbetalingen zijn deel van een deflatoire reeks naarmate de tijd verstrijkt.

Zo was het aanvankelijke voordeel in 2015 5 ETH per blok. Dit daalde tot 3 ETH eind 2017 en daarna tot 2 ETH begin 2019. De gemiddelde tijd om een Ethereum blok te delven is ongeveer 13-15 seconden. De winstgevendheid van de miner hangt direct samen met de prijs van ETH.

Ethereum is meer dan een cryptocurrency

Ethereum zelf is in principe geen cryptocurrency, maar een digitaal systeem. De echte symbolen die op het netwerk voor terugbetaling gebruikt worden Ether genoemd.

Simpel gezegd is ether de ‘crypto-brandstof’ (of cryptocurrency) voor het Ethereum netwerk. Wanneer je kijkt naar de crypto koershandel zie je dan ook Ether staan.

dApps maken Ethereum bijzonder

Al eerder in dit artikel noemden we de term dApps. Het is een essentieel onderdeel van het Ethereum netwerk. Bovendien maken ze Ethereum uniek, aangezien lang niet elk cryptocurrency project er gebruik van maakt. Dapps zijn open-source software toepassingen die gebruik maken van de moderne blockchain technologie.

In tegenstelling tot conventionele toepassingen hebben ze geen tussenpersoon nodig om te werken. Bovendien zijn ze open-source (dus toegankelijk voor iedereen) en gedecentraliseerd.

Waar kun je Ethereum kopen?

Om Ethereum te kunnen kopen of verhandelen kun je onder andere gebruik maken van exchanges. In dat geval heb je een eigen digitale wallet nodig.

Een exchange is te vergelijken met een financiële instelling waar je een eigen rekening hebt. Bij het aanmaken van een account op een exchange krijg je automatisch een digitale portemonnee.

Hoe verhandel je Ethereum op exchanges?

Op exchanges zoals Bitvavo kun je Ethereum verhandelen door middel van digitaal geld of traditionele valuta. Bij deze laatste optie maak je gebruik van een betaalmiddel zoals de dollar of euro. Vervolgens koop je daar in enkele minuten Ether mee.

Vaak heb je op exchanges de keuze uit verschillende digitale betaalmethoden, zoals Skrill en Neteller. Verderop in dit artikel zullen we daar meer aandacht aan besteden. Natuurlijk kun je ook ETH ook kopen of verkopen met andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin of Litecoin.

Ether verhandelen met software

Wist je dat Ether overeenkomsten op diverse handelsplaatsen, zoals forex, ook als CFD’s verhandeld kunnen worden? Bij het handelen raden we aan om gebruik te maken van software dat EA wordt genoemd. Het vertelt je precies welk moment geschikt is om te handelen.

Hou er wel rekening mee dat traders zich moeten houden aan diverse regels van handelsplaatsen. Een belangrijke regel is vaak dat je niet veel software en/of scalping technieken mag gebruiken.

Welke betaalmethoden kun je gebruiken om Ethereum te kopen?

Om met Ether CFD activa te kunnen handelen, moet je een handelsrekening openen bij een broker die deze activiteit ondersteunt. Vervolgens wordt verwacht dat je Ethereum koopt met een van de volgende betaalmethoden:

  • Paypal
  • Creditcards
  • Skrill
  • Neteller
  • Bankoverschrijvingen (SWIFT en SEPA).
  • PayCash
  • OKPay
  • PerfectMoney

Ethereum kopen? Zo vergelijk je brokers met elkaar

Nog maar een jaar geleden waren er maar een handvol brokers waar je terecht kon voor live handel in Ethereum. Een daarvan is het nog steeds populaire Coinbase. We verwachten dat er over een paar jaar nog veel meer brokers zijn waar je Ethereum kan kopen.

Dit maakt het kiezen van een geschikte broker niet eenvoudig. Straks zie je door de bomen het bos niet meer! Wij hebben alvast een aantal tips voor je zodat het kiezen van een geschikte broker iets eenvoudiger is.

Tip #1: Let op het financiële gedeelte

Let op het financiële gedeelte van een broker. Neem nu de vergoedingen die je moet betalen voor het kopen en verkopen van Ethereum. De precieze kosten verschillen per broker.

Anders dan bij het kopen van aandelen of obligaties, rekent een broker waarschijnlijk een bepaald percentage. Zoek naar brokers die een vast tarief aanrekenen in plaats van een model met percentages.

Tip #2: Besteed aandacht aan de marge

Let ook op de marge. Er zijn diverse brokers zoals Bybit die royale Ethereum handelsmarges bieden. Op die manier kun je kapitaal lenen en zo de winst van bepaalde handel maximaliseren. Zoek naar brokers die lage rentetarieven bieden als je op marge handelt.

Tip #3: Kies niet de goedkoopste aanbieder voor een account

Let ook op het account type. Het type Ethereum handelsrekening dat je hebt is van invloed op je succes als trader. Zoek naar een partij die flexibel is en waar je eenvoudig geld op kan nemen.

Kies niet automatisch voor de goedkoopste aanbieder, want dit doet de kwaliteit niet altijd ten goede en kost je op de lange termijn juist geld.

Tip #4: Let op de liquiditeit

Liquiditeit is ook zeer belangrijk bij het kiezen van een broker. Op de Ethereum markt willen daghandelaren kopen of verkopen, dus is het belangrijk rekening te houden met de hoeveelheid liquiditeit die een Ethereum broker heeft. Liquiditeit stelt je namelijk in staat te verkopen zonder dat de prijs aanzienlijk wordt beïnvloed.

Tip #5: Trading bots en het Ethereum handelsalgoritme

Trading bots zijn steeds meer te vinden in de wondere wereld van de cryptocurrencies. Een Ethereum trading bot kan je heel wat uren staren naar een computerscherm besparen. Steeds meer brokers bieden deze geautomatiseerde diensten aan.

Het betekent dat je na het inprogrammeren van een aantal regels een bot al het zware werk laat doen. Wil je deze methode gebruiken? Zoek dan een broker die een voortdurend bijgewerkt Ethereum handelsalgoritme aanbiedt. Het is namelijk van groot belang dat een trading bot mee verandert met de marktomstandigheden.

Tip #6: Let op de klantenservice

De cryptomarkt is 24 uur per dag open. Kies zodoende voor een broker die 24/7 beschikbaar is om eventuele problemen te verhelpen, ongeacht het tijdstip. Lees altijd de recensies over de klantenservice van een broker voordat je een account maakt.

Sommige brokers hebben een wachttijd van minder dan een minuut voor telefonische ondersteuning, en dat is natuurlijk wel zo fijn!

Tip #7: Kies voor een sterk handelsplatform

De Ethereum broker die je uiteindelijk opent voor jou de deur naar de cryptomarkt. Kies voor een aanbieder met een gebruiksvriendelijk en krachtig platform. We raden aan om een broker eerst uit te proberen.

Vaak bieden platforms een demo variant van de handel aan. Probeer de Ethereum handelssoftware eerst uit voordat je een keuze maakt. Daardoor weet je precies wat je kunt verwachten.

Tip #8: Kijk naar de mobiele toepassingen

Een day trader is voortdurend aan de markt verbonden. Desondanks zijn het ook maar mensen die niet iedere minuut van de dag achter de computer zitten.

Zodoende bieden veel brokers slimme en eenvoudig te gebruiken handelsapplicaties aan. Let hier goed op, want ze kunnen je op een dag veel geld besparen als de markt ineenstort. 

Tip #9: Hou rekening met de wetgeving per land

Hoe langer je actief bent op de cryptomarkt, hoe meer je ontdekt. Zo is het handelen in crypto misschien riskanter in Pakistan dan in België. Dit heeft te maken met de wetgeving per land. Hoe meer er sprake is van regulering, hoe veiliger.

Aan de andere kant is crypto een vrije markt waar decentralisatie juist belangrijk is. Probeer dan een broker te vinden uit een land die de juiste balans biedt qua wetgeving. Verdiep je er goed in, want dan krijg je later geen spijt.

Wat is de beste broker om Ethereum te kopen?

Inmiddels weet je waar je op moet letten bij een cryptocurrency broker. Maar welke aanbieder is nu het beste? Daar kunnen we kort, maar krachtig over zijn: die is er niet. Besef dat ieders behoeften op het gebied van traden verschillend zijn.

Er is bestaat dus niet een ‘beste broker’. We raden aan om bovenstaande aspecten zeker mee te nemen. Maar uiteindelijk gaat het er om wat voor jou belangrijk is. Wel hebben wij zeven brokers van goede kwaliteit voor je op een rij gezet en hun voor- en nadelen.

etoro logo

1. eToro

eToro is een bekend financieel-technisch bedrijf en sociale handelsmakelaar uit Israël. Het bestaat sinds 2017 en is sinds die tijd zeer gegroeid qua populariteit en klantenaantal. eToro staat bekend als veilig en betrouwbaar.

Dit komt mede door het feit dat het een gereguleerde broker is, zowel via de Financial Conduct Authority (FCA) uit Groot-Brittannië en de Securities and Investment Commission (ASIC) uit Australië.

Tevens is er sprake van regulatie door de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Dit zijn allemaal financiële autoriteiten van topniveau. Zodoende vinden wij het een goede partij om Ethereum te kopen.

Hoeveel cryptocurrencies biedt eToro aan?

Op dit moment biedt eToro 15 cryptocurrencies aan. Dit zijn er meer dan andere aanbieders, zoals Robinhood (zeven) en TradioStation Crypto (vijf). Naast Ethereum kun je er ook handelen in Ethereum Classic, Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, XRP, Stellar Lumens, Dash, Cardano, NEO, EOS, Zcash, IOTA, Tezos en Tron.

Handelskosten via spreads

EToro brengt handelskosten in rekening via spreads die afhankelijk van de marktomstandigheden kunnen stijgen en dalen. In tegenstelling tot sommige andere aanbieders rekent eToro om-en-om – één spread wanneer je cryptocurrencies wilt kopen of verkopen.

De spreads variëren nogal, van 5 procent voor handel in Tezos tot 0,75 procent voor handel in Bitcoin. Ga er vanuit dat de gemiddelde spread voor cryptocurrencies tussen de 1.9 en 2.9 procent ligt.

Digitale portemonnee

EToro biedt een gratis digitale portemonnee om cryptocurrency op te slaan, bekend als eToro wallet, beschikbaar op iOS en Android. De kosten om crypto om te zetten in fiat valuta (Amerikaanse dollars) en omgekeerd bedragen 5%, wat sommige gebruikers vrij prijzig vinden. De minimale transactie is 125 dollar en het maximum is 10.000 dollar.

Wat zijn de voor- en nadelen van eToro?

Natuurlijk brengt eToro zowel voor- als nadelen met zich mee. De voordelen van eToro zijn als volgt:

  • Gebruiksvriendelijk platform.
  • 0% handelskosten op alle cryptocurrencies.
  • Onbeperkt demo account beschikbaar om mee te oefenen.
  • Mogelijkheid tot social trading, oftewel het volgen/kopiëren van de handelswijze van populaire traders.
  • Gratis digitale portemonnee om crypto in op te slaan, de eToro wallet.
  • Veel munten beschikbaar, waaronder Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP en DOGE.
  • Keuze uit verschillende betaalmethodes, zoals creditcard en bankoverschrijving.

Nadelen van eToro:

  • Vrij weinig anonimiteit
  • Geen leverage opties in de Verenigde Staten beschikbaar.
  • Minimale storting is 50 tot 1000 dollar.
  • Hoge kosten om crypto om te zetten in fiat valuta.
binance logo

2. Binance

Binance is een van de meest populaire brokers om Ethereum te kopen. Wist je dat het maar liefst 1.400.000 orders per seconde verwerkt? Het kopen van Ethereum doe je er dan ook op een veilige manier. Bovendien is het handelen in crypto op Binance zeer eenvoudig.

In principe hoef je maar een paar handelingen te verrichten om Ethereum te kopen. Ook fijn om te weten is dat het gebruik maakt van de zogeheten Secure Properties Fund for Users (SAFU), een verzekeringsfonds.

Wat zijn de voor- en nadelen van Binance?

Binance is een van de meest liquide cryptocurrency exchanges ter wereld. Je hebt er de keuze uit tientallen crypto sets waardoor het kopen van Ethereum een fluitje van een cent is.

Binance biedt de mogelijkheid om Ethereum te verhandelen met meer dan 150 cryptocurrencies via een snel en betrouwbaar systeem. Bij deze alle voor- en nadelen van Binance op een rij:

Voordelen van Binance:

  • Je hebt de keuze uit meer dan 180 cryptocurrencies.
  • Zeer veel volume.
  • Verschillende interfaces beschikbaar, zowel voor beginnende- als ervaren handelaren.
  • Relatief lage handelskosten, 0.10 procent per transactie.
  • Keuze uit verschillende betaalmethodes, waaronder iDeal, creditcard, bankoverschrijving  of iDeal.

Nadelen van Binance :

  • Kan nogal overweldigend zijn voor mensen die net beginnen op de cryptomarkt.
  • Het platform ondersteunt niet alle traditionele betaalmethoden.
  • Op de hoofdbeurs is geen crypto naar fiathandel mogelijk.
  • Beperkte stortingsmogelijkheden.
  • Momenteel biedt Binance US geen diensten aan in diverse Amerikaanse steden, zoals
  • New York, Alabama, Connecticut, Georgia, Florida en Hawaii omdat regelgeving daar ontbreekt.
  • Uitgebreide marktanalyse ontbreekt.
forextb logo

3. ForexTB

ForexTB Ltd bestaat sinds 2015 en is een betrouwbare en veilige broker wanneer je Ethereum wil kopen. Het wordt namelijk gereguleerd door de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC). Bij Forex Tb heb je als handelaar de keuze uit meer dan driehonderd verschillende CFD instrumenten.

Denk bijvoorbeeld aan forex, grondstoffen, aandelen en natuurlijk cryptocurrencies. Deze broker maakt gebruik van het zogeheten MetaTrader 4 handelsplatform. Daarnaast heeft het een eigen webplatform die zowel voor beginnende als ervaren handelaars eenvoudig te gebruiken is.

Welke accounts biedt ForexTB?

Op ForexTB heb je de keuze uit vier verschillende soorten accounts. Dit zijn Basis, Goud, Platina en VIP. De accounts verschillen van elkaar op het gebied van specificaties over stortingen en handelskosten.

Daarnaast heb je bij een VIP account toegang tot allerlei extra diensten, zoals live webinars. Bovendien is er sprake van 0 procent handelscommissie.

Wat zijn de voor- en nadelen van ForexTB

Voordelen van ForexTB:

  • Gereguleerd door de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC)
  • Je hebt de keuze uit 300 markten om in te handelen, waaronder crypto.
  • Heeft overzichtelijke handelsplatformen, waaronder MetaTrader 4 en een eigen platform.

Nadelen van ForexTB:

  • Klantenservice is maar 5 dagen per week beschikbaar.
coinbase logo

4. Coinbase

Coinbase is een van de meest populaire cryptocurrency brokers in de Verenigde Staten. Ook vanuit de rest van de wereld neemt het aantal gebruikers toe. Dit komt mede door de grote hoeveelheid aan producten die dit relatief nieuwe platform (het bestaat sinds 2012) biedt.

Zo is het een geavanceerd handelsplatform met wallets voor particuliere beleggers. Daarnaast kun je op een veilige en betrouwbare manier diverse cryptocurrencies kopen op Coinbase, waaronder Ethereum.

Gereguleerde crypto broker

Coinbase is een volledig gereguleerde crypto broker met een lijst aan cryptocurrencies die blijft groeien. In eerste instantie bood het alleen Bitcoin aan. Al snel volgden Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, XRP en nog diverse andere cryptocurrencies.

CoinbasePro

Ben je al een tijdje actief op de cryptomarkt en wil je jouw handelsactiviteiten naar een hoger niveau tillen? Dan is het misschien een idee om Coinbase Pro te gebruiken. Dit onderdeel van Coinbase biedt een uitdagende handelservaring met diverse extra opties.

Zo kun je Ethereum kopen met behulp van een limietorder. Dit is goedkoper dan een marktorder, die normaliter vrij hoge kosten met zich meebrengt op het standaard platform van Coinbase. Op CoinbasePro betaal je echter lagere commissiekosten voor zowel een markt- als limiet en stop-loss order.

Wat zijn de voor- en nadelen van Coinbase?

Net als elke andere broker brengt Coinbase zowel voor- als nadelen met zich mee. Lees je altijd in en wees op de hoogte van de plus- en minpunten, om nare verrassingen te voorkomen. Gelukkig biedt Coinbase voornamelijk voordelen. Die hebben wij even voor jou op een rij gezet.

Voordelen van Coinbase:

  • Steeds meer cryptocurrencies beschikbaar, waaronder Bitcoin en Ethereum.
  • Interface is zeer overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken.
  • Hoge liquiditeit.

Nadelen van Coinbase:

  • Vrij hoge handelskosten wanneer je geen CoinbasePro gebruikt.
  • Je hebt geen controle over de sleutels van je digitale portemonnee omdat het een gecentraliseerde exchange is. Coinbase zelf heeft daarom de controle over je wallet.
  • Heeft minder altcoins dan andere brokers.
plus500 logo

5. Plus500

Plus500 staat vooral bekend om de vele Contracts for Difference (CFD’s) en de mogelijkheid om leverage handel te voeren op meer dan tweeduizend financiële instrumenten. Bij deze aanbieder heb je onder andere de keuze uit aandelen, forex, grondstoffen, indices en natuurlijk cryptocurrencies. Zo koop- of verkoop je al in enkele minuten Ethereum.

Wat zijn de voor- en nadelen van Plus500?

Een van de grote voordelen van Plus500 is het ruimte aanbod aan producten. Aan de andere kant kun je er alleen handelen in CFD’s, ook wat betreft crypto. Een nadeel van CFD’s met hefboomwerking is dat je vrij veel geld kunt verliezen wanneer je het niet goed aanpakt.

We raden dan ook aan om eerst ervaring op te doen met gewoon traden voordat je je waagt aan CFD’s. Aan de andere kant biedt Plus500 wel een demo account aan waarmee je onbeperkt kunt oefenen. Dit zijn niet de enige voor- en nadelen aan Plus500.

Voordelen van Plus500:

  • Het platform is overzichtelijk en gemakkelijk te gebruiken.
  • Lage spreads en commissies.
  • Je kunt een demo account gebruiken om te oefenen.
  • Vriendelijke en betrouwbare klantenservice.

Nadelen van Plus500:

  • Voornamelijk CFD’s beschikbaar.
  • Niet beschikbaar voor Amerikaanse klanten.
  • Geen optie om leverage te veranderen of te verwijderen.
bitvavo logo

6. Bitvavo

Bitvavo bestaat nog maar sinds 2018, maar heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van de beste en grootste handelsplatformen van Nederland. De oprichters streefden er naar om de kloof tussen traditionele valuta en digitaal geld te verkleinen.

Dat is aardig gelukt, aangezien je heel eenvoudig als beginner of gevorderde cryptocurrencies zoals Ethereum op het platform kunt kopen. Bovendien liggen de handelskosten zeer laag. En dit zijn niet de enige voordelen van Bitvavo:

  • Zeer lage handelskosten, maximaal 0.25 procent.
  • Je hebt de mogelijkheid om te staken, soms wel voor 10.5 procent.
  • Wallets zijn beveiligd tot een bedrag van 214 miljoen euro.
  • Een andere organisatie beheert jouw fonds.

Nadelen van Bitavo:
Wanneer je alle voordelen van Bitvavo ziet, zou je bijna denken dat er geen nadelen kleven aan deze broker. Maar dat is ook weer niet zo. Wij vinden het bijvoorbeeld jammer dat:

  • Er alleen een digitale helpdesk is.
  • Futures en margin trading (nog) niet mogelijk is.
  • Geavanceerde trading niet beschikbaar is via de app.

Lees ook: Bitvavo review >>

primexbt logo

7. PrimeXBT

Misschien heb je nog nooit van PrimeXBT gehoord. Toch is het een toonaangevende broker op het gebied van financiële activa en cryptocurrencies. Naast ETH met een hefboomwerking van wel 100x, vind je op PrimeXBT ook diverse andere cryptocurrencies zoals BTC, XRP, LTC en EOS. Daarnaast kun je er handelen in indices, valutasets en activa. Kortom: genoeg keuze!

Veilige broker

PrimeXBT staat bekend als een betrouwbare en veilige broker. Zo gebruikt het diverse beveiligingslagen zodat jouw Ethereum nooit gestolen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan 2FA, maar ook veiligheids- en beveiligingscomponenten van een hoog niveau.

Na elke trade vindt er een uitgebreide veiligheidscheck plaats. Dit geeft traders ongetwijfeld een veilig gevoel.  Daarnaast biedt PrimeXBT de volgende voordelen:

  • Hoog volume.
  • Mogelijkheid om stop-loss/take profit in te stellen.
  • Veel altcoins beschikbaar, waaronder Ethereum.
  • Zeer veilig.
  • Anonimiteit van de gebruiker staat centraal.
  • Fantastische klantenservice.

Nadelen van PrimeXBT

  • Hoge leverage kan leiden tot verlies bij beginnende traders.
  • Weinig opties voor fiat geld.
  • Minimum limieten zijn vrij hoog. Minimum limiet is 0,1 BTC, hoger dan bij veel andere exchanges.
  • Regulatie kan beter.

Welke exchange raden wij aan om Ethereum te kopen?

Inmiddels heb je een beter beeld gekregen van de voor- en nadelen van diverse exchanges. Hopelijk kan jij zo voor jezelf een goede keuze maken. Dan rest natuurlijk nog wel de vraag: wat is nu de beste exchange om Ethereum te kopen? Persoonlijk zijn wij erg enthousiast over Bitvavo.

Het is een overzichtelijk en eenvoudig platform dat zowel geschikt is voor beginnende als ervaren traders. Bovendien liggen de handelskosten er bijzonder laag. Van geld dat je overhoudt kun je meer Ethereum kopen. En wie wordt daar nu niet blij van?

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Hoe moet je Ethereum kopen?

Misschien heb je de knoop doorgehakt en besloten om Ethereum te kopen. Reden kan zijn dat je veel toekomst ziet in de technologie van het platform of dat je graag zelf dApps wilt bouwen. Hoe dan ook is het belangrijk om te beginnen bij de basis: het kiezen van een goede plek om te handelen.

De genoemde brokers in het bovenstaande rijtje zijn wat dat betreft zeker aan te raden. Natuurlijk zijn er nog veel meer toonaangevende exchanges waar je Ethereum kunt aanschaffen, zoals Bybit, Bitstamp, Bitfinex en Gemini. 

C2C-beurs

Tegenwoordig heb je de keuze uit verschillende cryptocurrency beurzen. Wil je graag Ethereum kopen bij een andere trader? Dan raden we het C2C systeem aan. C2C betekent ‘Customer to Customer’ en biedt de mogelijkheid om snel te handelen in verschillende geldsoorten. Eventueel zou je eerst in fiat valuta kunnen handelen en deze later in Ethereum om kunnen zetten.

Waarom een betrouwbare broker van groot belang is

Bedenk dat cryptocurrencies op dit moment nog een vrij nieuwe en ongecontroleerde technologie zijn. Dit geeft veel kansen, maar brengt ook het risico op fraude met zich mee. Het is dus van essentieel belang dat je een betrouwbare crypto broker en/of crypto exchange kiest. Stel jezelf de volgende vragen voordat je een crypto exchange kiest:

  • Welk team zit er achter de exchange?
  • Waar is het hoofdkantoor?
  • Hebben ze een vergunning?
  • Hoe veilig is de website?
  • Hoe goed beveiligd zijn de digitale portemonnees?

Stap #2: Open een rekening

Heb je een exchange gekozen die aan al je eisen voldoet? Dan is de volgende stap het openen van een rekening. Deze procedure lijkt op het openen van een rekening bij een bank. Je dient onder andere je naam adres en BSN nummer te geven. Als je snel en eerlijk antwoord geeft, verloopt deze procedure over het algemeen zeer snel.

Stap #3: Laat jouw rekening valideren

Het valideren van de rekening is gewoonlijk de volgende belangrijke stap in de procedure voor het openen van een rekening. Veel crypto exchanges zullen eisen dat je jouw account op verschillende manieren bevestigt.

Dit betekent dat je waarschijnlijk een aantal bestanden moet leveren zodat jouw account gegarandeerd door de regelgeving komt. Een bevestiging duurt mogelijk een uur tot een dag, afhankelijk van de exchange.

Stap #4: Stort geld op de rekening

Vervolgens is het tijd om geld op je rekening te storten. Bij fiat geldsystemen gebeurt dit doorgaans na het bevestigen van je gegevens. Neem gewoon contant geld via je betaalrekening of bankpas op de documenten op. Op een cryptocurrency exchange hoef je meestal geen enorme financiële investering te doen. 100 of 500 euro is bijvoorbeeld ook prima.

Geld overmaken in C2C uitwisselingen

Geld overmaken in C2C uitwisselingen kan overigens wat moeilijker zijn. Deze uitwisselingen vereisen dat je cryptocurrency per code van een gebied naar een ander stuurt.

Ethereum is een veelgebruikte manier van betalen voor C2C systemen, dus het gebruik grote hoeveelheden ervan kan handig zijn. Het overbrengen van codes duurt over het algemeen een uur en soms iets langer.

Stap #5: Begin met handelen

Met een bevestigde rekening en geld dat meteen naar die rekening wordt overgemaakt, heb je de mogelijkheid om Ethereum en diverse andere cryptocurrencies te gaan kopen via een veilige exchange.  

Elke beurs heeft een gebruikersinterface die verschillend werkt. Wees voorbereid op het verifiëren van jouw aankopen en de verwerkingstijd daarna. Hoe lang het verwerken duurt is afhankelijk van de grootte van jouw aankoop.

Stap #6: Betaal ETH uit

Heb je ETH op de exchange verdiend? Dan kun je het geld meestal binnen enkele minuten op je betaalrekening laten storten. Doorgaans maken fiat beurzen maken het heel eenvoudig om ETH te kopen en om tegelijkertijd de verdiensten naar je betaalrekening te sturen.

C2C systemen nemen een langere hoeveelheid tijd in beslag. Bij een C2C systeem dien je namelijk jouw ETH in code naar een fiat beurs te verplaatsen. Vervolgens handel je ermee op de markt.

hoe moet je ethereum kopen

Wat zijn de voor- en nadelen van Ethereum?

Het is uitermate belangrijk om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van een cryptomunt. Op die manier krijg je een goed beeld van een project en/of cryptocurrency en maak je een betere keuze. Het gaat immers om geld en het is zonde wanneer je het verliest door een impulsieve beslissing.

Wij vinden het kopen van Ethereum zeker geen slecht idee. Het brengt verschillende voordelen met zich mee. Natuurlijk zijn er ook een paar nadelen, die we verderop in dit artikel zullen benoemen.

Voordeel #1: Ethereum is een van de bekendste cryptocurrencies ter wereld

Blockchain en cryptocurrencies zijn een nieuwe technologie. De bekende digitale munt Ethereum bestaat nog geen tien jaar. Het werd in 2015 gelanceerd en bracht een ware revolutie teweeg in de snel groeiende cryptocurrency markt.

ETH heeft zich ontwikkeld tot een van de meest populaire cryptocurrencies ter wereld. Dit is zeker een voordeel. Het heeft veel naamsbekendheid en een betrouwbaar team achter zich staan onder leiding van de jonge Vitalik Buterin.

Voordeel #2: Ethereum is meer dan een cryptocurrency alleen

We willen nogmaals benadrukken dat Ethereum meer is dan een cryptocurrency. Het platform ondersteunt slimme contracten, dApps en talrijke Decentralised Finance (DeFi) projecten. Dit is een van de meest belangrijke voordelen van investeren in Ethereum.

Daardoor kan het namelijk in allerlei sectoren worden gebruikt, variërend van de gezondheidszorg tot de energiesector en gaming industrie. Daarnaast is het in staat om de tokenisering van medische dossiers, ID verificatie, crypto verzamelobjecten, patenten en andere complexe overeenkomsten te bevorderen.

Voordeel #3: Het Ethereum ecosysteem breidt zich steeds meer uit

Buterin en zijn team zijn er in geslaagd om een duidelijk en transparant stappenplan op te stellen. Zo concentreert men zich momenteel op de uitvoering en lancering van proof-of-stake en Ethereum 2.0.

Bovendien breidt het Ethereum ecosysteem zich steeds verder uit. Inmiddels zijn er al meer dan 250.000 actieve ontwikkelaars. Zulke sterke ondersteuning een groot voordeel wanneer je gaat beleggen in Ethereum.

Voordeel #4: Ethereum is gedecentraliseerd

Ethereum heeft een gedecentraliseerde structuur. Misschien is dit wel een van de grootste voordelen van Ethereum, aangezien het zorgt voor meer privacy en transparantie. Bovendien bieden Ethereum en de bijbehorende blockchain een alternatief te bieden voor traditionele financiële systemen.

Een bijzonder feitje over Ethereum is dat er met 15.7911 nodes verspreid zijn over de hele wereld. Simpel gezegd zijn dit computers die het blockchain netwerk met elkaar verbinden. Via een peer-to-peer protocol zijn nodes in staat om met elkaar te communiceren. 

Voordeel #5: Er is geen bemoeienis van derde partijen

Ethereum stelt gebruikers mensen in staat om deals en transacties uit te voeren zonder bemoeienis van centrale banken of derden. Daardoor is het voor jou als investeerder veel eenvoudiger om wereldwijd om te gaan met om beperkende regelgeving, oneerlijke transactiekosten en zelfs censuur.

Voordeel #6: Het steunt allerlei ICO’s

De bovenstaande namen zijn maar een kleine greep uit de indrukwekkende lijst van investeerders. Bovendien vergemakkelijkt Ethereum talrijke talrijke Initial Coin offerings (ICO’s) voor misschien wel nieuwe succesvolle miljoenenbedrijven. ERC-20 tokens worden vaak gezien als de standaard voor fondsenwerving en ICO’s.

Voordeel #7: Het krijgt steun van veel grote bedrijven

Veel grote bedrijven steunen de ontwikkeling van Ethereum. Zo is de Ethereum Enterprise Alliance een van de leidende organisaties is die het platform in de gaten houdt. Bovendien stappen steeds meer beleggers in Ethereum nu belangrijke figuren uit de financiële wereld een investering hebben gedaan.

Zo is durfkapitaalonderneming Andreessen Horowitz uit het Amerikaanse Californië zeer geïnteresseerd. Ook deze bedrijven gebruiken inmiddels Ethereum:

  • Santander
  • Coinbase
  • Google
  • Shell
  • ING
  • Daimler
  • Samsung
  • T-mobile
  • Microsoft

Voordeel #7: Ether heeft praktisch nut

Ether (ETH) heeft daadwerkelijk nut. Zo komen transacties met zelfuitvoerende contracten en snelle transactietijden. Vitalik Buterin heeft zelfs gezegd dat Ethereum in de nabije toekomst meer dan een miljoen transacties per seconde zal kunnen verwerken. Nog een voordeel om in Ethereum te investeren!

Deze minpunten van Ethereum moet je ook kennen

Je zou bijna denken dat Ethereum kopen geen nadelen met zich meebrengt, maar dat is ook weer niet zo. Er zijn specifieke minpunten die je echt wel moet kennen. Wij hebben ze even voor je op een rij gezet.

Nadeel #1: Ethereum heeft soms schaalproblemen

We weten inmiddels dat Ethereum in tegenstelling tot Bitcoin verschillende functies heeft. Het is een platform voor smart contracts en dApps en trekt veel software ontwikkelaars aan. Het nadeel van zo’n groot platform is dat er af en toe storingen plaatsvinden. Ook pogingen om Ethereum te hacken zijn niet ongewoon.

Hoewel zijn multifunctionaliteit een aantrekkelijk kenmerk is, zorgt dit ook voor kritische geluiden. Bovendien moet Ethereum schaalproblemen en netwerkblokkades door grote drukte op het netwerk echt proberen te voorkomen om meer investeerders aan te trekken. Er is dus werk aan de winkel!

Nadeel #2: De programmeertaal van Ethereum is zeer complex

Ethereum gebruikt de programmeertaal Solidity om slimme contracten op het platform te bouwen. Dit is ‘Turing compleet’, wat inhoudt dat iedere gegevensbewerking die geprogrammeerd kan worden in de desbetreffende programmeertaal uit te drukken is.

Hoewel Solidity in bepaalde opzichten te vergelijken is met Java, is het niet heel beginnersvriendelijk te noemen. De complexe codes kunnen voor beginnelingen vrij lastig te begrijpen zijn.

Nadeel #3: Ethereum kopen brengt risico op geldverlies met zich mee

Net als elke andere cryptocurrency brengt het kopen van Ethereum ook een zeker risico met zich mee. Cryptocurrencies zijn zeer onvoorspelbaar, waardoor je veel geld kunt verdienen als verliezen. Wees je bewust van de volatiele markt en raak niet in paniek als er sprake is van een koersdaling.

ETH heeft de afgelopen jaren ontelbaar veel ups en downs gekend. Sommige investeerders vinden de onvoorspelbaarheid van de koers een groot minpunt. Aan de andere kant kun je met bepaalde strategieën de kans op succes verhogen. Verderop in dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Tips om succesvol te worden met Ethereum

Succesvol zijn met cryptocurrency is een kunst. Het is een dynamische markt die je door interesse, passie en doorzettingsvermogen zeker kunt leren begrijpen.

Daarnaast zijn er verschillende strategieën om succesvol te worden met Ethereum. Veel investeerders gingen je al voor. Bij deze enkele suggesties waarmee je hopelijk snel succes boekt.

Tip #1: Oefen met een demo

Veel crypto brokers bieden nieuwe klanten de optie om te oefenen met crypto via een proefaccount. We raden zeker aan om deze demo te gebruiken voordat je in real-time begint met handelen in Ether.

Op die manier oefen je met instap- en uitstapmomenten en leer je in korte tijd gedisciplineerd handelen. Je zult merken dat het handelen op de cryptomarkt daarna iets minder complex is. Hopelijk levert je dit uiteindelijk mooie winsten op!

Tip #2: Doe aan risicobeheer

Hoewel de basis van Ether fantastisch is, is het koersverloop zeer onvoorspelbaar. Het is daarom essentieel om aan risicobeheer te doen. We raden aan om met een kleine investering te beginnen. Vervolgens verhoog je bedrag wanneer je meer handelservaring en zelfvertrouwen hebt opgedaan.

Op die manier verklein je het risico op geldverlies wanneer je begint. Vergeet ook niet om een  stop-loss te gebruiken. Door in te stellen dat je op een bepaald punt uit wilt stappen verklein je de kans op eventuele verliezen.

Tip #3: Gebruik technische hulpmiddelen

Als het gaat om het anticiperen op de snel veranderde koersen van crypto, waarom zou je dan geen gebruik maken van technische hulpmiddelen die goed beschikbaar zijn? We raden dit zeker aan voor day traders. Technische hulpmiddelen helpen je om het punt te herkennen wanneer je in ETH moet stappen of uitstappen.

In sommige gevallen hoef je dit niet eens zelf te doen. Zo is het mogelijk om gebruik te maken van een trading bot die alle handelsacties voor jou uitvoert. Neem wel de tijd om een trading bot van goede kwaliteit te gebruiken. De 5 meest populaire cryptocurrency trading bots zijn op dit moment:

  • Cryptohopper
  • Quadency
  • 3Commas
  • Trality
  • Pionex

Tip #4: Hou het nieuws in de gaten

Ether is deel van een moderne en innovatieve technologie die blockchain wordt genoemd.  Het succes van de cryptomunt berust op verschillende aspecten. Denk bijvoorbeeld aan interesse van het publiek en het succes van de software die op het platform wordt ontwikkeld. Ook nieuwsontwikkelingen hebben invloed op de waarde van ETH.

Is er bijvoorbeeld sprake van een nieuwe samenwerking met een toonaangevend bedrijf? Dan is de kans dat de koers stijgt groot. Zijn er echter technische problemen op het Ethereum netwerk? Dan vindt er wellicht een koersdaling plaats.

Hou het Twitter account van Ethereum goed in de gaten voor eventuele aankondigen. Ook raden we aan om gebruik te maken van Reddit, aangezien veel Ethereum investeerders daarop actief zijn.

Tip #5: Beheers je gevoelens

Hoe langer je actief bent op de cryptomarkt, hoe meer je gewend raakt aan volatiliteit. Nieuwe investeerders kunnen echter behoorlijk schrikken van de heftige koersschommelingen. Besef dat het normaal is dat een cryptocurrency in één dag wel 50 procent kan stijgen terwijl het 24 uur later met 30 procent in waarde zakt.

Raak niet in paniek bij een koersdaling en besef dat het ook kansen biedt. Je kunt door een waardedaling bijvoorbeeld op een lager punt kopen dan voorheen. Laat hoe dan ook gevoelens zoals hebzucht, ergernis en woede jouw handelspraktijken niet overheersen.

Tip #6: Diversifieer je portfolio

Kun je werkelijk geen genoeg krijgen van het handelen in Ethereum? Dat begrijpen we heel goed. Toch is het verstandig om je digitale wallet zoveel mogelijk te diversifiëren. Dit houdt in dat je op een zorgvuldige manier investeert in diverse munten. Daardoor verklein je de kans dat je door een koersdaling van één munt meteen veel geld verliest.

Of zoals het gezegde luidt: stop niet al je eieren in één mandje. Bovendien kun je jouw portefeuille ook diversifiëren met andere activaklassen, zoals Forex. Ethereum is na Bitcoin de meest verhandelde cryptocurrency ter wereld. Dat is goed nieuws, maar wees altijd voorzichtig en terughoudend wanneer de cryptomarkt betreedt.  

Wat is de toekomstverwachting van Ethereum?

Verschillende factoren dragen bij aan de ontwikkeling van de Ethereum blockchain. Vitalik Buterin en zijn compagnons begonnen dit met project om iets beters te bieden dan de Bitcoin blockchain. In minder dan tien jaar is het resultaat een groeiend aantal gedecentraliseerde toepassingen en projecten.

In 2017 groeide Ether uit tot het belangrijkste financieringsmiddel voor ICO’s. Het was het jaar waarin de populariteit van crypto tot grote hoogtes steeg. Omdat de meeste start-ups gebruik maakten van ERC-20 eis voor hun symbolen, nam de speculatie van Ether toe. De koersstijging van ETH in de loop der jaren is indrukwekkend te noemen:

  • Augustus 2015: 1.25 dollar
  • Januari 2017: 10,51 dollar
  • Januari 2018: 1066,72 dollar
  • Maart 2020: 133,76 dollar
  • Oktober 2020: 383,68 dollar
  • 13 april 2021: 2144,42 dollar

All-time highs van Ether

Op 10 januari 2018 bereikte Ether een all-time high van 1412 dollar. Daarna zakten de koersen van cryptocurrencies als een plumpudding in elkaar. In 2019 daalde de waarde van ETH tot 132 dollar, wat een waardedaling van 30 procent betekende. Ook volgde er een flinke crash vanwege de Corona pandemie in maart 2020.

Maar inmiddels gloort er weer licht aan de horizon. Het loont dus zeker om kalm en volhardend te blijven als investeerder. Begin 2020 was Ethereum 130 dollar per munt waard.  Zijn eerste significante prijsstijging kwam tegen februari, toen het naar 279 dollar per munt piekte. Toen het eenmaal het weerstandsniveau doorbrak, kon ETH tot boven de 500 dollar grens handelen.

2020: Bitcoin beleeft een mega rally

De bovengenoemde prijsstijging ontstond toen Vitalik Buterin de geplande lancering van Fase 0 van Ethereum 2.0 bekend maakte. Een deel van de waardestijging van Ether was ook te danken aan de stijgende belangstelling voor de cryptocurrency markt en aan de mega rally van Bitcoin.

Zorgen en optimisme wisselen elkaar af

In april 2021 overschreed Ethereum voor het eerst in de geschiedenis de 2000 dollar. Wie zich verdiept in de koersgeschiedenis en de groeigrafieken ziet dat Ethereum als cryptocurrency zelfs meer is gegroeid dan Bitcoin.  

Ethereum is anno 2021 ’s werelds grootste smart contracts platform. De Covid-19 pandemie en economisch zware tijden zorgen voor onzekerheid bij investeerders. Toch is er ook veel optimisme door de komst van Decentralized Finance (DeFi) en DAO’s. Beide drijven de prijs van ETH omhoog. 

Welke DeFi projecten zijn er?

Nog even iets Decentralized Finance (DeFi). Het maakt gebruik van open source software en gedecentraliseerde netwerken zodat traditionele financiële producten eenvoudig omgezet kunnen worden in transparante en betrouwbare protocollen die werken zonder tussenpersonen. Bekende DeFi projecten op het Ethereum netwerk zijn onder andere:

  • DAI
  • 0x
  • Augur
  • Kyber Network
  • Uniswap
  • Bskt

De lancering van Ethereum 2.0

Eind 2020 vond de langverwachte lancering van Ethereum 2.0 plaats. Dit is een upgrade waardoor Ethereum uiteindelijk een Proof-of-Stake (PoS) consensus krijgt. Door ETH in de blockchain vast te zetten in ruil voor blokbeloningen, kunnen ETH stakers profiteren van de jaarlijkse uitbrengt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat PoS de economische bandbreedte van ETH verbetert.

Projecten die staan te wachten in de coulissen

Vijf jaar na zijn lancering bouwen zo’n 200.000 actieve ontwikkelaars op Ethereum en zijn er meer dan 1.400 projecten. Bovendien zijn er spannende ontwikkelingen zoals DeFi en Ethereum 2.0 in de coulissen staan te wachten. Deze ontwikkelingen hebben invloed op de toekomst van Ethereum.

Ethereum 2.0 is een van de meest belangrijke gebeurtenissen in de cryptowereld. Je kunt het vergelijken met de halving van Bitcoin. Ethereum’s 2.0 uitrol zal in fasen plaatsvinden. Fase 0 komt is inmiddels uit.

Het is een kernupgrade van Ethereum’s hele ecosysteem van een Proof of Work (PoW) consensus naar een Proof of Stake (PoS). De upgrade zal naar verwachting een hogere doorloop op de Ethereum blockchain stimuleren. 

De ongekende invloed van DeFi op de prijs van ETH

In minder dan een jaar is DeFi met bijna 300% gegroeid. Terwijl de wereld in 2020 een grote financiële chaos doormaakte als gevolg van de wereldwijde Covid-19 pandemie, doorstonden gedecentraliseerde financieringsmarkten de financiële tornado die over de aandelen- en cryptomarkten raasde. Dit wijst erop dat het Ethereum platform en de token Ether ondanks moeilijke omstandigheden een zeer sterke positie hebben.

DeFi: een sensatie in de cryptowereld

DeFi heeft zich ontwikkeld tot een monetaire sensatie. Bovendien is het de financiële transmissiecapaciteit aan het opschalen met meer dan 7 miljard dollar aan stablecoins.

Vijftig procent van die waarde zit opgesloten in ERC-20, dus dat is een goed teken voor Ethereum. De toekomst van Ethereum is dan ook rooskleurig. De relatie tussen DeFi en Ethereum is ijzersterk en we kunnen nog veel verwachten van ETH 2.0.

Sentiment is positief

Hoewel er zeker sprake is geweest van volatiliteit in de koersactiviteit, blijft het sentiment rondom Ethereum positief. Zo verbreekt het om de zoveel tijd zijn all-time high en betaal je voor 1 ETH inmiddels meer dan 2000 dollar.

Goed nieuws, maar als investeerder moet je rekening houden met waardestijgingen en dalingen op de korte, middellange en lange termijn.

Problemen moeten worden opgelost

Ondanks het positieve sentiment moeten bepaalde problemen van het Ethereum netwerk niet over het hoofd worden gezien. Dit kan zeker van invloed zijn op de toekomst van het platform en de prijs van ETH. Zo wordt het netwerk al langere tijd geplaagd door opstoppingen en schaalbaarheidsproblemen, die wij al eerder benoemden als nadeel van Ethereum.

Deze problemen ontstaan door het toegenomen gebruik op het netwerk. Daardoor worden transacties niet alleen ernstig vertraagd, maar gemiddeld ook veel duurder.  De ETH 2.0 update zal naar verwachting de huidige problemen met de schaalbaarheid oplossen.

Positieve verwachtingen

Ethereum heeft zeer veel potentie voor de toekomst. Alleen al het feit dat DeFi blijft groeien is voor veel investeerders een reden om Ethereum te kopen. Natuurlijk moet DeFi de capaciteit van Ethereum niet overtreffen. Ook zou het zeer slecht nieuws zijn wanneer DeFi naar een andere blockchain verhuist.

Wij verwachten echter niet dat dit zal gebeuren. Het aantal DeFi projecten op het Ethereum netwerk blijft maar groeien. We denken dan ook dat de waarde van Ethereum mede vanwege het praktische nut zal blijven stijgen.

Zal ETH verder stijgen?

Zal de prijs van ETH in de (nabije) toekomst verder stijgen? Het is een belangrijke vraag waar veel experts en investeerders zich over buigen. Interne en externe factoren spelen een rol bij de prijsvoorspellingen voor ETH in het komende decennium. Denk bijvoorbeeld aan DeFi, dApps, DAO’s en de overgang naar het Proof of Stake (PoS) protocol.  

Bullish

Wanneer we kijken naar deze fundamentele factoren, dan ziet de voorspelling van de Ethereum prijs er positief uit voor 2024, 2025 en de jaren daarna. Zo zien de meeste experts een bullish patroon op de Ethereum grafiek. Dit betekent dat de prijs verder in waarde zal stijgen.

Meer belangstelling van institutionele investeerders

Bovendien neemt de belangstelling van zowel particuliere als institutionele beleggers steeds meer toe, mede vanwege de zwakke internationale economische situatie. Dit in combinatie met een positief sentiment rondom crypto stemt ons positief wat betreft de toekomst van Ethereum.

Hoogte- en dieptepunt qua prijs

Op basis van eerdere grafieken en groeicijfers laat ETH een gunstige en langdurige ontwikkeling zien. Als Ethereum zijn ontwikkelingspatronen handhaaft, is er ruimte om de komende 5 jaar in de buurt te komen van een mogelijk dieptepunt van 3.500 dollar of een hoogtepunt van 9.000 dollar. Deze schatting is gebaseerd op evaluaties van de succesvolle crypto investeerder James Todaro.

Schaarste en toenemende vraag doen prijs stijgen

Ooit gehoord van een munt die in drie jaar tijd steeg van 0,25 dollarcent naar meer dan 1900 dollar? Ethereum is de naam. Ondanks de enorme prijsstijging ben je zeker niet te laat om Ether te kopen. De toekomst is gunstig, dus waarom zou je de stap niet nemen? Natuurlijk moet je alleen investeren wat je kunt missen.

De cryptomarkt blijft immers onvoorspelbaar. Besef dat naarmate de schaarste en de behoefte toeneemt, het kopen en verhandelen van ETH zeker lonend zal zijn. Zodra de zorgen over de schaalbaarheid worden weggenomen door het PoS principe te nemen, zal het enthousiasme naar ons idee alleen maar toenemen.

Conclusie: Is het de moeite waard om Ethereum te kopen?

Wanneer Ethereum blijft groeien en DeFi aan de hoge verwachtingen blijft voldoen, dan is deze munt zeker de moeite waard om te kopen. Liever vandaag dan morgen, aangezien we verwachten dat de prijs van ETH voorlopig zal blijven stijgen.

Veel bedrijven (we noemden er in dit artikel een aantal) zijn inmiddels al overtuigd. Natuurlijk kan het relatief jonge platform een aantal verbeteringen gebruiken. Die staan dan ook stapel. We zijn dan ook zeer positief over de toekomst van Ethereum en benieuwd wat de toekomst brengt!

Waar kan ik het beste Ethereum (ETH) kopen?

Als je graag eenvoudig, veilig en tegen lage kosten jouw Ethereum wilt kopen, dan kunnen wij van harte Bitvavo aanraden. Zoals hierboven al gezegd is dit grootste en goedkoopste en cryptocurrency exchange van Nederland.

Deze broker is ideaal voor zowel de beginner als voor de gevorderde. Open hieronder een gratis account bij Bitvavo en betaal momenteel tijdelijk als bezoeker van Beleggengids.nl over de eerste EUR 1000 handelen geen handelskosten. Zo koop je dus meer Ethereum voor jouw geld!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Ben je nog helemaal nieuw in het handelen van crypto?

Wil je heel graag gaan starten met het investeren in crypto maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan kunnen wij jou aanraden om eerst in jezelf te investeren door meer kennis op te doen over de cryptomarkt. Want zeker omdat deze markt nog niet volwassen is valt hierover heel veel te leren en te ontdekken.

Ook is dit zoals je misschien al weet een hele volatiele markt die grote koersschommelingen kent waardoor de prijzen sterk fluctueren. Dit kan je heel veel geld opleveren, maar zoals je misschien ook wel begrijpt kan je hiermee heel veel geld verliezen. En dan is het maar beter dat je weet waarmee je bezig bent.

En niet dat je jouw zuurverdiende geld zomaar ergens instopt met de gedachte het komt vanzelf wel goed. Doe daarom altijd zelf goed jouw eigen onderzoek en doe voldoende kennis op. En hoe je dat doet? Bijvoorbeeld door het volgen van een crypto beginnerscursus. Hiermee leg jij al gelijk een betere basis voor de toekomst.

Het bedrijf AllesOverCrypto geeft ook regelmatig een gratis exclusieve Bitcoin training waarin je onder andere de volgende dingen leert:

  • De basisbeginselen van crypto
  • Welke strategie jou geld gaat opleveren
  • Op welke manier jij de beste cryptomunten kunt gaan vinden
  • Het aankopen van jouw eerste crypto voor EUR 1
  • Op welke wijze jij jouw cryptomunten veilig kan bewaren
  • Het ontdekken van een munt met veel potentie

In het begin hebben wij ook veel gehad aan de AllesOverCrypto Masterclass – Money Mastery. Dit is een crypto cursus die jou van A tot Z bij de hand neemt en zeer compleet is. Echt een stappenplan die je volgt en waarmee je succesvol van start kan gaan met het investeren in crypto. Een aanrader voor iemand die hiermee serieus van start wilt gaan!

Alvast heel veel succes met jouw beleggingen!

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan zeker onderaan deze pagina even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *