Het zal niemand zijn ontgaan, de cryptomarkt heeft een enorme groei meegemaakt over de afgelopen maanden. Dit komt voor een groot gedeelte doordat er heel veel nieuwe beleggers bij zijn gekomen.
Nu is het alleen wel zo dat veel nieuwe beleggers op één vlak de fout in gaan, dit is de opslag van de munten. Veel beleggers laten na om een wallet te downloaden of om bijvoorbeeld een hardware wallet aan te schaffen.
Hierdoor zijn zij niet in staat om hun munten op de juiste manier op te slaan met alle gevolgen die daarbij komen kijken.
Om hier verandering in te brengen laten wij je in dit artikel alles zien over het kiezen van de beste crypto wallets voor het veilig opslaan van jouw Bitcoins of andere cryptomunten.
Neem dit artikel dus zeker even op je gemak door om je zo goed mogelijk in te lezen, want je zal niet de eerste zijn die te maken heeft gehad met hackers.
Lees hieronder snel verder!
Inhoudsopgave
Wat is een crypto wallet?
Laten we als eerste eens kijken naar wat een crypto wallet eigenlijk is. Om dit te laten zien is het van belang om stil te staan bij de techniek achter Bitcoin en digitale valuta in het algemeen.
Zoals je wellicht wel weet hebben cryptocurrencies zoals bitcoin hebben geen fysieke vorm. Dit in tegenstelling tot door de overheid uitgegeven papieren biljetten en munten die je gewoon in je portemonnee of tas kunt bewaren.
Omdat het digitale valuta’s zijn, bestaan en werken ze met behulp van technologie en worden ze opgeslagen in digitale portemonnees. Deze wallets worden ook wel cryptocurrency wallets genoemd, wallets die puur bedoeld zijn voor je cryptocurrencies.
Een cryptocurrency wallet is een applicatie of software waar cryptocurrency houders bitcoin en andere digitale valuta’s die de wallet ondersteunt kunnen ontvangen, opslaan en versturen. Het werkt als een bankrekening waarop je jouw geld kunt storten.
Cryptocurrency wallets kunnen een applicatie zijn die je kunt downloaden op uw smartphones, websites die toegankelijk zijn via internet of fysieke apparaten die je gewoon mee kunt nemen. Hier komen we zo nog even uitvoerig op terug.
Waarop letten bij een wallet kiezen?
Een wallet is dus bedoeld voor de mensen die hun crypto valuta op de juiste manier op willen slaan. Voordat we gaan kijken naar de verschillende soorten crypto wallets is het van belang om eerst even in te gaan op de belangrijkste factoren die je mee moet nemen bij het kopen van een wallet. Om het wat overzichtelijker te maken hebben we deze factoren even voor je op een rijtje gezet:
1. De veiligheid van de wallet
De meeste mensen zullen het er wel over eens zijn dat veiligheid de belangrijkste factor is om rekening mee te houden bij het kiezen van een goede wallet voor je munten. Jaarlijks komt er nog altijd veel cyberfraude voor, vandaar dat de veiligheid zeker belangrijk is om goed bij stil te staan.
Als je op zoek gaat naar een nieuwe wallet kijk dan even goed welke veiligheidsmaatregelen het bedrijf neemt om er zeker van te zijn dat ook jij op de technologie van de wallet kunt vertrouwen.
2. De reputatie van het bedrijf
De volgende factor om naar te kijken is de reputatie van het bedrijf. Onderzoek dan ook echt altijd even goed het bedrijf achter de technologie. Wie leidt het team? Welke projecten hebben ze op hun naam staan?
En wat is eigenlijk de reden dat je voor dit team zou moeten kiezen in plaats van een ander team? Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan kleine details zoals het contactnummer of e-mailadres op de website of de beschikbaarheid van het ondersteuningsteam.
3. De ondersteuning van de munten
Kijk ook zeker even goed naar de beschikbare ondersteuning voor de verschillende soorten munten op de site. Als je portefeuille op dit moment al verschillende valuta’s bevat, dan zou je moeten kijken naar de zogeheten Multi cryptocurrency wallets. Besteed aandacht aan de software die door het bedrijf van de portemonnee wordt geleverd.
Bent u in staat om uw valutasaldo te volgen, uw portefeuille te beheren? De belegger moet altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws, dus de mogelijkheid om de marktconditie en de beweging van uw valuta’s te volgen is direct op het controlepaneel van de portemonnee.
4. De speciale omzettingsfunctie
Hoewel dit niet de belangrijkste factor is om op te letten is het wel een factor die echt van belang kan komen. De omzettingsfunctie voor fiat naar cryptocurrency is een nieuwe functie die nog niet gebruikelijk is voor crypto-portemonnees.
Echter, de mogelijkheid om fiat om te zetten naar crypto en terug vanuit je eigen wallet komt echt van pas als je alles uit je aankoop wilt halen. Een andere handige functie is de mogelijkheid om de wallet te integreren met een Crypto-debet kaart. Hierdoor kan je crypto saldo gebruikt worden in dagelijkse transacties.
5. De draagbaarheid van de wallet
Denk als laatste even aan de draagbaarheid van de wallet die je op het oog hebt. Kun je jouw crypto-wallet makkelijk meenemen? Welke transacties kan je eigenlijk allemaal uitvoeren met de wallet?
En past de wallet eigenlijk wel in je broekzak rekening houdend met de draagbaarheid, zullen mobiele portefeuilles erg handig zijn. Dit geldt ook voor de hardware wallets nu deze vaak niet zo groot zijn. Hiermee ben je in staat om jouw munten overal mee naartoe te nemen.
De verschillende soorten crypto wallets
Als het aankomt op de crypto wallets zijn er nogal wat opties om uit te kiezen. Het bijzondere aan de crypto wallets is dat iedere wallet zo zijn eigen voordelen en nadelen heeft, al zijn er wel enkele wallets die echt beter zijn dan de ander.
Omdat niet iedereen bekend is met de diverse opties hebben we voor jou hieronder de verschillende soorten crypto wallets even uiteengezet. Door dit goed door te nemen krijg je een beter beeld van wat je precies kunt verwachten:
De Mobiele wallets
Mobiele wallets voor Bitcoins en altcoins zijn de meest gebruikte wallets die je op dit moment maar kunt vinden. Dit komt met name omdat ze mobiel based zijn en omdat ze makkelijk te gebruiken zijn voor beginnende crypto beleggers.
Voor populaire cryptocurrencies kan je speciale mobiele wallets vinden die compatibel zijn met zowel Android als iOS.
De minder populaire wallets zijn vaak alleen op Android te gebruiken. Mobiele wallets zijn de op drie na veiligste manier om je cryptocurrencies op te slaan, omdat ze altijd verbonden zijn met het internet (hot wallets) en vatbaar zijn voor hackers.
Wel zijn ze dus erg makkelijk om te gebruiken. Bekende mobiele wallets die je op dit moment kunt vinden zijn onder andere Trust Wallet, Safepal, Mycelium, Coinomi en Electrum.
De Desktop wallets
Desktop wallets voor Bitcoins en cryptocurrencies zijn eigenlijk niets meer dan speciale installeerbare softwarepakketten die beschikbaar zijn voor de meeste desktop besturingssystemen. Hier moet je natuurlijk denken aan Mac, Windows, Linux.
Elke cryptocurrency die serieus is over zichzelf zal hun desktop versies van portemonnee op de eerste dag zelf lanceren. Omdat het je desktop of laptop is die vaak verbinding maakt met het internet, moet je wel even goed de basis veiligheidsmaatregelen opvolgen als je zeker wilt weten dat je alles veilig op kunt slaan.
Denk bijvoorbeeld aan het installeren van goede antivirus en anti-malware software en aan de firewall bij jou op de computer. Momenteel zijn er veel desktop wallets beschikbaar voor Bitcoins en andere populaire cryptocurrencies.
Zoals Ripple of Ethereum Desktop wallets zijn de derde meest veilige manier om uw cryptocurrencies op te slaan. Bekende aanbieders die je op dit moment kunt vinden zijn onder andere Exodus, Bitcoin Core en Electrum.
De Papieren wallets
Toen Bitcoin werd bedacht waren papieren wallets de enige manier waarop je in staat mee was om je munten mee op te slaan. Dankzij de technologische vooruitgang en bredere adoptie, nu zijn er andere soorten portefeuilles die helpt bij het opslaan van crypto activa. Vandaar dat papieren wallets niet meer zo vaak gebruikt worden door de beleggers.
Papieren wallets zijn niet voor iedereen omdat ze een beetje technisch zijn en je er echt voorzichtig mee om moet gaan bij de opslag. Dat komt omdat je in een typische papieren portemonnee je privé sleutels en publieke adressen op een stuk papier afdrukt. Vervolgens maak je de munten over.
Belangrijk om te weten is dat de papieren wallets zijn aan te merken als een veilige manier om je munten mee op te slaan. Dit ziet op het feit dat je jouw privésleutels offline weet te houden. Nu is het wel zo dat alle cryptocurrencies ondersteuning aanbieden voor papieren wallets.
Toch zul je voor alle populaire cryptocurrencies gemakkelijk papieren wallets vinden. Kies je voor deze wallets dan is het echt van belang om je even goed in te lezen hoe je alles moet doen. Door je goed in te lezen kom je niet meer zo snel voor eventuele verrassingen te staan.
De Hardware wallets
De hardware wallets zijn op dit moment de meest veilige type soort wallets die je maar kunt gebruiken. Hardware wallets zijn aan te merken als hardware apparaten die speciaal gebouwd zijn voor het bewaren van privé sleutels en publieke adressen.
Het is een USB-achtig apparaat met een OLED-scherm en knoppen aan de zijkant om door de interface van de portemonnee te navigeren.
Ook krijg je bij je hardware wallet vaak een aantal desktop-apps voor verschillende cryptocurrencies. Het is een apparaat dat je kunt aansluiten op een pc of mobiel apparaat via USB.
Bijzonder aan de hardware wallet is dat je hem ook kunt installeren op een geïnfecteerd apparaat als er malware op zit, hier hoef je je geen zorgen meer over te maken.
Aangezien jouw eigen key seed op het extern scherm wordt getoond en privé sleutel ook op de hardware wallet wordt opgeslagen zal je altijd over een veilige opslag beschikken.
De meest populaire hardware wallets zijn in staat om ruim meer dan 22 cryptocurrencies (inclusief BTC) en +500 ERC-20 tokens op te slaan. Verderop gaan we kijken naar enkele bekende opties om te kiezen.
De Web wallets
Als laatste zijn er nog de speciale web wallets zijn. Dit zijn wallets die altijd verbonden zijn met het internet en die toegankelijk zijn via verschillende internet browsers zoals Google Chrome, Firefox of Safari. De private sleutels worden in dit soort wallets online bewaard in je browser.
Het nadeel van deze wallet is dat je wel weer vatbaar bent voor de specifieke DDOS aanvallen. Een eenvoudig voorbeeld van een web wallet is het opslaan van cryptocurrencies op een crypto exchange.
Het belangrijkste wat je in gedachten moet houden is dat je geen toegang hebt tot je crypto wallet private key. Dat houdt dan ook in dat als morgen de exchange gehackt of gesloten word je kunt fluiten naar je geld, vaak krijg je niets terug als dit gebeurt.
Dit is de reden dat je enkel en alleen alleen de cryptocurrencies op een exchange zou moeten bewaren, waar je actief mee handelt. De rest zou je altijd over moeten zetten naar een hardware wallet of een mobiele wallet als je ze zo veilig mogelijk wilt bewaren.
Web-portemonnees zijn soms gehoste wallets waarbij je geen toegang hebt tot de privésleutel en soms niet gehoste portemonnees waarbij je wel weer controle hebt over de privésleutels. Wij raden je aan altijd aan om “niet-gehoste wallets” te gebruiken nu je hiermee over net even wat meer controle beschikt over je geld.
De beste crypto wallets van dit moment – top 5 wallets
Je weet door het bovenstaande al beter welke soorten wallets er te vinden zijn en wat de grootste voordelen zijn die iedere wallet met zich mee weet te brengen. Wat je alleen nog niet weet is wat nu precies de beste modellen zijn om te overwegen.
Om je hier wat meer over te laten zien hebben we hieronder de beste crypto wallets van dit moment onder elkaar gezet. Kies je voor een van deze opties dan weet je zeker dat je kwaliteit in handen hebt:
1. Exodus (software en mobiele wallet)
De eerste optie waar je voor kunt kiezen is de Exodus wallet. Exodus is een speciale wallet die meer dan honderd cryptocurrencies weet te ondersteunen. De wallet was oorspronkelijk alleen beschikbaar op desktop, maar kan ook op iOS en Android gedownload worden.
Exodus onderscheidt zich van andere portemonnees door een ontwerp dat zich richt op mensen die niet zo bekend zijn met cryptovaluta en beleggen in het algemeen. Het heeft een eenvoudig te gebruiken interface en de ontwikkelaars besteden veel tijd om de app zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken.
Een van de meest populaire functies van Exodus is de ondersteuning voor talloze munten. Je kunt de wallet ook gebruiken om de ene cryptocurrency in te wisselen voor de andere, zonder enige vorm van registratie. Dit maakt Exodus een prima optie om te overwegen.
2. Wasabi wallet (software wallet)
De volgende wallet op dit lijstje is de speciale Wasabi wallet. De wallet van Wasabi is een open source en privacy-based Bitcoin-wallet die beschikbaar is voor Windows, macOS en Linux. De belangrijkste functie van Wasabi is de implementatie van het speciale CoinJoin-proces.
CoinJoin helpt Wasabi om individuele Bitcoin-transacties veiliger te maken door meerdere munten van meerdere mensen te combineren in een enkele transactie. Dit zorgt ervoor dat je transacties pas echt anoniem plaats kunnen vinden.
Om deze transacties nog veilige te maken maakt de wallet gebruik van een zogeheten Tor netwerk. Dit helpt het IP adres van de gebruiker te verbergen. Hoewel Wasabi een hot wallet is, is het alsnog een prima optie om te overwegen.
3. Trezor Model T (hardware wallet)
De Trezor van SatoshiLabs is een wallet die natuurlijk niet mag ontbreken op ons lijstje met de beste wallets. Dit is een van de oudste cryptocurrency hardware wallets die je op dit moment kunt vinden. De Trezor Model T werd voor het eerst uitgebracht in 2014.
Al die jaren is het een zeer bekende keuze gebleven voor talloze beleggers en handelaren. De Trezor Model T biedt alle functies die je maar nodig kunt hebben. Daarnaast is hij voorzie van nieuwere cryptocurrencies en ondersteuning voor exchanges voor het beleggen in cryptovaluta.
Het bedrijf maakt gebruik van een open-sourcelicentie, dit zorgt ervoor dat de onderliggende techniek steeds beter zal worden als er meer mensen meehelpen aan het project. Een ingebouwd touchscreen geeft het Model T net even wat meer gebruiksgemak en stelt je in staat om een eigen pincode in te voeren.
4. Ledger Nano X
De Ledger Nano X is ook een zeer degelijke optie om te overwegen. Dit is een tweede generatie portemonnee van Ledger. Dit is een Frans bedrijf dat al een lange ervaring heeft op het gebied van de wallets. Hun eerste product, de Ledger Nano S was een van de allereerste hardware wallets op de markt en was echt ontzettend bekend.
De Ledger Nano X kan hetzelfde als zijn voorganger, alleen is hij nog net even wat beter. Omdat het een hardware wallet is, ondersteunt Ledger Nano X meer dan 1.500 cryptocurrencies op de hardware wallet. Ledger Nano X is een hardware-wallet voor koude opslag.
Al wordt deze wel geleverd met een begeleidende Ledger Live-software die je in staat stelt om de wallet zo goed mogelijk in gebruik te nemen. De gebruikersinterface stelt alle gebruikers in staat om nieuwe portefeuilles toe te voegen voor verschillende cryptocurrencies en hun portefeuilles te beheren vanuit de software.
5. De BlockFi wallet (software wallet)
Als laatste kan je kiezen voor de speciale BlockFi wallet. Met een BlockFi Interest Account (BIA), kan je cryptocurrency tot wel 8,6% rendement verdienen. De BlockFi Interest Account laat je rente verdienen in crypto op je crypto die je bij BlockFi bewaart.
Dit maakt het een goede optie voor de mensen die wat meer risico willen nemen en die willen verdienen aan hun cryptomunten. Rente wordt dagelijks opgebouwd en maandelijks uitbetaald. De BlockFi Interest Account vereist geen minimum stortingssaldo om in aanmerking te komen om rente te verdienen.
Opnames worden vaak dezelfde dag nog verwerkt, maar BlockFi houdt tot 7 dagen aan om een opname van een klantfonds te verwerken. Het spreekt voor zich dat deze wallet niet zo’ hoge bescherming biedt als andere wallets.
Conclusie – sla je munten altijd veilig op
Met de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen over het kiezen van de juiste wallet. Door te kiezen voor een goede wallet ben je in staat om jouw munten altijd weer op de best mogelijke manier op te slaan.
Dit zorgt er niet alleen voor dat je minder risico loopt op hackers maar ook dat je nog sneller je munten over kunt maken als je dit graag wilt.
Zonder de juiste wallet is het goed mogelijk dat je een hoog risico loopt om je geld kwijt te raken. Nog meer te weten komen over cryptocurrencies en wallets in het algemeen? Lees dan zeker onderstaande artikelen ook eens door.
Veilig crypto kopen zonder eigen wallet?
Wil je graag veilig crypto kopen, maar niet afhankelijk zijn van een eigen wallet of vind je de kosten op het moment gewoon te hoog om er zelf een aan te schaffen, dan zou je eens bij Bitvavo kunnen kijken. Dit is de grootste en goedkoopste exchange van Nederland. Je koopt hier eenvoudig, veilig en snel jouw cryptomunten.
Tevens maken zij gebruik van zogenoemde cold wallets waar het overgrote deel van de crypto valuta wordt opgeslagen. Deze cold wallets bewaren hun in kluizen die dag en nacht in de gaten gehouden worden voor optimale veiligheid. Zo is het dus niet noodzakelijk om een eigen crypto wallet te hebben.
Ga je liever wel voor een eigen crypto wallet en meer zekerheid, dan kan je bij deze exchange natuurlijk ook gewoon jouw munten overzetten op je eigen wallet.
Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>
(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)
Wil je leren hoe ook jij geld kan verdienen met het handelen in cryptocurrency?
Begin je eigenlijk net in het beleggen van crypto en weet je niet precies hoe en waar je moet beginnen, dan is het altijd verstandig om eerst te leren en daarna te gaan investeren. Zeker in de crypto wereld is dit niet geheel onverstandig, omdat je te maken hebt met een volatiele markt die hevige koersschommelingen kent en nog jong is.
Uiteraard heeft dit ook zijn voordelen want je kan daardoor er ook heel veel geld mee verdienen, maar helaas ook verliezen. Daarom is het zeker verstandig om eerst bepaalde dingen te leren om jou voor deze risico’s zoveel mogelijk te behoeden. Je weet dan al veel beter waar je op moet letten en wat je vooral wel en ook niet moet doen.
Dan zomaar jouw geld ergens in stoppen, waarvan je eigenlijk geen idee hebt wat het precies is. Dit is ook niet zo raar, want de crypto wereld is nog erg jong en er valt nog heel veel over te leren.
Een crypto cursus voor beginners die ons in het begin erg goed op weg heeft geholpen is de AllesOverCrypto Masterclass – Money Mastery. Dit is een cursus waarin je alles van A tot Z leert van mensen die het pad al hebben bewandelt.
Kan je er wat tijd voor vrij maken volg dan zeker hun gratis bitcoin training. Dit gaat al zeker jouw ogen openen. Je leert hierin onder andere de volgende dingen:
- De basis van crypto
- Hoe jij de beste cryptomunten kunt gaan vinden
- Op welke manier jij jouw cryptomunten veilig kunt bewaren
- Met welke strategie jij geld kunt gaan verdienen
- Een munt ontdekken met veel potentie
- Starten met het aankopen van jouw eerste crypto voor EUR 1
Volg hier de gratis online Bitcoin training >>
Wij wensen je alvast heel veel succes met jouw beleggingen in crypto en eventuele andere beleggingen! Probeer hier sowieso wat spreiding in aan te brengen en niet alles in crypto te investeren. Kies bijvoorbeeld ook voor een gedeelte aandelen, goud, vastgoed.
Zo kan je de risico’s wat meer beperken en hoef je niet direct in paniek te raken als er een bepaalde belegging daalt.
Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!
Gerelateerde berichten:
13 Beste AI Cryptomunten om te Kopen in 2024
Op zoek naar de beste AI Cryptomunten om te kopen in 2024? Ontdek op deze pagina projecten die gebruik maken van kunstmatige intelligentie in combinatie met blockchain-technologie.
Alternatieve Cryptomunten (Altcoins) Voor Bitcoin In 2024?
Wat zijn de alternatieve cryptomunten (Altcoins) voor Bitcoin? Waar kun je bitcoin en andere crypto het beste kopen? Toekomst, potentie? Lees het hier!
Beleggen In Bitcoin Cash? [2024]
Beleggen in Bitcoin Cash? Lees hier alles over investeren in Bitcoin Cash, voor-en nadelen, tips, waar je veilig Bitcoin Cash kan kopen!
Beleggen In Bitcoin? [2024]
Beleggen in Bitcoin? Ontdek op deze pagina waarom je erin zou moeten investeren, de voor- en nadelen en hoe je bitcoin veilig kan kopen!
Beleggen In Cardano? [2024]
Beleggen in Cardano? Lees op deze pagina waarom je zou moeten investeren in Cardano, voor-en nadelen, hoe je veilig Cardano kan kopen!
Beleggen in crypto of aandelen? [2024]
Beleggen in crypto of aandelen? Ontdek de verschillen, tips en bij welke nederlandse brokers je veilig crypto of aandelen kunt kopen!
Beleggen in Cryptocurrency? De Beste Tips voor Beginners! [2024]
Leren Beleggen in Cryptocurrency? Lees op deze pagina de beste tips & tricks voor beginners die je moet weten om succesvol te starten.
Beleggen In Ethereum? [2024]
Beleggen in Ethereum? Ontdek op deze pagina waarom je erin zou moeten investeren, de voor- en nadelen en hoe je veilig ethereum kan kopen!
Beleggen In Litecoin? [2024]
Beleggen in Litecoin? Lees op deze pagina alles over investeren in Litecoin, voor-en nadelen, tips, waar je veilig Litecoin kan kopen!
Eenvoudig, Veilig, Betrouwbaar en Snel Cryptocurrency kopen?
Ontdek Bitvavo! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland
Tijdelijk over de eerste EUR 1000 handelen geen kosten!