Wat Zijn De Kosten Bij Het Handelen In Cryptocurrency? [2024]

Zo Ga Jij Kosten Besparen Tijdens Het Verhandelen!

Gemiddelde leestijd: 26 minuten
Kosten handelen Cryptocurrency

De meeste mensen zullen het wel mee hebben gekregen, de handel op het gebied van crypto valuta is anno 2024 mateloos populair.

Iedere dag zijn er talloze mensen die toetreden tot de markt in een poging om flink wat rendement te boeken op hun investering.

Nu is het wel zo dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op het beleggen in cryptomunten in deze nog niet volwassen markt.

Een van de zaken waar veel mensen de mist mee ingaan zijn de transactiekosten bij het handelen in cryptocurrency. Ben je benieuwd welke soorten transactiekosten er nu eigenlijk bestaan en waar je rekening mee moet houden bij het beleggen?

Lees dan snel dit artikel door, we hebben de belangrijkste informatie namelijk voor je op een rijtje gezet!

Functie en betekenis van transactiekosten

Straks zullen we je meer laten zien over de kosten voor het verhandelen van crypto. Voor het zover is moeten we je alleen eerst wat meer laten zien over transactiekosten in het algemeen.

Zoals je wel aan de naam kunt zien zijn transactiekosten de kosten die verbonden zijn aan het plaatsen van een soort transactie op bijvoorbeeld een beurs.

Transactiekosten zijn een noodzakelijk onderdeel van beleggen. Het is namelijk zo dat de transactiekosten ervoor zorgen dat de beurs goed kan werken. Zonder het vragen van transactiekosten zou het niet mogelijk zijn voor de beurzen om hun diensten aan te bieden.

Dit is logisch, een beurs heeft namelijk veel kosten die zij moeten maken. Om deze kosten te kunnen bekostigen worden er transactiekosten in rekening gebracht aan de beleggers op de site.

Hier kan gedacht worden aan de kosten voor het onderhouden van de server, maar ook aan kosten voor het bieden van de juiste ondersteuning aan alle klanten die beleggen. Zie je ergens eens beurs zonder enige transactiekosten dan is het vaak oppassen geblazen.

Het is namelijk zo dat deze kosten voor alle soorten beleggingen bij beurzen in rekening worden gebracht. De transactiekosten zijn dan ook niet alleen van toepassing op cryptovaluta, maar ook op de handel in normale aandelen of in goud. Zonder transactiekosten kan de beurs immers niet bestaan.

Welke kosten voor het verhandelen van crypto zijn er – top 3 transactiekosten

Je weet dankzij het bovenstaande wat beter waarom de kosten eigenlijk in rekening worden gebracht voor het verhandelen van crypto. Wat je alleen nog niet weet is welke kosten verhandelen van crypto er eigenlijk bestaan en wat het verschil is tussen deze kosten.

Om je wat beter op weg te helpen kan je hieronder een overzicht vinden met de belangrijkste kosten op het gebied van het verhandelen van cryptovaluta.

1. Wisselkosten – kosten voor het kopen

De belangrijkste kosten waar je als belegger mee te maken krijgt zijn de zogeheten wisselkosten. Dit zijn ook wel de transactiekosten die in rekening worden gebracht door de brokers en de beurzen. Het gaat hier om de kosten die je betaalt als een soort “commissie” om een koop- of verkooporder te voltooien.

De meeste cryptocurrency exchanges hebben de neiging om een vast-fee formaat te gebruiken. Dit houdt in dat er een bepaald bedrag in rekening wordt gebracht voor de order. Dit kan bijvoorbeeld 0.1% zijn op het totaalbedrag.

Plaats je een order van €1000 dan betaal je in dit geval dus €10. Deze kosten gaan vaak van het maximale bedrag af wat je uit kunt geven voor een bepaalde munt.

Hou er wel rekening mee dat de werkelijke kosten van transactiekosten per platform kunnen verschillen. In essentie is het altijd slim om wat huiswerk te doen en uit te zoeken welke crypto exchanges de laagste transactiekosten bieden.

Zo kan er veel verschil zitten tussen het beleggen via een site als Coinbase of via een site als Bitfinex. Je kunt de kosten voor het verhandelen altijd vinden op de website van de exchange zelf. Doe hier dus echt even goed onderzoek naar en zorg ervoor dat je alle kosten op een rijtje zet.

2. Netwerkkosten – kosten van de blockchain

Naast de transactiekosten die we hierboven hebben laten zien is het bij cryptocurrencies ook nog eens zo dat je voor de netwerkkosten kom te staan. Dit zijn ook wel de netwerkkosten die gebruikt worden om een netwerk van cryptocurrency miners te stimuleren.

Miners zijn niets meer dan personen met high-powered computers die belast zijn met het verifiëren en valideren van transacties die aan een blockchain moeten worden toegevoegd. Dit zijn de mensen die ervoor zorgen dat de tokens niet dubbel zijn uitgegeven en dat transacties inderdaad kloppen.

Meer informatie over de werkwijze achter de miners en de blockchain zelf kan eenvoudig terug worden gelezen in een van de andere artikelen die we hier op de site voor je hebben geschreven.

De validatie van deze transacties kan verschillen per netwerk. Vaak is het zo dat de miners hun eigen prijs kunnen bepalen en dat de beleggers of crypto gebruikers kiezen of ze het al dan niet aanvaarden.

Natuurlijk moet het voor de hand liggende worden gezegd: hoe lager de transactiekosten zijn die een investeerder of crypto gebruiker bereid is te betalen, hoe langer het kan duren voor die transactie gevalideerd wordt. Dit komt door het feit dat het een lage prioriteit heeft voor de miners.

Wil je dus zeker weten dat jouw transactie snel kan worden verwerkt dan zal je hier wat meer voor neer moeten leggen. Heb je geen haast dan kan je dus geld besparen op de totale kosten.

3. Wallet kosten – kosten voor je portemonnee

Ten slotte is het mogelijk dat je kosten betaalt om je cryptocurrency op te slaan in een digitale wallet. Dit is ook wel te vergelijken met een normale portemonnee, alleen is de crypto wallet te vinden in een digitale omgeving. De software die wordt gebruikt om wallets te ontwikkelen, evenals updates, is niet gratis.

Dit betekent dat je mogelijk een nominaal bedrag verschuldigd bent om je cryptocurrency op te slaan. Het is overigens ook mogelijk om een hardware wallet aan te schaffen. Dit zijn apparaten die erg veel lijken op een USB stick.

Wanneer je deze eenmaal aan hebt geschaft kan je deze altijd veilig gebruiken. Nu is het wel zo dat de hardware wallets gelijk 90 euro kosten. Deze zijn dus eigenlijk alleen bedoeld voor de mensen met een aardig groot vermogen in cryptovaluta.

Lees ook: Wat zijn de beste crypto wallets? >>

Waar op letten bij de transactiekosten van exchanges?

Hoewel je niet echt controle hebt over de transactiekosten die je betaalt voor de wallet of voor de blockchain zelf is het wel zo dat je enige mate van controle hebt over de transactiekosten die je kwijt bent via de exchange. Het is namelijk zo dat je soms veel geld kunt besparen als je aan bepaalde eisen voldoet.

We hebben hieronder wat belangrijke overwegingen onder elkaar gezet die mee kunnen worden genomen bij het kiezen van een crypto exchange. Door hierop te letten kan je in sommige gevallen veel kosten besparen voor het verhandelen van crypto:

1. Cryptocurrency beurzen zijn niet gereguleerd

Belangrijk om te weten is dat de meeste beurzen niet aan te merken zijn als gereguleerd. De meeste regelgevende instanties in landen over de hele wereld hebben dan ook een niet al te positieve houding ten opzichte van cryptocurrencies.

Sommige handel in cryptocurrencies zijn bijvoorbeeld al verboden in China, dat tot begin 2017 goed was voor maar liefst 90% van de totale handel. Desalniettemin zijn verschillende prominente Chinese beurzen nog steeds operationeel en hebben ze hun basis gewoon verplaatst naar de Seychellen of Malta.

Het nadeel hiervan is dat de kosten om de zoveel maanden kunnen veranderen als de beurs verhuist. Als je pech hebt betaal je op dit moment veel meer dan over een aantal maanden als ze mogelijk verhuizen.

2. Cryptocurrency beurzen bieden vaak korting

Wat ook van belang is om te weten is dat de meeste crypto exchanges een speciale korting aanbieden voor de mensen die van plan zijn om veel geld te beleggen. Het gaat hier met name om de mensen die echt bereid zijn om duizenden euro’s te beleggen in de markt.

De kosten dalen vaak naarmate het bedrag en de frequentie van de transacties toeneemt. Als zodanig zijn kleine niet al te regelmatige orders niet bepaald kostenefficiënt. Het loont dus om je geld op te sparen en om tegelijk een hoop munten aan te schaffen.

Sommige beurzen rekenen bijvoorbeeld geen kosten voor transacties ter waarde van 10.000.000. Andere beurzen geven al een korting wanneer je besluit om minimaal 10.000 te beleggen via de exchange.

3. Cryptocurrency beurzen houden niet van fiat valuta

Het is een feit dat de cryptocurrency exchanges niet echt fan zijn van normale fiat valuta. Voor Fiat-valuta’s worden over het algemeen stortings- en opnamekosten aangerekend bij beurzen, afhankelijk van de betalingswijze. Kies je er echter voor om cryptomunten te kopen met andere dan kan je in veel gevallen geld besparen.

In sommige gevallen kan een kleine vergoeding worden gevraagd voor het opzetten van een portemonnee voor de vereiste cryptocurrency. Het is bij sommige beurzen zelfs zo dat je op deze wijze volledig gratis kunt beleggen.

Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om erg voordelig Ripple aan te schaffen met Bitcoin. Wij raden je zeker aan om hier gebruik van te maken als je jouw beleggingen zo goed mogelijk wilt diversifiëren en tegelijkertijd geld wilt besparen.

4. Cryptocurrency beurzen hebben niet alle munten

Als laatste is het van belang dat je weet dat de meeste bekende cryptocurrency beurzen geen toegang bieden tot alle munten. Wel is het zo dat beleggers in de meeste gevallen in staat zijn geld over te maken van de ene portemonnee naar de andere en hun handelsrekeningen financieren met fiatvaluta’s of cryptocurrencies.

Ben je bijvoorbeeld van plan om IOTA te kopen dan kan je dit niet zomaar doen via een website als Coinbase. Handelaren kunnen echter fiat valuta gebruiken om bitcoin te kopen bij Coinbase. Binance is een beurs die je de mogelijkheid biedt munten van andere wallets te importeren.

Heb je de Bitcoin op deze rekening gezet dan kan je hier vervolgens wel weer IOTA mee kopen. De overdracht tussen meerdere portemonnees op verschillende beurzen brengt aan beide kanten kleine kosten met zich mee. 

Lees ook: Wat zijn de beste cryptomunten van 2024? >>

Geld besparen bij het verhandelen van BTC

De meeste mensen die net beginnen met beleggen kiezen ervoor om Bitcoin te kopen. Mocht je zelf ook Bitcoin willen kopen dan zijn er verschillende manieren waarop je in staat bent om erg veel geld over te houden bij het verrichten van je transacties.

Omdat we je zo goed mogelijk op weg willen helpen hebben we hieronder een paar handige tips en tricks opgesomd die iedereen eenvoudig kan gebruiken.

Tip #1: Kies een goed moment uit

De eerste tip is om een tijdstip te kiezen waarop de blockchain minder overbelast is. In het weekend zijn bedrijven gesloten en worden er minder algemene transacties gedaan. Dit maakt het een ideaal moment om gebruik te maken van de blockchain. 

Als alternatief kun je proberen je transactie met een lager bedrag te verzenden en dan te wachten tot het bedrag is gewist. Houd er wel rekening mee dat deze strategie een beetje riskant kan zijn. Als het tarief te laag is, kan de transactie tijdelijk vast komen te zitten of helemaal niet doorgaan.

Als je je hier om zorgen maakt kun je een site als mempool.space gebruiken om een idee te krijgen van de aanbevolen huidige bitcoin transactiekosten. De site toont vergoedingsvoorstellen voor transacties met lage, gemiddelde of hoge prioriteit. Transacties met een hogere prioriteit worden sneller verwerkt.

Tip #2: Gebruik het Lightning Network

De volgende tip is om gebruik te maken van het Lightning Network. Het Lightning Network is aan te merken als een speciaal netwerk bovenop Bitcoin zit zodat het netwerk meer transacties kan ondersteunen en de blockchain beter kan laten werken.

Daar waar de gemiddelde transactiekosten zo’n 25 euro bedragen, zijn de gemiddelde kosten op Lightning maar een fractie van een cent. Bij Lightning moet de gebruiker wel een bedrag betalen bij het opzetten van het kanaal. Maar daarna kunnen ze zoveel transacties versturen als ze willen met lagere kosten.

Belangrijk is wel om te weten dat niet alle wallets Lightning-transacties ondersteunen. Wil je hier gebruik van maken dan zal je dus even goed moeten kijken naar de soort wallet die je gebruikt.

Tip #3: Kies een wallet met scaling

Als laatste is het mogelijk om gebruik te maken van een wallet scaling. SegWit-transacties zijn sinds 2017 te gebruiken. Deze speciale techniek maakt het mogelijk om vergoedingen in rekening brengen die tot 30% goedkoper zijn dan de normale transacties.

Dit maakt het mogelijk om geld te besparen bij het overboeken. Hoewel SegWit al een tijdje bestaat, zijn nog niet alle wallets en exchanges eraan toegekomen om dit type transactie te adopteren.

Bovenop SegWit voegen bech32-adressen nog meer verbeteringen toe en verlagen ze de kosten ook nog een beetje. Sommige diensten hebben SegWit transacties aangenomen, mocht je graag willen besparen dan zou je hier even op zoek naar kunnen gaan.

geld besparen bij het verhandelen van bitcoin

Conclusie – kijk goed naar de kosten

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen over de kosten die er verbonden zijn met cryptocurrencies. Ben je van plan om te gaan beleggen in cryptocurrencies dan raden wij je echt aan om goed te kijken naar de kosten die je kwijt bent voor het verhandelen.

Het is namelijk zo dat een paar procent op jaarbasis een flinke hap kan nemen uit je belegging. Het is dus echt zo dat hoe meer schakels er tussen jou en de verkoper zitten hoe meer je betaalt voor de kosten.

Dit brengt met zich mee dat je altijd op zoek moet gaan naar een goede broker voor het beleggen in cryptocurrencies. Waar je eenvoudig, veilig en tegen lage kosten jouw cryptomunten kunt kopen.

Buiten het hele kostenverhaal is het ook heel verstanding om jezelf altijd goed in te lezen voordat je jouw geld gaat beleggen in bepaalde cryptomunten. Zodat je goed het verhaal achter de bepaalde munt kent en je betere doordachte keuzes gaat maken. Wij zeggen ook altijd “doe goed jouw eigen onderzoek!”

Bij welke broker kan ik veilig en tegen lage kosten crypto kopen?

Nu je weet welke soorten kosten er zijn en waar je goed op moet letten is het natuurlijk heel belangrijk om de juiste broker te kiezen waar jij veilig en tegen lage kosten jouw crypto kan kopen. Tegenwoordig zijn er aardig wat brokers actief en dat maakt de keuze er ook niet makkelijker op.

Een hele fijne broker waar wij zelf ook beleggen en goede ervaringen mee hebben is de Nederlandse exchange Bitvavo. Momenteel zijn zij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.

Je koopt hier heel eenvoudig, veilig en tegen lage kosten jouw crypto valuta. Wij hebben hieronder nog een aantal grote voordelen benoemd waarom het zeker de overweging waard is dit platform te ontdekken:

  • Goedkoopste en grootste aanbieder van Nederland met lage transactiekosten

  • Momenteel betaal je geen handelskosten over de eerste EUR 1000 handelen

  • Snel en veilig crypto kopen

  • Eenvoudig en goed beveiligd platform

  • Makkelijk betalen via iDeal

  • Nederlandse support die je graag van dienst is

  • Handelen waar je ook bent met de gratis App

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Leren hoe ook jij geld kunt verdienen met het handelen in crypto?

Wil je gaan beginnen of ben je net begonnen met het investeren in cryptocurrency, maar weet jij niet zo goed waar je precies moet beginnen? Dan is het heel verstandig om eerst te leren en daarna te gaan investeren en niet zomaar jouw zuurverdiende geld lukraak ergens in stoppen waarvan je eigenlijk het bestaan niet vanaf weet.

Beleggen kent natuurlijk zeker zijn risico’s en dat is in de cryptomarkt zeer zeker niet anders. Zo heb je te maken met een markt welke heel volatiel is en grote koersschommelingen kent. Verschillen van 10%, 20%, 30% en meer zijn heel normaal en hier moet je dan ook zeker tegen kunnen. Beleg dus sowieso altijd alleen met geld wat je daadwerkelijk kunt missen.

Maar waar kan ik hier dan meer over leren vraag jij jezelf vast af? Goede vraag natuurlijk! Bijvoorbeeld door het lezen van boeken over crypto, nieuwssites en onder andere door het volgen van een goede cursus zoals de AllesOverCrypto Masterclass – Money Mastery.

In het begin heeft deze crypto cursus voor beginners ons goed op weg geholpen omdat je echt van A tot Z alle kennis aangereikt krijgt om direct goed van start te kunnen gaan. Je weet daarna precies hoe alles in elkaar steekt en wat je vooral wel, maar ook zeker niet moet doen.

En het scheelt je gewoon een heleboel tijd omdat je niet alles eerst allemaal zelf hoeft uit te zoeken en een berg aan beginnersfouten die jij niet meer hoeft te maken.

Als tip kunnen wij jou meegeven om eerst hun gratis Bitcoin training te volgen. Je gaat hierin onder andere de volgende dingen leren:

  • De basis van crypto
  • Hoe jij zelf de beste cryptomunten kunt gaan vinden
  • Leren met welke strategie je geld kan gaan verdienen
  • Hoe jij jouw cryptomunten veilig kunt bewaren
  • Je gaat ontdekken welke cryptomunten veel potentie heeft
  • Zelf jouw eerste crypto aankopen voor het symbolische bedrag van EUR 1

Volg hier de gratis online Bitcoin training >>

Alvast heel veel succes gewenst met het bouwen aan jouw vermogen! Let er ook altijd op om voor jezelf hier een mooie spreiding in aan te brengen door niet al jouw geld alleen in crypto te stoppen.

Maar bijvoorbeeld ook een gedeelte in aandelen, opties, cfd’s, goud of vastgoed. Zo kan je de risico’s wat beperken.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *