De Veiligste Crypto Broker in Nederland? [2024]

Ontdek De Grootste En Goedkoopste Exchange Van Nederland!

Gemiddelde leestijd: 23 minuten
veiligste crypto broker vergelijken

Betalen met digitaal geld. Het klinkt haast als iets onwerkelijks, toch is het anno 2024 gewoon mogelijk digitale betaalmiddelen te gebruiken. Deze betaalmiddelen noemen we cryptocurrencies, ook wel crypto genoemd, en hier zijn er tegenwoordig veel van te vinden.

Dit alles is begonnen met de Bitcoin, die vrijwel iedereen wel kent, maar er zijn er momenteel meer dan duizend te vinden op de grootste crypto exchanges.

Alles wat je moet weten over crypto, wat de veiligste crypto broker in Nederland en België is en hoe je crypto kunt kopen, leggen wij je uit in dit artikel.

Disclaimer: wij geven geen beleggingsadvies, maar geven enkel informatie over crypto, de veiligste crypto broker in Nederland en hoe je crypto bij Bitvavo aan kunt schaffen.

Lees hieronder snel verder!

Profiteer van een Exclusieve Bitvavo deal: Tijdelijk 10.000 euro gratis handelen. Claim nu! >>

Cryptomunten, wat zijn dat precies?

Cryptomunten zijn digitale munten waarmee je on- en offline betalingen uit kunt voeren zonder dat daar een derde partij bij hoeft te komen. Het is een virtueel betaalmiddel, en bestaat dus ook enkel digitaal.

Nu denk je wellicht dat je ook prima online kunt betalen via je gewone bankomgeving, maar toch is dit anders. Betaal jij via je rekeningnummer, dan ziet de bank toe op de digitale transacties die je maakt.

Bij crypto is dat niet het geval omdat deze een decentraal en open systeem heeft. Dit houdt in dat iedereen mee kan helpen bij het beheren en het ontwikkelen van crypto. Om ervoor te zorgen dat de digitale munt ook echt kan functioneren, wordt het systeem door duizenden partijen bijgehouden.

Zij zijn allemaal in het bezit van een kopie van de transactiegeschiedenis. Wil je crypto versturen, dan wordt er met die geschiedenis eerst bekeken of je wel genoeg saldo hebt.

Op deze manier wordt dus voorkomen dat crypto gekopieerd kan worden, en dubbel kan worden uitgegeven. Uiteraard zijn er ontzettend veel verschillende munten te vinden, en het aanbod hiervan veranderd elke dag.

Er zijn meer dan tweeduizend munten te vinden, maar de grootste vijf zijn al een tijdje hetzelfde. Dit zijn uiteraard de Bitcoin en Ethereum, maar ook Ripple, Litecoin en Bitcoin Cash doen het erg goed.

Blockchain

Zoals je uit bovenstaand stuk kunt begrijpen is het erg belangrijk dat de geschiedenis van de transacties transparant is. Daarom wordt de geschiedenis bewaard op een blockchain. Dit is, zoals de naam al zegt, een ketting van aan elkaar gelinkte blokken. In deze blokken bevinden zich de transactiedata.

Telkens wanneer er een nieuw blok wordt toegevoegd zal de data hierin worden versleuteld. Dit wordt in dat de data altijd inzichtelijk is, maar nooit meer is te wijzigen. De informatie op de blockchain staat daar voor altijd. Op deze manier ben je er zeker van dat een betaling of ontvangst niet meer kan worden teruggedraaid.

Naast dat de blockchain dus transparant is en niet vervalst kan worden, kan hij ook niet gehackt worden. Hiervoor moet je namelijk duizenden computers tegelijk aanvallen, wat praktisch onmogelijk is.

Blockchains met eigen munt

Er zijn veel verschillende blockchains te vinden, en veel daarvan hebben ook hun eigen munt. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum met de ether munt. Wil je data of een crypto versturen op dit netwerk, dan moet je daar een transactiefee in de betreffende crypto voor betalen.

Hoe meer er gebruik wordt gemaakt van een specifieke blockchain, hoe hoger de vraag naar de bijbehorende munt zal zijn. Dit zorgt ervoor dat crypto een waardevolle investering kan zijn.

Wat is een broker?

Een broker is een bedrijf welke handelt tussen jou en de markt. Hierbij koopt de broker cryptocurrencies op, om dit vervolgens via zijn eigen platform aan te kunnen bieden. Echter kan het ook zo zijn dat een broker geen crypto inkoopt, maar jouw bestelling direct bij een exchange neerlegt.

In dat geval plaats jij dus een bestelling bij een broker, welke de order bij de exchange plaatst nadat je betaald hebt. Vervolgens levert de exchange de munten die jij hebt gekocht naar je wallet.

Wel is het zo dat je een fee moet betalen bij een broker, deze is vaak hoger dan bij een exchange. Wel geniet je dan van een fijn en makkelijk systeem, kun je vrijwel altijd betalen met iDeal, creditcard of Bancontact en is er Nederlandse ondersteuning mogelijk.

Het verschil tussen een broker en een exchange

Een broker is vooral ideaal voor beginnelingen, aangezien zij zich daar vooral op richten. Maar ook wanneer je graag voor gemak wilt gaan of een eenmalige investering wilt doen, zit je bij een broker goed. Het is makkelijk om crypto aan te schaffen via een broker en daarnaast is het vaak gebruiksvriendelijk ingericht.

Een exchange daarentegen, kan nog wat ingewikkeld zijn. Je moet echt weten hoe het handelen werkt, anders lukt het je hoogstwaarschijnlijk niet. Bovendien kun je niet bij elke exchange betalen met Bancontact of iDeal.

De voordelen van een broker zijn dus dat je daarbij ook zonder kennis crypto kunt kopen, en hierbij Nederlandse ondersteuning kunt krijgen via de telefoon en de e-mail, maar ook dat je er kunt betalen met creditcard, iDeal en Bancontact.

De nadelen hierbij zijn echter wel dat de handelskosten vaak duurder zijn, en dat het aanbod van een broker vaak kleiner is dan bij een exchange. Ook kun je bij een exchange genieten van meer functies zoals limit orders, staking, margin trading en stop losses.

Hoe koop en verkoop je crypto?

Het simpele antwoord hierop is door een goede broker te kiezen, geld te storten, een munt uit te zoeken en deze vervolgens te kopen. Echter is het nu voor de beginner nog steeds niet duidelijk hoe je dit dan op de juiste manier moet.

Het beleggen in crypto is de laatste paar jaar erg populair geworden. Dit komt enerzijds omdat de rente erg laag is momenteel, maar ook omdat mensen geen vertrouwen meer hebben in de bank.

Wanneer je wilt gaan beleggen is het eerst belangrijk dat je gaat bekijken voor welke strategie je wilt gaan, de korte- of de lange termijn strategie. Gaat het je om snelle winst, dan is het traden wellicht iets, bijvoorbeeld door te handelen in Bitcoin CFD’s.

Wil je echter een strategie voor de lange termijn, dan kun je het beste investeren in crypto en deze vervolgens in je wallet bewaren. Is de koers flink gestegen? Dan kun je de crypto verkopen.

Een broker kiezen

Allereerst moet je natuurlijk op zoek gaan naar de juiste broker. Het is hierbij belangrijk dat de broker te vertrouwen is, dat er genoeg aanbod is en dat de handelstarieven niet ontzettend hoog zijn.

Er zijn verschillende brokers die vooral voor beginners fijn zijn, bijvoorbeeld omdat er een demo account aanwezig is en omdat het makkelijk is te handelen.

Nadat je de juiste broker hebt uitgekozen is het noodzakelijk hier een account aan te maken. Dit gaat bij de meesten erg snel en eenvoudig en is zowel via de website als via de app te regelen als deze beschikbaar is. Het account aanmaken doe je door middel van je e-mailadres en een wachtwoord, daarna moet je je bankrekening koppelen aan het account.

Als laatste is het dan ook nog nodig dat je een vragenlijst invult. Dit is nodig om aan te geven dat je op de hoogte bent van de risico’s die beleggen met zich meebrengt.

Lees ook: De 11 beste crypto brokers van Nederland >>

Geld storten en crypto kopen

Heb je alles ingevuld, is je bankrekening gekoppeld en heb je de vragenlijst ingevuld? Dan is het tijd om je eerste storting te doen. Bij sommige brokers is de minimale inleg redelijk hoog, let hier dus op. Nadat je het geld hebt gestort is het mogelijk crypto te kopen. Dit doe je heel eenvoudig.

Je zoekt de munt op die je wilt gaan kopen en geeft vervolgens aan voor welk bedrag je wilt gaan investeren. Heb je de munt gekocht, dan staat deze in je wallet. Belangrijk hierbij is uiteraard wel dat je je wallet goed beveiligd. Ben je je wachtwoord kwijt, of verlies je zelfs je hele wallet, dan ben je ook je crypto kwijt.

De veiligste crypto broker

Je wilt natuurlijk een account aanmaken bij de veiligste crypto broker, want je belegt niet om je crypto vervolgens kwijt te raken. Voor wat betreft de veiligheid zit je bij Bitvavo helemaal goed, maar daarnaast geniet je hierbij nog van een aantal andere voordelen.

Zo hebben zij een eigen orderboek, zijn ze goedkoop, verzekerd, veilig en hebben ze een groot crypto aanbod. Een ander voordeel bij deze broker is dat hij Crypto Staking diensten aanbiedt. Dit stelt jou in staat automatisch en passief vergoedingen te verdienen over de aangekochte crypto.

Het systeem van Bitvavo voldoet uiteraard aan alle veiligheidsstandaarden welke ervoor zorgen dat alle crypto’s op beveiligde opslaglocaties zijn opgeslagen. Daarnaast is hij uiteraard makkelijk in gebruik en bovendien voordeliger dan de buitenlandse concurrentie.

Er zijn twee interfaces beschikbaar voor Bitvavo. De eerste is een basis welke voor de beginner erg fijn is, en de tweede is meer geavanceerd en juist voor de ervaren belegger/trader ideaal.

Hier kun je uitgebreide handelsgrafieken inzien evenals een gevisualiseerd orderboek. Ook hebben zij een app en kun je door middel van iDeal direct geld op je rekening storten.

Hoe kun je crypto kopen bij Bitvavo?

Nu je er zeker van bent dat je crypto wilt kopen bij Bitvavo kan het echte werk beginnen. Echter, wanneer je dit nog nooit gedaan hebt is het handig een stap-voor-stap uitleg te hebben. In grote lijnen werkt dit bij elke broker hetzelfde, al kunnen er natuurlijk altijd kleine verschillen in zitten.

Stap-voor-stap uitleg

Alles begint natuurlijk met de aanmelding. Je kunt bij Bitvavo eenvoudig een gratis account aanmaken met je e-mailadres en een sterk wachtwoord. Hiermee kun je vervolgens crypto kopen en verkopen, maar ook ontvangen, verzenden en opslaan.

Je hebt vanaf elke locatie toegang tot je rekening, zowel via de desktop als via de app. Nadat je een account hebt aangemaakt en je bankrekening is geverifieerd kun je geld overmaken naar je wallet. Dit kan door middel van één van de acht ondersteunende betaalmethodes.

Op het moment dat je geld op je rekening hebt staan kun je crypto gaan kopen. Je hebt hierbij de keuze uit meer dan 200+ verschillende munten, waarbij je een handelsvergoeding van maximaal 0,25% betaald. Alles wordt vervolgens voor je opgeslagen in je Bitvavo wallet, maar je kan er ook voor kiezen een externe wallet te gebruiken.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Voor- en nadelen Bitvavo

Je hebt hierboven natuurlijk al een aantal voordelen gelezen, maar er is nog meer over te vertellen. Zo heeft Bitvavo een sterk, veilig en goed fundament. Belangrijk hierbij is dat alle tegoeden van de klanten afgescheiden zijn van de werkzaamheden.

Dit doen ze door middel van Stichting Bitvavo Payments. Het geld van alle klanten staat hier dus veilig opgeslagen, ook wanneer Bitvavo ooit failliet zou worden verklaard, al is dit erg onwaarschijnlijk. Ook zijn alle tegoeden verzekerd, wat vrij uniek te noemen is want dit is niet bij elke broker het geval.

Zekerheid en veiligheid zijn beide heel erg belangrijk, maar ook het gebruiksgemak moet in orde zijn. Voelt dit niet goed, dan kan dit een reden zijn toch op zoek te gaan naar een andere broker.

De rekening bij Bitvavo en de wallets zijn beide erg overzichtelijk, hebben mooie grafieken en een duidelijk, strak dashboard. Vanuit hier kun je handelen vanuit de interface die jouw voorkeur heeft.

Zijn er dan ook nog nadelen te vinden? Natuurlijk, want waar voordelen zijn, zijn vaak ook nadelen. Zo is het bij Bitvavo niet mogelijk telefonisch contact op te nemen met de klantenservice wanneer er vragen of onduidelijkheden zijn.

Ook zijn de mogelijkheden beperkt en is je totale winst of verlies niet heel duidelijk te zien. Dit kun je namelijk alleen van de afgelopen 24 uur zien per cryptomunt.

Wat zijn de risico’s?

Uiteraard is beleggen nooit helemaal zonder risico’s, en dit geeft Bitvavo ook aan. Tijdens je registratie moet je dan ook aanvinken dat je het besef hebt dat beleggen en handelen in crypto risico’s met zich mee brengt. Verder is het uiteraard mogelijk dat je je hele inleg verliest, dat is het risico dat je neemt op het moment dat je crypto gaat kopen.

Het is daarom ook aan te raden alleen te beleggen en handelen in crypto met geld dat je kunt missen. Gebruik dus niet het geld dat je nodig hebt voor een rekening of de boodschappen, maar bijvoorbeeld een gedeelte van je spaarrekening.

Verschillende wallets

Bij Bitvavo heb je de keuze uit drie verschillende wallets te weten de hosted wallet, software wallet en de hardware wallet. Een hosted wallet is een wallet waarbij de sleutel tot je crypto wordt beheerde door een andere partij, zoals Bitvavo.

Je account is beveiligd met een wachtwoord, en dit kan ook nog aangevuld worden met andere methodes. Hosted wallets worden standaard aangeboden bij Bitvavo.

Een software wallet wordt geïnstalleerd op je computer of een ander apparaat, dit programma kun je vervolgens gebruiken om je crypto te beheren. Het voordeel van deze wallet is dat je zelf beschikt over je private keys, en je bent dus niet afhankelijk van een derde partij.

Het nadeel is echter wel dat, wanneer je computer wordt gehackt, de hackers toegang hebben tot je private keys en dus ook je crypto. De laatste optie is de hardware wallet, dit is een fysiek apparaat zodat je in staat bent je crypto offline te bewaren. Het is één van de meest veilige opties om je crypto te bewaren.

Dit komt omdat de toegang hiertoe offline worden opgeslagen op het apparaat. Uiteraard is deze beveiligd met een wachtwoord welke jij zelf hebt bedacht. Deze wallet vorm kun je het beste zien als een kluis die je in je woning hebt staan.

Lees ook: Wat zijn de beste crypto wallets? >>

Veelgestelde vragen over Bitvavo

Kijken we naar de veelgestelde vragen over de veiligste crypto broker, dan zijn dit vooral vragen over de werking van Bitvavo, of het platform veilig en betrouwbaar is en wat de kosten zijn.

Veel van deze vragen hebben we natuurlijk hierboven al besproken, we weten immers hoe het zit met de werking, de veiligheid en de betrouwbaarheid. Over de kosten van Bitvavo hebben we het echter nog niet gehad.

Zoals we aan het begin van dit artikel al hebben verteld worden er handelskosten in rekening gebracht voor het kopen en verkopen van crypto. Wel is het zo dat je bij Bitvavo te maken hebt met de laagste transactiekosten. Daarnaast is het ook zo dat de kosten lager worden naar mate je regelmatig crypto koopt en verkoopt.

Wil je voor bijvoorbeeld 2.000 euro aan Bitcoin kopen dan betaal je voor de transactiekosten slechts vijf euro. Deze kosten worden verwerkt in de koop- en verkooptransacties die je uitvoert, waardoor je in dit geval dus voor 1.995 euro aan Bitcoin zal ontvangen.

Conclusie

Bitvavo is een goed platform voor zowel de beginner als de ervaren belegger en/of handelaar. Naast dat hij erg gebruiksvriendelijk is, beschikt hij ook over veel opties.

Je hoeft geen externe wallet te hebben voor je aankopen, alles is goed verzekerd en beveiligd en het kopen en verkopen van crypto is eenvoudig te regelen. Wel moet je uiteraard in je achterhoofd houden dat er altijd risico’s zitten in het beleggen en handelen van crypto. Het is daarom altijd aan te raden jouw eigen onderzoek te doen.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Wij wensen je alvast heel veel succes met het bouwen aan jouw vermogen!

En heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan zeker onderaan deze pagina even een reactie achter!

Profiteer van een Exclusieve Bitvavo deal: Tijdelijk 10.000 euro gratis handelen. Claim nu! >>

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *