Wanneer Moet Je Cryptocurrency Kopen En Verkopen?

Met Deze Strategieën Weet Jij Wanneer Je Moet Kopen En Verkopen!

Gemiddelde leestijd: 23 minuten
beste tijd cryptomunten kopen linker zijkant

Mocht je er zelf over nadenken om te beginnen met de handel in cryptocurrencies dan ben je zeker niet de enige. Het is op dit moment namelijk zo dat de markt een enorme stijging mee weet te maken.

Nu is het alleen wel zo dat veel beginners terughoudend zijn met het beginnen. Ze weten namelijk niet of ze wel op het juiste moment instappen.

Dit geldt ook voor de mensen die al wel zijn ingestapt maar die graag willen verkopen. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we besloten om de belangrijkste informatie rondom de vragen wanneer je cryptocurrency moet kopen en verkopen voor je op een rijtje te zetten.

Door dit goed door te nemen zal je niet meer voor verrassingen komen te staan en weet je beter wanneer je moet instappen of uitstappen.

Lees hieronder snel verder!

Fases van de Bitcoin koers

Voordat we in kunnen gaan op de vraag wanneer je Bitcoin moet kopen is het handig om even naar de cyclus van de markt te kijken. Hoewel de kans klein is dat Bitcoin is aan te merken als een bubbel is het wel een feit dat de koers op sommige momenten overeenkomt met die van een bubbel.

Dit houdt in dat er bepaalde fases zijn die we veel bij Bitcoin terug zien komen. Nu deze fases over het algemeen hetzelfde zijn is het mogelijk om hier veel geld aan te verdienen. Zo kan je goedkoop inkopen op bepaalde momenten en juist weer verkopen op andere momenten. De verschillende fasen zijn hieronder uiteengezet:

1. Accumulatiefase

De accumulatiefase is aan te merken als de eerste fase van elke marktcyclus. Het begint met het einde van de vorige cyclus wanneer de markt het dieptepunt heeft bereikt en de aandelenwaarderingen een lage koers-winstverhouding vertonen. Dit is de beste tijd om in de markt te kopen.

Het is namelijk de tijd waarin de koersen nog altijd vrij laag zijn ten opzichte van de periodes die later komen. Het is niet eenvoudig om het begin van de accumulatiefase te zien. Dit komt door het feit dat de markten zich over het algemeen zich in een neerwaartse trend bevinden voordat ze beginnen te stijgen.

Een goed idee om een gevoel te krijgen van de huidige fase van de marktcyclus is het volgen van marktnieuws. Het begin van de accumulatiefase komt meestal op momenten dat er negatieve sfeer heerst op de markt rondom de koersen. wat de koersen aanzienlijk omlaag duwt.

2. Mark-Up fase

De volgende fase is de mark up fase. Tijdens de mark-up fase beginnen de markten te consolideren en beginnen de koersen hoger te bewegen. Dit zorgt ervoor dat er een groot aantal kopers naar de markt wordt getrokken die willen profiteren van de stijgende koersen.

Aangezien de koersen nieuwe hogere highs en hogere bodems beginnen te vormen, beginnen technische instrumenten ook koopsignalen te geven. Dit is het moment dat de algemene marktsentiment begint te veranderen. We laten je straks meer zien over het marktsentiment op de markt.

Het herkennen van de mark-up fase is iets simpeler dan het herkennen van de accumulatiefase. Nieuwsartikelen worden optimistischer en de koopdruk blijft de prijzen opdrijven. Tegen het einde van de mark up fase wachten kopers op elk teken van een prijscorrectie om tegen gunstigere prijzen in de markt te stappen.

De late meerderheid van kopers stapt in en zorgt ervoor dat de koersen verder stijgen. Beleggers kunnen profiteren van de mark-up fase door mee te liften met de stijgende koersen.

3. Distributie fase

Aan het einde van de mark-up fase komt de distributie fase. Dit is een fase die herkend kan worden aan de afwezigheid van nieuwe hogere koersen en een vertragend koopmomentum. Tijdens de nieuwe distributiefase schommelen de prijzen vaak voor een lange periode, omdat elk kooporder onmiddellijk wordt gekoppeld aan een verkooporder.

Het stijgende marktsentiment dat de prijzen tijdens de mark-up fase omhoog duwde zal niet meer zo positief zijn. Er is eerder sprake van een neutraal sentiment waarbij mensen niet weten wat er zal gaan gebeuren. Technische traders kunnen een distributiefase herkennen aan de vorming van klassieke omkeerpatronen.

Dit zijn ook wel de bekende soorten kop-schouderpatronen, dubbele toppen en drievoudige toppen. Dit is een goed moment om in de markt te verkopen aangezien de koersen nieuwe recordhoogtes hebben bereikt. Ben je te laat met verkopen dan is het goed mogelijk dat je geld verliest, al verlies je niet zoveel als bij de laatste fase.

4. Downtrend

De laatste fase die we aantreffen op de markt is de downtrend. Dit is de fase die langzaam aan begint na afloop van de vorige fase. Naarmate het marktsentiment minder positief wordt, beginnen beleggers hun crypto valuta te verkopen. Dit zorgt ervoor dat de verkoopdruk in de markt aanzienlijk toe zal nemen.

Andere beleggers gaan ook verkopen waardoor er nog meer verkoopdruk ontstaat en de crypto koersen zullen gaan dalen. Terwijl de prijzen steeds lager worden houden sommige beleggen hun munten vast in de hoop dat de prijzen zullen blijven stijgen.

Helaas blijven de prijzen dalen en zal het niet altijd mogelijk zijn om je geld terug te verdienen. Soms komt er wel een nieuwe fase en begint de nieuwe marktcyclus weer opnieuw. Dit is iets wat sneller gebeurd bij de bekende munten als BTC dan bij de minder bekende munten.

Sentiment van de markt – bear en bull

Komt het aan op de cryptomarkt dan is het mogelijk om te spreken over het sentiment. Dit geldt niet alleen voor crypto maar ook voor de aandelenmarkt. Het sentiment ziet ook wel op het gevoel wat de beleggers hebben over de toekomst van de markt. Dit sentiment kan zowel negatief als positief zijn.

Bij een negatief sentiment zullen de koersen gaan dalen, bij een positief sentiment zullen de koersen juist gaan stijgen. We spreken ook wel van een bull of bear market. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we hieronder beide termen uiteengezet:

 • Bear market – we spreken van een Bear market wanneer een markt langdurige koersdalingen vertoont. Het beschrijft typisch een toestand waarin de effectenprijzen 20% of meer dalen ten opzichte van de recente hoogtepunten te midden van wijdverspreid pessimisme en negatief beleggerssentiment. De Bear market kan soms samengaan met een algemene economische neergang. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan een recessie. Echter is het ook mogelijk dat er een Bear market ontstaat zonder dat hier een echte reden voor te geven is. Bear markets staan in contrast met bull market.
 • Bull market – we hebben het over een “bull market” wanneer een bepaalde financiële markt bekend staat om de prijzen die stijgen of naar een sentiment waarin gedacht wordt dat de prijzen zullen gaan stijgen. De term “bull market” wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar de aandelenmarkt, maar geld ook voor de handel in cryptocurrencies. Omdat de prijzen van effecten tijdens de handel voortdurend stijgen en dalen, wordt de term “bull market” meestal gebruikt voor langere periodes. Bullmarkten hebben de neiging maanden of zelfs jaren aan te houden.

Wanneer crypto kopen – top 3 tips

Nu je wat meer weet over de fases die voor kunnen komen bij de Bitcoin koers is het handig om te kijken naar de vraag wanneer je crypto moet kopen. Ben je van plan om te beginnen met de handel in cryptovaluta dan zijn er verschillende tips die van belang zijn om mee te nemen.

Deze tips maken het mogelijk om de markt net even iets beter te timen, al is het natuurlijk altijd lastig om dit echt te doen. tijd om te kijken naar de tips die wij je mee kunnen geven.

Tip #1: Koop je cryptocurrencies laag in

Het klinkt vrij voor de hand liggend, maar de beste manier om jouw munten te kopen is door ze voor een lage prijs te kopen. Goedkoop inkopen en voor een hoge prijs verkopen is natuurlijk de formule tot succes voor het beleggen in cryptocurrencies.

De beste manier om dit te doen voor de handel in de digitale valuta is door te kijken naar de overzichten van de koers. Via de koersgrafiek kan je namelijk zien wat op dat moment de koers zit.

Zie je dat een munt een sterke daling heeft meegemaakt zonder dat hier een echte reden voor te geven is dan is het handig om hier in te beleggen. Doe hier wel altijd even goed onderzoek naar, je moet namelijk geen munt kopen die is gedaald door een schandaal.

Tip #2: Kijk naar de roadmap

Alle cryptocurrencies hebben een zogeheten roadmap, ook wel de whitepaper van het project. Dit kan gezien worden als het document waarin alles is geregeld over de plannen die het project heeft voor de toekomst.

Als beginnende belegger is het echt van groot belang om te kijken naar de roadmap als je wilt bepalen of je moet beleggen of niet. Het is namelijk mogelijk om inzicht te krijgen in de fase van de munt.

Zie je bijvoorbeeld dat er een munt is die over een paar maanden een bekende gebeurtenis op de planning heeft staan dan is het handig om hier in te investeren voordat de prijs begint met stijgen. Hoewel het geen garantie is tot succes maakt deze tip het wel mogelijk om in te spelen op bepaalde gebeurtenissen die op de planning staan.

Tip #3: Onderzoek de onderliggende waarde

Bij het beleggen in cryptocurrencies gaat het natuurlijk voor een groot gedeelte over het speculeren op de prijs. Nu betekent dit niet dat het allemaal speculatie is. Het is namelijk zo dat veel munten ook een bepaalde onderliggende waarde kennen.

Het is in dit opzicht verstandig om voldoende onderzoek te doen naar de stand van zaken omtrent de zaken van de munt. Je kunt aan de hand van onderzoek kijken wat een inschatting is van de waarde van de munt.

Zo hoef je geen genie te zijn om te zien dat de huidige koers van Dogecoin niet meer in verhouding staat tot de waarde die het project weet te leveren. Dit brengt met zich mee dat je er niet verstandig aan doet om in dit project te beleggen nu je hier gewoonweg veel te veel geld voor betaald.

Wanneer crypto verkopen – top 3 strategieën

Dankzij het bovenstaande weet je wanneer je Bitcoin of crypto moet kopen. Nu is het ook mogelijk dat je al over cryptovaluta beschikt maar dat je graag jouw munten wilt verkopen. Het spreekt voor zich dat je in dit geval iets anders te werk zal moeten gaan als je zoveel mogelijk wilt verdienen.

Er zijn verschillende strategieën die je kunt volgen om je te helpen beslissingen te nemen over het bepalen van strategieën voor wanneer je een bepaalde valuta zou moeten verkopen. We hebben hieronder weer even een overzichtje voor je gemaakt:

 • De spijttheorie – Een van de strategieën heet de “spijttheorie”. In de kern is de theorie erop gericht om je te helpen in een specifiek scenario te bepalen welke van verschillende beslissingen je het minst zou betreuren. Via deze theorie moet je nagaan of je spijt hebt als je nu niet verkoopt. Heb je bijvoorbeeld spijt als je een winst boekt van bijv. 10% terwijl je mogelijk 20% zou hebben gehad als je had gewacht? Deze strategie is handig voor de mensen die hun munten willen verkopen zonder dat ze hier achteraf veel te veel aan terugdenken.
 • Order limits – Het is ook mogelijk om bepaalde doelen voor jezelf te stellen voor de verkoop van de munten. Dit kan je bijvoorbeeld doen met een “stop loss”. Het instellen van een stop loss is een belangrijk aspect van het handelen in cryptocurrency. Het stelt handelaren in staat om winsten te beschermen, verliezen te beperken en zelfs nieuwe posities te initiëren wanneer de markt uitbreekt. Als alternatief kun je een “limit sell order” instellen, waarmee je transactie kan worden gesloten wanneer je munt een bepaalde hogere prijs bereikt.
 • HODL – Een meer conservatieve benadering van cryptocurrency trading is om te plannen om uw investeringen gedurende een langere periode vast te houden (HODL). Gezien de volatiliteit van de cryptomarkten, kan het jezelf de tijd gunnen om na verloop van tijd winsten te zien. Daar komt bij dat deze optie het mogelijk maakt om je blootstelling te beperken en om te profiteren van een stijgende markt. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat je niet weet of de koersen zullen stijgen of niet.

Conclusie – timing van de markt

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen over het beleggen in cryptocurrencies en op de vraag wanneer je moet verkopen en kopen. Ondanks het feit dat het niet mogelijk is om de markt precies te timen kan je wel aan de slag om jouw kansen zo groot mogelijk te maken.

Dit maakt het mogelijk om op de lange termijn net even wat meer rendement te boeken op je investering. Zo kan je met gedegen onderzoek in staat worden gesteld om de beste koopmomenten te bepalen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om andere beleggers te slim af te zijn bij het kopen.

Het is overigens niet altijd noodzakelijk om de markt te timen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om gewoon te beginnen met beleggen en om het voor de lange termijn te laten staan. Doordat je hiermee minder actief hoeft te zijn is dit een handige keuze voor de mensen die niet zoveel tijd willen spenderen aan het beleggen.

Indien je graag wat meer te weten wilt komen over beleggen in cryptocurrencies dan is het handig om zeker even te blijven hangen op onze site. Er zijn namelijk nog veel meer artikelen te vinden die je alles laten zien over deze bijzondere markt!

Waar kan ik veilig en tegen lage kosten mijn crypto kopen?

Nu je al veel meer weet wanneer je jouw cryptomunten moet kopen en verkopen is het ook heel belangrijk om te kijken waar jij deze veilig en tegen lage kosten kan kopen. Zeker als je regelmatig koopt en verkoopt kan dit een groot verschil maken en helemaal als je met grote bedragen aan de slag gaat.

Tegenwoordig zie je meer en meer brokers/exchanges tevoorschijn komen en dat maakt jouw keuze er niet veel gemakkelijker op. Een exchange waar wij zelf erg fijn beleggen is het bedrijf Bitvavo. Dit is momenteel de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.

Voor zowel de beginner als de gevorderde belegger is het een eenvoudig platform waar je direct kan beginnen zonder al teveel rompslomp. Natuurlijk je moet even een account aanmaken en jezelf verifiëren (dus houd je paspoort of ID-kaart) bij de hand. Daarna kan je heel gemakkelijk met iDeal een bedrag storten vanaf jouw rekening en crypto kopen.

Zou jij dit zelf ook wel willen ontdekken dan kan je via onderstaande link een gratis account aanmaken. Je krijgt dan direct toegang tot de eerste EUR 1000 gratis handelen. Van dit geld kun je direct meer crypto kopen. En daar zeggen wij zeker geen nee tegen! 🙂

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Wil je graag meer leren over crypto en hoe ook jij hier geld mee kan verdienen?

Als je echt nog helemaal aan het begin staat van jouw crypto avontuur is het best lastig met alle informatie die er tegenwoordig online te vinden is hoe je precies moet beginnen. En wat wel en niet betrouwbaar is. En nog niet te spreken over alle tijd wat het kost om dit allemaal zelf uit te zoeken. Op zich nog geen probleem natuurlijk, als je dan maar wel de juiste informatie vindt en goed gaat toepassen.

Want zeker in het begin is alles nieuw en dat kan je nog best een beetje onzeker maken ook. Want je gaat wel jouw geld ergens in stoppen met de bedoeling dit mooi te laten renderen voor de lange termijn. Ten minste dit is hoe wij het zien en erin staan. En dan is het wel belangrijk dat je voldoende informatie van de markt hebt en de munten waarin je wilt gaan investeren.

Je kan dit op twee manieren leren. Door alles zelf uit te zoeken en zien wat er gebeurd of het te leren van iemand die al veel verder is en het pad al bewandeld heeft laten wij maar zeggen. Ook wel een mentor genoemd. Dit scheelt je veel tijd en een boel aan beginnersfouten die al voor jou zijn gemaakt.

Zo zijn wij in het begin tegen de AllesOverCrypto Masterclass – Money Mastery aangelopen. Dit is een complete cursus die je van A tot Z precies uitlegt wat je wel, maar ook zeker niet moet doen. Een soort van stappenplan dat jou bij de hand neemt. Lijkt dit jou ook wel iets? Volg dan sowieso eerst hun gratis Bitcoin training. Je gaat hierin onder andere de volgende dingen leren:

 • De basisbeginselen van crypto
 • Hoe jij jouw cryptomunten veilig bewaart
 • Op welke manier jij de beste cryptomunten kunt vinden
 • Het ontdekken van een munt met veel potentie
 • Een strategie waar jij geld mee kunt gaan verdienen
 • Jouw eerst crypto aankopen voor EUR 1

Volg hier de gratis online Bitcoin training >>

Voor nu wensen wij jou heel veel succes met jouw crypto beleggingen en eventuele andere beleggingsvormen. Zorg ervoor dat je niet al jouw geld alleen in crypto stopt. Dit ivm het aanwezige risico. Probeer als je de mogelijkheid hebt ook wat geld te beleggen in bijvoorbeeld aandelen, opties, goud of vastgoed. Zo breng je wat extra spreiding aan en verlaag je enigszins de risico’s.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Waarom Crypto Kopen?

Waarom crypto kopen? Ontdek waarom je wel of juist niet in cryptocurrency zou gaan investeren en bij welke broker je veilig crypto koopt.

Lees verder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij maken op onze website gebruik van cookies om je beter en persoonlijker te helpen. Als je verder gebruik maakt van onze website gaan wij ervan uit dat je dat goedvindt. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om jou de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als je deze website blijft gebruiken zonder jouw cookie-instellingen te wijzigen of als je hieronder op "Accepteren" klikt, ga je hiermee akkoord.

Sluit