Een veilig framework waarin je zonder de bemoeienis van de overheid en banken jouw geld kan bewaren. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar tegenwoordig bestaat het toch echt: de blockchain.
Dit is een digitaal grootboek dat in staat is om data en transacties op een veilige en efficiënte manier op te slaan. Dit maakt het voor investeerders mogelijk om te handelen in cryptocurrencies en om ze vast te houden.
Deze laatstgenoemde handeling wordt staking genoemd. Wat is crypto staking precies en hoe gaat het in zijn werk? In dit artikel leggen we het je graag uit.
Inclusief de voor-en nadelen, voor welke cryptomunten het mogelijk is en waar je dit het beste kunt doen.
Lees hieronder snel verder!
Inhoudsopgave
Blockchain: de meningen zijn verdeeld
De meningen over de invloed van blockchain technologie zijn verdeeld. Sommige analisten spreken van de ‘grootste uitvinding sinds het internet’ en een ‘revolutie op het gebied van informatietechnologie’. Andere partijen zijn kritischer. Zo twijfelt het organisatie- en adviesbureau McKinsey aan de schaalbaarheid en het nut van blockchain.
Wat de toekomst ook mag brengen, het is nooit verkeerd om je te verdiepen in deze technologie. Vrij snel kom je allerlei termen tegen die verbonden zijn met het onderliggende mechanisme van blockchain. Een daarvan is crypto staking, het onderwerp van dit artikel. We bespreken onder andere het volgende:
- Wat is crypto staking?
- Waarom is crypto staking zo populair?
- Hoe werkt crypto staking?
- Wat zijn de verschillen tussen Proof of Work en Proof of Staking?
- Hoe kun je cryptocurrency staken?
- Welke wallets zijn geschikt voor staking?
- Wat is een staking pool?
- Waar kun je crypto staken?
- Wat zijn de regels van cryptocurrency staking?
- Welke cryptocurrencies leveren het meest op wanneer je kiest voor staking?
- Wat is de toekomst van cryptocurrency staking?
Wat is crypto staking?
Voor beginnende investeerders kunnen de vele termen uit de cryptocurrency industrie best overweldigend zijn. Gelukkig is de betekenis van crypto staking vrij simpel uit te leggen.
Het komt er op neer dat je een bepaalde munt voor een onbepaalde tijd in een digitale portemonnee bewaart. Door het vasthouden bied je ondersteuning aan een specifiek blockchain netwerk. Daar staat een beloning tegenover in de vorm van cryptocurrencies.
Waarom is crypto staking zo populair?
Crypto staking is om verschillende redenen ontzettend populair onder investeerders. Ten eerste is het een goed alternatief voor minen. Om cryptocurrencies zoals Bitcoin te creëren zijn tegenwoordig zeer krachtige computers vereist. Het minen is een ingewikkeld proces en kost ook nog eens veel energie.
Het is dan ook niet weggelegd voor iemand zonder technische kennis. Crypto staken werkt veel simpeler. Het enige wat je hoeft te doen is een of meerdere cryptocurrencies bewaren in een digitale portemonnee. Vervolgens ontvang je daar een beloning voor.
Wat dat betreft is het een vorm van passief inkomen. Dit is een tweede oorzaak voor de toegenomen populariteit van crypto staking. Bij een passief inkomen is er sprake van een geautomatiseerd proces waarbij je geld ontvangt zonder dat je er veel voor hoeft te doen.
Hoe werkt crypto staking?
Waarschijnlijk begrijp je inmiddels goed waarom staking zo interessant is voor crypto investeerders. Verdiep je echter in de achterliggende technologie voordat je er net als veel anderen mee begint. De basistechnologie achter cryptocurrency staking is ‘Proof of Stake’. We korten het vanaf nu af tot ‘PoS’.
Dit is een zogeheten consensus mechanisme voor blockchain netwerken. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Onder de gebruikers van een bepaalde crypto bevinden een aantal ‘validators’ die een aantal tokens van het netwerk staken.
Dit houdt in dat de tokens op de blockchain worden vastgezet om blokken te produceren en te verifiëren. De gebruikers die deze taak op zich nemen, de validators, krijgen een beloning op basis van hun inzet.
Wat is het verschil tussen Proof of Work en Proof of Stake?
Overigens gebruikt niet iedere cryptocurrency het PoS mechanisme. Zo is er in de Bitcoin blockchain nog steeds sprake van de Proof of Work (PoW) consensus. Op bepaalde punten verschilt het van PoS. Zo gebruikt PoW complexe wiskundige berekeningen om het netwerk veilig te houden.
Miners proberen met behulp van geavanceerde computers (nodes) zeer ingewikkelde wiskundige sommen zo snel mogelijk op te lossen. PoS vertrouwt echter op de gemeenschap in plaats van berekeningen. Validators versterken het netwerk door munten te staken en ontvangen daarvoor een beloning in de vorm van crypto.
De validators stellen een aantal blokken voor om toe te voegen aan het netwerk. Een goedgekeurd blok wordt geverifieerd en uiteindelijk onderdeel van de blockchain. Dit proces kost veel minder energie dan minen met behulp van computers, wat PoS een duurzame optie maakt. Bovendien geldt: hoe groter de totale inzet, hoe meer kans dat het volgende blok van de blockchain wordt geproduceerd.
Wat is een Delegated Proof of Stake?
We zijn nog niet klaar met onze technische uitleg achter crypto staking. Ga er nog maar even voor zitten. Naast Proof of Work en Proof of Stake bestaat er namelijk nog een derde consensusmechanisme genaamd Delegated Proof of Stake (DPoS). Dit hebben we te danken aan Daniel Larimer, de oprichter van Steemit, BitShares en EOS.
Dit model is een alternatief voor PoS omdat houders zogeheten delegates moeten kiezen die transacties valideren. Een ander woord voor ‘delegates’ is ‘witnesses’. Laat je niet in de war brengen, want het is hetzelfde. Wij zullen het Nederlandse woord afgevaardigden gebruiken.
Wat doen afgevaardigden?
Gebruikers van het netwerk bepalen welke node een afgevaardigde is. Afgevaardigden zijn verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van de blockchain. Het is echter niet hun taak om transacties te controleren. Wel mogen afgevaardigden voorstellen doen om de blokgrootte in het netwerk te veranderen.
Hetzelfde geldt voor het bedrag dat voor een afgevaardigde moet worden betaald om een blok te valideren. De gebruikers van de blockchain stemmen over de veranderingen die de afgevaardigden hebben voorgesteld.
Beloning verdeeld
Voor hun belangrijke ontvangt iedere afgevaardigde een beloning in de vorm van cryptocurrency. Deze beloning wordt vervolgens verdeeld onder iedereen die zijn stem op een bepaalde afgevaardigde heeft uitgebracht.
Stemmen op afgevaardigden
Houders van een bepaalde cryptomunt die mogen stemmen op afgevaardigden worden ook wel stakeholders genoemd. Voor deze groep geldt een belangrijke regel: er moet consensus zijn over dat er genoeg decentralisatie is bereikt door de afgevaardigden. Dit houdt in dat minstens 50 procent van de stakeholders het met elkaar eens is.
Het stemmen voor afgevaardigden in het DPoS mechanisme vindt constant plaats. Dit is voor de afgevaardigden een belangrijke stimulans om zo effectief en efficiënt mogelijk te werken. Gebeurt dat niet, dan verliezen ze mogelijk hun positie. Bovendien is er eer een zogeheten reputatiescore in het netwerk ingebouwd. Daarmee wordt de kwaliteit van afgevaardigden uitgebreid beoordeeld.
Regelmatig vervangen
De groep afgevaardigden in het DPoS consensus wordt regelmatig vervangen. Dit zorgt ervoor dat iedereen een keer aan de beurt komt een blok te produceren. Het produceren en toevoegen van een blok moet overigens wel binnen een bepaalde tijd gebeuren. Gebeurt dit niet, dan kan dit negatief uitpakken voor de reputatiescore van een afgevaardigde.
Hoe kun je cryptocurrency staken?
Hopelijk weet je nu alles over de basisprincipes van staking en de techniek erachter. Maar we zijn nog lang niet klaar. Wist je bijvoorbeeld dat er verschillende manieren zijn om cryptocurrency te staken? Zo hoef je jouw cryptomunten niet altijd in de digitale wallet van een exchange te bewaren. Het verleden heeft helaas bewezen dat exchanges gehackt kunnen worden.
Sommige investeerders kiezen daarom voor de zekerheid voor ‘cold staking’. In dat geval bewaren ze hun crypto in een offline wallet. Dit is doorgaans een hardware wallet die niet met het internet is verbonden. Daardoor is de kans op hacken veel kleiner dan bij een exchange of een wallet die online staat.
Welke wallets zijn geschikt voor staking?
Bij cold staking is het de bedoeling dat je crypto zo lang mogelijk in een offline wallet bewaart. Verplaats je jouw geld naar een nieuw adres, dan verlies je de beloning die staken normaliter met zich meebrengt. Wil je graag een offline wallet gebruiken? Deze merken raden wij zeker aan:
- Ledger: Het is de marktleider wat betreft hardware wallets. Een van de voordelen van dit type digitale portemonnee is dat je volledige controle hebt over de munten die je bewaart. In totaal kun je zeven munten bewaren op de Ledger, waaronder ATOM, ALGO en Tron (TRX)
- Trust Wallet: Deze portemonnee wordt ondersteunt door Binance en staat bekend als zeer veelzijdig. Je kunt door middel van staking onder andere een passief inkomen verdienen met Tron (TRX), ATOM, XTZ, Vechain (VET), Algo, IoTeX (IOTX), Callisto (CLO) en TomoChain (TOMO).
- Exodus: In deze hardware wallet kun je tientallen cryptomunten opslaan. Sinds de samenwerking met Switchchain biedt het ook staking aan.
- CoolWallet S: De eerste Bluetooth mobiele hardware wallet mogen we niet over het hoofd zien. Via de zogeheten X-Savings functie biedt CoolWallet S staking aan voor de stablecoin (USDT).
- Atomic Wallet: Biedt onder andere staking aan voor NEO, VeChain, Ontology, Tezos en Cosmos.
Lees ook: Wat zijn de beste crypto wallets? >>
Wat is een Staking Pool?
Steeds mee cryptocurrency investeerders kiezen voor een zogeheten Staking Pool in plaats van dat ze hun munten bewaren in een wallet op een exchange of een hardware wallet. Dit houdt in dat het netwerk alle cryptocurrencies bij elkaar plaatst. Houders van meerdere tokens voegen hun kennis en hardware samen.
Staking power gecombineerd
Door te kiezen voor een staking pool vergroot men de kans op het valideren van blokken en daarmee het ontvangen van een beloning. Oftewel: ze combineren hun ‘staking power’. Een voordeel van deelname aan een staking pool is dat je crypto kunt staken zonder dat je gebruik hoeft te maken van hardware.
In plaats daarvan draait een staking pool op een zogeheten master node op een server. De internetverbinding is zeer snel. Wel moet je altijd verbonden zijn met het netwerk om hiervan te kunnen profiteren. Een kleine verstoring kan er al voor zorgen dat je minder verdient.
Eenvoudige manier om crypto te verdienen
Staking pools hebben over het algemeen veel gebruikers. Daardoor is er sprake van een grotere inzet, waardoor de kans toeneemt dat ze een blok mogen produceren of dat ze mogen stemmen op een blok die aan de blockchain wordt toegevoegd. Zodoende is deelname aan een staking pool een eenvoudige manier om crypto te verdienen.
Waar kun je crypto staken?
Meestal is voor het staken van crypto alleen een wallet vereist. Maar je kunt jouw digitale munt(en) ook opslaan op een exchange zoals Binance. Je ontvangt een beloning wanneer je er een of meerdere munten bewaart. Om dit te doen heb je een Binance account nodig.
Is dat het geval, dan moet je inloggen en klikken op ‘earn’. Vervolgens verschijnt de optie ‘staking’ in beeld. Overigens is het niet mogelijk om elke cryptocurrency op dit platform te staken. Binance ondersteunt onder andere de volgende munten:
- EOS
- Tezos
- TRON
- KAVA
- Vechain
- Stratos
- NEO
- Elrond
- Stellar
Binance en DeFi staking
Interessant is dat Bitcoin ook DeFi staking ondersteunt. DeFi is de afkorting van “Decentralized Finance”. Het biedt gedecentraliseerde financiële diensten aan met behulp van smart contracts op een blockchain. De afgelopen jaren is de populariteit van DeFi tot recordhoogtes gestegen.
Het is namelijk open-source, transparant en biedt de mogelijkheid voor talloze innovatieve projecten. Aan de andere kant zijn veel DeFi projecten nog onvoldoende geadopteerd omdat ze te weinig bekend zijn. Binance probeert daar verandering te brengen door DeFi staking aan te bieden.
Door middel van staking krijg je op een gebruiksvriendelijke manier toegang tot allerlei interessante gecentraliseerde projecten. Het is niet nodig om je private keys te bewaren of allerlei ingewikkelde taken uit te voeren om toegang te krijgen.
Het enige wat je hoeft te doen om toegang te krijgen tot DeFi staking op Binance is klikken op de ‘Stake now’ knop op de site. Hopelijk verdien je vervolgens een mooi rendement op een veilige en simpele manier!
Off-chain staking
Neem voor het complete overzicht van cryptomunten die je kunt een kijkje op de site van Binance. Regelmatig komen er namelijk nieuwe cryptocurrencies bij. Een van de meest populaire en goedkoopste Nederlandse exchanges die staking ondersteunt is Bitvavo.
Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>
(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)
Het is mogelijk om deze aanbieder voor jou te laten staken. Het enige wat je hoeft te doen is de zogeheten functie van off-chain staking in te schakelen. Dit houdt in dat Bitvavo tijdelijk jouw cryptocurrencies beheert in ruil voor een vergoeding. Je kunt onder andere de volgende cryptocurrencies staken bij Bitvavo:
- ARK (ARK)
- Bitcoin (BTC)
- Bitcoin Cash (BCH)
- Cardano (ADA)
- Dai (DAI)
- Ethereum (ETH)
- Litecoin (LTC)
- ICON (ICX)
- NEO (NEO)
- Ontology (ONT)
- Tether (USDT)
- Tezos (XTZ)
- Tron (TRX)
- USD Coin (USDC)
- VeChain (VET)
- Waves (WAVES)
DeFi staking op Binance is onder andere mogelijk met de volgende cryptomunten:
- BTC
- BNB
- BUSD
- USDT
- Dai
Welke exchanges bieden nog meer crypto staking aan?
Naast Binance en Bitvavo zijn er nog veel meer exchanges waar je crypto kunt staken. Iedere exchange brengt weer zijn eigen voordelen met zich mee. Zo biedt BlockFi de meest aantrekkelijke rente op Bitcoin en Ethereum, terwijl je bij Crypto.com maar liefst 6 procent rente ontvangt op het staken van Bitcoin. Bij Celsius is dit 4.5 procent. Het aanbod van Nexo is net als dat van Coinbase zeer uitgebreid.
Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een exchange?
Hou bij het kiezen van een exchange rekening met de volgende factoren:
Reputatie van de exchange: Wat vinden eerdere klanten van het exchange. Is het veilig en betrouwbaar? Lees om dat uit te vinden reviews van andere klanten.
Veiligheid: Dit spreekt voor zich, aangezien de exchange jouw crypto bewaart in een wallet. Het verleden heeft bewezen dat hackers altijd op de loer liggen. Gelukkig worden crypto exchanges steeds veiliger.
Eventuele extra kosten: Sommige exchanges brengen extra kosten in rekening voor transacties, stortingen en/of opnames. Op andere plekken kun je juist profiteren van aanbiedingen.
Betaalmethodes: De meeste exchanges gebruiken verschillende betaalmethodes, waaronder creditcard en iDeal. Kies voor een exchange die de door jou gewenste betaalmethode gebruikt/ Gebruikt de exchange een betaalmethode waar je gebruik van wilt maken?
Geografische beperkingen: Is er sprake van een geografische beperking waardoor deze exchange niet toegankelijk is? Jammer. Ga dan op zoek naar een ander platform.
Klantenservice: Een exchange met een meertalige klantenservice die 24/7 bereikbaar is biedt zeker voordelen.
Wat zijn de regels van crypto staking?
Crypto staking is niet ingewikkeld, maar er komen wel een aantal voorwaarden en regels bij kijken. Zo moet jouw digitale portemonnee uiteraard staking ondersteunen. Daarnaast moet de portemonnee vaak 24/7 online staan, met uitzondering van 24/7. Hou ook rekening met het feit dat sommige munten een paar dagen moeten worden gestaked voordat je een beloning krijgt.
Daarnaast geldt er soms een minimale hoeveelheid cryptomunten die je moet staken. Lees hoe dan ook altijd de voorwaarden van cryptostaking bij een bepaalde blockchain door. De regels kunnen namelijk wel eens verschillen en je wilt niet voor onaangename verrassingen komen te staan.
Hoe begin je met cryptocurrency staking?
Wil je graag beginnen met crypto staking? Volg dan ons handige stappenplan en begin meteen voortvarend:
- Kies een cryptomunt die je wil gebruiken: Verdiep je in de beschikbare PoS of DPoS tokens en kies de munt die jouw voorkeur heeft.
- Download een geschikte wallet: Kies een goede digitale portemonnee om de munten in te bewaren. Je kunt een wallet al in een paar minuten downloaden.
- Bepaal de hardware die je wil gebruiken: Bij de meeste PoS mechanismen is een 24/7 netwerkverbinding en een ononderbroken toegang tot het internet vereist. Je moet dus zowel een goede computer als een betrouwbare internetprovider hebben.
Wat zijn de voor- en nadelen van crypto staking?
Kort samengevat bewaar je bij staking crypto in een digitale portemonnee, of dit nu op een exchange is, een cold wallet of in een staking pool. Vervolgens maak je winst door langere tijd niet te handelen in deze crypto. Alle voordelen van crypto staking even op een rij:
- Het is toegankelijk: Iedereen mag deelnemen aan een staking pool of zelf crypto staken op een exchange of in een cold wallet. Bovendien heb je er niet veel technische kennis voor nodig.
- Het is risicoloos: Je verhuurt de munten aan een betrouwbare validator, maar houdt er tegelijkertijd controle over.
- Het is goedkoop: Het is veel energie efficiënter dan minen omdat de energiekosten veel lager zijn. Je hoeft niet meer te investeren in dure mining apparatuur, zoals high-end GPU’s.
- Je kunt er een passief inkomen mee verdienen: Je krijgt een beloning voor het bewaren van jouw cryptomunten. Simpeler geld kan verdienen kan haast niet.
- Proof of Stake is milieuvriendelijker en energiezuiniger dan PoW: PoW maakt gebruik van mining, en dat kost ontzettend veel energie.
Uiteraard brengt crypto staking ook een aantal nadelen met zich mee. Wees je bewust van het volgende:
- Je maakt niet altijd winst: De cryptocurrency markt staat bekend om zijn volatiliteit. Daardoor weet je nooit zeker of je winst maakt. Stel je voor dat een crypto munt sterk in waarde daalt. In dat geval verdien je ook minder inzetrente.
- Niet elke staking munt heeft potentie: Sommige munten zijn alleen ontworpen om te staken, maar worden in de echte wereld niet gebruikt. Daardoor hebben ze uiteindelijk weinig toekomst. Dit is van invloed op de winst die je zult maken.
Is crypto staking echt winstgevend?
In het gedeelte hierboven stelden we dat crypto staking niet altijd winstgevend is. Het hangt echt af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van de staking pool waar je aan deelneemt en de hoogte van de beloning die een aandeelhouder ontvangt.
En natuurlijk of een cryptomunt potentie heeft in de echte wereld. Sommige projecten zullen slagen, andere falen. De waarde van een vastgehouden munt mee bij de totale winst die je maakt. Wanneer een crypto sterk in waarde daalt verdien je minder geld aan staking.
Welke cryptocurrencies leveren het meeste op bij staking?
De lijst met cryptocurrencies die het PoW mechanisme verruilen voor een PoS mechanisme wordt ieder jaar groter. Een aantal munten met hun jaarlijkse rendement in procenten op een rij. Hou er rekening mee dat het percentage soms veranderd:
- NOW Token (+- 25 procent)
- ICON (+- 19 procent)
- ZCoin (+- 14 procent)
- Decred (+- 9 procent)
- PIVX (+- 9 procent)
- Cosmos (+- 7.2 procent)
- Tezos (+- 7 procent)
- Komodo (+- 5 procent)
- QTUM (+- 4 procent)
Crypto staking: een wereld aan mogelijkheden voor investeerders
Staking biedt investeerders een nieuwe wereld aan mogelijkheden. Vrijwel iedereen die wil deelnemen aan een blockchain consensus kan er aan deelnemen. Bovendien heb je de keuze om zelf te staken of om deel te nemen aan een staking pool. De afgelopen jaren is heeft minen zich ontwikkeld tot een complexe en energieslurpende methode om cryptocurrencies te creëren.
Het is dan ook niet verrassend dat het Proof of Work mechanisme steeds vaker wordt ingewisseld voor het Proof of Stake mechanisme. PoS heeft zijn populariteit niet alleen te danken aan de lagere kosten en efficiëntere en duurzame manier van werken.
Het maakt staking mogelijk voor een grote groep investeerders, die daardoor in staat zijn om een passief inkomen te verdienen. Kortom: het verlaagt de drempel naar de toegang tot het blockchain ecosysteem. Staking is simpel, betaalbaar en in veel gevallen winstgevend.
Conclusie: wat is de toekomst van crypto staking?
Crypto staking is een aantrekkelijke optie voor investeerders die een passief inkomen willen verdienen. Dit betekent echter niet dat je er snel rijk van wordt. Vaak ligt de winst van crypto staking lager dan wanneer je op de juiste manier handelt in cryptocurrencies. De volatiliteit van de cryptomarkt brengt risico’s met zich mee.
Aan de andere kant hoef je in tegenstelling tot minen geen dure en gecompliceerde apparatuur te gebruiken. Crypto staking is dan ook een betaalbare en relatief veilige manier om deel te nemen aan het verificatieproces van het blockchain netwerk. En door deelname kun je een mooi bedrag verdienen als beloning. Wees eerlijk: wie wil dat nou niet?
Crypto staking wint zeker aan momentum. Zo floreert DeFi staking en maakte Ethereum bekend dat het bij Ethereum 2.0 ook staking zal ondersteunen. Wees je echter ook bewust van de risico’s van het bewaren van digitale munten. Doe altijd grondig onderzoek, blijf kalm en heb geduld. Hopelijk wordt je geduld uiteindelijk beloond!
Bij welke broker kan ik het beste crypto staken?
Je weet nu al veel meer wat crypto staking is en wat de voor-en nadelen ervan zijn en voor welke munten het toepasbaar is. In het begin zal je er nog niet heel veel mee verdienen, maar hoe meer cryptomunten jij bezit en jouw portefeuille in de loop der tijd stijgt hoe hoger dit bedrag zal worden op de lange termijn.
Zo is het dus mogelijk geld te gaan verdienen aan het handelen in cryptocurrency en er ook nog eens rente over ontvangen. Hoe mooi wil je het hebben 😉 Passiever kan het bijna niet!
Maar bij welke broker kun je dit nu het beste doen? Wij hebben zelf hele goede ervaringen met de Nederlandse exchange Bitvavo. Dit is op het moment de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland. Je koopt hier gemakkelijk en veilig jouw cryptomunten. Hieronder nog een aantal andere grote voordelen waarom wij het bij deze broker zo prettig handelen vinden:
-
Een eenvoudig en snel platform
-
Goedkoopste aanbieder van Nederland met de laagste transactiekosten
-
Veilig en snel cryptocurrency kopen
-
Momenteel over de eerste EUR 1000 handelen geen handelskosten
-
Nederlandse support
-
Makkelijk betalen via iDeal
-
Goed beveiligd en betrouwbaar platform
-
Hele handige gratis app
Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>
(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)
Leren hoe ook jij geld kunt verdienen met het handelen in cryptocurrency?
Sta je nog aan het begin van jouw crypto avontuur en wil je hier graag direct op de juiste wijze mee gaan starten, dan kunnen wij jou zeker aanraden eerst te leren en daarna te gaan investeren. Dit is een markt die over het algemeen veel meer volatiel is dan dat je bijvoorbeeld zou gaan beleggen in aandelen. Je hebt dan ook met veel meer grote koersschommelingen te maken, waar niet iedereen tegen kan.
Dit betekend uiteraard dat het mogelijk is in korte tijd heel veel geld verdienen, maar ook zeker dat je heel veel geld kan verliezen. Doe het dan sowieso ook alleen met geld wat je echt kunt missen. Waarom eerst leren? Omdat je dan veel beter weet hoe crypto echt werkt en hoe deze wereld in elkaar steekt.
Een crypto training/cursus waar wij veel aan hebben gehad is de AllesOverCrypto Masterclass – Money Mastery. Hierin word je alles van A tot Z uitgelegd, waardoor je precies weet wat je wel moet doen maar ook zeker niet moet doen.
Als tip kunnen wij jou meegeven hun gratis Bitcoin training van AllesOverCrypto te volgen. Je gaat hierin de volgende onderstaande dingen leren. En als het je echt iets lijkt om hiermee serieuze stappen te gaan maken dan krijg je ook nog eens de mogelijkheid tot het claimen van een hele mooie korting op hun cursus. Iets met een bedrag van EUR 1000 😉
- Leren met welke strategie je geld gaat verdienen
- De basisbeginselen van crypto
- Hoe jij de beste cryptomunten kunt gaan vinden
- Wat de beste manier is om veilig jouw cryptomunten te bewaren
- Met EUR 1 jouw eerste crypto aankopen om zo het proces onder de knie te krijgen
- Ontdekken welke munt veel potentie heeft
Volg hier de gratis online Bitcoin training >>
Wij wensen je alvast heel veel succes met jouw beleggingen! En probeer hier voor jezelf een mooie spreiding in jouw portefeuille in aan te brengen en niet alles in crypto te stoppen, maar kies bijvoorbeeld ook voor een gedeelte in aandelen, opties en vastgoed. Zo beperk je jouw risico enigszins.
Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!
Gerelateerde berichten:
13 Beste AI Cryptomunten om te Kopen in 2024
Op zoek naar de beste AI Cryptomunten om te kopen in 2024? Ontdek op deze pagina projecten die gebruik maken van kunstmatige intelligentie in combinatie met blockchain-technologie.
Alternatieve Cryptomunten (Altcoins) Voor Bitcoin In 2024?
Wat zijn de alternatieve cryptomunten (Altcoins) voor Bitcoin? Waar kun je bitcoin en andere crypto het beste kopen? Toekomst, potentie? Lees het hier!
Beleggen In Bitcoin Cash? [2024]
Beleggen in Bitcoin Cash? Lees hier alles over investeren in Bitcoin Cash, voor-en nadelen, tips, waar je veilig Bitcoin Cash kan kopen!
Beleggen In Bitcoin? [2024]
Beleggen in Bitcoin? Ontdek op deze pagina waarom je erin zou moeten investeren, de voor- en nadelen en hoe je bitcoin veilig kan kopen!
Beleggen In Cardano? [2024]
Beleggen in Cardano? Lees op deze pagina waarom je zou moeten investeren in Cardano, voor-en nadelen, hoe je veilig Cardano kan kopen!
Beleggen in crypto of aandelen? [2024]
Beleggen in crypto of aandelen? Ontdek de verschillen, tips en bij welke nederlandse brokers je veilig crypto of aandelen kunt kopen!
Beleggen in Cryptocurrency? De Beste Tips voor Beginners! [2024]
Leren Beleggen in Cryptocurrency? Lees op deze pagina de beste tips & tricks voor beginners die je moet weten om succesvol te starten.
Beleggen In Ethereum? [2024]
Beleggen in Ethereum? Ontdek op deze pagina waarom je erin zou moeten investeren, de voor- en nadelen en hoe je veilig ethereum kan kopen!
Beleggen In Litecoin? [2024]
Beleggen in Litecoin? Lees op deze pagina alles over investeren in Litecoin, voor-en nadelen, tips, waar je veilig Litecoin kan kopen!
Eenvoudig, Veilig, Betrouwbaar en Snel Cryptocurrency kopen?
Ontdek Bitvavo! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland
Tijdelijk over de eerste EUR 1000 handelen geen kosten!