Alternatieve Cryptomunten (Altcoins) Voor Bitcoin In 2024?

Dit Zijn De 10 Grote Concurrenten Van Bitcoin!

Gemiddelde leestijd: 107 minuten
concurrenten bitcoin linker zijkant

Maandag 12 januari 2009 is een datum die in de geschiedenisboeken hoort te staan. Op die dag ontving computerprogrammeur Hal Finney 10 Bitcoin van Satoshi Nakamoto. De allereerste transactie van persoon tot persoon was daarmee een feit.

Tot op heden weet niemand wie Satoshi Nakamoto is. De naam van de uitvinder van Bitcoin is een verzinsel. Hij of zij heeft hoe dan ook de geldwereld voorgoed veranderd. Na Bitcoin volgden tientallen andere cryptocurrencies.

Enkele daarvan zijn inmiddels concurrenten van de munt geworden. Welke 10 alternatieve cryptomunten (Altcoins) voor Bitcoin er in 2024 zijn en voor welke Bitcoin dit jaar echt moet gaan oppassen gaan wij jou in dit artikel allemaal laten ontdekken.

Ook zullen wij jou vertellen waar jij jouw cryptomunten veilig, goedkoop en snel kunt kopen. Lees hieronder snel verder!

Crypto: een gedistribueerd netwerk

Voordat we uitleggen waarom Ethereum een concurrent is van Bitcoin, dien je kennis te hebben van enkele belangrijke begrippen uit de crypto industrie. Bitcoin is op de cryptomarkt de onbetwiste leider wat betreft marktkapitalisatie, het aantal gebruikers en populariteit.

Het was de allereerste munt die gebruik maakte van een zogeheten peer-to-peer netwerk. Dit houdt in dat cryptovaluta via een gedistribueerd netwerk met elkaar worden uitgewisseld. Dit netwerk wordt beveiligd met cryptografische methoden, vandaar de naam ‘crypto’.

Blockchain

Een andere zeer belangrijke term in de crypto industrie is blockchain. Misschien denk je dat het een zeer ingewikkeld systeem is, maar dat valt wel mee. De blockchain is in feite een digitaal grootboek met informatie die elektronisch op een computersysteem is opgeslagen.

De gegevens in de database is gestructureerd in een tabelvorm zodat specifieke informatie snel te vinden is.

Knooppunten op het netwerk

De blockchain registreert elke transactie van gecodeerde valuta, kopieert zichzelf en verstuurt de kopie vervolgens naar iedere computer op het netwerk om de transactie te controleren.

Elk knooppunt op het netwerk communiceert met elkaar om te zien of alle kopieën hetzelfde zijn. Hiermee wordt elke transactie in cryptocurrency gepubliceerd en geverifieerd.

Transactie geweigerd om veiligheid te garanderen

Soms komt het voor dat één van de kopieën anders is. In dat geval zal het netwerk de transactie weigeren. Dit beveiligingsprotocol voorkomt dat mensen het grootboek wijzigen om digitale valuta van anderen naar zichzelf te versturen of meerdere keren gecodeerde valuta te gebruiken. Het is dus een uiterst veilige manier van werken.

Verschil tussen blockchain en een standaard database

De blockchain is vanwege zijn structuur anders dan een standaard database. Het verzamelt informatie in blokken die sets van informatie bevatten. Ze hebben een bepaalde opslagcapaciteit en worden als ze gevuld zijn aan een eerder gevuld blok gekoppeld. Daardoor ontstaat er uiteindelijk een keten van gegevens die we kennen als de ‘blockchain’

Cryptografie

De blockchain wordt beveiligd met cryptografie. Je kunt het zien als een soort geheimschrift. De data die wordt overgedragen, in dit geval de transactie, is niet leesbaar voor andere partijen. Alleen de zender en ontvanger beschikken over een speciale sleutel om de gegevens te lezen.

Op een peer-to-peer platform voeren kopers en verkopers transacties uit zonder dat een externe partij, zoals een financiële instelling, zich er mee bemoeit. De distributie vindt plaats over meerdere computers in plaats van één centraal netwerk. Dit wordt ook wel decentralisatie genoemd.

Vrij van controle en manipulatie door de overheid

Na de komst van Bitcoin in 2009 volgden tientallen andere cryptocurrencies, die die we kennen als ‘altcoins’. Deze digitale munten maken eveneens gebruik van een gedecentraliseerd financieel systeem.

Vaak is het doel om een financieel systeem te creëren voor mensen die geen toegang hebben tot traditionele financiële producten. Daarnaast zijn cryptocurrencies ontworpen om vrij te zijn van controle en manipulatie door de overheid.

Decentralisatie

Decentralisatie is een van de overeenkomsten tussen Bitcoin en andere cryptocurrencies. Steeds meer munten proberen zich op verschillende manieren te onderscheiden van Bitcoin. Ze hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om meer transacties per seconde te verwerken of gebruiken andere consensuele algoritmen. Deze cryptocurrencies komen in dit artikel uitgebreid aan de orde.

1. Ethereum (ETH) als concurrent van Bitcoin

We beginnen met Ethereum. Je kunt wel zeggen dat het één van de grootste concurrenten is van Bitcoin. Het is de een-na-grootste cryptomunt wat betreft marktkapitalisatie en staat momenteel in de top 200 van grootste activa ter wereld. Deze munt werd op 30 juli 2015 opgericht door Vitalik Buterin.

Deze Russische computerprogrammeur en zijn team streefden er naar om Ethereum op verschillende manieren anders te maken dan Bitcoin, en dat is gelukt. Kort samengevat heeft Ethereum de volgende unieke kenmerken.

  • Het is een gedecentraliseerd softwareplatform waarop smart contracts en gedecentraliseerde applicaties (Dapps) op gebouwd en uitgevoerd worden.
  • Smart contracts zijn digitale contracten die snel, transparant en onomkeerbaar zijn. De data is beveiligd en derden kunnen het contract niet beïnvloeden  en/of manipuleren
  • DApps zijn gedecentraliseerde apps. Ze bevatten dezelfde functies als normale apps, maar het grote verschil is dat ze werken op een peer-to-peer netwerk. Er is dus geen sprake van één centrale autoriteit die controle heeft over het netwerk.

Smart contracts

Smart contracts voeren automatisch transacties en andere bewerkingen uit die door beide partijen zijn overeengekomen. Op die manier voeren gebruikers veilige en betrouwbare transacties met elkaar uit.

Het is een handige manier om te voorkomen dat partijen afzien van de voorwaarden van een contract. Een digitaal contract is niet meer te wijzigen, waarmee fraude wordt voorkomen.

ethereum cryptomunt

Betalen met Ether

Op het moment dat gebruikers een smart contract willen uitvoeren, dienen ze een bepaalde hoeveelheid Ether te betalen. Dit gebeurt op basis van de rekenkracht die nodig is om deze activiteiten aan te sturen. Gebruikers kunnen Ether kopen via een crypto exchange of zelf minen.

Wat is het doel van Ethereum?

Het doel van Ethereum is om gedecentraliseerde financiële producten te creëren die iedereen over de hele wereld gratis kan ontvangen. Nationaliteit, ras of geloofsovertuiging speelt daarbij geen enkele rol.

Voor sommige landen en regio’s zonder staatsinfrastructuur is dit aspect zeer belangrijk omdat veel inwoners geen toegang hebben financiële producten zoals bankrekeningen, verzekeringen en leningen. Ethereum is echter vrij toegankelijk voor iedereen.

Geen sprake van centrale autoriteit

Gedecentraliseerde computersystemen bestaan natuurlijk al veel langer. Google, Apple en Amazon maken er bijvoorbeeld gebruik van om creditcardgegevens en andere persoonlijke gegevens op te slaan. Het verschil met Ethereum is echter dat één entiteit het hele systeem beheert.

Apple houdt bijvoorbeeld toezicht op jouw apps en kan je censureren of zelfs blokkeren wanneer je de regels niet volgt. Bij het Ethereum netwerk is dit niet het geval, omdat er geen sprake is van een centrale autoriteit.

Single point of failure

Ook interessant om te weten is dat gecentraliseerde computersystemen een ‘single point of failure’ hebben. Dit houdt in dat cybercriminelen ze gemakkelijk kunnen kraken.

Bij Amazon staat de persoonlijke informatie die je op de website invoert bijvoorbeeld op de servers opgeslagen. Wanneer het een cybercrimineel lukt om in te breken op de server, heeft hij of zij toegang tot je creditcard nummers.

Ethereum: alle macht voor gebruikers

Ethereum gebruikt de blockchain-technologie om een ​​gedecentraliseerde applicatiewinkel te creëren waarbij gebruikers alle macht in handen hebben. Zij zijn de enige partij die toegang heeft tot de persoonlijke informatie.

Ook mogen ze als enige de applicatie aanpassen. Kortom: er is geen enkele centrale autoriteit die de gebruikers regels kan opleggen.

Decentraliseren, coderen en beschermen

Sinds de lancering in 2015 maken bedrijven en programmeurs graag gebruik van het platform van Ethereum. Naar eigen zeggen kan het vrijwel alles ‘decentraliseren, coderen, beschermen en verhandelen’. Dat de munt populair is blijkt wel uit het feit dat de waarde van Ether de afgelopen jaren flink is gestegen.

Op 29 november 2015 was de Ethereum koers bijvoorbeeld nog maar 89 cent, tegenwoordig is de waarde boven de duizend dollar. Onthoud echter wel dat de koersen van cryptocurrencies zeer volatiel zijn. Munten kunnen sterk stijgen in waarde, maar kennen ook flinke koersdalingen.

Ander consensusalgoritme

Ethereum heeft zijn consensusalgoritme in 2021 verandert van proof of work naar proof of stake. Door deze stap is het Ethereum-netwerk om met minder energie te draaien en de transactiesnelheid te verhogen. Dat Ethereum gebruik gaat maken van Proof of Stake is meteen een verschil met Bitcoin.

Om dit te begrijpen moeten we even de begrippen Proof of Work en Proof of Stake uitleggen. Proof of Work is een protocol om transacties op het netwerk te controleren en te verifiëren. Het werk om een puzzel op te lossen levert een beloning in de vorm van crypto op voor de persoon die hem oplost. Dit proces wordt ‘mining’ genoemd.

Proof of Stake

Proof of Stake werkt net een beetje anders dan Proof of Work. Dit consensusalgoritme beslist over wie het volgende blok valideert op basis van hoeveel munten iemand bezit. Dit is een andere manier van werken dan Proof of Work, waarbij  miners cryptografische puzzels kraken met behulp van rekenkracht om transacties te verifiëren.

Maar wat zijn nu de verschillen tussen Ethereum en Bitcoin?

Zowel Ethereum als Bitcoin maken gebruik van de blockchain om transacties van digitale munten te verifiëren. Maar nu we weten hoe Ethereum werkt, zijn de verschillen met Bitcoin duidelijker. Bitcoin is alleen een digitale valuta en Ethereum een softwareplatform. Daardoor hebben ze elk hun eigen doel.

Ethereum heeft zijn platform gebouwd op blockchain-technologie om gebruikers een uiterst veilig gedecentraliseerd systeem zonder strikte regels te bieden. Bitcoin is ontworpen om een nieuw wereldwijd betalingssysteem te introduceren waarbij consumenten en leveranciers met elkaar worden verbonden.

De transactiekosten zijn lager dan bij traditionele valuta’s en betrokkenheid van financiële tussenpersonen, zoals banken, is voorgoed verleden tijd.

Verschillen in bevestigen van transacties

Om zijn doel te bereiken decentraliseert de blockchain van Bitcoin door een netwerk van miljoenen mijnwerkers te gebruiken. Met elkaar moeten ze complexe cryptografische puzzels oplossen om elke transactie te verifiëren.

Dit uitgebreide decentralisatie- en verificatieproces maakt Bitcoin veel langzamer dan Ethereum wat betreft het bevestigen van transacties. Op dat punt is Ethereum inmiddels een grote concurrent van Bitcoin.

Conclusie: wat maakt Ethereum een concurrent van Bitcoin?

In tegenstelling tot Bitcoin heeft Ethereum slechts duizenden computers of nodes nodig om activiteiten op het platform te verifiëren. De gemiddelde block mining-tijd van Ethereum is maar liefst 12 seconden sneller dan die van miljoenen nodes die elke Bitcoin-transactie verifiëren.

De gemiddelde block mining-tijd van Bitcoin is 10 minuten langzamer, een aanzienlijk verschil. Dit maakt Ethereum een grote concurrent van Bitcoin. Daarnaast is Ethereum meer dan slechts een cryptomunt.

Het is een platform dat past binnen een tijd die gekenmerkt wordt door digitalisering en sterke technologische vooruitgang. Wat de toekomst brengt voor Ethereum weet niemand, maar het is absoluut een cryptocurrency om in de gaten te houden.

Ethereum koop je veilig en snel bij Bitvavo.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

litecoin cryptocurrency

2. Litecoin (LTC): een verbeterde versie van Bitcoin of meer dan dat?

Twee jaar na de succesvolle lancering van Bitcoin volgde een altcoin die de markt op zijn kop zette: Litecoin. Deze munt werd in 2011 gelanceerd door voormalig Google-ingenieur Charlie Lee. Hij creëerde een open wereldwijd betalingsnetwerk dat niet wordt gecontroleerd door een centrale autoriteit.

Dit klinkt bekend, aangezien dit ook het doel is van Bitcoin. Toch zijn er enkele grote verschillen tussen Litecoin en Bitcoin. Sterker nog, op bepaalde punten is Litecoin zeker een concurrent te noemen van Bitcoin. Lees gauw verder om er achter te komen waarom dit zo is.

2011: de geboorte van Litecoin

In 2011 werkte Charlie Lee als ingenieur bij Google waarbij hij onder andere codes schreef voor Chrome OS. In die periode werkte hij zijn vrije tijd aan een nieuwe blockchain technologie gebaseerd op Bitcoin. Lee vond dat de crypto op bepaalde punten zeker verbeterd kon worden.

Hij bracht enkele wijzigingen aan in de code en bracht in oktober 2011 een van de eerste altcoins op de markt: Litecoin. Het was naar eigen zeggen een ‘volwassen ruilmiddel dat een aanvulling vormt op Bitcoin’.

Snellere transactiebevestigingstijd

Litecoin genereert blokken in de blockchain maar liefst vier keer sneller dan Bitcoin. Positief gevolg daarvan is een veel snellere transactiebevestigingstijd. Meer over dit proces verderop in dit artikel. Vanwege de snelle transactietijd is het niet verrassend dat de populariteit van Litecoin onder ontwikkelaars en handelaren snel toeneemt.

In januari 2021 was de marktwaarde van Litecoin 10,1 miljard dollar met een tokenwaarde van 153,88 dollar. Daarmee veroverde het de zesde plek in de lijst van grootste cryptocurrencies ter wereld. Naast de snelle transactie bevestigingstijd weet Litecoin zich op de volgende manieren te onderscheiden van Bitcoin:

  • Het heeft een andere scrypt hashing functie: Litecoin gebruikt een proof-of-work mechanisme met een scrypt hashing functie in plaats van SHA-256.
  • Litecoin heeft een snellere bloktijd: De bloktijd van Litecoin is vier keer sneller dan Bitcoin en heeft intervallen van 2,5 minuten in plaats van 10 minuten.
  • Het heeft een grotere voorraad coins: De voorraad van Litecoin is vier keer groter met 84 miljoen coins in plaats van de 21 miljoen coins van Bitcoin.

Open source versleutelingsprotocol

Litecoin biedt wereldwijd directe en goedkope betalingen en is volledig gedecentraliseerd. De tokens zijn gebaseerd op een open source versleutelingsprotocol. Dit houdt in dat ze eenvoudig gecreëerd en verzonden kunnen worden zonder bemoeienis van een centrale autoriteit.  

De software van Litecoin wordt vrijgegeven onder de zogeheten MIT / X11-licentie. Dit betekent dat gebruikers de software kunnen uitvoeren, wijzigen en kopiëren. Ook mogen ze aangepaste kopieën van de software op een transparantie manier verspreiden.

Wat maakt Litecoin anders dan Bitcoin?

Het mining proces van Bitcoin en Litecoin is op bepaalde punten vergelijkbaar. Beide munten bieden beloningen aan miners. Het zijn echter de opvallende verschillen die van Litecoin een concurrent maken van Bitcoin. Bitcoin-beloningen worden elke 210.000 blokken (dat is ongeveer vier jaar) gehalveerd.

Elk blok duurt ongeveer 10 minuten. De huidige blokbeloning van Bitcoin is 12,5 Bitcoin, en de volgende halveringsbeloning wordt verlaagd tot 6,25 munten. Bij Litecoin worden nieuwe blokken sneller toegevoegd dan Bitcoin. Ga er vanuit dat dit ongeveer 2.5 minuten duurt. Momenteel kunnen Litecoin-mijnwerkers 25 munten per blok krijgen, maar het wordt ook elke vier jaar of elke 840.000 blokken gehalveerd.

Maximum aantal munten verschilt

Ook interessant is het verschil tussen het maximale aantal munten van de cryptocurrencies. Bij Bitcoin zijn dit er slechts 21 miljoen, terwijl het limiet van het aantal Litecoins op 84 miljoen ligt. Daarnaast zijn de algoritmes van beide cryptocurrencies anders. Bitcoin gebruikt een Proof-of-work-algoritme genaamd SHA256-hash-algoritme, terwijl Litecoin een scrypt-hash-algoritme gebruikt.

Ander cryptografisch algoritme

Verreweg het meest fundamentele technische verschil tussen Bitcoin en Litecoin is het cryptografische algoritme dat ze gebruiken. Bitcoin werkt met het SHA-256 algoritme, terwijl Litecoin gebruik maakt van een algoritme dat bekend staat als Scrypt. Het grootste verschil tussen beide algoritmes is hun invloed op het proces van ‘minen’.

Het bevestigen van transacties vereist veel rekenkracht. Sommige leden van het valutanetwerk, bekend als miners, zetten hun rekenkracht in voor het bevestigen van transacties van andere gebruikers. In ruil daarvoor worden deze miners beloond door het verdienen van eenheden van de valuta die zij hebben gemined.

Toegankelijkheid om te minen

SHA-256 is een complexer algoritme dan Scrypt. Bitcoin miners hebben de afgelopen jaren dan ook steeds geavanceerdere methoden gebruikt om Bitcoins zo efficiënt mogelijk te delven. De meest gebruikte methode voor het delven van Bitcoin bestaat uit het gebruik van Application-Specific Integrated Circuits (ASIC’s).

13 Dit zijn hardwaresystemen die op maat gemaakt worden om Bitcoin te minen. Het gevolg is echter wel dat het minen van deze cryptomunt praktisch onmogelijk is geworden voor de gewone gebruikers, tenzij hij of zij zich aansluit bij een pool voor miners. 

Scrypt is echter minder gevoelig voor het soort hardwareoplossingen op maat van ASIC-minen. Zodoende beschouwen veel mensen cryptocurrencies als Litecoin toegankelijker voor gebruikers die graag willen minen.  

Conclusie: waarom is Litecoin een concurrent van Bitcoin?

Je kunt Bitcoin en Litecoin zien als het ‘goud en zilver van de cryptocurrency industrie’. Ze hebben veel overeenkomsten, maar ook aanzienlijke verschillen. De snellere transactiebevestigingen en de toegankelijkheid om te minen maakt Litecoin zeker een concurrent van Bitcoin. 

Litecoin koop je gemakkelijk, veilig en snel bij Bitvavo.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

cardano logo

3. Cardano (ADA): een cryptocurrency met een unieke twist

Cardano (ADA) is een cryptocurrency waar je steeds vaker van hoort. Het is ontworpen door wiskundigen en ingenieurs als een proof-of-stake cryptocurrency. Het project werd mede opgericht door Charles Hoskinson, een van de vijf oorspronkelijke oprichters van Ethereum.

Hij verliet Ethereum omdat er sprake was van een meningsverschil met het ontwikkelingsteam. Hoskinson besloot zelf een project te lanceren en dat resulteerde in 2015 in de komst van Cardano.

De wetenschappelijke basis van Cardano

Een bijzonder kenmerk van Cardano is dat het ontworpen is op basis van uitgebreide experimenten en peer-reviewed onderzoek. Sterker nog, de oprichters van deze cryptomunt schreven meer dan 90 papers over blockchain-technologie geschreven over allerlei onderwerpen. Dit onderzoek vormt de basis van Cardano.

Vanwege het rigoureuze onderzoeksproces valt Cardano zeker op tussen zijn ‘proof-of-stake collega’s’. Deze cryptomunt is nog relatief jong en heeft nog een lange weg te gaan. Toch kan het vanwege de wetenschappelijke basis zeker een concurrent worden voor Ethereum en Bitcoin. Niet voor niets wordt Cardano de ‘Ethereum killer’ genoemd omdat de blockchain meer functies schijnt te hebben.

De derde generatie cryptocurrency

Investeerders en analisten noemen Cardano vaak de derde generatie cryptocurrency. De eerste generatie cryptocurrencies, met Bitcoin voorop, lanceerde een veilig gedecentraliseerd valutasysteem. Een paar jaar later volgde Ethereum met een platform voor de ontwikkeling van dApps.

Nu is het tijd voor de derde generatie cryptocurrency, waarvan Cardano wel eens de leider kan worden. Het verbetert de tekortkomingen van de eerste en tweede generatie.

Meest belangrijke kenmerken van Cardano

Het team van Cardano trekt vooral lessen uit de fouten van Bitcoin en Ethereum. Cryptocurrencies van de derde generatie (zoals ADA) gebruiken nieuwe technologieën zoals gelaagde architectuur om optimale duurzaamheid, schaalbaarheid en beveiliging te bieden.

Op deze manier hebben ze daadwerkelijk nut en zijn ze in staat om problemen op het netwerk en inefficiënties op te lossen. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van Cardano:

  • Het is het eerste protocol dat Ouroboros bevat: Dit is een Proof of Stake (PoS) algoritme dat bepaalt op welke manier de de knooppunten consensus bereiken over de staat van de blockchain. Bovendien is Ouroboros het eerste protocol in zijn soort waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het veilig is.
  • Cardano is ontworpen op de basis van samenwerking: Het is daarom open source en patentvrij.
  • Het is ontwikkeld op een manier om zowel de privacyrechten van gebruikers als de crypto regelgeving met elkaar in evenwicht te brengen: Dit zorgt voor een nieuwe en effectieve manier om aan de strenge eisen voor een cryptocurrency te voldoen.
  • Het is een zeer nauwkeurige crypto: Het Cardano team en zijn constante inspanningen om de cryptocurrency te verbeteren hebben gezorgd voor een zeer nauwkeurig ontworpen cryptocurrency. Cardano brengt verschillende kenmerken zoals gedistribueerde systemen, mechanismeontwerp en cryptografie samen.
  • Het gebruikt een protocol dat bestaat uit meerdere lagen om geavanceerde functies uit te voeren: De afwikkelingslaag heeft een rekeneenheid, terwijl de gekoppelde controlelaag verantwoordelijk is voor de uitvoering van smart contracts en beveiligingsprogramma’s.
  • Het gemakkelijk te upgraden met behulp van soft forks: Op die manier kan Cardano voldoen aan de huidige marktbehoeften.

Wat maakt Cardano uniek?

Cardano is in meerdere opzichten anders dan zijn concurrenten. Zo is het in tegenstelling tot andere cryptocurrencies sterk afhankelijk van het academische veld. Zoals gezegd is dit platform ontworpen op basis van wetenschappelijke filosofie, academische theorieën en op bewijs gebaseerde methoden.

Pas na uitgebreide peer-reviewed onderzoek kwam deze cryptomunt op de markt. Zelfs de naam Cardano is op de wetenschap gebaseerd. Het is afkomstig van de legendarische Italiaanse wiskundige en dokter Girolamo Cardano.

Hij ontwikkelde het systeem voor kansberekening en veranderde daarmee de (wetenschappelijke) wereld voorgoed. Cardano bouwt verder op zijn indrukwekkende nalatenschap.

Wat is het doel van Cardano?

Het team achter Cardano wil de komende jaren een ​​wereldwijd financieel besturingssysteem op de markt zetten dat evenals Ethereum in staat is om een gedecentraliseerd financieel product te bouwen.

Tevens biedt het biedt ook oplossingen voor keteninteroperabiliteit, kiezersfraude en het volgen van legale contracten. In januari 2021 bedroeg de marktwaarde van Cardano 9,8 miljard dollar met een transactieprijs van 0,31 dollar per ADA, zoals de token heet.

Ambitieuze doelstellingen

De ontwikkelaars van Cardano zijn zeer ambitieus. Met Cardano-technologie wil het team het vertrouwen in het wereldwijde economische systeem herstellen. Simpel gezegd moet het platform een veilige, transparantie en duurzame manier bieden om internationaal zaken te doen.

Daarnaast streven de ontwikkelaars van Cardano er naar om  financiële diensten te verlenen aan wereldbewoners die niet in staat zijn om te bankieren. Schrik niet, maar het aantal mensen dat geen toegang heeft tot financiële instellingen zoals een bank bedraagt maar liefst 1.7 miljard.  Zodoende voert Cardano projecten uit in Afrika en andere ontwikkelingslanden.

“We willen zorgen voor een evenwichtiger en duurzamer ecosysteem dat beter aansluit bij de behoeften van zijn gebruikers en andere systemen die op zoek zijn naar integratie.”

  • De ontwikkelaars over het doel van Cardano

Hoe werkt Cardano?

Als cryptocurrency van de derde generatie probeert Cardano enkele problemen bij grootschalige blockchain acceptatie op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan schaalbaarheid, duurzaamheid en interoperabiliteit.

Diverse ontwerpprincipes en technische oplossingen moeten daarvoor zorgen. We zullen deze oplossingen even voor je samenvatten.

Betere schaalbaarheid met Hydra

Cardano bestaat sinds 2015. In het prille begin kon de munt slechts 10 transacties per seconde (tps) verwerken. Ontwikkelaar Charles Hoskinson publiceerde echter een paper waarin de nieuwe schaaloplossing van het netwerk werden uitgelegd genaamd ‘Hydra’.

Dit is een schaaloplossing  bovenop de eerste Proof of Stake laag. Dit klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Iedere gebruiker die verbinding maakt met het netwerk genereert 10 zogeheten ‘heads’. Dit houdt in dat er 10 doorvoerbanen zijn voor transacties en data.

Micro betalingen en offline transacties

Het positieve resultaat van de 10 ‘heads’ is een lagere verwerkingstijd, meer schaalbaarheid en minder opslagruimte voor de nodes van het netwerk. Daardoor is het mogelijk om micro betalingen te doen, te stemmen en om contracten op te stelen. Transacties kunnen offline worden verwerkt. Bovendien is Cardano met deze technologie in staat om meer dan een miljoen transacties per seconde te verwerken.

Ourobos: veilig proof-of-stake protocol

Tegenwoordig zijn er duizenden cryptocurrencies op de markt. Elke munt heeft zijn eigen ecosysteem, kenmerken en voordelen. Cardano probeert een nieuwe standaard te zijn wat betreft tussen netwerken. Neem alleen de manier waarop het de veiligheidsrisico’s van blockchain interoperabiliteit aanpakt. 

Cardano heeft een aantal standaarden bedacht voor het beheer van privacy, beveiliging en decentralisatie. Het nieuwe consensusmechanisme Ouroboros is daar een goed voorbeeld van. Dit is een ketengebaseerd PoS-protocol.

Het vertrouwt op willekeurig geselecteerde leiders om blokken goed te keuren. Zoals bij de meeste blockchains worden miners die het volgende blok toevoegen beloond voor hun inspanningen.

Peer-reviewed onderzoek

Ouroboros is het eerste bewijsbaar veilige proof-of-stake protocol. Het is namelijk het eerste blockchain protocol dat is gebaseerd op peer-reviewed onderzoek. Interessant genoeg combineert het technologie en wiskundig geverifieerde mechanismen die op hun beurt weer gedragspsychologie en economische filosofie gebruiken.

Het doel is om de veiligheid en duurzaamheid te garanderen van de blockchains die ervan afhankelijk zijn. Het resultaat is een protocol met bewezen veiligheidsgaranties dat in staat is om de verspreiding van wereldwijde en rechtenvrije netwerken met minimale energievereisten te faciliteren.

Conclusie: Is Cardano een concurrent van Bitcoin?

Op het eerste gezicht lijkt Cardano een standaard blockchain. Het tegendeel is waar. Het is met name de wetenschappelijke en academische aanpak waarmee deze cryptocurrency zich weet te onderscheiden van Bitcoin, Ethereum en andere munten.

Cardano is een tweelaagse oplossing, maar met een unieke twist. Het platform heeft een rekeneenheid en een controlelaag die het gebruik van slimme contracten regelt, de identiteit herkent en een zekere mate van scheiding behoudt van de valuta die het ondersteunt.

Potentieel baanbrekend

Nog interessant om te weten is dat Cardano geprogrammeerd is in Haskell. Deze taal is zeer geschikt voor zakelijke toepassingen en data-analyse, waardoor in de toekomst financiële of organisatorische toepassingen mogelijk zijn.

De ideale mix van publieke sector en privacy bescherming maakt van Cardano voor diverse bedrijfsonderdelen een mogelijk baanbrekende oplossing, maar het staat nog in de kinderschoenen.

Hoewel het team een weloverwogen en wetenschappelijke methodologie gebruikt die zorgt vooruitgang, zullen er nog veel hobbels op de weg komen. Maar de potentie om een échte concurrent van Bitcoin te worden is er zeker.

Cardano koop je veilig en goedkoop bij Bitvavo.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

polkadot logo

4. Polkadot (DOT)

Polkadot mag met recht een unieke proof-of-stake cryptocurrency worden genoemd. Het is ontworpen om interoperabiliteit tussen andere blockchains te bieden. Dit betekent dat verschillende autonome en heterogene systemen met elkaar kunnen combineren.

Polkadot wil verschillende systemen met elkaar verbinden en samenwerken. Dat klinkt allemaal hoopgevend, maar is het ook een concurrent van Bitcoin? Lees gauw verder voor een antwoord op deze vraag.

Hoe werkt Polkadot?

De zogeheten relaisketen vormt de kern van Polkadot. Het ondersteunt smart contracts en maakt de interoperabiliteit van verschillende netwerken mogelijk. Tevens staat het parachains toe voor specifieke gebruikssituaties. Parachains zijn blokketens die verbonden zijn met Polkadot en werken parallel met het netwerk.

Je kunt de parachains zien als een soort ketting die verbonden is met de relaisketting van Polkadot. Bovendien zijn deze ketens in sommige gevallen via bruggen verbonden met externe netwerken. Dit maakt Polkadot zeer flexibel.

Wat is een brug?

Een brug is een protocol die er voor zorgt dat parallelle ketens en parallelle threads verbinding kunnen maken met externe netwerken, zoals andere cryptocurrencies. Ook zorgt het ervoor dat er bijvoorbeeld communicatie mogelijk is met Bitcoin. De brug speelt dus een essentiële rol bij de interoperabiliteit van het Polkadot netwerk.

Wat is een parachain?

Nog even over de parachains. Het zijn netwerken met hun eigen tokens die geoptimaliseerd zijn voor specifieke gebruiksdoelen. Ze zijn soeverein en in staat om hun eigen controle mechanisme te ontwerpen. Daardoor bieden ze een grote mate van vrijheid zonder dat ze andere parachains beïnvloeden.

Wat zijn parathreads?

Naast parachains zijn parathreads heel belangrijk voor Polkadot. Ze hebben bijna dezelfde functie als parachains, maar er zijn enkele kleine verschillen. Deze netwerken werken volgens een pay-as-you-go-model.

Dit model is geschikt voor blockchains die geen continue netwerkverbindingen nodig hebben om goed te functioneren, omdat het goedkoper is. Parathreads zijn slechts een van de elementen van Polkadot. Ook om deze kenmerken staat Polkadot bekend:

Het bevordert interoperabiliteit: Door verschillende blockchains met elkaar te verbinden, bevordert Polkadot interoperabiliteit tussen uiteenlopende ecosystemen.

Het is innovatief: Het framework van Polkadot maakt het mogelijk om eenvoudig en snel een aangepaste blockchain te creëren. Dit moedigt meer en meer ontwikkelaars aan om deel te nemen aan het systeem.

Het is schaalbaar: Via een set van validators worden meerdere blockchains bedient die via Polkadot met elkaar verbonden zijn. Dit zorgt ervoor dat de schaalbaarheid exponentieel wordt vergroot.

Een fork is niet nodig: Forks kunnen een ravage veroorzaken en gemeenschappen opsplitsen. Denk bijvoorbeeld aan het gedoe tussen Bitcoin en Bitcoin Cash. Polkadot is in staat om kan nieuwe functies te integreren, bugs repareren en upgraden door te voeren zonder dat het nodig is om te forken.

Goede communicatie en beveiliging: Via Polkadot kunnen ketens zinvol en op een veilige manier met elkaar communiceren terwijl ze onafhankelijk genoeg blijven om hun unieke bestuursmodellen te runnen.

Waarin verschilt Polkadot van Bitcoin en Ethereum?

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen Bitcoin, Ethereum en Polkadot. Terwijl Bitcoin een alternatief is voor het huidige betaalsysteem, is Polkadot een ontwikkelingsplatform. Ethereum is dat ook, maar het verschil is dat ontwikkelaars zowel gedecentraliseerde applicaties als hun eigen blockchains op Polkadot kunnen maken.

Bovendien profiteren ze van de bestaande beveiliging van de chain van het platform. Bij Ethereum kunnen ontwikkelaars weliswaar nieuwe blockchains creëren, maar ze moeten wel hun eigen beveiligingsmaatregelen nemen. Dit zorgt er helaas voor dat nieuwe en kleine projecten kwetsbaar zijn voor aanvallen. Hoe groter een blockchain, hoe meer sprake van beveiliging. Polkadot noemt dit concept ‘shared security’.

Hoog niveau van interoperabiliteit

Polkadot is een relatief jonge cryptocurrency. De whitepaper verscheen in november 2016. Opvallend genoeg is het gemaakt door iemand die sterk betrokken was bij de oprichting van Ethereum, namelijk Gavin Wood. De waarde van Polkadot bedroeg in augustus 2020 3,80 dollar. In januari 2021 was dit al opgelopen tot 12.54 dollar.

Er zijn een aantal redenen voor de populariteit van het project. Interoperabiliteit is voor veel investeerders een reden om voor Polkadot te kiezen. De applicatieomgeving met verschillende ketens heeft een zeer hoog niveau en de interoperabiliteit is ongekend.

Kort samengevat hebben gebruikers van polkadot de mogelijkheid om meer dan alleen tokens over de hele blockchain te sturen. Deze netwerken in staat om met elkaar te communiceren over echte data.

Welk blockchain probleem wil Polkadot oplossen?

Interoperabiliteit is een van de grootste problemen van blockchain. Polkadot probeert dit op te lossen. De crypto markt bevindt zich nog in een zeer geïsoleerde toestand. Je kunt blockchain zien als een onafhankelijk data-eiland, drijvend in een zee met weinig opties om informatie van andere netwerken te gebruiken.

Het team van Polkadot wil dit probleem maar al te graag oplossen. Het platform integreert verschillende technologieën waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om informatie van de private blockchain naar het openbare netwerk over te brengen, en andersom.

Vereenvoudigen ontwikkeling dApps

Een van de doelen van Polkadot is het vereenvoudigen van de ontwikkeling van dApps. Het platform is gebouwd met behulp van Substrate. Dit onderdeel maakt het proces van het maken, implementeren, upgraden en experimenteren met verschillende soorten applicatiespecifieke blockchains  eenvoudiger dan ooit. Het is dan ook niet verrassend dat Substrate bijzonder populair is.

Welke voordelen biedt Polkadot?

Misschien vraag je je af: ‘waarom is het noodzakelijk om verschillende blockchains met elkaar te verbinden?’. Het antwoord is simpel: het is revolutionair. Polkadot zorgt voor meer schaalbaarheid, interoperabiliteit en veiligheid dan de datawereld ooit heeft gekend.

In de toekomst moeten gebruikers elke type gegevens via elke type blockchain kunnen verzenden via een openbare en open blockchain.

Het begin van een nieuw tijdperk?

Weet Polkadot het bovengenoemde doel te realiseren, dan ontstaat er een nieuw tijdperk met een flexibele uitwisseling van data. De architectuur van Polkadot maakt het onder andere mogelijk om smart contracts op te stellen.

Ontwikkelaars kunnen beginnen met bouwen van toepassingen die autorisatiegegevens van privé-blockchains kunnen verkrijgen. Vervolgens kunnen ze het openbare blockchains gebruiken.

Estafetteketen: wat houdt het in?

De zogeheten estafetteketen vormt de kern van Polkadot. Dit is een protocol die verantwoordelijk is voor de gedeelde veiligheid van het netwerk. Daarnaast zorgt het voor interoperabiliteit en consensus tussen de ketens.

Deze consensus wordt via twee consensusmechanismen bereikt over de relaisketen. Het eerste mechanisme is bedoeld voor de blockproductie en de tweede is voor de finaliteit.

De onmisbare DOT-token

Polkadot gebruikt net als Ethereum een eigen token. In dit geval speelt DOT een zeer belangrijke rol in het systeem. De token wordt gebruikt om deel te nemen aan de besluitvorming van de raad van bestuur. Denk onder andere aan het indienen van stemmen, voorstellen en stortingen. Tevens kan DOT worden gebruikt als een elektronisch betalingssysteem.

Geen hard fork

In tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies hoeft er bij Polkadot geen hard fork uitgevoerd te worden om het protocol bij te werken. Dit komt door het meerlagige bordmodel. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Het komt er op neer dat het systeem transparant stemmen over de keten integreert zodat de samenhang van de gemeenschap behouden blijft. De Polkadot-gemeenschap bestaat uit twee groepen:

Parlementslid

Dit zijn gekozen leden om passieve belanghebbenden te vertegenwoordigen. Deze knooppunten spelen twee essentiele rollen. Ze kunnen een nieuw referendum op internet voorstellen  of voorstellen waarvan ze denken dat ze gevaarlijk zijn verwerpen of de kosten verhogen.

Technische commissie

Het Polkadot netwerk omvat ook technische commissies. Deze groep bestaat uit teams die actief bezig zijn met het bouwen van Polkadot. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor het uitbrengen van een noodreferendum. Het systeem helpt om de meest kritische netwerkupgrades te implementeren en snel te stemmen.

GRANDPA consensus

Polkadot is verantwoordelijk voor een heel nieuw consensusmechanisme in de cryptowereld: GRANDPA. Dit mechanisme zorgt ervoor dat Polkadot een veilig en veerkrachtig netwerk geeft. De beveiliging wordt gebundeld. Bovendien is GRANDPA zeer schaalbaar. Veel meer dan andere cryptocurrencies, zoals Ethereum, die bijvoorbeeld maar 12 rps aankan.

GRANDPA is wat betreft schaalbaarheid echt een update. Het systeem biedt bijna onmiddellijke bevestigingstijd. Onder normale netwerkomstandigheden duurt minder dan een seconde om een ​​transactie te voltooien. GRANDPA een aantal nieuwe rollen in het consensussysteem geïntroduceerd om dit mogelijk te maken:

De nominator

De nominator beschermt de relaisketen. Om dit mogelijk te maken moet de nominator een betrouwbare validator selecteren en inzetten in het ecosysteem.

De validator

De validator heeft een belangrijke taak, namelijk het beschermen van de relaisketen. Het voert deze taak uit door punten te spreiden, het bewijs van de verzamelaar te verifiëren en een consensus te bereiken met andere verificators op het netwerk.

Organisator

De zogeheten verzamelaar behoudt fragmenten door gefragmenteerde transacties van gebruikers te verzamelen. Na het verzamelen van deze informatie levert de verzamelaar bewijs voor de verificator.  

De vissers

Het Polkadot netwerk maakt gebruik van enkele unieke controleprotocollen die  bekend staan als ‘vissers’. Deze knooppunten bewaken het netwerk. Wanneer er sprake is van slecht gedrag rapporteren ze dit aan de validator.

Conclusie: Is Polkadot een concurrent van Bitcoin?

Bitcoin was de allereerste cryptocurrency en is qua marktkapitalisatie en populariteit ongeëvenaard. In dat opzicht is Polkadot (nog) geen concurrent. Het is echter een nieuwe generatie cryptocurrency die in de nabije toekomst wel eens een leidende rol zou kunnen spelen in de blockchain industrie.

Polkadot heeft functies en toepassingen die Bitcoin niet heeft. Zo zorgt het ontwikkelingsplatform voor meer interoperabiliteit tussen blockchains dan ooit tevoren. Kort samengevat brengt het blockchains samen in een netwerk.

Een nieuw tijdperk met Polkadot

Polkadot symboliseert een nieuw soort internet waarbij de controle weer in handen is van het individu in plaats van internet monopolies. Bovendien is Polkadot schaalbaar omdat het de parallelle rekenkracht over verschillende blokketens verdeeld. Daardoor heeft het platform veel potentie voor de toekomst en is het qua gebruik en nut zeker een concurrent voor Bitcoin te noemen.

bitcoin cash logo

5. Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin Cash (BCH) speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van altcoins. Het is een van de en meest succesvolle hard forks van de originele Bitcoin. In de cryptocurrency industrie ontstaan er door hoogoplopende discussies en ruzies tussen ontwikkelaars en miners soms scheidingen van crypto’s die forks worden genoemd. In 2017 leidde een hard fork van Bitcoin tot Bitcoin Cash. Is de laatstgenoemde munt een concurrent te noemen van Bitcoin zelf?

Waardoor ontstaat een hard fork?

Digitale valuta’s hebben een gedecentraliseerd karakter. Daardoor moeten er regelmatig moeten belangrijke wijzigingen worden aangebracht in tokens. Ook dienen de basiscodes van de tokens op basis van algemene consensus soms te worden aangepast. Het mechanisme van dit proces is afhankelijk van de specifieke cryptocurrency.

Soms kunnen verschillende facties echter geen overeenstemming bereiken. In dat geval is er soms sprake van een splitsing in de digitale valuta. Daarbij blijft de originele blockchain ongewijzigd en wordt de nieuwe blockchain gebruikt als een nieuwe versie van de vorige token. In 2017 gebeurde dit met Bitcoin. Het leidde in augustus van dat jaar tot de geboorte van Bitcoin Cash.

2017: de geboorte van Bitcoin Cash

Een discussie over schaalbaarheidsproblemen heeft uiteindelijk geleid tot de komst van Bitcoin Cash. Het Bitcoin-netwerk heeft een limiet voor de blokgrootte, namelijk 1 megabyte (MB). BCH vergroot de blokgrootte van 1 MB naar 8 MB. Het idee is dat een groter blok meer transacties kan verwerken.

Daardoor neemt de transactiesnelheid toe, wat gebruikers uiteraard zeer kunnen waarderen. Er zijn ook andere wijzigingen aangebracht, zoals de verwijdering van het Segregated Witness-protocol dat invloed heeft op de blokruimte. In januari 2021 was de marktwaarde van BCH 8,9 miljard dollar, met een tokenwaarde van 513,45 dollar. Kort samengevat zijn dit de belangrijkste kenmerken van Bitcoin Cash:

  • Het is het resultaat van een Bitcoin hard fork: De hard fork vond plaats in augustus 2017.
  • Het heeft een grotere blokgrootte dan Bitcoin: Bitcoin Cash werd ontworpen om een grotere blokgrootte mogelijk te maken. Er kunnen daardoor meer transacties in één blok dan bij Bitcoin het geval is
  • Het onderging zelf een fork: In november 2018 en splitste Bitcoin Cash zich in Bitcoin Cash ABC en Bitcoin Cash SV (Satoshi Vision).

Een happy end

De felle discussie die leidde tot de laatste harde vork is vergelijkbaar met het drama dat leidde tot de scheiding van Bitcoin Cash van Bitcoin in 2017. Maar gelukkig is er sprake van een happy end: dankzij de fork stroomt er meer geld naar het cryptocurrency-ecosysteem en is het aantal tokens dat beschikbaar is voor investeerders verdubbeld.

Welke voordelen biedt Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash biedt een aantal voordelen ten opzichte van Bitcoin. Zo vergroot het de blokgrootte, verwerkt het meer transacties en verbetert het de schaalbaarheid. Ondanks de verschillende insteek hebben Bitcoin Cash en Bitcoin dezelfde technische overeenkomsten. Ze gebruiken hetzelfde consensusmechanisme en hun stock cap is 21 miljoen.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Bitcoin Cash?

Satoshi Nakamoto bedacht Bitcoin als een peer-to-peer cryptocurrency zijn voor dagelijkse transacties. Door de jaren heen ontwikkelde Bitcoin zich tot een een investeringstool en geen valuta. Met de toename van de populariteit blockchain wordt de blockchain geconfronteerd met schaalbaarheidsproblemen.

Het grote aantal transacties kan niet worden verwerkt. Daardoor zijn de bevestigingstijd en kosten van transacties op de Bitcoin-blockchain sterk gestegen. Dit heeft voor een groot deel te maken met blokgroottelimiet van Bitcoin van 1 MB. De transactie staat in de wachtrij en wacht op bevestiging, omdat het blok het toegenomen transactievolume niet aankan.

De ontwikkelaars stelden twee oplossingen voor om dit probleem op te lossen. Ten eerste: verhoog de gemiddelde blokgrootte of sluit bepaalde delen van de transactie uit om meer data in de blockchain te laten passen.

Bitcoin Unlimited gehackt

Het team van Bitcoin dat dat verantwoordelijk was voor het ontwikkelen en onderhouden van de algoritmen die Bitcoin aandrijven blokkeerde het voorstel om de blokgrootte te vergroten. Tegelijkertijd werd een nieuwe munt gemaakt met een flexibele blokgrootte. Maar de nieuwe munt genaamd “Bitcoin Unlimited” werd gehackt waardoor investeerders begonnen te twijfelen aan de haalbaarheid ervan als een alledaagse valuta.

Schaalbaarheidsprobleem opgelost

Bitcoin Cash heeft het schaalbaarheidsprobleem uiteindelijk opgelost door de blokgrootte te vergroten tot tussen 8 MB en 32 MB. Het positieve gevolg is dat een blok meer transacties kan verwerken. Toen Bitcoin Cash net bestond lag het gemiddelde aantal transacties per blok Bitcoin tussen de 1.000 en 1.500. Het aantal transacties op de Bitcoin Cash blockchain werd in 2018 verhoogd naar 25.000 per blok in 2018.

Ondersteuning van Bitmain

Door de felle strijd in het Bitcoin kamp ontstond uiteindelijk een hard fork. Bitcoin Cash werd op 1 augustus 2017 een feit. Elke Bitcoin investeerder kreeg een gelijke hoeveelheid Bitcoin Cash. Daardoor nam het aantal beschikbare munten exponentieel toe. Bitcoin Cash werd voor het eerst genoteerd op een cryptocurrency-exchange voor 900 dollar.

Sommige exchanges blokkeerden de munt, maar het kreeg ondersteuning van Bitmain. Dit was ’s werelds grootste platform voor cryptocurrency mining. Het resultaat? Bitcoin Cash steeg razendsnel in waarde. Op het hoogtepunt van de cryptocurrency bull run, in december 2017, steeg de prijs van Bitcoin Cash naar $ 4.091.

Zelf een fork

Paradoxaal genoeg ervoer Bitcoin Cash zelf een vork een jaar later, om dezelfde redenen dat het zich scheidde van Bitcoin. In november 2018 werd Bitcoin Cash onderverdeeld in Bitcoin Cash ABC en Bitcoin Cash SV (Satoshi Vision). Deze keer is het meningsverschil te wijten aan de voorgestelde protocolupdate die het gebruik van slimme contracten op de Bitcoin-blockchain integreert en de gemiddelde blokgrootte moet vergroten.

Wat is het verschil tussen Bitcoin Cash ABC, Bitcoin Cash SV en Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash ABC gebruikt de oorspronkelijke Bitcoin Cash-klanten, maar heeft enkele wijzigingen aangebracht in de blockchain, zoals Canonical Transaction Ordering Route (CTOR) – de transacties in het blok in een specifieke volgorde herschikken. Bitcoin Cash SV wordt geleid door Craig Wright.

Deze man beweert Satoshi Nakamoto te zijn, van wie de identiteit tot op de dag van vandaag niet bekend is. Hij weigerde slimme contracten te gebruiken op platforms die waren ontworpen om betalingstransacties uit te voeren.

Conclusie: Is Bitcoin Cash een concurrent van Bitcoin?

Bitcoin Cash is hard fork van Bitcoin. Beide cryptocurrencies hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals hetzelfde gedecentraliseerde karakter, hetzelfde consensusmechanisme en dezelfde stock cap van 21 miljoen. Natuurlijk zijn er ook een aantal belangrijke verschillen, waardoor Bitcoin Cash een concurrent van Bitcoin genoemd kan worden.

Zo heeft het meer blokgrootte, verwerkt het meer transacties en heeft het meer schaalbaarheid. De gemiddelde grootte van de blokken die worden gemined op de blockchain van Bitcoin Cash is veel kleiner dan die op de Bitcoin-blockchain.

Concurrentie van andere cryptocurrencies

De kleinere blokgrootte moeten meer transacties mogelijk maken, maar dit moet nog worden getest. Bovendien zijn de transactiekosten voor Bitcoin inmiddels gedaald, waardoor het weer concurreert met Bitcoin Cash. Bovendien hebben andere cryptocurrencies dezelfde ambitie als Bitcoin Cash, namelijk een medium worden voor dagelijkse transacties.

Zo heeft Litecoin partnerschappen aangekondigd met organisaties in binnen- en buitenland. Andere cryptocurrencies, zoals Dash, beweren dat al gebruikt worden onrustige economieën zoals Venezuela, hoewel deze bewering wordt weerlegd.

Bitcoin Cash kan je gemakkelijk en veilig kopen bij Bitvavo.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

stellar logo

6. Zal Stellar (XLM) de sterren bereiken?

Stellar is een open blockchain-netwerk dat financiële instellingen met elkaar verbindt zodat ze grootschalige transacties kunnen bieden. Deze cryptocurrency biedt dus zakelijke oplossingen. Vaak nemen grote transacties tussen banken en investeringsmaatschappijen een paar dagen in beslag.

Bovendien zijn er meerdere tussenpersonen bij betrokken én kost het veel geld. Dankzij Stellar worden transacties vrijwel meteen voltooid zonder bemoeienis van derde partijen. Ook zijn er bijna geen kosten voor de persoon die de transactie uitvoert. Maken deze voordelen Stellar een geduchte concurrent voor Bitcoin?

Wat is Stellar (XLM)?

Het Stellar blockchain-netwerk is een openbare gedistribueerde betalingsinfrastructuur die het voor banken, betalingsdiensten en individuen mogelijk maakt om transacties te doen. Het project bestaat sinds 2014, toen Jed McCaleb en voormalig advocaat Joyce Kim het officieel lanceerden.

In eerste instantie werkte McCaleb als oprichter van Ripple Labs aan de ontwikkeling van het Ripple-protocol. Uiteindelijk verliet hij Ripple en richtte hij in 2014 de Stellar Development Foundation op. Dit bleek een gouden zet, want de waarde van Stellar (XLM) steeg snel.

In januari 2021 had Stellar Lumens een marktwaarde van 6,1 miljard dollar en de token Lumen een waarde van 0.27 dollarcent. Andere kenmerken van Stellar zijn als volgt:

  • Stellar is een gedecentraliseerd protocol op open-source code: Op die manier zijn gebruikers in staat om digitale valuta naar fiat geld in eigen land en over grenzen heen over te maken.
  • Het heeft een market cap van meer dan 1 miljard: Daarmee is Stellar een van de meest succesvolle altcoins van de afgelopen vijf jaar.
  • De Stellar cryptocurrency heet lumen: Deze token wordt verhandeld  onder het symbool XLM.

Zakelijke en open blockchain

Stellar presenteert zichzelf als een zakelijke blockchain voor institutionele transacties. Desondanks is het nog steeds een open blockchain die iedereen mag gebruiken. Het systeem maakt grensoverschrijdende transacties tussen alle valuta’s mogelijk. De eigen valuta van Stellar heet Lumen (XLM).

Gebruikers van het netwerk moeten Lumen hebben om transacties uit te kunnen voeren. De naam Lumen is nog relatief nieuw. Toen Stellar in 2014 werd gelanceerd, gebruikte het een gecodeerde token met dezelfde naam als het netwerk. Dit veroorzaakte echter wat verwarring. Zodoende werd de Stellar-netwerkvaluta (XLM) in 2015 omgedoopt tot Lumens.

Steun van de bedrijfswereld

Stellar helpt de bedrijfswereld en krijgt ondertussen zelf ook steun van grote namen zoals Deloitte en IBM. Het financiële bedrijf en de computergigant werken samen met Stellar om het revolutionaire betalingssysteem van het netwerk te promoten. Ook proberen ze Stellar Lumen te gebruiken voor meer praktische toepassingen, waarvan IBM’s World Wire een bekend voorbeeld is.

Dit is een wereldwijd blockchain netwerk voor betalingen over de grens en een beurs voor financiële instellingen die gebruik maken van digitale activa.

XLM en regelgeving

Internationale overschrijvingen zijn gratis met XLM. Dit is ook meteen het belangrijkste verkoopargument van Stellar Lumens, namelijk dat financiële instrumenten direct gratis kunnen worden overgedragen en ingewisseld in elk land. XLM voldoet bovendien aan de regelgeving.

Wereldwijd werkt Stellar samen met toezichthouders om ervoor te zorgen dat XLM voldoet aan de ICO-voorschriften. Bovendien werkt het zoals gezegd samen met invloedrijke financiële instellingen om een ​​regulier wereldwijd betalingsplatform te worden

Non-profit organisatie

Stellar is een non-profitorganisatie. Dit betekent dat Stellar niet is opgericht om geld te verdienen. Ook heeft het geen verplichtingen jegens aandeelhouders. De Stellar Development Foundation wil het financiële systeem verbeteren en een einde maken aan het dure en soms onhandige banksysteem. Overigens heeft Stellar heeft echter een winstgevende vleugel genaamd “Interplanetary”.

Snel, eenvoudig en goedkoop transacties in vier aspecten

Je kunt Stellar eigenlijk vergelijken met het online betalingsplatform PayPal. Het gedistribueerde ecosysteem en zijn eigen token Lumen verwerken wereldwijde transacties echter sneller, eenvoudiger en goedkoper dan PayPal. Dit komt door het feit dat de transacties op het Stellar-netwerk toegevoegd worden aan de blockchain.

Dit is een database waartoe iedereen ter wereld toegang heeft. Stellar heeft vier belangrijke aspecten bij het verwerken van transacties in de blockchain:

  • Vrijheid van vertrouwen: Degenen die deelnemen aan het consensussysteem kiezen hun eigen set vertrouwde knooppunten. Bovendien kunnen ze het vertrouwen van slechte deelnemers op elk moment intrekken.
  • Iedereen is vrij om deel te nemen: Elke gebruiker heeft toestemming om deel te nemen aan het consensusproces. Niemand heeft de beslissingsbevoegdheid geheel of gedeeltelijk.
  • Snelle en goedkope transacties: Bevestiging binnen enkele seconden.
  • Beveiliging: Op het moment dat een knooppunt uitvalt of een ongepast persoon zich bij het netwerk voegt, kan er nog steeds een consensus worden bereikt. Het netwerk zal zelf een juiste conclusie trekken.

Wat bepaalt de waarde van Stellar?

De waarde van Stellar zit hem in feit dat het een wereldwijd uitwisselingsnetwerk is dat de uitwisseling van duizenden valuta’s en tokens per seconde regelt. Vaak is het omwisselen van cryptocurrency en/of fiat-valuta een lang en duur proces zijn. Maar dankzij Stellar is dit probleem voorgoed verleden tijd.

Deze belangrijke toepassing van Stellar heeft geleid tot een opname in waarde van de Lumen token. Begin augustus 2014 was het 0,002754 eurocent, terwijl de waarde in januari 2021 was opgelopen tot 25 cent.

Conclusie: Is Stellar een concurrent voor Bitcoin?

Stellar Lumens gaat als een raket. Het is zich in een rap tempo aan het ontwikkelen tot een van de belangrijkste cryptocurrencies. Steeds meer financiële instellingen hebben interesse. Wanneer steeds meer internationale betalingen plaatsvinden met Stellar Lumens, is er zeker potentie om een grote concurrent van Bitcoin te worden.

Bij een investering in de cryptocurrency markt kunnen altcoins soms veel winst opleveren. Wie de nieuwe rijzende ster in het crypto firmament ontdekt kan bij wijze van spreken slapend rijk worden. Het logo van Stellar is een raketschip. Maar bereikt het ook daadwerkelijk grote hoogtes of gaat het naar de maan? De tijd zal het leren…

Stellar koop je eenvoudig en snel bij Bitvavo.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

chainlink logo

7. Chainlink: ambitieus platform met veel potentie

De laatste tijd kom je de naam Chainlink steeds vaker tergen. Het is gedecentraliseerd orakelnetwerk dat probeert de kloof tussen smart contracts en andere gegevens te overbruggen. Via een orakel kan een blockchain of smart contract communiceren met externe gegevens. Omdat er bij blockchains sprake is van eenrichtingsverkeer is een orakel het pad tussen off-chain en on-chain gebeurtenissen.

Een korte geschiedenis van Chainlink (LINK)

Chainlink bestaat al enkele jaren. Het werd in 2014 gelanceerd onder de naam SmartContract.com. Het werd ontwikkeld door Sergey Nazarov en Steve Ellis. Kort na de lancering veranderde de naam van het project in Chainlink om de kernmarkt van het platform beter weer te geven. Tegenwoordig overbrugt Chainlink op nieuwe en interessante manieren de groeiende kloof tussen openbare blockchains en externe gegevensbronnen.

Wat doet Chainlink?

De blockchain zelf heeft niet de mogelijkheid om op een vertrouwde manier verbinding te maken met externe applicaties. Chainlink maakt het echter mogelijk om slimme contracten te laten communiceren met externe gegevens. Dit netwerk is gebouwd op het Ethereum netwerk.

Het is in staat om contracten uit te voeren op basis van gegevens die Ethereum zelf niet kan verbinden. Ook op deze manieren weet Chainlink zich van Bitcoin en andere cryptocurrencies en platforms te onderscheiden:

  • Chainlink focust op smart contracts: Het geeft een smart contract toegang tot elke externe API waar de gebruiker het aan wil koppelen. Op die manier het bijvoorbeeld mogelijk om via een contract een betaling te doen aan elk willekeurig betaalsysteem of netwerk van banken.
  • Het werkt met externe data: Op het moment dat er out-of-line orakels worden geselecteerd sluiten deze een programmatische overeenkomst. Vervolgens leveren ze de gevraagde gegevens.
  • Gebruikers kunnen smart contracts gebruiken met een specifieke reeks parameters: Deze parameters bevatten een oracle reputatie, ook wel een ‘service level agreement’ genoemd. Dit klinkt ingewikkeld, maar het komt er op neer dat je de regels van het netwerk niet mag overtreden. Is Orakels die de regels van het netwerk overtreden en onjuiste gegevens leveren krijgen een degradatie.

Monitoren van gegevens

Chainlink probeert blockchains sneller en betrouwbaarder te maken door het gebruik van Oracle. Het is in staat om bijna alles te monitoren, van rekeningsaldo’s tot het weer en de voorraadwaardes van een bedrijf. Oracle maakt blockchains eenvoudiger om te gebruiken omdat het op een slimme en betrouwbare manier smart contracts initieert.

Dit gebeurt echter alleen wanneer er aan externe voorwaarden is voldaan. Oracle heeft ook een zwak punt. Het is namelijk gecentraliseerd en daarmee de zwakste plek in de blockchain. Als Oracle beschadigd of vernietigd raakt, is helaas het gehele netwerk in gevaar.

Praktische toepassingen van Chainlink

In januari 2021 had het Chainlink een marktwaarde van 8,6 miljard dollar. Voor de token LINK betaalden investeerders 21,53 dollar. Investeerders worden aangetrokken door de vele toepassingen van Chainlink. Een daarvan is het controleren en opslaan gegevens.

Stel je voor dat er in bepaalde steden sprake is van vervuiling of het illegaal sproeien van watervoorraden. Sensoren kunnen worden ingesteld om het waterverbruik van een bedrijf, het grondwaterpeil en het peil van lokale waterlichamen te monitoren.

Gegevens ingevoerd in het smart contract

Chainlink Oracle noteert alle gegevens in een stad en kan ze meteen in het smart contract invoeren. Een smart contract kan bijvoorbeeld worden ingesteld om overstromingswaarschuwingen aan te geven of om boetes af te dwingen. Tevens kunnen bedrijven die teveel water in steden gebruiken een factuur ontvangen met gegevens die Oracle heeft opgedaan.

Geen concurrent voor andere cryptocurrencies

Chainlink heeft een uniek bedrijfsmodel dat veel investeerders aanspreekt. In tegenstelling tot veel andere projecten wil Chainlink niet concurreren met andere cryptocurrencies. In plaats daarvan streeft het platform naar het ontwikkelen en verbeteren van de gehele crypto industrie.  

Wat is het doel van Chainlink?

Chainlink streeft er naar om het eerste blockchain Oracle-netwerk ter wereld te creëren. Het zal dezelfde technologie kunnen gebruiken als in traditionele blockchains, zodat alle gegevens kloppen en actieve knooppunten normaal werken. In het Chainlink-ecosysteem begint dit proces wanneer een gebruiker een informatiecontract aanvraagt. Binnen het netwerk wordt de melding geregistreerd als een blockchain-gebeurtenis.

Het ‘Oracle probleem’

Bij het maken van een blockchain is het invoeren van gegevens essentieel. Onthoud dat blockchain onveranderlijk is en niet onderhevig aan censuur. Stel je voor dat bepaalde informatie die wordt ontvangen niet klopt. Het is in dat geval lastig om deze gegevens aan te passen of te verwijderen.

Sterker nog, op sommige blockchains is dit simpelweg niet mogelijk. Dit probleem wordt in de ontwikkelingsgemeenschap het “Oracle-probleem” genoemd. Chainlink probeert dit probleem op te lossen door verschillende contracten te gebruiken.

Na het registreren van een blockchain gebeurtenis wordt een zogeheten Chainlink Service Level Agreement (SLA) contract gecreëerd. Het bestaat in totaal uit drie contracten. We zetten ze even voor je op een rijtje:

Chainlink Reputatiecontract

Het Chainlink Reputatiecontract bevestigt de authenticiteit van Oracle. Het is namelijk een code die de geschiedenis van Oracle weergeeft. Het systeem bekijkt alle bedragen uit het verleden en de nauwkeurigheid van dit orakel. Dit niveau helpt het systeem om eenvoudig de beste Oracle te gebruiken.

Chainlink order matching contract

Het Chainlink order matching contract geeft het aanvraagcontract door aan het Chainlink-knooppunt. Na ontvangst van dit verzoek begint de node erop te bieden. Het systeem gebruikt voorgeprogrammeerde voorwaarden zodat het aantal knooppunten en knooppunttypen automatisch worden geconfigureerd om een verzoek uit te voeren.

Het Aggregating contract

Het Aggregating contract verifieert gegevens die niet kloppen. Dit houdt in dat het systeem alle gegevens die de vorige controle en saldo hebben doorstaan uitgebreid worden gecontroleerd. Zijn er bepaalde gegevens die niet overeenkomen met een andere netwerkinvoer? Dan worden ze genegeerd. Zodra deze stap is voltooid, worden de gegevens geverifieerd en beschikbaar voor de blockchain.

Welke voordelen biedt Chainlink (LINK)?

Inmiddels is duidelijk dat Chainlink het blockchain netwerk diverse voordelen biedt . Zo is  Oracle erg belangrijk voor het monitoren en verwerken van gegevens. DEX (Decentralized Exchange) gebruikt Oracle bijvoorbeeld om de prijs van cryptocurrency te bepalen zonder een order op te geven.

Een interessante ontwikkeling die bedrijven in staat stelt om krachtige technologie op een betrouwbare manier te gebruiken. Gebruikers van het netwerk kunnen erop vertrouwen dat de gegevens die ze ontvangen, actueel en niet gemanipuleerd zijn.

Het komt wel eens voor dat een enkel knooppunt uitvalt. Geen reden tot zorg, want het systeem zal het knooppunt automatisch vervangen door een stand-by knooppunt op een hoger niveau.

Betrouwbare gegevens

Chainlink stelt bedrijven in staat om krachtige technologie zoals Oracle op een onbetrouwbare manier te blijven gebruiken. Gebruikers kunnen erop vertrouwen dat de gegevens die ze ontvangen, niet beschadigd, onjuist en actueel zijn. Als een enkel knooppunt uitvalt, zal het systeem dit automatisch vervangen door een stand-byknooppunt op een hoger niveau.

Waar koop je Link?

Chainlink is verkrijgbaar op de meeste grote exchanges. Een daarvan is Bitvavo, de goedkoopste Nederlandse exchange. De grootste beurs ter wereld. Je vindt er een grote hoeveelheid cryptomunten.

Om een munt zoals Chainlink te kopen dien je een account bij Bitvavo aan te maken. Voor dit proces moet je jouw identiteit bewijzen en je bankrekening koppelen. Nadat dit proces is voltooid kun je binnen enkele minuten geld storten en LINK kopen.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Waar kun je LINK opslaan?

Ben je van plan om regelmatig te handelen in LINK of wil je liever een kleine hoeveelheid munten bewaren? Bewaar het dan in een digitale portemonnee op een exchange, zoals Bitvavo of Binance. Houd er echter rekening mee dat dit de minst veilige methode is om LINK op te slaan.

Een andere optie is het gebruik van mobiele Dapps zoals JAXX. Op die manier weet je zeker dat jouw munten beveiligd zijn en dat hackers ze niet kunnen stelen.

LINK bewaren in een cold wallet

Misschien wil je graag een grote investering doen en LINK voor langere tijd bewaren. In dat geval raden we een hardware wallet aan. Dit houdt in dat jouw cryptocurrency offline bewaard wordt. Het Engelstalige woord hiervoor is ‘cold storage’. Omdat het offline staat hebben online hackers geen schijn van kans om jouw waardevolle munten te stelen.

Conclusie: Is Chainlink een concurrent van Bitcoin?

Helaas zijn er veel crypto projecten op de markt die gewoon een hype zijn zonder inhoud. Dit geldt zeker niet voor Chainlink. Vanwege de vele toepassingen is het zeker een concurrent van Bitcoin te noemen.

Chainlink breidt de functies van de wereldwijde blockchain steeds meer uit en biedt ontwikkelaars en bedrijven veel flexibiliteit. Het is een belangrijke reden waarom Chainlink hard op weg is om een van de populairste cryptomunten van de komende jaren te worden.

tezos logo

8. Tezos (XTZ): Opvallend project in de competitieve crypto industrie

Tezos is een opvallend blockchainproject met veel potentie. Het wil door middel van een aantal ingebouwde mechanismen het blockchain netwerk verbeteren. Smart contracts maken deel uit van een zeer competitieve sector in de crypto industrie.

Tezos is een van de prominente spelers in de branche en is uiterst geschikt voor gedecentraliseerde financiële applicaties. Hoe dat zit en waarom Tezos een concurrent is van Bitcoin vertellen we je verderop in dit stuk.

Wat is Tezos (XTZ)?

Tezos is een blockchain slimme contracten ondersteunt en uitvoert. Het werd bedacht in 2014 en in 2018 in gebruik genomen. Arthur Breitman en zijn vrouw Kathleen ontwikkelden het project. Toen het koppel begon samen te werken met Stichting Tezos zag de toekomst er rooskleurig uit.

Er ontstonden echter een aantal geschillen, waardoor het project vertraging opliep. Daarnaast spanden enkele beleggers een reeks rechtszaken aan omdat ze beweerden dat Tezos niet legitiem was.

Een van de grootste ICO’s ooit

Uiteindelijk werden de problemen opgelost en deed Tezos toch zijn intrede op de cryptomarkt. Tijdens de ICO wist het project 232 miljoen dollar op te halen. Het was een van de grootste ICO’s ooit. Ondanks het feit dat crypto in 2018 een zwaar jaar had, lanceerde Tezos met succes.

Tezos foundation

In Zwitserland bevindt zich de Tezos Foundation die zorgt voor de promotie, subsidies en strategische partnerschappen van het Tezos ecosysteem. Dit platform wil het maken en uitvoeren van gedecentraliseerde applicaties (DApps) en het uitwisselen van activa zo eenvoudig mogelijk maken.

Het smart contract op het Tezos platform is geschreven de Michelson-programmeertaal die speciaal voor het protocol is ontworpen. Om transacties op het netwerk uit te voeren moeten gebruikers ‘gas’ gebruiken dat omgezet wordt in de Tezos token XTZ.

Hoe werkt Tezos?

Tezos werkt op een geheel eigen manier. Gebruikers die een bepaalde hoeveelheid XTZ bezitten mogen codevoorstellen doen om de Tezos blockchain te veranderen. Vervolgens stemmen zogeheten peers over het voorstel. Peers zijn een belangrijk element van het netwerk omdat ze smart contracts en ledgers hosten.

Tezos is zelf aanpassend, waardoor een hard fork niet nodig is. Dit vinden veel gebruikers een voordeel, aangezien het veel gedoe voorkomt. Kort samengevat werkt Tezos als volgt:

  • Tezos heeft on-chain governance: Dit houdt in dat eigenaars van de munt kunnen stemmen bij bepaalde voorstellen.
  • Er is sprake van een zelf-amendement functie: De voorstellen worden uitgevoerd door de zelf-amendement functie die veranderingen aanbrengt in de manier waarop de Tezos blockchain functioneert:
  • Er is geen hard fork nodig: Munthouders kunnen een verandering doorvoeren zonder de munt in tweeën te splitsen via een zogeheten hard fork.

Proof of Stake (DPos)

Tezos is een Proof of Stake (PoS) blockchain. Technisch gezien gebruikt het een variant van PoS genaamd Proof of Stake (DPoS).Dit houdt in dat deelnemers die meer dan 8.000 XTZ bezitten vertegenwoordigers kunnen worden.

In die hoedanigheid mogen ze nieuwe blokken maken en akkoord gaan met de blokken die gemaakt zijn door anderen. Heeft een tokenhouder niet de benodigde hardware om dit te doen, dan draagt hij of zij deze taken aan iemand anders over.

On-chain governance model

Wijzigingen in Tezos volgen het on-chain governance-model. Dit betekent dat vertegenwoordigers wijzigingen in de blockchain indienen via code-updates. Stakeholders kunnen vervolgens stemmen over het al dan niet goedkeuren van de wijziging. Gaan de vertegenwoordigers akkoord, dan kan er vanwege dit on-chain governance-model een fundamentele verandering ontstaan in de blockchain.

Denk bijvoorbeeld aan een systeemwijziging, zoals andere tarieven. Dit heeft ook geleid tot een bloeiende gemeenschap die in staat is om veranderingen en nieuwe regels in het systeem zonder problemen te bespreken. Zo voerde Tezos in november 2020 een Delphi-update uit.

Daardoor nam het gebruik van gas met ongeveer 75% af. Een dergelijke upgrade kan belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de Tezos-blockchain, en het laat ook zien hoe on-chain governance op een flexibele manier kan worden aangepast.

Wat maakt Tezos een interessant platform?

Tezos is een uniek smart contract platform en kan daardoor in de toekomst wel eens een concurrent worden voor Ethereum en Bitcoin. Tezos gebruikt zelfcorrectie, waardoor netwerkupgrades mogelijk zijn zonder hardforks. We hebben gezien hoeveel problemen dat opleverde bij Bitcoin, Bitcoin Cash en de hardforks van Bitcoin Cash zelf.

Gemakkelijk aan te passen

Door zelfcorrectie kan Tezos zich gemakkelijk aanpassen aan de steeds veranderende regelgeving en technische ontwikkelingen in de crypto industrie. Ethereum 2.0 is een enorme sprong voor Ethereum, maar het vereist wel het opzetten van een nieuwe onafhankelijke blockchain. Tezos kan in een degelijke situatie snel veranderingen opzetten zonder dat er al teveel problemen ontstaat

Toepassingen van Tezos

Net als andere blockchain-netwerken is Tezos een snelle manier om financiële transacties op een betrouwbare manier te verwezenlijken. In zijn korte bestaan heeft het platform al diverse bedrijven en instellingen op die manier geholpen.  Zo werd de Gendarmerie Cybercrime Department (C3N) in september 2019 een van de eerste overheidsinstanties die Tezos gebruikte om de gerechtskosten te verifiëren.

Overdracht van eigendom

Tevens kan Tezos worden gebruikt bij de overdracht van het eigendom van vaste activa, zoals kunst, sieraden en onroerend goed. over te dragen. Zo gebruikt een bedrijf genaamd MountX Tezos  om onroerend goed in Mexico te tokeniseren.

Wat zijn de voor- en nadelen van Tezos?

De basis van Tezos is bijzonder sterk. De vooruitzichten zijn positief, maar wees je bewust van het feit dat de prijs van cryptocurrencies erg volatiel is. Bovendien brengt elke cryptomunt en elk digitaal platform voor- en nadelen met zich mee. Dit zijn de voor- en nadelen van Tezos:

Voordelen:

Iedereen mag in de Tezos blockchain deelnemen aan het consensus mechanisme. Alle gebruikers worden beloond en voor het bijdragen aan de veiligheid en stabiliteit van het netwerk.

  • Tezos maakt gebruik van het Proof-of-Stake consensusmechanisme. Daarbij leveren deelnemers waarbij alleen de benodigde rekenkracht om het netwerk draaiende te houden. Dit is veel goedkoper dan andere blockchains die PoW en andere PoS processen gebruiken.
  • Tezos maakt het voor ontwikkelaars van blockchain mogelijk om slimme contracten te maken en dApps te ontwikkelen. Michelson, de eigen smart contract taal van Tezos, vergemakkelijkt formele verificatie. Deze smart contract taal wordt vaak  gebruikt in werkomgevingen. Ook de ruimte- en kernindustrie maakt er gebruik van.
  • Tezos biedt een veilig en correcte code voor activa en andere hoogwaardige use cases.
  • Het biedt systematische procedures voor gebruikers zodat er overeenstemming kan worden bereikt over voorgestelde protocolwijzigingen.
  • Tezos is gebouwd met een modulaire architectuur en een formeel upgrade-mechanisme. Oftewel: het past zichzelf aan waardoor het netwerk soepel nieuwe technologische innovaties kan voorstellen en overnemen naarmate die zich aandienen.

Nadelen:

  • De belangrijkste valkuil van Tezos is de vertraging bij de uitgifte van tokens, waardoor meerdere gebruikers hun beloningen missen zonder dat ze op de hoogte te worden gesteld.
  • Vanwege de vertraging bij de uitgifte van tokens en andere redenen, wordt Tezos geconfronteerd met drama achter de schermen en andere conflicten die de populariteit ervan belemmeren.
  • Hoewel investeerders en vertegenwoordigers XTZ-tokens kunnen uitgeven, gebruiken ze nog steeds andere zoals Bitcoin, Ethereum, enz. Tezos is mist commerciële ondersteuning.
  • Momenteel zien veel blockchain-ontwikkelaars Tezos nog als een onvolwassen netwerk. Zodra de populariteit van het platform toeneemt is het moeilijk om transactiekosten en snelheid te voorspellen.

Conclusie: Is Tezos een concurrent van Bitcoin?

Tezos heeft een moeilijke start gehad, maar is opgekrabbeld uit een diep dal. Inmiddels is het een veelbelovend platform waardoor het een concurrent is van Bitcoin. Het biedt sterke technologische innovatie op het gebied van consensusmechanisme, beveiliging van smart contracts en zelf-upgradeprocedures.

Bovendien heeft Tezos een ondersteunende gemeenschap genaamd de “Tezos Foundation” die de gemeenschappelijkheid aanmoedigt om het protocol en het hele ecosysteem te helpen verbeteren. Het is duidelijk dat Tezos veel voor- en nadelen heeft.

Hopelijk weet het platform zichzelf te verbeteren, bijvoorbeeld op promotiegebied. Lukt het om volwassen te worden, dan kan het in de nabije toekomst best wel eens een dominante speler op cryptocurrency gebied worden. De tijd zal het leren!

Tezos kan je snel en veilig bij Bitvavo kopen.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

monero logo

9. Monero: Open source cryptocurrency is ongeëvenaard op privacygebied

Monero is een open source cryptocurrency die bestaat sinds 2014. Dit betekent dat de broncode toegankelijk is voor iedereen en dat ontwikkelaars aanpassingen mogen voorstellen. De gemeenschap moet wel toestemming geven voor het aanpassen van de broncode.

Wat is Monero?

Net als Bitcoin en bijna alle andere altcoins faciliteert Monero (XMR) een decentraal betaalsysteem. Je kunt er betalingen mee verrichten en ontvangen zonder dat er een derde partij bij betrokken is. Om dit mogelijk te maken gebruikt het blockchain technologie.

Dé privacy coin

Bij de meeste cryptocurrencies kun je in een blockchain zoeken naar een bepaalde transactie. Ook is het mogelijk om de waarde van een transactie te achterhalen en om via het adres van de wallet uit te vinden wie de verzender en de ontvanger was. Bij Monero is dit echter niet mogelijk. Het staat daarom bekend als de ‘privacy coin’. Dit zijn de belangrijkste kenmerken van Monero:

  • Het is dé privacy coin: Monero is een open-source en privacy-georiënteerde cryptocurrency.
  • Anonimiteit staat centraal: Het heeft een transparante blockchain. Dit houdt in dat transactiedetails en het bedrag van elke transactie anoniem zijn. Ook zijn de door deelnemers gebruikte adressen geheim.
  • Beleggers kunnen gebruik maken van hun eigen CPU’s: Beleggers kunnen Monero delven met hun eigen CPU’s. Dit betekent dat ze niet hoeven te betalen voor speciale hardware. Ze betalen in plaats daarvan voor hun eigen hardware.
  • Het wordt ook gebruikt voor illegale activiteiten: Vanwege de ongekende privacymogelijkheden is Monero gemakkelijk te gebruiken voor illegale activiteiten. Zo wordt er veel gebruik van gemaakt op het dark web.

Betekenis van de naam Monero

De naam ‘Monero’ komt uit het Esperanto en betekent ‘munt’. Ruim 336 ontwikkelaars hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van deze digitale munt. Op diverse exchanges is Monero te vinden onder de naam XMR, waar je het zowel kunt verkopen als kopen en verhandelen.

Ring signatures

Om er voor te zorgen dat de inhoud van een transactie anoniem blijft gebruikt Monero een techniek die ‘Ring Signatures’ heet. Deze haalt de publieke crypto sleutels van gebruikers door elkaar. Deze publieke sleutels, in het Engels ‘public keys’ genoemd, gaan door meerdere ringen in de blockchain. Daardoor zijn transacties niet meer te herleiden.

Dynamische blokken

Een blockchain moet zo veel mogelijk transacties kunnen verwerken. Vaak worden de blokken vergroot door bijvoorbeeld een Segregated Witness (SegWit) te gebruiken. Bij Monero is deze manier van werken niet nodig. Het gebruikt dynamische blokken die zich aanpassingen als dat nodig is. Het gevolg is dat het netwerk van Monero nooit overbelast raakt.

Vergoeding voor Monero miners

Dagelijks zijn tientallen XMR miners actief. Het team achter Monero heeft een aantal stappen genomen om ervoor te zorgen dat het minen van deze cryptocurrency interessant blijft. Het biedt bijvoorbeeld een minimale vergoeding (block reward) voor miners van 0,3 XMR.

Bitcoin vs Monero

Monero staat natuurlijk bekend om zijn sterke privacy. Maar dit wil dit niet zeggen dat Bitcoin zelf geen privacymogelijkheden heeft. Sterker nog: ontwikkelaars hebben veel oplossingen voorgesteld die op Bitcoin-protocol kunnen draaien. Zo bieden sommige portemonnees met alleen Bitcoin (zoals Samourai Wallet) optionele “onzichtbare” adressen.

ZeroLink

Naast het optionele stealth-adres kunnen Bitcoin-gebruikers ook een andere functies gebruiken. ZeroLink is daar een goed voorbeeld van. Je kunt het vergelijken met de ringsignatuur van Monero. Het combineert munten en verwart de oorsprong van de munten. Dit maakt het voor gebruikers onmogelijk om er achter te komen van wie wat is.

Te gebruiken met meerdere deelnemers tegelijk

Een ander voordeel van ZeroLink is dat het met meer deelnemers tegelijkertijd worden gebruikt. Dit staat in schril contrast met de Monero-ringsignatuur. In die zin is ZeroLink misschien beter dan de ringsignatuur omdat de combinatie van veel mensen het bijhouden van jouw geld ingewikkelder kan maken.

Nadeel van ZeroLink

ZeroLink heeft echter ook een groot nadeel: het verbergt het transactiebedrag niet. Alle Bitcoin-transacties en de betrokken bedragen en adressen worden openbaar geregistreerd op de blockchain.

Privacyfuncties Bitcoin zijn optioneel

Ondanks het feit dat Bitcoin privacyfuncties heeft die je als gebruiker kunt toepassen zijn deze functies niet ingebouwd in het protocol. Ze zijn optioneel. Dit terwijl de privacyfuncties van Monero altijd zijn ingebouwd

Valuta uitwisselingen met privacy

Een van de belangrijkste redenen waarom privacy belangrijk is voor Monero en Bitcoin, is dat valutaswaps niet kunnen worden uitgevoerd zonder privacy. Fungibiliteit is een ander woord voor verwisselbaarheid. Het betekent dat een valuta met elke andere valuta kan worden geruild.

Voorbeeld van de politieke dissident

Stel je voor dat een politieke dissident vecht tegen de onderdrukkende regering van je land. Hij of zij staat op het punt staat in jouw restaurant te dineren. Je hebt geen idee deze persoon door de overheid wordt gezocht.

De politieke dissident accepteert BTC om zijn of haar maaltijden te betalen. Later kom je er achter dat de ontvangen bitcoins nergens heen kunnen omdat ze op de zwarte lijst zijn geplaatst door de overheid.

Wat als Bitcoin ‘besmet’ is?

Het bovenstaande scenario bewijst dat Bitcoin geen vervangbaarheid heeft. 1 BTC = 1 BTC, omdat alle transacties openbaar zijn. Wanneer het gaat om criminele activiteiten kan Bitcoin worden gedetecteerd en op een zwarte lijst belanden.

Zelfs wanneer je niet deelneemt aan activiteiten die een smet op het blazoen van Bitcoin zijn kunt je onbewust “besmette” BTC van andere mensen ontvangen. Pas later ontdek je dat ze onbruikbaar zijn vanwege hun “besmette” aard.

Monero als oplossing voor het fungibiliteitsprobleem

Monero is dé oplossing voor het bovenstaande fungibiliteitsprobleem. Het past namelijk automatisch privacy toe op elke transactie. Zelfs als de Monero die jij hebt in het verleden voor illegale doeleinden is gebruikt, zal niemand het weten. Monero-transacties zijn namelijk altijd privé en bron- of transactiegeschiedenis kunnen bijna onmogelijk worden getraceerd.

Darknet

Monero wordt om bovenstaande vaak geaccepteerd op de illegale darknet-markt, en de fungibiliteit is de belangrijkste reden. Een andere reden voor de populariteit van Monero is het feit dat transacties vrij snel verlopen. Dit terwijl het ongeveer 10 minuten duurt om Bitcoin-transacties te bevestigen.

Na één bevestiging kan er al geld worden uitgegeven. Hoewel Monero-transacties sneller zijn, gebruikt Bitcoin hier de gemiddelde tijd om de transactie met het beschikbare geld te voltooien.

Monero vs Bitcoin: transactiekosten

Tot voor kort waren de transactiekosten van Monero en Bitcoin relatief vergelijkbaar. Eind 2018 kreeg Monero echter een nieuwe technologie. Deze zogeheten ‘bulletproof technologie’ vergroot de privacy en verkleint de schaal van transacties.

Dit betekent dat er meer transacties in het Monero-blok kunnen worden gestopt (transactiegroepering), waardoor de te bevestigen transactie minder competitief wordt (minder transactiekosten betalen).

Door het nemen van kogelvrije maatregelen is de gemiddelde transactiekost van Monero gedaald van ongeveer 60 cent naar ongeveer 2 cent, een daling van ongeveer 97%.

Gemiddelde transactiekosten

Momenteel bedragen de gemiddelde transactiekosten van Bitcoin ongeveer 39 cent, wat betekent dat voordat Monero kogelvrije producten implementeerde, Bitcoin en Monero kunnen worden vergeleken. Dankzij de bullet proof heeft Monero echter een voordeel in transactiekosten.

Conclusie: Is Monero een concurrent voor Bitcoin?

Monero en Bitcoin zijn moeilijk met elkaar vergelijken. De oorspronkelijke cryptocurrency Bitcoin wordt nog steeds beschouwd als de ‘King of Crypto’ en de marktwaarde is hoger dan bij welke cryptovaluta dan ook. Aan de andere kant heeft Monero krachtige privacyfuncties.

Monero verslaat Bitcoin op het gebied van privacy, vervangbaarheid en transactiekosten. Op zijn beurt verslaat Bitcoin Monero wat betreft transactiesnelheid, schaalbaarheid, netwerkprestaties, offerte en prijs.

Daarom is het moeilijk om een ​​duidelijke winnaar te bepalen bij het vergelijken van deze twee crypto-activa. De komende jaren spelen ze wellicht allemaal een belangrijke rol in het crypto ecosysteem.

neo logo

10. NEO: heeft dit gedecentraliseerde platform uit China een gouden toekomst?

NEO kan wel eens de meest populaire cryptocurrency worden in landen die te maken hebben met strenge regelgeving. Deze digitale munt maakt gebruik van speciale technologie die ontworpen is voor regelgeving. De gedecentraliseerde aanpak van NEO is dan ook compleet anders dan die van Bitcoin. Hoe zit dit precies?

Wat is NEO?

NEO veroverde in 2014 de cryptowereld. In dat jaar werd het opgericht door Da Hongfei en Erik Zhan. Destijds droeg het de naam AntShares, maar in juni 2017 werd de crypto omgedoopt tot “NEO”. Kort samengevat is het een op blockchain gebaseerd platform met een eigen cryptocurrency. Ook ondersteunt het de ontwikkeling van digitale activa en smart contracts. NEO heeft de volgende kenmerken:

  • De ICO vond plaats in 2016: Tijdens de ICO van NEO in 2016 werd in totaal 6119 BTC opgehaald. Daardoor werden er uiteindelijk  100 miljoen NEO-tokens gecreeërd.
  • De helft van de tokens werd verkocht tijdens de ICO: 50% van de NEO-tokens werden verkocht tijdens de ICO. De andere helft werd verdeeld onder de NEO-raad.
  • Het begon onder een andere naam: NEO verscheen in 2016 onder de naam Antshares.
  • Het gebruikt een aangepast protocol: Het is een aangepast proof-of-stake protocol.
  • Het gebruikt het bDFT protocol: Het gebruikt het gedelegeerde Byzantine Fault Tolerant (bDFT) voor blockchain consensus. Dit houdt in dat iedereen die een aandeel heeft in NEO mag stemmen op een aantal vertegenwoordigers.
  • Het brak in 2017 alle records: NEO bereikte eind 2017 een marktkapitalisatie van 5 miljard en stormde daarmee de lijst met de top 20 van cryptocurrencies binnen.

Interesse van bedrijven

Nog tijdens het ontwikkelen van NEO wisten de oprichters van cryptocurrency Da Hongfei en Erik Zhan de interesse te wekken van verschillende bedrijven die op zoek waren naar private blockchain-oplossingen.

Dit leidde in 2014 tot de geboorte van het onafhankelijke technologiebedrijf Onchain. Het beschikt over financiële en juridische kaders en levert tegenwoordig blockchainoplossingen voor meerdere bedrijven.

Problemen oplossen in de private- en publieke sector

Een zeer belangrijk onderdeel van Onchain heet Distributed Networks Architecture (DNA). Die gebruikt digitale activatoepassingen om bedrijven te helpen bij het creëren van private en publieke blockchains. DNA is in feite een blockchain-platform dat kan worden aangepast om verschillende problemen in de private en publieke sector op te lossen.

Gebruik van smart contracts

NEO automatiseert digitale activa door het gebruik van smart contracts. Het uiteindelijke doel is om een ​​slim economisch systeem te bouwen op basis van een gedistribueerd netwerk. Theoretisch gezien beschrijft NEO zijn economische systeem als volgt: digitale activa + digitale identiteit + smart contract = slimme economie.

Zo gaat het uitvoeren van transacties in zijn werk

De smart contracts op het NEO platform maken het mogelijk om transacties en overeenkomsten tussen verschillende partijen uit te voeren zonder dat er juridische systemen of centrale mechanismen nodig zijn.

Bij de uitvoering van dergelijke contracten is er sprake van een netwerkprogrammeringscode. Ondertussen maakt versleuteling, traceerbaarheid en transparantie alle transacties onomkeerbaar. Simpel gezegd: ze kunnen niet meer worden aangepast/gemanipuleerd.

Activa vastleggen, kopen en verkopen

Op de  gedecentraliseerde, open en betrouwbare NEO blockchain kunnen assets eenvoudig worden zonder dat er sprake is van derde partijen of hoge kosten. Gebruikers leggen verschillende soorten activa vast of kopen, verkopen of ruilen ze. Dankzij het NEO platform is het mogelijk om tastbare activa te koppelen aan gelijkwaardige en unieke digitale avatars op zijn netwerk.

Digitale en geverifieerde identiteiten

NEO ondersteunt ook de bescherming van activa. Dit houdt in dat alle activa die op het platform zijn geregistreerd digitale en geverifieerde identiteiten hebben. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Het komt er op neer dat deze digitale identiteit verifieerbare sleutelinformatie over deelnemende individuen en organisaties in de digitale omgeving mogelijk maakt.

NEO en GAS

NEO ondersteunt twee cryptocurrencies, namelijk NEO en GAS. Tevens ondersteunt het programmeren in alle gangbare talen, waaronder C #, Java, Go, Python en Kotlin. Daardoor kunnen zeer veel ontwikkelaars op een eenvoudige en betrouwbare manier bijdragen aan het platform.

Focus op compliance

NEO onderscheidt zich duidelijk van andere cryptocurrency zoals Bitcoin en blockchain platforms omdat het zich focust op compliance.. Hoewel digitale activa en slimme contracten populair zijn op andere blockchain-platforms zoals Ethereum, maakt de ‘digitale identiteit’ NEO een unieke speler in de wereld van crypto.

Unieke digitale identiteit

Elke investeerder, bedrijf of andere entiteit die op het NEO-platform draait dient in het bezit te zijn van een unieke digitale identiteit die kan worden geverifieerd. Mensen, bedrijven en projecten kunnen ervoor kiezen om alleen te handelen als de andere partij de vereiste identiteit heeft.

Zelfs individuele knooppunten op het NEO-netwerk kunnen identificatie vereisen voordat ze kunnen bijdragen aan transactieverificatie en andere activiteiten zoals boekhouding. Al met al zorgt dit voor compliance op het NEO-netwerk.

Dit is zeker een voordeel van NEO. Ook deze voor- en nadelen brengt het crypto platform met zich mee:

Voordelen:

Steun van de Chinese overheid en investeerders: De Chinese overheid is streng wanneer het om cryptocurrencies gaat. NEO is echter een platform dat voldoende overheidssteun heeft gekregen. Blijft het steun ontvangen van de overheid en investeerders, dan verwachten we dat NEO nog lang meegaat.

Snelle transactieverwerking: NEO is in staat om (in theorie) ongeveer 10.000 transacties per seconde verwerken. Daardoor is het mogelijk om adoptie met extreem hoge efficiëntie te bevorderen.

Het gebruikt consensusmechanisme voor energiebesparing: NEO gebruikt een interessante vorm van consensusprotocol, namelijk Delegated Byzantine Fault Tolerance System of dBFT. Het wordt beschouwd als een verbetering ten opzichte van Ethereum’s proof-of-work consensusprotocol. In vergelijking met oudere consensusmechanismen wordt aangenomen dat dBFT een hogere energie-efficiëntie heeft. En dat is goed nieuws voor crypto, dat geen goed imago heeft wat betreft duurzaamheid (Bitcoin minen kost bijvoorbeeld veel energie).

Eenvoudig te gebruiken door ontwikkelaars: NEO kan geschreven worden in talen zoals C + en Java. Binnenkort komen daar Python en Go bij. Dit maakt het is voor steeds meer blockchain-ontwikkelaars een stuk eenvoudiger om deel te nemen aan het platform. Ge Het schrijven van slimme contracten op Ethereum vereist kennis van Solidity, wat een vrij complexe taal is. NEO heeft dit niet en dat maakt het een toegankelijker platform voor ontwikkelaars.

Nadelen van NEO

Gebrek aan welkom van een westers publiek: De Chinese oorsprong van NEO maakt het minder populair onder Westerse investeerders, wat voor adoptieproblemen kan zorgen.

Veel concurrentie: NEO heeft te maken met een sterke concurrent in de vorm van Ethereum. Dit bedrijf heeft een zeer goede reputatie en een loyale gebruikersbasis.

De verschillen tussen NEO en Onchain

Nog even over de verschillen tussen NEO en Onchain, aangezien ze de basis vormen van dit project. Ten eerste zijn het onafhankelijke entiteiten die los van elkaar bestaan. ​​ NEO richt zich op het business-to-consumer (B2C) marktsegment, terwijl Onchain zich bezig houdt met business-to-business (B2B) zakelijke diensten.

Afzonderlijk gefinancierd

Ten tweede worden beiden afzonderlijk gefinancierd. NEO wordt gefinancierd door een openbare gemeenschap. Onchain krijgt financiele ondersteuning door Fosun Group, het grootste particuliere conglomeraat van China.

De visie van NEO en Onchain: interoperabiliteit en veiligheid

De mede-oprichters van NEO en Onchain voorzien dat ze in de toekomst cross-chain interoperabiliteit kunnen realiseren. Oftewel: er zal een mechanisme worden ontwikkeld om verbinding te maken en informatie te delen tussen verschillende blockchains. Het maakt niet uit of het gaat om openbare blockchains zoals NEO of om private blockchains die door bedrijven worden beheerd.

Interoperabiliteit

Het aantal op blockchain gebaseerde systemen gebaseerd op publieke en private domeinen blijft maar groeien. Daardoor zal interoperabiliteit tussen verschillende blockchains uiteindelijk vereist zijn. De teams van NEO en Onchain werken daar hard voor.

Vertrouwen en identiteit spelen een belangrijke rol bij het realiseren van interoperabiliteit. De al eerder genoemde ‘digitale identiteit’ -functie is in dat geval essentieel. Het is een integraal onderdeel van het NEO blockchain-platform en moet het project de komende jaren verder doen groeien.

Brug tussen verschillende blockchainsystemen

Mogelijk kunnen NEO en Onchain een brug vormen tussen een volledig gedecentraliseerd, ongereguleerd en anoniem blockchainsysteem (zoals Bitcoin) en de traditionele KYC-compatibele economie (dwz het huidige bankrekening- en creditcardsysteem).

Op dit moment is er sprake van een kloof tussen gesloten economische toezichthouders en liefhebbers van open-systeem cryptocurrency. Door het volgen van een alomvattende aanpak en door tegemoet te komen aan de behoeften van alle partijen, van individuele gebruikers tot bedrijven, miners, transactiedeelnemers en toezichthouders, zijn NEO en Onchain misschien wel dé projecten om algemene oplossingen te bieden.

Conclusie: Is NEO een concurrent van Bitcoin?

De toekomst van het NEO-Onchain concept ziet er door hun gecentraliseerde aanpak veelbelovend uit. Het is daardoor zowel een aantrekkelijke optie voor de Chinese overheid als voor buitenlandse autoriteiten die wantrouwig zijn tegenover anonieme en gedecentraliseerde virtuele valutamarkten.

NEO gaat een stapje verder dan veel andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum. Evenals Ethereum is het een platform voor de ontwikkeling van slimme contracten en Dapps.

Transactiesnelheid

NEO heeft echter een aantal technologische voordelen die Ethereum niet heeft. De transactiesnelheid is daar een goed voorbeeld van NEO kan ruwweg 10.000 transacties per seconde aan, terwijl de Ethereum slechts 15 transacties per seconde kan ondersteunen. Vanwege de technologie, de transactiesnelheid en de relatief lage kosten kiezen steeds meer investeerders voor NEO.

In dat opzicht is het zeker een concurrent van Bitcoin. Aan de andere kant heeft het hele andere doelstellingen. Terwijl Bitcoin een nieuw wereldwijd betaalmiddel wil worden, is NEO een platform voor ontwikkelaars. In principe kunnen Bitcoin en NEO dus prima naast elkaar bestaan.

Wil je leren hoe ook jij geld kan gaan verdienen met cryptocurrency?

Zoals je wel hebt kunnen lezen zijn er vandaag de dag voldoende alternatieve cryptomunten (altcoins) voor bitcoin waarin je kunt gaan investeren. Ook heb je nu al een beter beeld welke dat zijn en het verhaal dat achter iedere cryptomunt schuilt. Ondanks al deze informatie blijft het altijd belangrijk je eigen onderzoek te doen om de cryptomunten ertussenuit te pikken die bij jouw visie over de toekomst van de cryptomarkt passen.

Wil je meer hulp bij het kiezen van de juiste crypto parels met x100 potentie? Ontdek het hier in onze Crypto Portfolio review >>

Wil je op een eenvoudige en veilige manier zelfstandig gaan starten met het handelen in crypto? Dan kunnen wij jou aanraden om een gratis account aan te maken bij Bitvavo. Dit is een Nederlandse broker en exchange die lage handelskosten hanteert en een vrij eenvoudig dashboard heeft waar jij gemakkelijk, snel en veilig jouw cryptocurrency kunt aankopen en verkopen.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Kom je eigenlijk net kijken in de cryptowereld en wil je hier graag mee gaan starten, dan kunnen wij jou aanraden om eerst te leren door bijvoorbeeld het volgen van een crypto cursus voor beginners en daarna te gaan investeren.

Zo leg je een goede basis voor de toekomst en ga je precies begrijpen hoe crypto werkt en hoe deze wereld in elkaar steekt. Een training die jou zeker verder gaat helpen in het begin is de gratis Bitcoin training van AllesOverCrypto. Je gaat onder andere hierin de volgende dingen leren:

  • Je gaat leren met welke strategie je geld gaat verdienen.
  • Jij gaat erachter komen hoe jij de beste cryptomunten kunt gaan vinden.
  • De basisbeginselen van crypto.
  • Hoe jij op een veilige manier jouw cryptomunten kan bewaren.
  • Jouw eerste crypto aankopen met EUR 1, zodat jij gelijk het proces van aankopen onder de knie hebt.
  • Ook ga je een munt ontdekken met veel potentie.

Volg hier de gratis online Bitcoin training >>

Wil je eerst weten wat de Crypto Masterclass van Money Mastery precies inhoudt? Lees dan zeker onze Crypto Masterclass review >>

Wij wensen je alvast heel veel succes met jouw beleggingen! En probeer hier voor jezelf een mooie spreiding in jouw portefeuille in aan te brengen en niet alles in crypto te stoppen, maar kies bijvoorbeeld ook voor een gedeelte in aandelen, opties en vastgoed. Zo beperk je jouw risico enigszins.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *