Beleggen In Tezos? [2024]

Hier Koop Jij Makkelijk En Veilig Tezos!

Gemiddelde leestijd: 30 minuten
investeren in tezos linker zijkant

Ben je anno 2024 op zoek naar een nieuwe cryptomunt om in te beleggen? Dan ben je zeker niet de enige, we zien dat er op dit moment ontzettend veel vraag is naar de verschillende soorten digitale valuta.

Een van de projecten die steeds vaker wordt gekozen door de belegger is het project Tezos. We zien dat lang niet iedereen bekend is met dit project en met de voordelen die dit project met zich mee weet te brengen.

Om je hier wat meer over te laten zien en of het mogelijk een interessante keuze kan zijn om te beleggen in Tezos (XTZ) en waar je het Tezos veilig kan kopen hebben we besloten om de belangrijkste informatie in dit artikel voor je op een rijtje te zetten.

Dankzij deze informatie kom je niet meer zo snel voor verrassingen te staan bij het beleggen en kom je erachter of het investeren in Tezos een mooi project is!

Lees hieronder snel verder!

Wat is Tezos (XTZ)? – functie van het project

Laten we op de eerste plaats eens kijken naar wat Tezos eigenlijk is. Tezos (XTZ) is eigenlijk niets meer dan een blockchain-netwerk dat gekoppeld is aan een digitaal token. Deze token wordt ook wel een Tezzie genoemd, dit komt van de naam Tezos zelf.

Tezos is niet gebaseerd op het delven van munten. Dit maakt het echt een ander soort project dan bijvoorbeeld Bitcoin of Litecoin. Bij deze munten is het namelijk zo dat miners de munten delven en deze plaatsen in de blockchain.

In plaats daarvan rijgen de houders van Tezos tokens een token een beloning voor hun deelname aan het proof-of-stake consensusmechanisme. Dit is een soort groep die ervoor kiest om met elkaar verbonden te zijn vanwege hun gedeelde doelen en belangen.

Het belangrijkste doel van Tezos is om hun tokenhouders samen te laten werken om beslissingen te nemen die hun protocol in de loop van de tijd zullen verbeteren. Het eigen Tezos-token is XTZ. De Tezos blockchain maakt gebruik van een native-middleware genaamd ‘Network Shell.” Hierdoor kunnen ze een modulaire stijl ontwikkelen met een zelf-wijzigend grootboek.

Dit houdt in feite in dat er een unieke soort blockchain wordt gemaakt. Een generiek blockchain protocol is onderverdeeld in drie lagen die samenwerken met elkaar. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door deze drie lagen hieronder voor je uiteen te zetten.

 • Netwerk Protocol: Dit is het roddelprotocol dat verantwoordelijk is voor peer listening en broadcasting tussen nodes. We noemen het een roddelprotocol omdat het in feite zorgt dat de verschillende Nodes met elkaar kunnen communiceren. Zonder deze communicatie is het voor de verschillende lagen niet mogelijk om samen te kunnen werken.
 • Transactie Protocol: Dit is de transactie laag die het boekhoudmodel definieert dat door de blockchain wordt geïmplementeerd. Dit houdt in feite in dat dit protocol zorgt dat de transacties op het netwerk kunnen worden verwerkt. Zie het als een soort tussenschakel tussen het plaatsen en verwerken van de transactie binnen de blockchain.
 • Consensus Protocol: Dit is de consensus protocol laag die de blockchain zal helpen om nieuwe overeenkomsten te bereiken over de status van onze transacties. Dit is een protocol wat een belangrijke rol speelt bij het onderhouden van het volledige netwerk.

In Tezos worden de laatste twee protocollen, Transactie en Consensus, gecombineerd om Blockchain Protocol te worden genoemd. De Network Shell draagt bij als schakel tussen het netwerkprotocol en het blockchainprotocol. De netwerkshell is belangrijk ten opzichte van het transactieprotocol en het consensusprotocol.

Totstandkoming van Tezos – doelstellingen en team

Nu je wat meer weet over wat Tezos ongeveer inhoudt is het handig om te kijken naar de totstandkoming van het project. Tezos is van oorsprong begonnen als een speciale blockchain die is gebouwd om slimme contracten te ondersteunen en deze uit te voeren. Het project is begonnen in 2014, al ging het Tezos mainnet pas live in 2015.

Tot nu toe heeft Tezos een relatief matig succes geboekt als een rivaal van het Ethereum-netwerk. Tezos wordt overzien door The Tezos Foundation. Dit is een bekende Zwitserse entiteit die verantwoordelijk is voor promotie, subsidies, samenwerkingen en andere activiteiten die de bekendheid van het Tezos-ecosysteem vergroten.

Het project werd aanvankelijk ontwikkeld door Arthur Breitman samen met zijn vrouw, Kathleen Breitman. Het project liep alleen een aantal vertragingen op door een geschil tussen hen en de voorzitter van de Tezos Foundation, Johann Gevers.

Gelukkig heeft het project deze ruzie allemaal overleeft en zijn ze nu steeds populairder aan het worden. Tezos voerde in juli 2017 een Initial Coin Offering (ICO) uit, waarbij 232 miljoen dollar werd opgehaald. Daarmee is het een van de grootste ICO’s ooit.

Hoe werkt Tezos – werking van de blockchain

Tezos werkt zoals veel van zijn blockchain-concurrenten. Ze zijn actief als een platform voor het maken en uitvoeren van gedecentraliseerde applicaties (DApps). Daarnaast kan je bij Tezos terecht voor het uitwisselen van activa. Smart contracts op Tezos worden geschreven in de Michelson programmeer taal.

Dit is een taal die speciaal is ontworpen voor het protocol. Om transacties op het netwerk uit te voeren wordt er gebruik gemaakt van de speciale Tezos cryptocurrency, XTZ. In dit opzicht lijkt het op de rol die GAS speelt bij het platform van NEO.

Tezos is een Proof of Stake (PoS) blockchain. Technisch gezien maakt het gebruik van een variant van PoS genaamd Delegated Proof of Stake (DPoS), hoewel het ietwat is aangepast. De deelnemers die meer dan 8.000 Tezos tokens bezitten kunnen gedelegeerden worden en het netwerk runnen door te een proces wat ‘baking’ wordt genoemd.

Baking betekent het creëren van nieuwe blokken (in wezen een ander woord voor staking). Vervolgens kunnen alle deelnemers met voldoende tokens op het platform “instemmen” met een blok gemaakt door een baker. Als alternatief, als een tokenhouder geen 8.000 XTZ heeft of niet zelf de benodigde hardware wil opzetten, kan hij deze taken aan iemand anders delegeren. Hier krijgt hij een beloning voor terug.

Tip! Tezos koop je gemakkelijk, veilig en snel bij de Nederlandse exchange Bitvavo.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Voordelen van beleggen in Tezos

Voordat je zomaar geld gaat investeren in een project wil je natuurlijk wel weten wat de belangrijkste voordelen zijn die je kunt ondervinden bij het beleggen in een project. Er zijn veel voordelen verbonden aan het kopen van Tezos. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen even onder elkaar op een rijtje terug.

1. Tezos is meer dan een cryptocurrency

Het eerste voordeel van beleggen in Tezos is het feit dat het hier gaat om meer dan alleen een normale soort digitale valuta. Tezos is namelijk aan te merken als een zeer schaalbaar platform gebaseerd op slimme contracten.

Gezien het feit dat Tezos niet alleen een cryptocurrency is, maar ook een innovatief blockchainplatform, is het zeker een project wat een goede toekomst voor de boeg kan hebben.

Tezos kan worden gebruikt in elk soort bedrijf, inclusief gaming. Dit kan betekenen dat er uiteindelijk veel bedrijven zijn die kiezen voor deze cryptocurrency. Hierdoor is het een prima optie om te overwegen.

2. Tezos is voorzien van een goede on-chain governance

Een van de grootste voordelen van Tezos is het feit dat het een indrukwekkende on-chain governance heeft. Dit betekent dat alle houders van Tezos-munten wijzigingen kunnen voorstellen en erover kunnen stemmen. Hierdoor ontstaat er een soort groep van deelnemers waar alle gebruikers kunnen worden gehoord en top-down beslissingen worden geëlimineerd.

In tegenstelling tot andere munten heeft Tezos besluitvorming ingebouwd in het netwerk van gebruikers. Zoals we al kort hebben laten zien houdt dit in dat Tezos niet hoeft te vertrouwen op ontwikkelaars en miners.

Het democratische karakter zorgt er ook voor dat constante veranderingen kunnen worden doorgevoerd zonder radicale hard forks. Dit laatste is erg positief nu dit bij Ethereum of Bitcoin veel sneller aan de orde is.

3. Tezos is een zichzelf wijzigende blockchain

Het volgende voordeel is dat Tezos is aan te merken als een zichzelf wijzigende blockchain. Tezos is namelijk zeer flexibel en heeft geautomatiseerde upgrading. Dit wordt ook nog weleens aangeduid als self-amending, zelf-wijzigend in het Nederlands. Met zelf-wijzigend bedoelen we dat upgrades gebeuren zonder dat het nodig is om te splitsen in twee verschillende blockchains.

Dit zorgt er ook weer voor dat de kans op hard forks aanzienlijk minder is dan bij andere projecten binnen de markt van de digitale valuta. Deze voordelige eigenschap bevordert de implementatie van verbeteringen op de blockchain, iets wat natuurlijk goed van pas komt.

4. Tezos beschikt over een liquid proof-of-stake mechanisme

Tezos combineert het beste van traditionele proof-of-stake en gedelegeerde proof-of-stake. Bakkers die deelnemen aan het Tezos proof-of-stake consensus systeem kunnen niet alleen prijzen genereren maar ook bijdragen aan het netwerk.

Zoals je hebt kunnen lezen is een traditioneel proof-of-stake systeem een systeem waar Nodes hun eigen tokens vergrendelen om blokken te valideren, terwijl gedelegeerde proof-of-stake het mogelijk maakt dat minder rijke gebruikers ook een stem hebben. Tezos staat toe dat bakkers gedelegeerde tokens accepteren, waardoor gebruikers met kleinere holdings ook kunnen deelnemen.

5. Tezos is bekend onder veel investeerders

Vanwege zijn innovatieve technologie en ideologie staat Tezos zeer goed bekend onder beleggers. Zo is het een project wat veel grote kopers heeft. Een van de belangrijkste beleggers in Tezos is nog altijd PolyChain Capital. Dit is een groot bedrijf wat heeft besloten om veel geld te beleggen in het project.

Tezos is ook diverse partnerschappen aangegaan met grote financiële instellingen. Hier kan je denken aan een van de grootste banken van Brazilië, Banco BTG Pactual. Dit laat zien dat grote beleggers mogelijk een goede toekomst zien in het project en dat zij denken dat de koers zal gaan stijgen.

Nadelen van beleggen in Tezos

Aan het bovenstaande heb je op kunnen maken dat er veel voordelen zitten aan het beleggen in Tezos. Dit betekent alleen niet dat er geen nadelen zitten aan Tezos. Integendeel, deze zijn er wel degelijk. Om je een zo volledig mogelijk beeld te geven hebben we de grootste nadelen en risico’s van beleggen in Tezos voor je onder elkaar uiteengezet:

1. Tezos ICO heeft te maken gehad met rechtszaken

De succesvolle Tezos ICO in 2017 werd helaas opgevolgd door heel wat ruzie en rechtszaken. Dit wordt nog steeds als een groot nadeel gezien voor het project. Zo ondergingen de Tezos Foundation en de Breitmans talloze conflicten omdat de Tezos Foundation niet positief was over het gebruik van de opgehaalde fondsen om de blockchain te verbeteren.

Al het interne conflict leidde tot een vertraging in de uitgifte van tokens. Dit resulteerde in onderzoeken naar XTZ en verschillende rechtszaken. Deze zaken hebben het image van Tezos flink beschadigd.

2. Tezos is nog altijd een erg jong project

Ondanks de indrukwekkende technologie, is Tezos nog steeds aan te merken als een zeer jong project. Dit houdt in dat het project nog altijd ontbreekt aan commerciële ondersteuning.

Hoewel Tezos een aantrekkelijke investering is moet je wel weten dat Tezos niet echt wordt ondersteund in commerciële transacties. Het platform heeft zijn capaciteit nog niet bereikt en heeft nog te maken met toekomstige transactiekosten, snelheid en delegatieproblemen terwijl het netwerk blijft groeien.

3. Tezos is minder populair dan vroeger

Door zijn interne problemen heeft de populariteit van Tezos geleden. In feite wordt Tezos nog steeds beschouwd als een onvolwassen platform door sommige investeerders. Zij denken dat Tezos niet echt voordelen met zich mee weet te brengen ten opzichte van Ethereum en Bitcoin.

Hoewel Tezos erin geslaagd is om zijn publieke imago te herstellen heeft het platform nog een lange weg te gaan in termen van massale adoptie. Dit is een nadeel wat je zeker in gedachten zou moeten houden.

Hoe zelf beleggen in Tezos – stappenplan voor beginners

Iedereen die zelf Tezos wilt kopen zal hiervoor een aantal stappen moeten volgen. Welke stappen zijn dit vraag je je af? We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door hieronder een stappenplan voor beginners op te nemen. Aan de hand van dit stappenplan voor beginners ben je in staat om zelf aan de slag te gaan met het beleggen. Voor je het weet beschik je zelf ook over deze nieuwe munten.

Stap #1: Kies een broker of exchange

Mocht je zelf Tezos willen kopen dan moet je op zoek gaan naar een broker of een exchange voor jouw beleggingen. Je kunt dit eigenlijk vergelijken met een normale beurs, alleen is een exchange echt bedoeld voor cryptocurrencies. Je kunt eenvoudig een account aanmaken bij de broker die je hebt gekozen.

Vervolgens moet je geld storten op je account om te kunnen beleggen. Hoewel het verifiëren van je account even kan duren zal je vaak snel aan de slag kunnen gaan. Voor het maken van een account moet je jouw paspoort of ID kaart bij de hand te houden. Volgens de EU wetgeving moet deze informatie altijd gevraagd worden.

Een exchange waar je heel eenvoudig, veilig en snel jouw cryptomunten en zo ook Tezos koopt is Bitvavo. Dit is de goedkoopste en grootste exchange van Nederland. Je betaald hier makkelijk met iDeal. En momenteel betaal je over de eerste EUR 1000 handelen geen handelskosten. Dit scheelt je een hoop geld, wat je mooi kunt gebruiken om extra crypto aan te kopen.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Stap #2: Plaats een order bij de broker

Het verrichten van de transactie is de volgende stap om te ondernemen als je zelf wilt gaan beleggen. Je hoeft alleen te klikken op kopen. Je kunt vervolgens kiezen voor een Market Price. Dit houdt in dat je de prijs betaalt die je op dat moment kunt vinden bij de broker.

Belangrijk is om in te vullen hoeveel geld je om wilt zetten naar Tezos. Wij raden je aan om de data goed door te nemen om alles even te checken. Je wilt natuurlijk niet hebben dat er iets mis gaat bij het beleggen, dit kan je duur komen te staan.

Stap #3: Zorg voor een Tezos wallet

Een beurs is een prima plek om munten te kopen, maar niet om ze hier ook echt op te laten staan. Dit heeft te maken met het feit dat een platform kan worden gehackt. Mocht je te maken krijgen met een hack dan ben je vaak al je geld kwijt.

Zorg er dan ook voor dat je kiest voor een speciale wallet van Tezos om je munten op te slaan. Op die manier is het mogelijk om je geld op een eenvoudige wijze bij te houden. Via internet zijn er meer dan genoeg online portemonnees te vinden die je eenvoudig op je computer kunt zetten.

Stap #4: Zet je munten over

Nadat je een Tezos wallet aan hebt gemaakt en je Tezos munten ook echt hebt gekocht moet je jouw munten even overzetten naar de wallet die je net hebt gemaakt. Je kunt het overzicht vinden op de website van de wallet zelf.

Vaak is het vrij snel gedaan, maar dit kan soms anders zijn als de blockchain erg veel gebruikt wordt. In dit geval moet je even geduld hebben voordat alles kan worden afgerond. Heb je dit gedaan dan heb je met succes je eigen Tezos tokens aangeschaft.

Tips voor het beleggen in Tezos

Zolang je de bovenstaande stappen volgt zal het ook voor jou mogelijk zijn om te beleggen in Tezos. Nu vind je het als beginner wellicht lastig om goed aan de slag te gaan. Om je net even wat beter op weg te helpen bij het beleggen hebben we hieronder een aantal handige tips en tricks opgenomen. Deze tips en tricks maken het een stuk eenvoudiger om altijd weer op een veilige manier te beleggen:

Tip #1: Download een goede wallet

Wil je gaan beleggen in Tezos dan raden wij je aan om gebruik te maken van een goede wallet. Het is bij Tezos mogelijk om gebruik te maken van de speciale wallet die bedoeld is voor de munt. Wij raden je echt aan om gebruik te maken van een wallet als je graag wilt beleggen in dit project.

Dit is namelijk de enige manier waarop je veilig kunt investeren. Mocht je nu echt zeker willen weten dat jouw Tezos tokens veilig zijn dan is het handig om te kiezen voor een hardware wallet. Deze zijn nog veiliger om te gebruiken dan de wallets op basis van een software op je computer.

Tip #2: Heb geduld bij het investeren

Wij raden je echt aan om te beleggen op de lange termijn als je net begint. Gewoon vasthouden voor de lange termijn is handiger dan day traden voor de meeste beginners. Deze optie is dan ook echt een stuk minder risicovol dan de andere manieren voor het beleggen. Dit maakt het dan ook gelijk de meest voor de hand liggende optie voor alle beginners die van plan zijn om te beleggen in Tezos.

Nu het een prima project is en de cryptomarkt waarschijnlijk nog wel verder zal gaan stijgen kan je flink wat rendement boeken op je uiteindelijke investering. Hoewel dit natuurlijk niet zeker is kan je als beginner toch vaak best wat verdienen als je gewoon investeert voor op de lange termijn.

Tip #3: Doe voldoende onderzoek naar de munt

We zien dat sommige mensen die willen beleggen in crypto niet de tijd nemen om onderzoek te doen naar de munt. Dit is natuurlijk vragen om problemen. Lees je voldoende in en ga echt op zoek naar bronnen die kritisch durven te zijn richting het project. Kijk daarnaast niet alleen naar de koers van de munt als je overweegt Tezos te kopen.

Zo moet je ook onderzoek doen naar de totale market cap van het project wat je op het oog hebt. Dit kan je alleen leren door echt voldoende onderzoek te doen. Door genoeg onderzoek te doen is het mogelijk om de hoeveelheid risico’s tot een minimum te beperken.

Tip #4: Beleg alleen wat je bereid bent om te verliezen

Een fout die veel beginners maken is dat zij veel te veel in een keer beleggen. Hoewel Tezos een goed project is om te kiezen voor je beleggingen is het niet handig om hier zomaar een kapitaal in te stoppen.

Zo is het echt van belang dat je alleen geld belegt wat je kwijt kunt en wat je bereid bent om volledig te verliezen. Wij raden je daarom aan om een klein beetje in Tezos te zetten voordat je echt van plan bent om meer te beleggen. Niemand weet namelijk wat er precies met de koers zal gebeuren.

Conclusie –project met een potentiële goede toekomst

Mocht je zelf willen beleggen in Tezos dan hopen we in ieder geval dat je door de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen over wat je precies kunt verwachten van het project. Het is zeker een goed project om in te beleggen. Door de unieke blockchain is het in ieder geval een project wat anders is dan andere projecten.

Nu is het alleen nog wel een beetje de vraag welke voordelen Tezos met zich mee weet te brengen ten opzichte van andere projecten. Mocht je nog meer te weten willen komen over diverse soorten cryptocurrencies dan raden wij je aan om zeker even te blijven hangen hier op de site. Hier is nog veel meer te ontdekken!

Wil je leren hoe ook jij geld kan verdienen met cryptocurrency?

Sta je nog helemaal aan het begin van jouw mooie beleggingsavontuur en wil je hier graag mee gaan starten? Maar vind je het nog best lastig hoe en waar je precies moet starten? En stiekem toch ook wel een beetje bang voor de risico’s die aan deze markt verbonden zitten? Dan is het zeer zeker niet onverstandig om eerst te leren en een crypto cursus voor beginners te volgen en daarna te gaan investeren.

Je gaat dan leren hoe de crypto markt in elkaar steekt, zodat jij voor jezelf veel betere keuzes kan maken inplaats van zomaar iets te doen gebaseerd op jouw emoties. De kans om dan jouw geld snel weer te verliezen is velen malen groter dan dat je weet waar je precies mee bezig bent en de achterliggende gedachte veel beter begrijpt. Wij kunnen jou dan ook aanraden zeker eens naar de Money Mastery crypto cursus te kijken van AllesOverCrypto.

Je leert hierin onder andere de volgende dingen:

 • Op welke manier jij de beste cryptomunten, parels weet te vinden.
 • Hoe de wereld van cryptocurrency in elkaar steekt.
 • Welke strategie jou gaat helpen om geld te verdienen.
 • Op welke wijze jij jouw cryptomunten veilig kunt opslaan.
 • Het ontdekken van een munt met veel potentie.
 • Het aankopen van jouw eerste crypto voor EUR 1.

Waar kan ik het beste Tezos (XTZ) kopen?

Tezos kan je het beste bij Bitvavo kopen. Dit is de grootste en goedkoopste Nederlandse exchange. Wij hebben hier hele goede ervaringen mee om de volgende redenen:

 • Over de eerste EUR 1000 handelen betaal je geen handelskosten.

 • Je koopt veilig en snel jouw crypto valuta.

 • Goedkoopste en grootste exchange van Nederland.

 • Makkelijk en overzichtelijk platform.

 • Nederlandse klantenservice.

 • Eenvoudig betalen via iDeal.

 • Handige gratis app.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Alvast heel veel succes met het bouwen aan jouw vermogen! En als extra tip willen wij je meegeven om niet al jouw geld in cryptocurrency te stoppen, maar bijvoorbeeld ook een gedeelte in aandelen, opties of vastgoed. Zo heb je een betere spreiding in jouw portefeuille en dek je de risico’s wat meer af.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *