Beleggen In Ripple? [2024]

Stappenplan + Veilig En Goedkoop Ripple Kopen!

Gemiddelde leestijd: 30 minuten
ripple kopen linker zijkant

Het zal je niet ontgaan zijn, de cryptomarkt is op dit moment mateloos populair. Er zijn veel mensen die dan ook graag willen beleggen in verschillende soorten cryptocurrencies.

Nu is het niet zo dat iedereen ook echt voor Bitcoin kiest. Er zijn namelijk nog veel meer projecten te vinden waar jij in kunt investeren. Een van de meest bekende alternatieve projecten is nog altijd Ripple. Dit is een munt die waarschijnlijk wel bekend in de oren zal klinken.

Mocht je er zelf over nadenken om te beleggen in Ripple maar weet je nog niet precies wat het project inhoudt dan hoef je je hier geen zorgen over te maken.

In dit artikel kan je namelijk de belangrijkste informatie vinden over Ripple en over de voordelen die je kan ondervinden als je hier in belegt en waar je Ripple veilig en goedkoop kan kopen.

Lees hieronder snel verder!

Wat is Ripple? – functie van het project

Straks gaan we kijken naar de grootste voordelen en nadelen van Ripple. Maar voor het zover is zullen we natuurlijk eerst moeten kijken naar het project zelf. Je moet namelijk wel weten waar je jouw geld eigenlijk in investeert. Ripple is aan te merken als een speciale soort technologie die fungeert als een cryptocurrency (XRP) en een digitaal betaalnetwerk voor financiële transacties.

Het werd mede opgericht door computerprogrammeurs Chris Larsen en Jed McCaleb en in 2012 uitgebracht via hun in de VS gevestigde bedrijf, Ripple Labs Inc. Dit is dan ook gelijk het bedrijf wat eigenlijk aan het hoofd staat van het project. De systemen die financiële betalingen verwerken zijn in veel gevallen veel te ingewikkeld en te gefragmenteerd.

Dit heeft als gevolgd dat betalingen erg onbetrouwbaar kunnen zijn en dat ze veel kosten met zich mee kunnen brengen. Ripple biedt een alternatief platform dat grensoverschrijdende betalingen kan faciliteren die tenminste wel echt veilig en snel zijn. Bovendien kan Ripple betalingen faciliteren in elke geldsoort.

Dit geldt niet alleen voor normale valuta maar ook voor de ondersteuning in diverse soorten cryptocurrencies. Slechts een jaar nadat het XRP uitbracht, werd Ripple Labs genoemd als een van de 50 slimste nieuwe bedrijven door onderzoekers van de MIT Universiteit. Dit wordt beschouwd als een van de beste particuliere onderzoek universiteiten in de wereld.

Populariteit van Ripple

Ripple wordt ook nog wel eens de cryptocurrency genoemd van de bankenwereld. Aan de informatie van hierboven is duidelijk af te lezen waarom dit eigenlijk is. Over de afgelopen jaren zijn er dan ook veel banken geweest die echt veel interesse hebben gehad in het project.

In 2013 begonnen banken en andere financiële organisaties interesse te tonen in het gebruik van het betaalsysteem van Ripple. Vijf jaar later hadden meer dan 100 financiële instellingen een deel van de technologie van Ripple overgenomen.

Vandaag wordt de geavanceerde blockchain van RippleNet gebruikt door een groeiend netwerk van meer dan 300 aanbieders in 40 landen verspreid over 6 continenten. De kans is groot dat dit over de komende jaren nog verder uit zal gaan breiden. Wellicht dat zelfs overheden gebruik gaan maken van Ripple in de toekomst.

Enkele van de grootste naam adopters van Ripple zijn American Express, Santander, en het in de VS gevestigde geldtransferbedrijf MoneyGram. Daar komt bij dat de geruchten rondgaat dat VISA en Western Union serieus overwegen om ook over te stappen op de techniek van Ripple.

Mocht dit inderdaad zo zijn dan kan de koers van Ripple natuurlijk echt door het dak gaan. Voor veel crypto- en financiële analisten heeft Ripple het potentieel om SWIFT te vervangen als het beste netwerk voor het verrichten van alle mogelijke betalingen via het internet. Hoewel het niet duidelijk is of dit ook echt zal lukken is het wel degelijk een project met een goede toekomst voor de boeg.

Voordelen van beleggen in Ripple

Je weet nu wat Ripple inhoudt en hoe de onderliggende techniek een beetje werkt. Nu je dit weet is het tijd om te kijken naar de belangrijkste voordelen die Ripple te bieden heeft. Het is namelijk wel handig om te weten waarom je eigenlijk in het project zou moeten beleggen.

We hebben het weer wat makkelijker gemaakt door de belangrijkste voordelen van Ripple hieronder even voor je op een rijtje te zetten. Dit zorgt ervoor dat je als belegger zijnde precies weet wat je te wachten zal staan:

1. Ripple is niet voorzien van proof-of-work

Een erg groot nadeel van Bitcoin is het feit dat de proof-of-work-eisen het steeds moeilijker maken om een transactie met succes af te ronden. Naarmate Bitcoin-transacties vaker voorkomen, neemt de tijd die het kost om de algoritmes daadwerkelijk te doorlopen dan ook steeds verder toe.

Dit maakt Bitcoin niet echt de beste optie voor banken die snel transacties af willen handelen. Waar je namelijk niet op zit te wachten is dat je urenlang moet wachten voordat de transactie dan eindelijk eens is doorgenomen. Ripple gebruikt consensus grootboeken om transacties uit te voeren.

Dit zorgt voor een veel lagere en een stabiele transactietijd. Hierdoor is het een ideale munt voor onder andere banken en andere bedrijven in de financiële sector. Bitcoin zou hierdoor bijv. nooit gebruikt kunnen worden voor de banken, vandaar dat Ripple erg populair is momenteel.

2. Ripple staat onder toezicht van één partij

Bitcoin is een van de enige volledig gedecentraliseerde cryptocurrencies die je op dit moment kunt vinden. Hoewel dit een voordeel kan zijn hoeft dit niet altijd zo te zijn. Er zitten namelijk ook nadelen aan een munt die niet onder controle staat van een partij.

Ripple is aan te merken als een gecentraliseerde munt die eigendom is van Ripple Labs. Niemand controleert Bitcoin. Dit betekent dat het gemakkelijk problemen kan krijgen veroorzaakt door derden. Aangezien Bitcoin niet echt wordt ondersteund door een bepaalde groep mensen, betekent dit dat het niet mogelijk is om Bitcoin te “repareren”.

Indien er een grote hack plaatsvindt dan kan dit veel problemen met zich meebrengen voor het project Ripple heeft een gecentraliseerde groep die eraan werkt om de waarde stabiel te houden en het succes ervan te garanderen. Dit kan als een groot voordeel worden gezien.

3. Ripple wordt door banken gebruikt

Zoals we al even hebben aangestipt is Ripple op dit moment erg populair onder banken. Dit is een erg groot voordeel nu banken zorgen voor heel wat geld. Er zijn namelijk veel banken te vinden over heel de wereld Ripple is niet alleen een cryptocurrency.

Het project is namelijk echt een volledig transactieprotocol dat geldtransfers tussen banken net even wat makkelijker vorm kan geven. Dit betekent dat Ripple toepassingen heeft in de echte wereld. Banken zijn Ripple-technologie gaan gebruiken als betaal- en geldoverdrachtmethode tussen elkaar.

Tientallen banken gebruiken Ripple al als een veilige manier om geld over te maken. Deze banken zijn onder andere Axis Bank, Star One Credit Union, MUFG, en Cambridge Global Payments. Dit zijn namen die echt groot zijn, dit is natuurlijk een goed teken.

4. Ripple kent erg lage transactiekosten

Een van de grootste problemen die komen kijken bij het gebruik van cryptocurrencies zijn natuurlijk de hoge kosten die er soms mee gepaard gaan. Het kost soms veel geld om de transacties plaats te laten vinden. Bij Ripple hoef je je hier geen zorgen over te maken, dit project staat namelijk bekend om de ontzettend lage transactiekosten.

Door de kosten van transacties laag te houden, maakt Ripple zichzelf erg aantrekkelijk voor de internationale zakenwereld. De grootste reden waarom Ripple een goede investering is, heeft te maken met zijn technologie voor bankoverschrijvingen.

Het wordt steeds duidelijker dat de technologie van Ripple echt voor een grote verandering zal gaan zorgen voor de bankenwereld. De lage transactiekosten maken hier dan ook een groot onderdeel vanuit.

Tip! Ripple koop je gemakkelijk, veilig en snel bij de Nederlandse exchange Bitvavo.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Nadelen van beleggen in Ripple

Het bovenstaande laat zien dat er veel redenen zijn om te beleggen in Ripple. Dit betekent echter niet dat er geen nadelen zitten aan het project achter Ripple. Sterker nog, er zijn een aantal grote nadelen die sommige mensen er van weerhouden om te beleggen in het project.

Waarschijnlijk vraag je je af welke nadelen dit eigenlijk zijn. Om het weer wat makkelijker te maken hebben we hieronder de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje gezet. Hier moet je echt bewust van zijn als beginnende belegger zijnde.

1. Er zal geen nieuwe Ripple meer gemaakt worden

Het eerste nadeel is dat er geen nieuwe tokens van Ripple meer uit worden gebracht. Er zullen ooit maar 21 miljoen Bitcoins zijn. En hoewel de hoeveelheid Ethereum onbeperkt is, zal de productie na verloop van tijd afnemen. Dit beperkte aanbod kan de vraag in de toekomst opdrijven.

Dit kan weer leiden tot grote prijsstijgingen en grotere winsten voor vroege investeerders. Ripple is anders. Alle XRP-munten zijn namelijk al gemaakt en in omloop. Dit houdt in dat er geen schaarste meer kan ontstaan doordat deze nog gemaakt moeten worden.

De munten die al uit zijn gebracht bevinden zich voor een gedeelte onder de beleggers en voor een ander gedeelte bij het bedrijf achter Ripple. Hierdoor zal Ripple niet zo snel een flinke stijging van de prijs zien als een project als Bitcoin.

2. Ripple bezit een enorm aandeel van XRP

Ripple-voorzitter Chris Larsen bezit ongeveer een derde van alle XRP. Ripple CEO Brad Garlinghouse bezit ook een aanzienlijk deel, net als andere senior bestuursleden. Met zoveel XRP geconcentreerd in slechts een paar handen is de kans aanwezig dat de prijs overgewaardeerd is.

Je weet nu namelijk niet precies hoeveel er geboden wordt voor de tokens van Ripple nu de meeste tokens al in een vroeg stadium zijn gekocht door het bedrijf zelf. Hoewel dit niet echt een super groot probleem hoeft te zijn is het wel mogelijk dat de koers van Ripple hoger is dan eigenlijk zou moeten. Dit is echter een probleem wat we ook bij veel andere projecten terug zien komen.

3. Ripple is niet gedecentraliseerd

Voor blockchain-puristen is XRP geen ‘echte’ cryptocurrency.  Velen beweren dat het indruist tegen de principes van decentralisatie en economische autonomie. In tegenstelling tot Bitcoin is Ripple speciaal ontworpen voor de bank- en financiële sector. Dit houdt in dat de munten niet zomaar worden gemaakt en dat de controle in handen ligt van een bedrijf.

Hierdoor is Ripple een echt ander soort project dan bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. Het is in de eerste plaats bedoeld om problemen in de banksector op te lossen maar niet om een geheel nieuwe vorm van internetbankieren op te zetten. Mocht je zelf echt volledig achter Bitcoin staan dan is Ripple niet echt een voor de hand liggend project om in te gaan beleggen.

Hoe beleggen in Ripple? – stappenplan voor beginners

Stel dat je door de bovenstaande informatie zelf ook graag wilt gaan beleggen in Ripple. Wat moet je dan doen om hiermee te beginnen vraag je je af? Voor het beleggen is het noodzakelijk om een aantal verschillende stappen te volgen.

We hebben het weer eens wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste stappen even voor je onder elkaar te zetten. Zo weet je precies wat er voor nodig is om te beginnen met beleggen:

1. Maak een wallet aan voor Ripple

Het eerste wat je moet doen voordat je XRP koopt, is een portemonnee aanschaffen die XRP kan opslaan. Zoals bij de meeste cryptocurrencies heb je de keuze tussen een software wallet of een hardware wallet. Software-portemonnees zijn gratis programma’s die meestal als minder veilig worden beschouwd en daarom geschikt zijn voor kleinere geldbedragen.

Hardware wallets daarentegen zijn fysieke apparaten die op je computer worden aangesloten (zoals een flashdrive) en je privésleutels op het apparaat zelf opslaan. Ze worden beschouwd als de veiligste vorm om cryptocurrencies op te slaan. Welke wallet je kiest is met name afhankelijk van wat je zelf prettig vindt om te gebruiken voor het beleggen.

Een Nederlandse exchange zoals Bitvavo maakt zelf gebruik van cold wallets, zodat de digitale valuta veilig wordt opgeslagen. In dit geval heb je dan niet noodzakelijk een eigen wallet nodig. Mocht dit voor jou niet voldoende zekerheid bieden, dan is het zeker aan te raden om voor jezelf altijd een eigen wallet aan te schaffen.

2. Zoek een goede broker uit

Er zijn verschillende opties om vandaag Ripple te kopen. Je kunt XRP kopen met fiatvaluta of Bitcoins verhandelen voor XRP op specifieke beurzen. Een exchange zoals Bitvavo staat je toe om te investeren in XRP. Een platform als eToro is bijvoorbeeld weer wat minder geschikt voor het kopen van de munten.

Voor beginners raden wij eigenlijk altijd aan om bij Bitvavo te starten. Dit is de goedkoopste Nederlandse exchange waar je heel eenvoudig, veilig en snel jouw crypto valuta aankoopt. Het is een kwestie van een account aanmaken, verifiëren en de instructies te volgen en bevestigen. Houdt dus sowieso je paspoort of ID kaart bij de hand, want deze informatie moet volgens de EU wetgeving altijd verstrekt worden.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

3. Plaats een transactie

De volgende stap is het daadwerkelijk kopen van de munt. Bij veel beurzen is er een speciale pagina te vinden waar je alle munten op aan kunt schaffen. Het spreekt eigenlijk allemaal voor zich. Je hoeft alleen maar in te vullen voor hoeveel euro je graag Ripple wilt kopen.

Vervolgens wordt er berekend hoeveel tokens je hiervoor terug kunt krijgen. Alles staat als het goed is al automatisch ingevuld. Het is handig om alles goed te contoleren voordat je ze koopt.

Doe je dit niet dan is het mogelijk dat je de tokens voor veel te veel geld koopt, iets wat je natuurlijk niet wilt hebben als je gaat beleggen in Ripple.

4. Overzetten naar een wallet

Het is mogelijk om de door jou gekochte Ripple over te zetten naar een privé wallet, maar dit brengt extra stappen met zich mee en kost meer tijd om te voltooien. Een voordeel van een wallet is wel weer dat het echt een stuk veiliger is om de munten op te slaan.

Bij het opslaan op een beurs zelf loop je namelijk altijd een bepaald risico om gehackt te worden. Mocht je het niet erg vinden om wat meer risico te lopen dan kan je jouw Ripple gewoon op je account laten staan bij de beurs.

De bovenstaande stappen helpen je om zelf Ripple aan te schaffen. Mocht je nu ergens tegenaan lopen dan is het bij veel beurzen mogelijk om even contact op te nemen met de klantenservice. Dit maakt het mogelijk om je vragen te stellen en om alsnog de munten aan te schaffen.

Belangrijk is om echt altijd goed te controleren voordat je ze daadwerkelijk koopt. Voordat je überhaupt zou moeten gaan beleggen is het noodzakelijk om voldoende onderzoek te doen. Hier komen we zo nog veel verder op terug, lees dus zeker de onderstaande tips door.

Tips voor beleggen in Ripple

De bovenstaande stappen maken het ook voor jou mogelijk om zelfstandig te beginnen met het beleggen in Ripple. Nu is het voor veel beginners lastig om de eerste stap te maken. Om ervoor te zorgen dat je meer succes zult boeken bij het beleggen hebben we hieronder een aantal handige tips en tricks opgenomen.

Dit zijn overigens tips die je niet alleen toe kunt passen voor het beleggen in Ripple maar ook voor de veel andere cryptocurrencies. Deze tips en tricks zorgen ervoor dat je totale risico af zal nemen bij het investeren.

Tip #1: Investeer alleen geld wat je over hebt

Investeren in cryptocurrency is niet altijd winstgevend. Aangezien de prijs van digitale valuta’s vaak fluctueert, kan het langer duren dan je had verwacht voordat je echt in staat bent om een mooi rendement te boeken. Je moet alleen investeren als je genoeg kapitaal hebt en dit geld niet nodig hebt om je dagelijkse kosten te betalen.

Hoewel je jouw geld kunt opnemen als je dit wilt kan het zijn dat je moet opnemen met verlies. Probeer nooit te investeren door een lening aan te gaan en beleg echt alleen met geld wat je over hebt. Mocht de koers van Ripple dan een keer zijn gedaald dan hoef je je hier niet echt zorgen over te maken.

Tip #2: Beleg in meerdere projecten en munten

Wil je graag investeren in een cryptocurrency als Ripple dan raden wij je aan om ook gelijk in andere munten te beleggen. Als je al jouw vrije geld in dezelfde munt stopt dan loop je erg veel risico bij het beleggen. Leg daarom echt de focus op het diversifiëren van je portfolio als je zo min mogelijk verlies wilt lijden als het fout blijkt te zijn gegaan.

Kijk dan ook verder dan alleen Ripple en kies er ook wat andere projecten bij. Als je geld kunt investeren via verschillende cryptocurrencies dan loop je hierdoor echt minder risico. Zelfs als je verlies lijdt met een bepaalde munt zullen de andere munten het wellicht wel goed doen.

Tip #3: Verricht altijd onderzoek voor je belegt

Hoewel Ripple bekend staat als een betrouwbaar en veelbelovend project is het noodzakelijk dat je altijd je eigen onderzoek blijft doen voordat je zomaar gaat beleggen. De meeste mensen volgen een aantal populaire blogs of forums voordat ze aan een investering beginnen.

Hou dan ook echt Twitter en kranten in de gaten om de laatste ontwikkelingen op het gebied van de valuta’s in te zien. Reddit is ook een uitstekend platform om te bloggen en gegevens te krijgen van de visie over de markt in het algemeen.

Gespecialiseerde discussiefora zijn ook erg goed om je in te lezen. Maar natuurlijk krijg je de meeste informatie van Google. Vergelijk alle informatie en doe altijd eigen onderzoek als je wilt gaan beleggen in Ripple.

Conclusie – een munt voor de bankenwereld

Als het goed is heb je door de informatie uit dit artikel een beter beeld gekregen bij het beleggen in Ripple. Het is een project wat mogelijk een belangrijke rol zal gaan spelen in de internationale banken wereld. Doordat er veel banken zijn die interesse hebben in Ripple is de kans groot dat de techniek ook daadwerkelijk gebruikt zal gaan worden.

Dit heeft dan ook gezorgd voor de populariteit van de munt. Om het even overzichtelijk te houden hebben we hieronder de belangrijkste voordelen van Ripple nog even voor je op een rijtje gezet:

 • Ripple is ideaal voor banken en voor andere bedrijven in de financiele sector

 • Ripple staat bekend om de erg lage transactiekosten voor overboekingen

 • Ripple heeft een betrouwbaar team met veel ervaren specialisten

 • Ripple gaat al langer mee en heeft bewezen dat ze hun doelen behalen

 • Ripple wordt al door veel verschillende bedrijven gebruikt

Nu is het wel zo dat er ook een aantal grote nadelen zitten aan Ripple die we niet zomaar over het hoofd moeten zien. Doordat de munt vrij gecentraliseerd is, is het echt iets anders dan een project als Bitcoin.

Uiteindelijk blijft het natuurlijk een persoonlijke keuze om te maken. Wij zijn er alleen maar om je verder te helpen met het beleggen. Neem ook zeker even een kijkje bij de vele andere artikelen die er hier op de site te vinden zijn!

Leren hoe ook jij geld kan verdienen met cryptocurrency?

Begin je net aan jouw crypto avontuur en ontbreekt het jou aan de juiste kennis? En misschien vind je het ook wel lastig waar je precies moet beginnen? Dit is overigens ook logisch, want deze dingen worden je op school niet geleerd. Het is daarom ook verstandig om eerst te gaan leren en daarna te investeren met behulp van een crypto cursus voor beginners. Zo beperk je jouw risico’s en ga je doordachte keuzes maken.

Omdat de cryptowereld nog vrij nieuw is valt hier voor veel mensen nog heel veel over te leren en daarom kan je maar beter direct goed van start gaan. Hier heb je uiteindelijk voor de lange termijn alleen maar profijt van. Wij kunnen jou dan ook aanraden zeker eens naar de Money Mastery cursus te kijken van AllesOverCrypto.

Je gaat in deze training onder andere het volgende leren:

 • Hoe de cryptowereld in elkaar steekt.
 • Met welke strategie jij geld kunt verdienen.
 • Het vinden van de beste cryptomunten.
 • Hoe jij veilig jouw cryptomunten kunt bewaren.
 • Het aankopen van jouw eerste crypto voor EUR 1.
 • Een munt ontdekken die mogelijk veel potentie heeft.

Waar kan ik het beste Ripple (XRP) kopen?

Bezit je al meer kennis en wil je direct gaan starten met het aankopen van Ripple of eventuele andere cryptomunten? Open dan eerst een gratis account bij de Nederlandse exchange Bitvavo via onderstaande link en betaal over de eerste EUR 1000 geen handelskosten.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Wij wensen je alvast heel veel succes met het bouwen aan jouw vermogen! En als extra tip willen wij je meegeven om niet al jouw geld in crypto te stoppen, maar bijvoorbeeld ook iets in aandelen, vastgoed en goud. Op deze manier heb je een betere spreiding in jouw portefeuille en dek je de risico’s wat af.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *