Beleggen In Ethereum? [2024]

Veilig Kopen En Investeren In Ethereum!

Gemiddelde leestijd: 30 minuten
investeren in ethereum linker zijkant

Als het aankomt op het beleggen in cryptovaluta anno 2024 zijn er over het algemeen twee projecten die als eerste naar voren komen. Dit zijn natuurlijk Bitcoin en Ethereum.

Ethereum is een van de projecten die al voor een lange tijd bestaat en die echt heeft laten zien dat ze iets kan.

Met behulp van Ethereum is het mogelijk om de blockchain op een unieke manier te gebruiken.

Omdat nog lang niet iedereen bekend is met beleggen in Ethereum hebben we besloten om de belangrijkste informatie in dit artikel voor je op een rijtje te zetten.

Door dit goed door te nemen weet je binnen no time wat Ethereum is, hoe jij veilig Ethereum kan kopen en waarom ook jij voor deze munt zou moeten kiezen voor je beleggingen!

Lees hieronder snel verder!

Wat is Ethereum – functie van het project?

Voordat we in kunnen gaan op de voordelen en nadelen het beleggen in Ethereum is het van cruciaal belang om eerst even stil te staan bij de vraag wat het eigenlijk voor project is. Je moet nu eenmaal wel weten waar je in belegd. Ethereum draait op een blockchain net als Bitcoin, echter zitten er toch een aantal grote verschillen tussen beide projecten.

Het is namelijk zo dat Ethereum eerder bedoeld is als een soort alternatieve versie van het internet. Ze hebben als doel om servers en Cloud oplossingen te vervangen door een netwerk van systemen genaamd Nodes. De Nodes bewaren en onderhouden een gedeelde database die een blockchain wordt genoemd.

Er zijn duizenden Nodes in het netwerk. Deze slaan samen de hele blockchain op. Hoe meer Nodes er zijn, hoe veiliger het netwerk en de gegevens zullen worden.

De informatie die in wordt gevoerd kan maar door een persoon worden gecontroleerd. Het wordt niet opgeslagen op je computer of in een centrale server. In plaats daarvan wordt het opgeslagen in het hele netwerk van Nodes. De informatie op de blockchain wordt geverifieerd door ‘consensus’.

Dit betekent dat meer dan de helft van de Nodes het erover eens moet zijn dat de informatie correct is voordat ze op de blockchain wordt toegelaten. Het is vrijwel onmogelijk om dit soort systemen te hacken, omdat je meer dan de helft van het netwerk zou moeten bezitten om een consensus te forceren.

Zelfs als je meer dan de helft van het netwerk zou bezitten, zou het je zoveel geld kosten om de aanval uit te voeren dat het niet de moeite waard zou zijn.

De unieke blockchain van Ethereum

De Ethereum blockchain is zo ontworpen dat transacties alleen plaats kunnen vinden als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De regels die deze voorwaarden bepalen worden ‘slimme contracten‘ genoemd. Het is een essentieel onderdeel van het netwerk waar Ethereum op draait.

Naast het feit dat een platform als Ethereum het gebruik van slimme contracten mogelijk maakt, bieden ze ook nog eens ondersteuning voor applicaties. Gedecentraliseerde applicaties (dApps) zijn applicaties die niet op een traditionele centrale server draaien. In plaats daarvan draaien ze op een blockchain. Deze blockchain gebruiken ze om hun server te decentraliseren.

Deze apps maken een belangrijk onderdeel uit van Ethereum. De oprichters van Ethereum willen dat gebruikers Ethereum leren kennen en erop voortbouwen. Ethereum heeft zijn eigen coderingstaal genaamd Solidity. Solidity wordt gebruikt om dApps te bouwen.

Omdat Solidity lijkt op JavaScript worden de ontwikkelaars ook aangemoedigd om gebruik te maken van Ethereum. Deze dApps zouden kunnen bijvoorbeeld gaan concurreren met gecentraliseerde apps. Hier kan je denken aan apps binnen de sectoren sociale media, e-commerce, e-mail en online bankieren.

Er zijn eindeloze mogelijkheden voor het bouwen van dApps op blockchain van Ethereum. Dit maakt het project van Ethereum dan ook zo bijzonder ten opzichte van een project als Bitcoin.

Jouw Crypto belegging x10? Ontdek de Crypto x10 beginnerscursus van Jan Robert Schutte en Harm van Wijk >>

Voordelen van beleggen in Ethereum

Nu je weet wat Ethereum voor project is, is het tijd om te kijken naar de belangrijkste voordelen die je zult ondervinden wanneer je ervoor kiest om te beleggen in deze munt.

We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste voordelen hieronder even voor je op een rijtje te zetten. Dit laat je precies zien waarom beleggen in Ethereum zo gek nog niet is voor beginners.

1. Ethereum wordt steeds bekender

De belangrijkste reden om te beleggen in Ethereum is het feit dat deze digitale crypto munt steeds populairder wordt. Ethereum heeft de afgelopen jaren echt zijn best gedaan om zich te vestigen als de op een na grootste digitale munt. De bedenker Vitalik Buterin kwam met het idee toen hij nog maar 19 was.

Er zijn nu naar schatting miljoenen mensen die Ethereum wallets opzetten en deze munt aanhouden. Doordat er ook applicaties van derden op het netwerk kunnen draaien is het een project wat de komende tijd alleen maar bekender zal gaan worden. Zoals je wel begrijpt is dit erg goed voor de ontwikkeling van een hogere koers.

2. De koers is flink aan het stijgen

Op een vergelijkbare manier als bitcoin is de koers van de valuta van Ethereum de afgelopen maanden gestegen. Dit komt natuurlijk door het feit dat steeds meer mensen digitale valuta’s zijn gaan omarmen. De munt Ether wordt sinds 2016 openbaar verhandeld en de uitgifte van ether is beperkt tot 18 miljoen per jaar.

Nu de koers de laatste paar maanden is verdubbeld is het echt zo dat je hier een groot rendement op kunt behalen. Aangezien de kans groot is dat de koers nog wel verder zal gaan stijgen is het geen verkeerd idee om hier ook in te beleggen. Wacht je te lang dan wordt het alleen maar duurder om ook zelfstandig te beleggen in Ethereum.

3. Ethereum heeft een goede toekomst

Digitale valuta’s zoals Ethereum hebben het potentieel om het financiële systeem te veranderen op dezelfde manier als Uber dat heeft gedaan voor de wereld van de taxi’s. Of op een manier zoals Amazon de wereld van het online bestellen heeft veranderd. Het vertrouwen in traditionele markten is laag in de nasleep van de financiële crisis een decennium geleden.

Veel mensen voelen zich dan ook meer op hun gemak in de online wereld. Dit kan ervoor zorgen dat Ethereum een van de grootste spelers gaat worden op de financiële markt in het algemeen.

Hoewel het natuurlijk wel even afwachten is of dit ook echt zal gaan lukken is het wel zo dat de potentie van Ethereum erg hoog is. Dit is een belangrijke reden om in Ethereum te beleggen als je toch van plan bent om digitale valuta te kopen.

4. Je kun Ethereum kopen via de beurs

Het goede nieuws is dat er talloze cryptocurrency exchanges zijn die Ethereum op hun platform aanbieden. Hierdoor weet je zeker dat je meer dan genoeg keuze hebt voor het aankopen van de munten. Doordat je ze direct bij de beurs kunt kopen is het niet nodig om allerlei lastige constructies op te zetten.

Mocht je willen weten hoe je zelf in Ethereum kunt beleggen dan zal je snel verder moeten lezen. In de rest van dit artikel laten wij je het namelijk allemaal zien.

5. Je kunt Ethereum ook echt gebruiken

Een toenemend aantal organisaties accepteert nu bitcoins als betaling. Dit is dan ook niet anders voor Ethereum. Naar verwachting zullen er de komende jaren steeds meer bedrijven bijkomen die ook betalingen in Ether accepteren. Dit betekent dat Ethereum ook echt daadwerkelijk in de echte wereld kan worden gebruikt.

Mocht je dus in Ethereum willen beleggen maar het niet alleen willen doen voor het rendement dan komt dit goed uit. Wellicht kun je later met Ethereum bijvoorbeeld een bestelling plaatsen bij een website als Amazon of iets dergelijks.

6. Ethereum is gedecentraliseerd

Misschien wel een van de belangrijkste voordelen van beleggen in het project van Ethereum is het feit dat het is voorzien van een gedecentraliseerde structuur. De blockchain-technologie is gedecentraliseerd en transparant, dit maakt het echt beter dan de traditionele banksystemen.

Omdat Ethereum mensen in staat stelt om deals en transacties uit te voeren zonder centrale banken of derde partijen, kan dit gebruikers ook helpen om te gaan met beperkende regelgeving. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om te investeren.

beleggen in ethereum voordelen

Nadelen van beleggen in Ethereum

Hoewel er natuurlijk veel voordelen zitten aan het beleggen in Ethereum is het niet zo dat er geen enkele nadelen te ondervinden zijn. Integendeel, er zijn een aantal belangrijke nadelen waar je zelf echt altijd bewust van moet zijn als je graag wilt gaan beleggen. Om je weer een overzicht te bieden hebben we de grootste nadelen van het beleggen in Ethereum voor je onder elkaar gezet.

1. Ethereum heeft moeite met schaalbaarheid

Een nadeel van het beleggen in Ethereum is dat het project moeite heeft met schaalbaarheid. In tegenstelling tot Bitcoin heeft Ethereum niet één enkele functie. Ethereum fungeert namelijk als een grootboek, een platform voor slimme contracten en nog veel meer andere functies.

Dit kan natuurlijk leiden tot problemen op de lange termijn. Hoewel de multifunctionaliteit een groot voordeel kan zijn vinden sommige mensen het toch een beetje eng om te beleggen in een project als Ethereum.

Daar komt nog bij dat Ethereum nog steeds te maken heeft met problemen omtrent de schaalbaarheid. Als deze problemen niet worden opgelost dan zal het lastig zijn om echt groot te worden.

2. Ethereum gebruikt een lastige programmeertaal

Hoewel Ethereum Turing compleet is en een programmeertaal gebruikt die lijkt op C++, Python en Java is de programmeeraal van Solidity behoorlijk lastig om te leren. Een van de grootste problemen is dat het niet gemakkelijk is om beginnersvriendelijke handleidingen te vinden die beginnende ontwerpers kunnen gebruiken voor het ontwikkelen van hun eigen apps.

Solidity is niet alleen een taal voor het programmeren, het is namelijk ook onderdeel van Ethereum Virtual Machine. Hoewel er in de toekomst vast wel handleidingen zullen komen is dit op dit moment helaas nog niet het geval. Dit is toch wel een nadeel van het project.

3. Ethereum is soms volatiel

Net als elke andere cryptocurrency, kan beleggen in Ethereum riskant zijn. Cryptocurrencies zijn zeer volatiel. Dit houdt in dat de koers soms erg op en neer kan gaan. De prijzen van Ether hebben in het verleden veel ups en downs doorgemaakt. Veel beginners vinden dit niet altijd even prettig.

Zij hebben namelijk niet zoveel zin om een investering te maken, om vervolgens te zien dat de koers in een keer is gezakt. Daarnaast fluctueren ook de vergoedingen van Ethereum. Overigens zijn dit problemen die we niet alleen bij Ethereum aantreffen maar ook bij andere crypto projecten. De cryptomarkt in het algemeen is namelijk erg volatiel.

Tip! Ethereum koop je gemakkelijk, veilig en snel bij de Nederlandse exchange Bitvavo.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Zou je moeten beleggen in Ethereum?

De vraag die je nu zal hebben is of het verstandig is om te beleggen in een project als Ethereum of niet. Net zoals met alle andere soorten investeringen komt het antwoord op deze vraag neer op je risico vs. je beloning voor het beleggen. Met andere woorden: wegen de potentiële beloningen van investeren in Ethereum op tegen de mogelijke gevolgen van de risico’s?

Het is geen verrassing dat Ethereum door de speciale technologie en enorme marktkapitalisatie voor heel veel nieuwe beleggers heeft gezorgd op de markt. Daar komt nog bij dat Ethereum een stuk goedkoper is om te kopen dan een hele Bitcoin.

Over het algemeen is Ethereum een investering met een relatief laag risico. Dit maakt het zeker een project wat je zou kunnen toevoegen aan je portfolio. Hoewel Ethereum beleggen riskant kan zijn is het wel echt een betrouwbare munt om voor te kiezen.

Hoe beleggen in Ethereum – stappenplan voor beginners

Ben je van plan om zelf te gaan beleggen in Ethereum dan is het natuurlijk noodzakelijk om een aantal stappen te doorlopen. Als beginner zijnde zijn er een aantal stappen die van belang zijn voor het beleggen in dit project. 

Hieronder hebben we de belangrijkste stappen voor het beleggen in Ethereum voor je onder elkaar gezet. Volg je deze stappen goed dan kan ook jij eenvoudig beleggen in een project als Ethereum:

Stap #1: Kies een goede broker uit

Wil je zelf Ethereum kopen dan is het op de eerste plaats noodzakelijk om een broker uit te zoeken. Een broker of een exchange is niets meer dan de partij waar je jouw Ethereum bij koopt. Op de website van de exchange kan je een account aanmaken. Na het aanmaken van een account is het mogelijk om een bepaald bedrag aan euro’s te storten.

Dit heb je nodig om later weer Ethereum van te kunnen kopen. Over het algemeen is het als beginner verstandig om te kiezen voor een broker als Bitvavo. Hou er rekening mee dat het verifiëren van je account even kan duren. Belangrijk is om je paspoort of ID kaart bij de hand te houden, deze heb je namelijk nodig voor het aanmaken van je account op de exchange site.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Stap #2: Plaats een order bij de broker

Het verrichten van de transactie is over het algemeen erg eenvoudig. Het makkelijkste is om te klikken op kopen en om vervolgens te kiezen voor een Market Price. Dit houdt in dat je de prijs betaalt die op dat moment geboden wordt op de markt. Vul bij de transactie in hoeveel geld je graag wilt omzetten naar Ethereum.

Heb je alles ingevuld dan moet je natuurlijk altijd alles even goed doornemen om even te kijken of je geen fouten hebt gemaakt. Klopt alles dan hoef je alleen nog maar op kopen te klikken, je krijgt vervolgens de munten gelijk in je exchange wallet.

Stap #3: Maak een Ethereum wallet aan

Een beurs zou eigenlijk nooit gebruikt moeten worden als een bank. Dit komt omdat het online platform gehackt kan worden als gevolg van een beveiligingslek. Wanneer je winst maakt met de verkoop van Ethereum, moet je het digitale geld altijd verplaatsen naar een veilige wallet.

Op die manier is het gemakkelijker te beheren, omdat de meeste online portemonnees hier zijn om te blijven. Maak dus even een wallet aan. Via internet zijn er talloze software wallets te vinden voor Ethereum die je kunt installeren op jouw computer.

Stap #4: Zet je munten over

Nadat je een Ethereum wallet aan hebt gemaakt en je Ethereum munten ook echt hebt gekocht is het tijd om je Ethereum over te zetten naar je wallet. Op de site van de beurs kun je een tabblad vinden met het overzetten van je munten.

Hou er rekening mee dat het overzetten van Ethereum soms even wat tijd in beslag kan nemen. Gelukkig duurt het eigenlijk nooit echt lang voordat je jouw Ethereum in je wallet ziet staan.

Stap #5: Heb geduld

De laatste stap is om geduld te hebben. Als je net begint met beleggen dan zal je waarschijnlijk de neiging hebben om altijd naar de koers te kijken. Dit is echter niet echt handig nu dit ervoor kan zorgen dat je stomme fouten gaat maken als je emoties de bovenste hand krijgen.

Het is dus handig om ze aan te schaffen en om er vervolgens gewoon even niet meer naar om te kijken. Dit zorgt ervoor dat je niet zomaar handelt als de koers een keer is gezakt.

Tips voor investeren in Ethereum

Door de bovenstaande stappen te volgen zal het ook voor jou mogelijk zijn om zelf te investeren in Ethereum. Nu is het natuurlijk wel zo dat je wel wat handige tips en tricks kunt gebruiken voor bij het beleggen.

Hieronder vind je een selectie van de beste tips die wij alle beginnende beleggers mee kunnen geven. Door middel van deze tips en tricks is de kans veel groter dat je succes zult boeken bij het handelen.

Tip #1: Doe altijd eigen onderzoek

Het eerste wat je moet doen als je hebt besloten om te investeren in Ethereum is het verrichten van onderzoek via het internet. Dit zal je echt goed op weg helpen. Het helpt om te begrijpen waar je eigenlijk in belegt. Het voordeel is dat er zoveel info op het internet te vinden is over dit onderwerp.

Aan het einde van de dag krijg je door de informatie een beter begrip achter de techniek van  cryptocurrency. Je kunt zelfs deskundig advies inwinnen bij een professioneel financieel adviseur of vrienden die al Ethereum en andere cryptocurrencies hebben gekocht.

Tip #2: Beleg niet teveel in een keer

Het is aan te raden voor beginnende beleggers om net extreem veel uit te geven bij het kopen van Ethereum. Dit komt omdat de digitale valuta niet gereguleerd wordt door de overheid zoals aandelen en papiergeld. De cryptocurrency kan daarom gemanipuleerd worden door mensen die dit graag willen In zo’n geval zou je uiteindelijk al je geld verliezen.

Het is daarom aan te raden om maar een klein deel te beleggen in cryptovaluta. Het merendeel van je vermogen zou altijd in andere investeringen moeten zitten zoals bijvoorbeeld obligaties of aandelen.

Tip #3: Diversifieer je beleggingen

Als je eenmaal hebt gekozen voor het beleggen in een project als Ethereum zou je nooit al je geld in maar één digitale valuta moeten staan. Dit komt omdat er geen garantie is dat de cryptocurrency in de nabije toekomst zal stijgen. Hoewel Ethereum waarschijnlijk een goede toekomst heeft is er echt geen duidelijkheid of dit ook echt zo zal zijn.

Je kunt je investering beschermen door verschillende cryptocurrencies te kopen. Dit kan gezien worden als een vorm van hedging. Het voordeel van deze strategie is dat één digitale munt kan dalen terwijl de andere gewoon verder stijgt. In zo’n scenario zal diversificatie je helpen om de dalende koersen in Ethereum tegen te gaan.

Tip #4: Maak gebruik van limit orders

Bij elke transactie zou je echt goed moeten weten wanneer je uit zou moeten stappen, of je nu winst maakt of niet. Dit is dan ook waar een limit order je bij kan helpen. Het vaststellen van een duidelijk stop loss of een limit order kan je echt helpen je verliezen te beperken. Het kiezen van een stop loss is niet iets wat je zomaar zou moeten doen.

Zo moet je je nooit laten meeslepen door je emoties. Denk na over welk punt je wilt kiezen voor het verkopen van de munt. Dit zal ervoor zorgen dat als het ergste gebeurt, je weg kunt lopen met wat je in eerste instantie hebt geïnvesteerd.

Hetzelfde geldt voor winstniveaus als je uit de markt wilt stappen na het bereiken van een bepaalde minimumwinst. Hou je hier echt aan en denk niet dat je nog meer kunt verdienen als je nog langer wacht. Dit is namelijk echt vragen naar problemen.

Tip #5: Beleg ook in Bitcoin

Onze laatste tip is om ook te beleggen in Bitcoin. De prijzen van de meeste altcoins zijn afhankelijk van de huidige marktprijs van Bitcoin. Het is van cruciaal belang om te begrijpen dat Bitcoin relatief is ten opzichte van fiatvaluta’s en behoorlijk volatiel is. Dit houdt in dat wanneer de waarde van Bitcoin stijgt, de waarde van altcoins daalt en vice versa.

Het is daarom handig om ook te beleggen in Bitcoin. Dit zorgt er namelijk voor dat je jouw Bitcoins kunt verkopen voor andere munten als de koers stijgt. Zo kan je gebruik maken van de lage koersen om jouw positie nog groter te maken dan voorheen.

Conclusie – een prima crypto project

Door de informatie uit dit artikel heb je als het goed is een beter beeld gekregen over het beleggen in Ethereum. Door te kiezen voor Ethereum ben je in staat om jouw portfolio te verspreiden en om zo minder risico te lopen. Dit maakt het een mooie aanvulling op je investering in Bitcoin.

Nu Ethereum veel bijval krijgt van experts en van talloze andere beleggers is het zeker geen verkeerd project om in te beleggen. Hoewel de koers op het moment van schrijven vrij hoog staat is het alsnog een mooi punt om in te stappen.

Wil je graag nog meer leren over cryptovaluta en sta jij eigenlijk nog aan het begin van jouw beleggingsavontuur? Dan kunnen wij jou aanraden eens te kijken naar deze crypto beginners cursussen.

In deze training ga je aan de slag met het leren van de basisbeginselen van crypto, hoe jij op een veilige manier jouw cryptomunten kan bewaren en je koopt jouw eerste cryptovaluta aan voor EUR 1. Na het volgen van deze training ben je al veel meer op de hoogte hoe het werkt in de wereld van cryptocurrency.

Wil je graag een mooi vermogen gaan opbouwen en gaan handelen in crypto dan is het zeker aan te raden om voldoende kennis op te gaan doen. Want door eerst te leren en daarna te gaan investeren leg je al direct een veel betere basis om goed van start te kunnen gaan.

Een cursus waar wij zelf hele goede ervaringen mee hebben en dan ook zeker kunnen aanraden is de AllesOverCrypto Masterclass – Money Mastery waarin je echt alles van A tot Z gaat leren. Stap voor stap word je uitgelegd hoe ook jij geld kan gaan verdienen met cryptocurrency’s.

Waar kan ik het beste Ethereum (ETH) kopen?

Wil je direct aan de slag met het aankopen van jouw eigen cryptomunten? Open dan eerst een gratis account bij Bitvavo via onderstaande link. Bitvavo is een Nederlandse exchange waar je eenvoudig, veilig en snel jouw crypto valuta kan kopen.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Alvast heel veel succes met jouw beleggingen! En probeer hier wat spreiding in jouw portefeuille in aan te brengen door niet al jouw geld in cryptocurrency te stoppen, maar bijvoorbeeld ook iets in aandelen, vastgoed of goud. Zo beperk je de risico’s enigszins.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan zeker onderaan deze pagina even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *