Beleggen in crypto of aandelen? [2024]

Ontdek De Verschillen En Maak Zo De Beste Keuze Voor Jezelf!

Gemiddelde leestijd: 26 minuten
verschillen crypto aandelen linker zijkant

Er zijn verschillende manieren om je vermogen te zien groeien. Geld wegzetten op een spaarrekening levert al tijden niets meer op en bij een groot vermogen moet je er zelfs nog eens op inleveren.

Wil jij wel wat meer met je geld doen, dan kan je overwegen om geld te beleggen in crypto of aandelen. Nu zijn er natuurlijk behoorlijke verschillen tussen deze twee vormen van geld investeren.

Om wat meer inzicht te geven hebben wij het een en ander voor je uitgezocht. Let op, dit is geen beleggingsadvies maar een informatieve uiteenzetting waarmee jij jouw eigen strategie kan gaan bepalen en vertrouwen in hebt.

Lees hieronder snel verder!

Wat is een cryptomunt?

Cryptomunten zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Zo zijn er munten die helpen bij het oplossen van lastige rekensommen. Als beloning voor het oplossen van deze sommen worden munten toegekend.

Als jij in het bezit bent van een aantal munten, dan bezit je als het ware een digitale munteenheid. Fysiek en op papier kan je hiervan niets terugvinden.

Cryptomunten werken vaak op een eigen blockchain, maar er zijn ook munten die gebruik maken van een gezamenlijke blockchain. Denk bijvoorbeeld aan de Binance blockchain.

Waar Bitcoin werkt op zijn eigen chain zijn er op de Binance blockchain enkele honderden tot duizenden munten die hiervan gebruik maken. Vaak is het dan ook erg eenvoudig om hier een ‘eigen’ munt aan te maken.

Lees ook: In welke cryptomunten kan ik het beste investeren? >>

Wat is een aandeel?

Een aandeel is als het ware een stukje van een bedrijf dat je kan kopen. Als je in het bezit bent van een aantal aandelen van een bedrijf, dan ben je voor dat percentage ook eigenaar van het bedrijf.

Het handelen in aandelen is vrij eenvoudig geworden door de komst van het internet. Als jij een aandeel wilt kopen, dan betaal je het bedrag wat dit aandeel waard is plus de transactiekosten wat een platform rekent.

Als je geld wilt beleggen in aandelen, dan kan je ervoor kiezen om een aandeel te kopen als de koers laag is en deze weer te verkopen als de koers hoger is.

Ook kan je er uiteraard voor kiezen om een aandeel te kopen met het doel deze voor een langere termijn vast te houden. Heb je vertrouwen in een bedrijf en wil je een aantal aandelen kopen, dan kan je misschien een mooie portefeuille opbouwen.

De meeste mensen kennen aandelen als een stukje van een bedrijf, maar er zijn op de aandelen tal van mogelijkheden. Zo is het mogelijk om te beleggen in futures, waarbij je met een soort hefboom werkt. Je koopt een aandeel met ‘geleend’ geld.

Hierdoor is het mogelijk om met een hoger bedrag te beleggen dan je daadwerkelijk in bezit hebt. Deze manier van geld beleggen is echter wel risicovoller, want als de koers daalt kan je vermogen ook ineens drastisch dalen.

Het beleggen in zogenaamde futures of hefboomprincipes is niet te adviseren voor startende beleggers. Wil je hier meer over weten, dan adviseren wij je meer informatie op te zoeken over dit onderwerp.

Lees ook: Beleggen in Aandelen? De Beste Tips voor Beginners! >>

Wat is het verschil tussen aandelen en crypto?

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden, want er zijn tal van verschillen en grote overeenkomsten. Toch zullen we enkele verschillen er voor je tussenuit lichten. Bij de aanschaf van een aandeel koop je als het ware een stukje van het bedrijf.

Als jij bijvoorbeeld 2% van de aandelen bezit, dan ben jij ook 2% eigenaar van het bijbehorende bedrijf. Ook mag jij tijdens een aandeelhoudersvergadering (AVA) je stem uitbrengen.

Als jij echter 2% van bijvoorbeeld Bitcoin in je bezit hebt, dan zit daar geen bedrijf achter waar jij een eigenaar van bent. Ook zijn er geen aandeelhoudersvergaderingen. Ben je nog niet bekend op de cryptomarkt, dan kan er veel op je af komen.

Iedereen kent inmiddels wel de Bitcoin, maar er zijn tal van andere munten. Denk bijvoorbeeld eens aan Ethereum, Ripple, Cardano en Doge. Alles bij elkaar zijn er op het moment van schrijven enkele duizenden munten beschikbaar. Doe altijd goed onderzoek naar de munt waarin jij je geld wilt investeren.

Er zijn munten aanwezig waarbij er dagelijks, wekelijks of maandelijks een bepaald aantal munten wordt ‘geburned’. Dit houdt in dat er een aantal munten van de markt verdwijnen. Met het verdwijnen van deze munten wordt ervoor gezorgd dat de resterende munten schaarser worden en in de regel dus in prijs zullen stijgen.

Het burnen van cryptomunten wordt vaak gedaan door de ontwikkelaars van een bepaalde munt. Meestal komen de burns voort uit de betaalde transactiekosten. De ontwikkelaars belonen de bezitters van de munten als het ware voor hun activiteit.

Dividend op aandelen, maar niet op crypto?

Zoals je misschien wel bekend is, zijn er aandelen waarbij je dividend kan ontvangen. Dit betekend dat je een stukje van de winst krijgt uitgekeerd als het bedrijf waarvan jij de aandelen hebt gekocht een goed jaar heeft gedraaid.

Bedrijven kiezen voor dividend om de aandeelhouders te belonen voor hun loyaliteit. Dividend is niet persoonsgebonden, maar kent vaak een vast bedrag per aandeel. Des te meer aandelen je bezit, des te groter is het uitgekeerde dividend.

Op het internet komen we verschillende artikelen tegen waarbij wordt beweerd dat er bij crypto alleen geld kan worden verdiend door te reageren op de koersontwikkelingen. Echter, is het mogelijk om bepaalde munten te ‘staken’. Dit is het tijdelijk vastzetten van je munten.

Elke aankoop of verkoop van een munt brengt transactiekosten met zich mee. Computers die zeer complexe rekensommen oplossen worden beloond in de vorm van cryptomunten. Een deel hiervan wordt uitgekeerd naar de munten die je kan ‘staken’. Zie dit eigenlijk als een soort beloning (dividend).

Afhankelijk van de soort cryptomunt die je bezit kan dit behoorlijke bedragen opleveren. Enkele tientallen procenten op jaarbasis zijn niet uit te sluiten. Bij de wat meer risicovoller cryptomunten is het zelfs goed mogelijk om honderden procenten op jaar basis te verdienen.

Wil je elk moment kunnen handelen of op bepaalde tijden?

Een groot verschil tussen beleggen in crypto of aandelen vinden we in de handelstijden. Zo is de aandelenmarkt geopend tussen bepaalde tijden. Ook is het in het weekend niet mogelijk om aandelen te kopen of verkopen.

Uiteraard kan je wel orders klaarzetten, maar deze zullen pas worden uitgevoerd zodra de markten opengaan. Als je zelf handelt in aandelen, dan moet je ook rekening houden met de verschillende tijdzones. Zo opent de Amerikaanse markt op een ander tijdstip dan bijvoorbeeld de Europese of Aziatische markt.

Als je geld wil beleggen in cryptocurrency, dan kan je op ieder gewenst tijdstip kopen en verkopen. De cryptomarkt draait 24/7 door. Dit heeft zo zijn voordelen, maar ook nadelen. Een groot voordeel is, dat je in de avonduren wat kan bijverdienen. Een nadeel is, dat je het gevoel kan ervaren dat er geen moment rust is.

Is beleggen in crypto of aandelen risicovol?

Als je wilt beleggen, dan is het altijd aan te raden om dit te doen met geld dat je kunt missen. Het is mogelijk dat je inzet verloren gaat. Dit geldt zowel voor beleggen in crypto als in aandelen. Er zijn uiteraard wel enkele verschillen. Zo kent de aandelenmarkt een lange historie.

Grote bedrijven en banken bezitten vaak grote hoeveelheden aandelen. In vergelijking met crypto is de aandelenmarkt over het algemeen wat stabieler. Daarentegen is er bij het beleggen van cryptomunten vaak meer rendement te halen.

We zien dat beleggen in crypto meer risico met zich mee brengt. Dit is een afweging die gemaakt moet worden. Hoeveel risico wil je nemen en wat mag daartegenover staan. Ook is het altijd verstandig een doel voor ogen te hebben.

Wil je een bepaald percentage van je inleg uit laten betalen als je een mooi rendement hebt behaald, of kies je ervoor om alles te laten staan. Zowel tijdens het beleggen in crypto als in aandelen geldt, dat de markt niet oneindig zal blijven stijgen. Het is dus altijd verstandig winst te pakken op momenten dat jij denkt dat dit verstandig is.

Omdat de cryptomarkt nog vrij jong is kan het zomaar voorkomen dat de waarde van een munt in een dag tot wel 40% stijgt. Dit geeft natuurlijk een mooi rendement en zien we zelden voorkomen op de aandelenmarkt.

Andersom kan het natuurlijk ook voorkomen dat een munt zomaar met 20% daalt. Zogenaamde ‘Whales’, die grote aantallen van een munt bezitten, kunnen zo in hun eentje de koers van een cryptomunt beïnvloeden. Dit maakt crypto wat risicovoller, maar daarentegen wel spannend.

Waar kan ik beleggen in crypto?

Het lijkt tegenwoordig wel of iedereen om je heen wel cryptomunten bezit. Of het nu gaat om Bitcoin, Ethereum of bijvoorbeeld Ripple. Er zijn op het internet tal van platformen te vinden waar je deze munten kan kopen. Als je opzoek bent naar een betrouwbaar platform met hele lage handelskosten dan is Bitvavo aan te raden.

Dit is opgezet door een Nederlands bedrijf. Je kan er geld storten door middel van iDeal en de uitbetaling is binnen 2 werkdagen. In de praktijk komt dit op doordeweekse dagen vaak uit op een uitbetaling binnen enkele uren tot zelfs minuten.

Dit maakt het gebruik van Bitvavo dan ook erg aangenaam. Andere bekende platformen zijn bijvoorbeeld Bybit, Binance, Kucoin, BCM en Kraken.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Waar kan ik beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen kan op verschillende manieren. Je kan ervoor kiezen om zelf aandelen aan te schaffen of je maakt je geld over naar een instantie die dit voor je doet. Bekende en gerenommeerde bedrijven die jouw geld beleggen zijn bijvoorbeeld Robeco en Centraal Beheer.

Op het internet zijn daarnaast meerdere platformen aanwezig waarbij je zelf aandelen kan aanschaffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Plus500, Bux en DeGiro. Wij adviseren altijd vooraf goed de verschillen te bekijken en dit af te stemmen op jouw beleggingsstrategie.

Koers analyseren van aandelen en crypto

Als je meer bekend bent met het beleggen in aandelen of crypto, dan maak je waarschijnlijk gebruik van verschillende analysemethodes. Over het algemeen is er een groot verband te vinden tussen de methodes van analyseren van aandelen en crypto.

Echter, de markt van aandelen en crypto zijn beide gevoelig voor sentiment en nieuws. Zo kan er bijvoorbeeld uit een analyse komen dat de koers de komende tijd zal stijgen, maar wanneer er slecht nieuws over een bedrijf of munt naar buiten komt dan is deze analyse niets meer waard.

Zoals gezegd geldt dit voor zowel aandelen als crypto. Hierbij moet worden gezegd dat het sentiment bij crypto vaak meer teweeg kan brengen dan bij aandelen.

Wat is de regelgeving?

Nu vraag je jezelf natuurlijk af wat het verschil in regelgeving is tussen beleggen in crypto of aandelen. Wil je beleggen in aandelen, dan dien je een account aan te maken op een van de platformen waar je aandelen kan kopen.

Ook is het een vereiste om je gegevens te vermelden inclusief identiteitsbewijs. Het verificatieproces kan vaak enkele dagen in beslag nemen. Het vergt dus wat extra tijd voordat je kan beginnen met handelen in aandelen.

Aangezien cryptocurrency is gebouwd op een gedecentraliseerde markt, betekend dit dat er geen regelgeving aanwezig is en er geen instanties zijn die er controle op kunnen uitvoeren.

Hierbij dient een kleine kanttekening gemaakt te worden, want de laatste tijd zijn er platformen waarbij je toch het een en ander aan gegevens moet afstaan. Toch is het over het algemeen een stuk eenvoudiger om een account aan te maken op een cryptoplatform dan op een aandelenplatform.

Voor- en nadelen van aandelen

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er meerdere voor- en nadelen van het beleggen in aandelen. Een groot voordeel is dat de markt een stuk stabieler is in vergelijking met cryptomunten.

Ook zijn de bedrijven waarin jij geld wilt beleggen geverifieerd. Een van de nadelen is dat het rendement in de regel lager ligt dan bij cryptocurrencies. Ook kan je handelen op bepaalde tijden.

Voor- en nadelen van cryptomunten

Nu de cryptomunten erg populair zijn, is het grote voordeel dat de koersen snel kunnen stijgen. Daarnaast is het vrij toegankelijk voor iedereen en kun je na het storten van geld direct aan de slag. Ook is het handig dat je op elk gewenst tijdstip kunt handelen in cryptomunten.

Op diverse platformen, zoals bijvoorbeeld op Bitvavo, is het mogelijk om buy en sell orders in te stellen. Zo kan je een eventuele koersdaling opvangen en het verlies beperken.

Een nadeel van cryptomunten is, dat de markt nog relatief jong is en er dus grote koersschommelingen kunnen optreden. Ook zitten er soms munten tussen die niet helemaal betrouwbaar zijn.

Dit geldt tevens voor nieuwe platformen welke nog geen breed draagvlak hebben. Pas altijd op met platformen waarbij jouw munten niet beschermd zijn tegen eventuele diefstal.

Eindoordeel beleggen in crypto of aandelen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende voor- en nadelen tussen het beleggen in crypto of aandelen. Voor jezelf moet je een afweging maken tussen het doel wat je voor ogen hebt en hoeveel risico je wilt nemen. Daarnaast moet je er altijd rekening mee houden dat je geld kan verliezen.

Zelf hebben wij een voorkeur voor het beleggen in cryptomunten. Dit is vooral gebaseerd op het feit dat wij denken dat het in de kinderschoenen staat en er nog een grote stap te maken is. Ook is het real-time handelen op elk gewenst moment een groot voordeel.

Wekelijks verschijnen er nieuwe munten op de markt. Met het nodige vooronderzoek naar een bepaalde munt kan het zomaar zijn dat je binnen een mum van tijd een mooi bedrag bij elkaar hebt gespaard.

Beleggen in crypto of aandelen is misschien een beetje spannend, maar is daarnaast ook erg leuk.

Lijkt dit jou ook wel wat? Dan kunnen wij zoals je hierboven al gelezen hebt het bedrijf Bitvavo zeker aanraden. Dit is op het moment van schrijven de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland. Het is een veilig platform waar je snel en eenvoudig jouw cryptomunten koopt tegen lage kosten.

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Ga je liever met aandelen aan de slag, dan kunnen wij het bedrijf DEGIRO aanraden. Dit is een prettig platform voor zowel de beginner als de gevorderde. Ook hier koop je tegen hele lage kosten en heb je toegang tot een hele fijne app voor zowel IOS en Android.

Nog helemaal nieuw met beleggen in crypto en aandelen en weet je niet zo goed hoe te beginnen?

Zeker als je net begint met beleggen is alles nieuw en spannend en is het best lastig waar en hoe je precies moet gaan beginnen. Hierboven heb je natuurlijk al een begin gemaakt om de verschillen tussen crypto en aandelen te ontdekken, maar dan ben je er natuurlijk nog niet.

Daarom raden wij altijd aan om eerst te leren en daarna te gaan investeren. Zo leg je direct een goede basis voor de lange termijn en doe je alles met veel meer doordachte keuzes. Want zoals je misschien wel weet kent bijvoorbeeld de cryptowereld grote koersschommelingen en is deze markt heel volatiel.

Regelmatig krijg je dan ook grote stijgingen en dalingen voor je kiezen van bijvoorbeeld meer dan 50% en hier moet jij wel mee leren omgaan. Dus zoals jij ook wel kunt begrijpen is voldoende kennis en goed jouw eigen onderzoek doen erg belangrijk. Want een investering van EUR 1000 kan op eens nog maar EUR 300 waard zijn.

Maar hoe leer je dit alles dan? Sowieso van mensen die al veel verder zijn dan jou en hier al veel ervaring mee hebben en een hoop fouten al hebben gemaakt. Jij kunt dit als het ware dan stap-voor-stap gaan na doen en zo jouw eigen strategie gaan volgen.

Deze situatie hebben wij uiteraard zelf ook meegemaakt en zijn toen in aanraking gekomen met de AllesOverCrypto Masterclass – Money Mastery wat ons heel erg goed op weg heeft geholpen. Zo’n crypto cursus voor beginners leert jou alles van A tot Z hoe jij zelf ook succesvol kunt gaan beginnen met investeren in crypto. Met dit stappenplan en toegang tot een hele waardevolle community heb jij dan ook de juiste handvatten in jouw bezit.

Als jij dit ook wilt ontdekken kunnen wij jou aanraden hun gratis online Crypto training te volgen via deze link. Je leert hierin onder andere de volgende dingen:

  • De basisbeginselen van crypto
  • Welke strategie jou geld gaat opleveren
  • Op welke manier jij de beste cryptomunten kunt gaan vinden
  • Jouw eerste crypto aankoop doen voor EUR 1
  • Hoe jij jouw cryptomunten veilig kan gaan bewaren
  • Het ontdekken van een munt met veel potentie

Vind je het beleggen in crypto te risicovol en ga je liever voor een wat stabielere markt zoals aandelen, opties, obligaties of bijvoorbeeld futures dan raden wij jou onderstaande gratis training aan.

Deze gratis exclusieve online training wordt gegeven door Harm van Wijk. Misschien heb je deze naam weleens voorbij zien komen. Harm van Wijk heeft al meer dan 32 jaar ervaring met het helpen en begeleiden van particuliere beleggers en is de ontwikkelaar van de Trading Navigator Methode Software. Zeker een aanrader als je hier direct goed mee van start wilt gaan. Je leert hierin onder andere de volgende dingen:

  • Hoe jij zelf jouw portefeuille kan beheren in 5 minuten per dag.
  • Al met EUR 250 beginnen met beleggen en een mooi rendement weten te behalen.
  • Hoe je als beginneling rendement gaat maken met een eenvoudige software en zonder enige ervaring.
  • Leren hoe je gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement kan gaan behalen op de beurs.

Volg hier de gratis exclusieve online beleggen training >>

Wij wensen jou alvast heel veel succes met jouw beleggingen en het bouwen aan een mooi vermogen! Probeer sowieso wat spreiding aan te brengen in jouw portefeuille door niet al jouw geld alleen in crypto of aandelen te stoppen, maar bijvoorbeeld ook wat in obligaties, opties, goud of bijvoorbeeld vastgoed.

Zo beperk je de risico’s enigszins en hoef je niet direct in paniek te raken wanneer een bepaalde belegging even niet zo goed loopt.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *