Beste Beleggingsfondsen 2023 [Top 7]

Vergelijk De Beste Beleggingsfondsen En Brokers!

Gemiddelde leestijd: 26 minuten
beleggingsfondsen tips linker zijkant

Op zoek naar de beste beleggingsfondsen voor 2023 om in te beleggen? En de broker(s) waar je dit eenvoudig kunt doen? Wij gaan het jou allemaal uitleggen!

Daar waar vroeger de normale aandelen erg populair waren onder beleggers is dit vandaag de dag niet meer zo. Het is namelijk een feit dat de beleggingsfondsen echt sterk in opkomst zijn.

Dit is niet zo heel erg raar, door middel van de beleggingsfondsen is het namelijk mogelijk om super eenvoudig te gaan beleggen. De beleggingsfondsen maken het namelijk mogelijk om een hoge mate van diversificatie toe te passen bij het beleggen.

Omdat we zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over het kiezen van de juiste beleggingsfondsen voor 2023 hebben we besloten om de belangrijkste info voor je op een rijtje te zetten.

Lees hieronder snel verder!

Wat is een beleggingsfonds – betekenis

Laten we als eerst eens kijken naar wat een beleggingsfonds eigenlijk is. Je moet namelijk wel weten waar je in gaat beleggen voordat je zomaar de keuze maakt voor je investering. Een beleggingsfonds kan gezien worden als een verzameling van kapitaal waarin een aantal individuele beleggers storten.

Dit fonds wordt gebruikt om collectief te beleggen in aandelen en obligaties. De twee belangrijkste soorten beleggingsfondsen zijn van het open-end-type en van het closed-end-type.

In ieder soort beleggingsfonds bezit elke belegger zijn individuele aandelen, maar heeft hij geen enkele invloed op waar het geld in het fonds wordt belegd. Dit is de verantwoordelijkheid van de vermogensbeheerder. Dit is de partij die beslist welke activa hij koopt of verkoopt en op welk moment dit gebeurt.

De diverse beleggingsfondsen – open en closed ended

Beleggers besluiten in een beleggingsfonds te stappen op basis van de doelstelling van het fonds. Er zijn verschillende vormen die beleggingsfondsen kunnen aannemen, waaronder beleggingsfondsen, exchange-traded funds en hedge funds. Deze kunnen van het open-end-type zijn of van het closed-end-type.

Open-end fondsen zijn over het algemeen het populairst bij beleggers. Het aantal aandelen in het fonds is aan te merken als meer flexibel dan bij de andere fondsen. Dit houdt in dat de open-end fondsen op elk moment aandelen uit kunnen geven om aan de vraag van beleggers te voldoen.

Aandelen kunnen ook rechtstreeks van het fonds worden gekocht of verkocht. Closed end fondsen geven een vast aantal aandelen uit die alleen op de markt kunnen worden gekocht of verkocht. Dit maakt het een net iets anders soort fonds dan de open end beleggingsfondsen.

Soorten beleggingsfondsen – aandelen en obligaties

Er is niet een soort beleggingsfonds, er zijn er verschillende. Dit maakt het dan ook gelijk mogelijk om echt te beleggen op de manier die jou het meeste aanspreekt.

Wel is het zo dat we een onderscheid maken tussen de aandelen beleggingsfondsen en de obligaties beleggingsfondsen. Omdat we zien dat niet iedereen op de hoogte is van het verschil hebben we het hieronder voor je uiteengezet:

Obligaties beleggingsfondsen – Obligatiefondsen beleggen in obligaties. Dit betekent dat deze een stabieler rendement bieden dan aandelenfondsen. Als gevolg daarvan zijn de potentiële gemiddelde rendementen lager. Obligatiebeleggers kopen staats- en bedrijfsobligaties tegen een vaste aflossingsperiode en rentevoet.

Hoewel niemand het toekomstige rendement op de aandelenmarkt kan voorspellen, worden obligaties als een veiligere belegging beschouwd omdat overheden en bedrijven hun schuld doorgaans terugbetalen. Net als aandelenfondsen zijn er verschillende soorten obligaties met verschillende risiconiveaus.

In de afgelopen vijf jaar varieerde het gemiddelde rendement van obligatiebeleggingsfondsen per categorie van – 0,9% voor obligatiefondsen in lokale valuta’s van opkomende markten tot 6,7% voor staatsobligaties op lange termijn. Dit maakt het zeker een goede optie voor het verkrijgen van meer zekerheid.

Aandelen beleggingsfondsen – Dan zijn er nog de fondsen die beleggen in aandelen. Deze speciale beleggingsfondsen zijn gericht op aandelen en staan ook wel bekend als de speciale aandelenbeleggingsfondsen. Deze fondsen de hoogste potentiële rendementen met zich mee, maar ook hogere inherente risico’s.

Zo is het rendement van grote groeifondsen doorgaans volatieler dan bijvoorbeeld aandelenindexfondsen die alleen het rendement van een index zoals de S&P 500 proberen te evenaren.

Dit is een index die in de afgelopen 30 jaar gemiddeld met 6,6% per jaar is gegroeid. Door deze hoge rendementen is dit een goede optie voor degene die het niet erg vindt om wat meer risico te nemen bij het beleggen in fondsen.

Hoe beginnen met beleggingsfondsen?

Wellicht heb je door het bovenstaande zelf interesse gekregen om te gaan beleggen in fondsen. Mocht dit kloppen dan moet je natuurlijk nog wel weten hoe je dit het beste kunt doen.

Aangezien de kans klein is dat je weet hoe dit moet hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet. Deze stappen maken het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het beleggen in beleggingsfondsen.

Stap 1: Kies een fonds uit

Het begint allemaal met het kiezen van de beleggingsfondsen. Dit is iets waar wij je helaas niet in kunnen adviseren. Het is dan ook echt een persoonlijke keuze om te maken. Je moet altijd nadenken over de vraag of je aandelen of obligatie beleggingsfondsen wilt hebben, maar ook over de vraag welk land je graag wilt hebben.

Sommige mensen vinden het prettig om te beleggen in beleggingsfondsen uit Amerika terwijl anderen toch kiezen voor de beleggingsfondsen uit Europa. Sta hier dus even goed bij stil als je besluit om te beleggen in beleggingsfondsen.

Stap 2: Bepaal hoeveel je wilt gaan beleggen

De hoeveelheid die je van plan bent om uit te geven voor de beleggingsfondsen is volledig afhankelijk van persoon tot persoon. Van belang is wel om te weten dat je enkel geld moet beleggen wat je ook echt kunt missen voor de aankomende periode.

Je weet niet wat de markt zal doen, het is mogelijk dat er een daling aankomt. Let overigens op het feit dat er een aantal beleggingsfondsen zijn die best duur kunnen zijn. Heb je een laag budget dan is het toch handiger om te kiezen voor de beleggingsfondsen die bekend staan om hun lagere prijzen.

Stap 3: Plaats de transactie

Nu is het tijd om door te gaan met het kopen van de beleggingsfondsen. Het kopen van beleggingsfondsen is over het algemeen erg simpel is om uit te voeren. Je kunt kiezen voor een limiet prijs of een marktprijs. Bij een limietprijs zal je zelf kiezen hoeveel je maximaal uit wilt geven voor een bepaald aandeel.

Het spreekt voor zich dat je dit alleen kunt doen als er ook iemand is die bereid is om dat bedrag te betalen voor het aandeel. Bij veel beleggingsfondsen wordt er echter gekozen voor een marktprijs. Dit houdt in dat je de prijs betaalt die op dat moment van toepassing is op de beleggingsfondsen. Kijk dus even goed wat voor soort fonds je voor ogen hebt en hoe je deze aan kunt schaffen.

Stap 4: Wacht tot alles is verwerkt

De laatste stap is wachten tot de transactie volledig is verwerkt. Het is namelijk zo dat de beleggingsfondsen soms wat langer kunnen duren dan het kopen van een ETF fonds. Dit komt met name door het feit dat de beleggingsfondsen maar een keer per dag verhandeld worden.

Over het algemeen gaan er een paar dagen over het plaatsen van de transactie en de afwikkeling heen. In je account bij je broker of bank kan je precies zien hoe het ervoor staat met de aanschaf van de beleggingsfondsen. Als alles is gelukt heb je nu zelf de beleggingsfondsen in handen!

Een goede en veilige broker waar je dit eenvoudig kunt doen is DEGIRO. Zeker voor beginners is dit een erg fijn en gebruiksvriendelijk platform. Via onderstaande link maak je gemakkelijk een account aan.

Maak hier een gratis account aan bij DEGIRO >>

Tips om goed te starten met beleggingsfondsen

Het beleggen in beleggingsfondsen is zoals je hierboven al hebt kunnen zien echt niet zo lastig als nog wel eens wordt gedacht. Dit maakt het dan ook gelijk een goede optie voor de beginners die graag willen gaan beleggen.

Nu zijn er wel een aantal tips die wij je mee kunnen geven. Door deze tips van hieronder te volgen weet je zeker dat je niet meer zo snel voor verrassingen komt te staan bij het kopen van de beleggingsfondsen:

Tip 1: Doe onderzoek naar het fonds

Het is van groot belang om onderzoek te doen naar het fonds wat je voor ogen hebt voor je beleggingen.  Zoek één aanbieder die aan al je behoeften kan voldoen. Als u bijvoorbeeld alleen in beleggingsfondsen wilt beleggen die zich richten op aandelen moet je kijken of er niet toevallig obligaties onder zijn gebracht in het fonds.

Dit geldt andersom ook weer zo. Je kunt via het internet ontzettend veel informatie vinden over de verschillende soorten fondsen die er te vinden zijn.

Tip 2: Weet wanneer je wilt stoppen

Net als bij de handel in normale aandelen is het erg belangrijk om je emoties onder controle te houden. Alleen zo weet je wat je het beste kunt doen. Het is super eenvoudiger om dit te doen. De meest eenvoudige manier is om een plan te hebben.

Belangrijk is om niet van je plan af te wijken, wat je gevoel mogelijk ook zelf. Het plannen van je exit gaat niet alleen over het minimaliseren van het verlies aan de negatieve kant als het fout gaat.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af op welk punt je jouw fondsen verkoopt en doe dit dan ook echt als dit punt wordt bereikt. Door dit te doen weet je zeker dat je achteraf niet meer met spijt terug zal kijken of gemiste kansen.

Tip 3: Sta stil bij je risicoprofiel

Als laatste is het van belang om stil te staan bij je risicoprofiel als je van plan bent om te gaan beleggen in de fondsen. Als je niet bereid bent om veel risico te nemen dan zou je ook nooit voor de fondsen in aandelen moeten kiezen.

Zoals we al hebben laten zien kan je in dit geval beter kiezen voor de fondsen in obligaties. Het is ook altijd een optie om te kiezen voor een combinatie van beide werelden. Op die manier ben je in staat om een mooi rendement te boeken zonder al te veel risico te lopen.

Lees ook: Beleggen in Beleggingsfondsen? De Beste Tips voor Beginners >>

De top 7 beste beleggingsfondsen

Als het aankomt op beleggingsfondsen zijn er echt ontzettend veel opties om voor te kiezen. Deze hoge mate van verscheidenheid maakt het voor veel mensen wel lastig om de knoop door te hakken. Voor welke beleggingsfondsen zouden zij namelijk moeten kiezen?

Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we besloten om de beste 7 beleggingsfondsen van dit moment op een rijtje te zetten. Ga je voor een van deze beleggingsfondsen dan heb je een prima investering gemaakt.

1. JPMorgan Small Cap Value Fund Class R5

We beginnen dit lijstje met een bekend fonds van JPMorgan  JPMorgan Small Cap Value Fund Class R5 is een in New York gevestigd beleggingsfonds dat ten minste 80% van het netto vermogen belegt in aandelen die voorkomen op de Russell 2000 Value Index.

Het fonds richt zich voornamelijk op gewone aandelen en vastgoedbeleggingstrusts en hanteert een conservatieve vorm van beleggen. Het fonds staat dan ook altijd hoog op de lijstjes met beste beleggingsfondsen voor het jaar 2023.

JPMorgan Small Cap Value Fund Class R5 heeft meer dan $ 1,44 miljard aan netto vermogen onder beheer met een holdings turnover van 42%. De kostenratio voor het fonds bedraagt 0,87%. Dit maakt het een prima fonds om zelf te overwegen voor 2023.

2. DFA U.S. Targeted Value Portfolio Institutional Class

DFA U.S. Targeted Value Portfolio Institutional Class is een in Californië gevestigd beleggingsfonds dat ten minste 80% van het netto vermogen belegt in small-cap aandelen die volgens het fonds ondergewaardeerd zijn en een opwaarts potentieel hebben.

Het fonds staat ook altijd weer hoog op de lijsten met beste beleggingsfondsen voor het jaar 2023. DFA U.S. Targeted Value Portfolio Institutional Class heeft meer dan $12,8 miljard aan netto vermogen onder beheer met een holdings turnover van 20%.

De kostenratio voor het fonds bedraagt 0,33%. Doordat het fonds lage kosten kent weet je zeker dat je geen last zult hebben van een verlies van rendement. Je kunt dit fonds bij de meeste banken vinden in ons land.

3. MassMutual Small Company Value Fund Klasse I

MassMutual Small Company Value Fund Class I is beleggingsfonds dat ten minste 80% van het netto vermogen belegt in small-cap bedrijven zoals vertegenwoordigd door de S&P Small Cap 600 Index of de Russell 2000 Index.

Het fonds is niet voor niets opgenomen op ons lijstje, het is namelijk een prima optie om voor te kiezen. MassMutual Small Company Value Fund Class I (NASDAQ: MSVZX) heeft meer dan $ 288 miljoen aan netto vermogen onder beheer met een holdings turnover van 57%. De kostenratio voor het fonds is 1%.

Een topholding van het fonds is BankUnited, In. Dit is een bekende financiële dienstverlener. MassMutual Small Company Value Fund Class I heeft 1,57% van de activa belegd in BankUnited, Inc. Dit fonds is een goede optie voor de mensen die niet een al te hoog risico willen nemen voor bij het beleggen in beleggingsfondsen.

4. SPDR® Portfolio Europe ETF

De SPDR® Portfolio Europe ETF is ook een goede optie om op te nemen in je beleggingen. Er wordt gestreefd naar beleggingsresultaten die in het algemeen overeenstemmen met de total return performance van de STOXX® Europe Total Market Index.

Onder normale marktomstandigheden belegt het fonds doorgaans ten minste 80% van het totale netto vermogen in de effecten die deel uitmaken van de index. Het maakt gebruik van een steekproefstrategie. Dit houdt in dat het fonds niet verplicht is alle effecten te kopen die in de index vertegenwoordigd zijn.

De index is een free-float marktkapitalisatie gewogen index die ontworpen is om een brede vertegenwoordiging van beursgenoteerde West-Europese bedrijven te bieden. Als je wilt beleggen in Europese aandelen dan is dit echt een fonds wat je gewoon moet kopen.

5. NN Europa Duurzaam Aandelen Fonds N.V.P

Vind je duurzaamheid belangrijk dan raden wij je aan om te beleggen in dit fonds. Dit beleggingsfonds volgt de MSCI Europe (NR) index. De beheerder van de index, MSCI, is opgenomen in het ESMA register voor indices en beheerders van indices.

Dit maakt het dan ook gelijk een erg bekend fonds om voor te kiezen. Door de afwezigheid van bedrijven die een slechte reputatie hebben zoals oliebedrijven of wapenhandelaren is het mogelijk om op een volledig duurzame manie te beleggen.

Hou er wel rekening mee dat het rendement van dit fonds ook gelijk een stuk lager is. Dit fonds belegt het volledige netto rendement in bedrijven die aan de hoogte duurzaamheidseisen van MSCI voldoen.

6. Vanguard Total Stock Market Index Fund Admiral Shares

De Vanguard Group in Malvern, Pennsylvania is een van de beste beleggingsbeheerbedrijven in Amerika. Vanguard-oprichter John Bogle veranderde de beleggingsindustrie door halverwege de jaren zeventig als pionier te fungeren met het exchange traded fund (ETF) en door zich te richten op het zo laag mogelijk houden van de kosten.

Van de beleggingsfondsen die Vanguard aanbiedt, is het Total Stock Market Index Fund Admiral Shares van het bedrijf het allerbeste. Het Total Stock Market Index Fund heeft een beheerd vermogen van $920 miljard en een kostenratio van slechts 0,04%.

Het fonds leverde het afgelopen jaar een rendement op van 62%. De beleggers boekten een winst van 17% over de afgelopen drie jaar. Zeker geen verkeerde optie om voor te kiezen.

7. Fidelity 500 Index Fund

Het in Boston gevestigde Fidelity is een van de grootste ondernemingen voor beleggingsbeheer ter wereld. Ze hebben een beheerd vermogen van $ 5 biljoen. Fidelity is actief sinds 1946 en heeft in de loop der jaren een aantal zeer succesvolle beleggingsfondsen beheerd.

En een van de meest succesvolle is het Fidelity 500 Index Fund. Zoals de naam al doet vermoeden, volgt dit beleggingsfonds de prestaties van de S&P 500 aandelenindex.

Deze bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven naar marktkapitalisatie. Als de S&P 500 stijgt, stijgt ook dit beleggingsfonds. Een veilige keuze die je laat beleggen in prima bedrijven uit de Verenigde Staten.

top 7 beste beleggingsfondsen

Conclusie – prima optie voor beginners

We hopen dat je dankzij de tips uit dit artikel wat meer te weten bent gekomen over het beleggen in beleggingsfondsen. Door middel van beleggingsfondsen maak je het jezelf echt een stuk makkelijker bij het beleggen.

In plaats van alles zelf uit te zoeken beschik je over een fonds wat al het werk voor jou zal doen. Daar komt bij dat je ook nog eens een prima rendement weet te boeken. We hebben de belangrijkste voordelen van de beleggingsfondsen nogmaals op een rijtje gezet:

  • De beleggingsfondsen bieden een prima rendement
  • De beleggingsfondsen beschikken over veel diversificatie
  • De beleggingsfondsen zijn makkelijk aan te schaffen

Door deze voordelen zijn de beleggingsfondsen een prima optie voor de beginners die graag willen gaan beleggen. Echter is het ook voor de ervaren beleggers een goede optie om hiervoor te kiezen. Nu is het wel zo dat er nog veel meer opties te vinden zijn om in te beleggen.

Mocht je hier meer te weten over willen komen lees dan zeker ook de andere artikelen door op onze site. Je vindt daarin namelijk veel meer informatie wat jou verder op weg kan helpen.

Waar kan ik veilig en no-nonsense beleggen in beleggingsfondsen?

Veilig en no-nonsense tegen lage kosten beleggen in beleggingsfondsen kan je bij DEGIRO doen. DEGIRO is een van de grootste online brokers van Nederland. Je hebt hier een ruime keuze uit verschillende fondsen waar je in kunt gaan beleggen.

Zeker voor beginners is dit een prettige broker met een gebruiksvriendelijk platform. Je kan hier gratis een account aanmaken en heel vrijblijvend eens kijken of dit ook wat voor jou is.

Maak hier een gratis account aan bij DEGIRO >>

Helemaal nieuw met beleggen en weet je niet hoe te beginnen?

Ben je nog helemaal nieuw met beleggen en wil je hier serieus en direct goed van start mee gaan? Dan raden wij altijd aan om eerst te leren en daarna pas te gaan investeren. Je legt dan eerst een goede basis voor jezelf waar je in de toekomst en zeker op de lange termijn alleen maar profijt van hebt.

Je krijgt dan veel meer feeling bij het beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, opties, futures en cfd’s op zich. Een training/cursus die ons in het begin erg goed op weg heeft geholpen is de gratis exclusieve online training van Harm van Wijk.

Wellicht heb jij al eens wat voorbij zien komen over hem. Met zijn ruim 32 jaar aan ervaring valt er veel te leren van deze gepassioneerde man. Zeker het proberen eens waard. Hij gaat jou onder andere de volgende dingen leren:

  • Hoe jij zelf jouw portefeuille kan beheren in 5 minuten per dag.
  • Als beginneling rendement gaan maken met een eenvoudige software zonder enige ervaring.
  • Hoe jij al met EUR 250 kan gaan beginnen met beleggen en een mooi rendement kan behalen.
  • Leer hoe je gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement kan behalen op de beurs.

Volg hier de gratis exclusieve online beleggen training >>

Wij wensen je alvast heel veel succes met jouw beleggingen en het bouwen aan een mooi vermogen! Probeer altijd voor jezelf hier wat spreiding in aan te maken door bijvoorbeeld ook wat te beleggen in vastgoed, crypto, goud of zilver. Je dekt dan de risico’s wat af en hoeft dan niet gelijk in paniek te raken als een bepaalde belegging op dat moment even niet zo goed loopt.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij maken op onze website gebruik van cookies om je beter en persoonlijker te helpen. Als je verder gebruik maakt van onze website gaan wij ervan uit dat je dat goedvindt. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om jou de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als je deze website blijft gebruiken zonder jouw cookie-instellingen te wijzigen of als je hieronder op "Accepteren" klikt, ga je hiermee akkoord.

Sluit