Beleggen In Goud Verstandig? [2024]

Zo Investeer Jij In Goud!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten
beleggen in goud linker zijkant

Beleggen kan anno 2024 op vele verschillende manieren. Populaire opties zijn bijvoorbeeld aandelen, cryptomunten of de vastgoedwereld. Toch wint beleggen in goud de laatste jaren flink aan terrein.

Op deze pagina zullen wij je meer informatie proberen te geven of beleggen in goud verstandig is en wat de eventuele mogelijkheden zijn. Let op dat dit geen beleggingsadvies is, maar een informatieve tekst met daarnaast onze eigen ervaringen.

Op de vraag of het verstandig is om te beleggen in goud kunnen we een vrij simpel antwoord geven. Beleggen kent risico’s en het is altijd aan jezelf of je het verstandig vindt.

Wat een ander verstandig acht kan een ander als onacceptabel zien. Deze pagina kent een uitgebreide beschrijving en laat diverse factoren en mogelijkheden zien van beleggen in goud.

Beleggen in goud kan misschien worden gezien als oubollig, maar toch zijn er leuke winsten te behalen. Naast beleggen in goud zijn er ook goudfondsen, CFD’s en andere mogelijkheden van investeren in goud.

Daarom doe je er verstandig aan meer informatie te verzamelen voordat je zelf begint met geld beleggen in goud of misschien wel in een ander edelmetaal.

Lees hieronder snel verder!

Hoe kan ik beleggen in goud?

Beleggen in goud kan op verschillende manieren. Een van de meest populaire manieren is door gebruik te maken van verschillende brokers. Denk bijvoorbeeld eens aan de platformen van DeGiro, eToro en Goldrepublic.

Zodra je beschikt over een eigen account is het vrij eenvoudig om te beleggen in goud. Het aankopen en eventueel verkopen gaat vrij soepel en is in enkele klikken geregeld. Vergelijk de transactiekosten eens om te zien wat je in totaal kwijt bent bij de aanschaf van goud.

Als je ervoor kiest om online goud aan te schaffen, dan hoef je niet naar een juwelier of bank om het edelmetaal te kopen. Door gebruik te maken van een van de verschillende brokers kan je ook op ieder gewenst moment dat de markt open is goud kopen of verkopen.

Bij online brokers koop je goudbewijs en geen fysiek goud. Dit is natuurlijk een groot voordeel zodat er geen goud bij je thuis of uit een kluis gestolen kan worden. Daarnaast brengt het handelen in fysiek goud ook de nodige handelingen met zich mee. Hieronder zullen wij daar wat verder op ingaan.

Is goud schaars?

Goud behoort tot de groep edelmetalen en kan dus niet in een fabriek worden gefabriceerd. Waar het bij geld mogelijk is om de productie op te schroeven is dit bij goud niet mogelijk.

Daarom zien veel beleggers goud dan ook als een goede investering. Omdat die ook weten dat er een moment gaat komen dat er geen goud meer kan worden gewonnen. De vraag is alleen hoelang dit nog kan duren.

Er wordt natuurlijk nog steeds goud gewonnen, dus dat zal de prijs de komende jaren niet explosief laten stijgen. Een stijging van de waarde van goud zien we vooral in economisch onzekere tijden.

Beleggers willen dan meer zekerheid en kiezen ervoor om over te stappen op goud. Als de economie echter weer aantrekt zien we dat de goudkoers weer wat afzwakt.

Dus ja, goud is schaars. Wel moeten wij daarbij zeggen dat lang niet elk stukje op de aarde al ontdekt is. Als er een plek gevonden wordt waar veel goud beschikbaar is, dan heeft dit ook invloed op de prijs van goud aangezien er weer meer aanbod komt.

Wat is indirect beleggen in goud?

Indirect beleggen in goud kan door geld te investeren in bedrijven die betrokken zijn bij het delven van goud. Er bevinden zich diverse mijnbouwbedrijven op de aandelenmarkt.

Ook bewerkers van goud en andere edelmetalen zullen afhankelijk zijn van de koers van goud. Als je niet helemaal afhankelijk wilt zijn van goud op zichzelf en vraag je je af of het verstandig is, dan kan indirect beleggen in goud een optie voor je zijn.

Naast het rendement op aandelen zijn er ook bedrijven die jaarlijks dividend uitkeren. Ten opzichte van beleggen in goud heeft indirect beleggen dus verschillende voordelen.

Doe altijd eerst onderzoek naar een bedrijf voordat je hier geld in investeert. Een andere vorm van indirect beleggen in goud is door fondsen aan te schaffen waarbij het overgrote deel van het geld in goud of goud gerelateerde bedrijven is gestopt.

Wie is geïnteresseerd in goud?

Wereldwijd is er veel interesse in goud, maar vooral in opkomende economieën als China en India is de vraag naar goud enorm. Als jij belegt in goud, dan komt het goed uit als het economisch voor de wind gaat in deze landen.

Zolang de economie in bijvoorbeeld China blijft groeien, zal de vraag naar goud ook toenemen. Het is een inkoppertje, maar daarmee zal ook de koers stijgen.

Uiteraard is dit ook afhankelijk van het aanbod, maar als er in verhouding niet meer goud bijkomt dan er gevraagd wordt zal de prijs dus blijven stijgen. Vrijwel iedereen heeft thuis sieraden in een kastje liggen. Goud is verreweg het meest voorkomende edelmetaal dat voor sieraden wordt gebruikt.

Sommige kiezen er bijvoorbeeld voor om gouden sieraden aan te schaffen en hiermee te speculeren op een toekomstige prijsstijging. In Nederland zijn er daarnaast tal van juweliers en wisselkantoren waar je goud kan inleveren voor een vastgestelde prijs per gram.

Beleggen in goudfondsen

Er zijn verschillende goudfondsen beschikbaar waarin jij kan beleggen. Een fonds is vaak samengesteld uit verschillende bedrijven en grondstoffen. Als je bewust kiest voor een goudfonds, dan bevat het overgrote deel van dit fonds de factor goud. Enkele van deze fondsen zullen we hieronder benoemen.

Xetra-Gold (4GLD)

Waar je bij de meeste fondsen alleen goud op papier bezit is dat bij Xetra-Gold anders. Bij deze ETF ontvang je per certificaat dat je ontvangt tevens 1 gram goud.

Zo beleg je niet alleen in een fonds, maar krijg je er ook nog eens daadwerkelijk iets voor terug. Al het goud dat dit fonds bezit wordt veilig in een van de kluizen in Duitse banken opgeslagen.

Gold Bullion Securities (GBS)

Het Gold Bullion Securities fonds is een dat volledig op goud is ingesteld. Met een vermogen van bijna 4 miljard euro is het daarnaast de tweede grootste van de wereld.

iShares Physical Gold ETC (SGLN)

Het grootste fonds waarin je kan speculeren op de goudprijs is iShares Physical Gold ETC. Met een waarde van 12 miljard euro kent het een zeer sterke fundatie.

Tweemaal per dag wordt het goud bij dit fonds opnieuw gewaardeerd. In totaal zijn er vijf grote banken betrokken bij de handel in goud binnen dit fonds.

Lees ook: Beleggen in Edelmetalen? De beste tips voor beginners! >>

Daytraden in goud voor hoger rendement

Het rendement op goud is vaak enkele procenten, waardoor je het eigen vermogen niet drastisch ziet veranderen. Een koersschommeling van ongeveer een halve procent is dan ook gebruikelijk per dag.

Voor de grotere beleggers levert dit vaak niet genoeg op en ook als je ervoor kiest om in goud te beleggen met minder geld, dan zal je het eigen vermogen niet snel zien groeien.

Een optie is om te kiezen voor daytraden. Daytraden in goud is momenteel in opkomst en kan een leuk rendement opleveren. Vooral beleggen in goud CFD’s kan voor grote rendementen zorgen.

Het beleggen in een CFD kent echter ook grotere risico’s. Door te werken met een zogenaamde hefboom kan een kleine koerswisseling al zorgen voor een enorme winst of verlies. Met een CFD speculeer je als het ware op de koersschommeling van goud.

Als je in het bezit bent van een stukje goud, dan kan je vaak alleen winst maken als de prijs toeneemt. Bij een CFD kan je er echter voor kiezen om ‘long’ of ‘short’ te gaan. Bij long gok je erop dat de prijs zal gaan toenemen.

Als je short gaat op een goud CFD, dan heb je de verwachting dat de prijs juist zal gaan dalen. Pas echter wel op met het beleggen in CFD, want verreweg de meeste mensen verliezen hier geld mee. Het is vooral aan jezelf hoeveel risico je wilt nemen.

Goud op de rekening of in de kast?

Beleggen in goud kan verstandig zijn als je het op de lange termijn speelt en meer zekerheid wilt hebben van de waarde van je vermogen. Als je fysiek goud koopt, dan zijn er twee opties om dit te bewaren.

Dit kan je uiteraard thuis doen met daarnaast alle risico’s van dien. Het meest verstandige is om goud op te slaan bij de bank. Omdat hun beveiligde kluizen hebben en je goud niet zomaar gestolen kan worden.

Als je het goud alleen maar bezit om er mee te beleggen, dan is het wellicht verstandiger dit via een broker te doen. Zo handel je zoals eerder genoemd in goud op papier. Er kan geen goud gestolen worden en ook de rompslomp met het kopen en verkopen heb je hiermee niet meer.

Waar wordt goud voor gebruikt?

Als we de vraag stellen waar goud voor wordt gebruikt, dan krijgen we in negen van de tien gevallen het antwoord: voor sieraden. Echter wordt goud voor veel meer dingen gebruikt dan we in eerste instantie denken. Denk bijvoorbeeld eens aan de ruimtevaart of de medische wereld.

Ook internationale banken kopen jaarlijks een bepaald percentage van de goud voorraad op om zo waarde te creëren. Omdat geld in het verleden werd gekoppeld aan goud, werden er destijds voorraden van goud aangelegd door de banken. Tegenwoordig wordt dit nog steeds gedaan. 

Koers van goud analyseren

Er zijn verschillende methoden om de koers van goud te voorspelen. Door de analysemethoden die we tegenwoordig tot onze beschikking hebben kan je met enkele klikken op de knop al een trend toevoegen aan de grafiek. Het analyseren van de koers van goud is dan ook goed mogelijk.

Op het internet zijn verschillende methoden te vinden hoe je de goudprijs kan analyseren. Kijk bijvoorbeeld eens op YouTube naar de verschillende tutorials.

Voor- en nadelen van beleggen in goud

Er zijn tal van voor- en nadelen op te noemen van beleggen in goud. Het is belangrijk om altijd in gedachte te houden dat je geld kan verliezen als je begint met geld beleggen. Het is raadzaam alleen te beleggen met geld dat je echt kan missen.

Als we kijken naar de voordelen van beleggen in goud, dan is dat bijvoorbeeld de zekerheid die je hebt. De historische grafiek laat zien dat goud alsmaar meer waard wordt.

Uiteraard zijn er jaren bij waarbij de koers flink omlaag ging, maar over het geheel zitten we nog steeds in een stijgende lijn. Op basis van dit argument kan het dus verstandig zijn om te beleggen in goud.

Een nadeel van geld beleggen in goud kan zijn dat het vaak om een relatief laag rendement gaat ten opzichte van bijvoorbeeld aandelen. Dit zal je vooral merken als je met een lager vermogen gaat beleggen in goud. Dit is echter de afweging die je voor jezelf dient te maken als je start met beleggen.

Eindoordeel: Is het verstandig in goud te beleggen?

Je hebt inmiddels al veel over beleggen in goud kunnen lezen. Zo hebben we verschillende opties laten zien hoe je bijvoorbeeld in goud kan beleggen.

Dit kan via een zogenaamde broker of door fysiek goud te kopen. Ook is het mogelijk om indirect in goud te beleggen en zodoende toch te profiteren van de opgaande trend van goud.

Daytraden in goud is ook een optie. Als je meer winst en risico wilt nemen, dan is het mogelijk om CFD’s aan te schaffen. Hiermee kan je speculeren op een eventuele stijging of daling van de goudprijs. Hier zitten echter wel grotere risico’s aan verbonden.

De voor- en nadelen van beleggen in goud zijn ook benoemt. Ieder dient voor zichzelf uit te maken of beleggen in goud een optie is. Op de vraag of het verstandig is, kan zowel ja als nee worden geantwoord.

Ja omdat het waardevast is en er voorlopig een oplopende trend zichtbaar is. We kunnen ook het antwoord ‘nee’ geven op de vraag als we kijken naar het te verwachten rendement in vergelijking met andere beleggingsproducten.

Begin zelf eens met het analyseren van de goudkoers en besluit vervolgens of het voor jou is weggelegd. Bij verschillende brokers zijn er mogelijkheden om eerst eens gratis te starten met beleggen in goud. Zo leer je de beleggingswereld beter kennen en weet je direct hoe een bepaald platform in elkaar zit.

Waar kan ik het beste beleggen in goud?

Zo ook voor goud zijn er verschillende brokers die je de mogelijkheid bieden om te beleggen in goud. Allen met hun voor- en nadelen. Het is dan ook goed deze met elkaar te vergelijken.

Bij de een betaal je bijvoorbeeld een vast bedrag per aankoop terwijl bij andere online brokers je een percentage je een percentage van het aankoopbedrag betaald. En wanneer jij met een grote investering aan de slag gaat betaal je dan natuurlijk veel meer kosten.

Betrouwbare online brokers zoals Goldrepublic, DEGIRO en eToro bieden deze mogelijkheden. Dit zijn bekende brokers waar online vele goede ervaringen over te vinden zijn. Een account aanmaken is geheel gratis en zo kun je rustig op jouw eigen gemak het platform ontdekken.

Maak hier een gratis account aan bij DEGIRO >>

Maak hier een gratis account aan bij eToro >>

Helemaal nieuw met beleggen en weet je niet waar te beginnen?

Als je nog helemaal aan het begin staat van beleggen kan het nog best lastig zijn waar je nou precies in wilt gaan beleggen en hoe en waar je dit het beste kunt gaan doen. Wij raden dan ook altijd aan om eerst een goede basis te gaan leggen door eerst te leren en daarna pas te gaan investeren.

Je kan daardoor betere doordachte keuzes gaan maken en je gaat niet zomaar ergens in investeren waar je eigenlijk totaal het bestaan niet vanaf weet. Want je wilt jouw geld toch veel liever zien groeien dan dat je het telkens minder ziet worden of zelfs helemaal verliest.

Door je veel beter in te lezen of een daarvoor speciale cursus te volgen ga je jezelf veel beter voorbereiden en ontdek je vooral wat wel en niet werkt. Scheelt je enorm veel beginnersfouten maken en dan nog maar niet te spreken over al het leergeld wat je al kwijt zou zijn.

Het is daarom altijd beter om te leren van mensen die het pad al hebben bewandeld en die fouten al hebben gemaakt. Zo zijn wij een tijd geleden in aanraking gekomen met een gratis exclusieve online training van Harm van Wijk.

Misschien dat je weleens iets van hem hebt gehoord of voorbij zien komen zoals de Trading Navigator Methode. Harm van Wijk is een belegger pur sang en heeft al meer dan 32 jaar ervaring met het helpen van particulieren beleggers. Wil je serieus aan de slag met beleggen, dan is dit zeer zeker een aanrader. Je leert hierin onder andere de volgende dingen:

  • Hoe jij zelf jouw portefeuille kan beheren in 5 minuten per dag.
  • Al met EUR 250 beginnen met beleggen en een mooi rendement weten te behalen.
  • Hoe je als beginneling rendement gaat maken met een eenvoudige software en zonder enige ervaring.
  • Leren hoe je gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement kan gaan behalen op de beurs.

Volg hier de gratis exclusieve online beleggen training >>

Wij willen jou alvast heel veel succes wensen met jouw beleggingen en het bouwen aan een mooi vermogen! Probeer ook altijd een goede balans te vinden tussen bijvoorbeeld goud, aandelen, vastgoed, crypto en obligaties. Zo kun je jouw risico’s wat meer spreiden.

Wanneer een bepaalde belegging het op dat moment niet zo lekker doet hoef je niet direct in paniek te raken aangezien jouw portefeuille uit meerdere soorten beleggingen bestaat.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *