Beleggen In Zilver Of Goud? [2024]

Ontdek Hier Of Het Een Verstandige Belegging Is!

Gemiddelde leestijd: 23 minuten
beleggen in edelmetalen linker zijkant

Beleggen in edelmetalen is de laatste jaren zeer gemakkelijk geworden. Met de opkomst van de vele online platformen kan je zowel goud als zilver binnen enkele klikken op de knop aanschaffen. Op deze pagina zullen we dieper ingaan op het beleggen in zilver en goud.

Zo zullen er vergelijkingen getrokken worden en ook komen de voor- en nadelen aan bod. Deze pagina bevat een informatieve tekst en heeft niet het doel tot financieel advies. De vraag of het verstandiger is om te beleggen in zilver of goud, ligt uiteraard altijd bij jezelf.

Wij adviseren alleen te beleggen met geld wat je echt kan missen. Je kan je inzet immers verliezen. Goud wordt vaak gezien als het edelmetaal waarin je moet beleggen, toch zien we dat zilver aan terrein wint.

Uiteraard is goud een stuk populairder en ook in de sportwereld wordt goud gezien als het hoogst haalbare resultaat. Zilver kan dan wel goedkoper zijn dan goud, toch kan dit een goede investering zijn voor het creëren van waarde.

Ben je opzoek naar beleggen in fysiek goud en zilver of kies je ervoor om te investeren via een online broker. Deze mogelijkheden komen uiteraard ook op deze pagina naar voren. Beide situaties hebben hun voor- en nadelen.

Lees hieronder snel verder!

Een klein stukje geschiedenis

Aangezien goud en zilver edelmetalen zijn, is het al voor miljoenen jaren aanwezig op onze planeet. Echter pas zo’n 5000 jaar geleden is men voor het eerst begonnen met het betalen met zilveren munten.

Pas 1500 jaar later werd er gebruik gemaakt van goud als betaalmiddel. Zilver wordt dus al vele eeuwen langer gebruikt in vergelijking met goud.

Tot nog niet zo heel lang geleden was goud een zeer belangrijk middel in de economische wereld. Goud werd gezien als maatstaf voor de waarde van onze valuta en speelde dus een belangrijke rol in ons internationale financiële systeem.

Richard Nixon, voormalig president van Amerika, stopte dit systeem in 1971. Dit maakte het mogelijk om geld bij te drukken, wat ook nadelige gevolgen kan hebben (denk aan inflatie).

Fysiek goud of zilver kopen?

Als je wilt beleggen in goud of zilver, dan kan je dit uiteraard doen door het fysiek aan te schaffen. Het leuke hiervan is, dat je het aangekochte edelmetaal ook zelf kan vasthouden. Een nadeel is wellicht dat je het ergens dient op te slaan.

Als er thuis wordt ingebroken, dan kan je zomaar in een keer je totale investering kwijt zijn. Een veiligere manier van fysiek beleggen in goud of zilver is door je edelmetaal in een kluis bij de bank te bewaren. Zwaar beveiligde bankkluizen bezitten voor miljarden aan edelmetalen.

Maak voor jezelf de afweging of je het goud of zilver thuis wilt bewaren of dat je het liever bij de bank achterlaat. Let er bij het kopen van fysiek goud en zilver ook op hoe je dit doet. Kies je ervoor dit bij een juwelier te doen of doe je het liever via het internet.

De prijzen op het internet liggen vaak net iets lager, maar daarnaast dien je wel rekening te houden met verzendkosten. Als je wilt beleggen in goud of zilver, dan is het aan te raden ten alle tijden je verzending te laten verzekeren. Zo is je aankoop gedekt tegen eventueel verlies of diefstal.

Zijn goud en zilver waardevast?

Als we kijken naar de historie op de financiële markten, dan zien we dat zowel goud als zilver zijn waarde behoud als er een crisis is of hyperinflatie. Op basis hiervan is een investering in zilver of goud een goede zet. Wanneer het economisch goed gaat, zien we dat de prijzen ligt dalen maar niet drastisch omlaag gaan.

Dit komt vooral omdat het aanbod alleen maar zal afnemen en de vraag blijft stijgen. Goud is in dat opzicht schaarser dan zilver, maar toch zien we dat ook zilver zijn waarde goed vasthoudt.

Waar met name papiergeld massaal wordt bijgedrukt, zal het aanbod van de edelmetalen goud en zilver alleen maar afnemen. Op basis van deze redenatie zal de waarde van zowel goud als zilver in de toekomst alleen maar toenemen. Dit is uiteraard een speculatie, maar een grote verwachting gezien de trend van de laatste decennia.

Zijn er verschillen tussen zilver en goud?

Er zijn wel degelijk verschillen tussen zilver en goud. Dat drukt zich in eerste instantie uit in de prijs. Goud is op het moment van schrijven een aanzienlijk duurder dan zilver. Zo volgt zilver vaak de koersontwikkelingen van goud, maar de pieken en dalen zijn wel een stuk groter.

Dit kan zowel een voordeel als nadeel zijn. Een actieve belegger kan meer rendement halen door op de juiste momenten te handelen met zilver. Een minder actieve belegger die vooral naar de lange termijn kijkt, zal geen groot verschil zien tussen goud en zilver.

Een ander verschil is dat er qua sieraden meer zilver op de markt is dan goud. Dit komt met name door het verschil in prijs. Zilver is een stuk goedkoper, dus ook zilveren sieraden zijn goedkoper.

Dit kan ook weer een positief effect hebben op de zilverprijs, want als er meer vraag is naar sieraden dan kan de zilverprijs hiervan profiteren. Dit zelfde geldt eigenlijk ook voor goud, want hiervan is wel minder in omloop, maar omdat de prijs een stuk hoger is ontlopen de verschillen zich niet veel.

Lees ook: Beleggen in Edelmetalen? De Beste Tips voor Beginners! >>

Vraag naar zilver blijft groeien

Met een grote economische groei zal ook de vraag naar zilver blijven groeien. Opkomende economieën als India en China kunnen erg veel zilver gebruiken bij hun industrie. Ook nu we steeds klimaat neutraler willen worden zal dit invloed hebben op de vraag naar zilver.

Zo wordt er veel zilver gebruikt bij de productie van zonnepanelen. En laat dat nu net een van de producten zijn die de laatste jaren veel toegepast wordt in de strijdt tegen de opwarming van de aarde.

Doordat we ons bewuster zijn van ons huidige verbruik en de oplopende energiekosten willen we steeds meer zonnepanelen op onze daken. Deze groei heeft dus indirect een positieve invloed op de koers van zilver.

Vergelijking van rendement op zilver en goud

Een belangrijk gegeven voor beleggers is het te realiseren rendement bij een bepaalde investering. Als we de koersen uit 2016 van goud en zilver vergelijken en deze omzetten naar euro’s dan kunnen we enkele mooie vergelijkingen trekken.

Omgerekend naar euro’s leverde een belegging in goud een positief rendement op van bijna 17 procent. Als we echter kijken naar de zilverprijs dan zien we dat je in 2016 een rendement kon realiseren van wel 24 procent. Kijkend naar dit verschil zo de grote voorkeur uitgaan naar beleggen in zilver. Dit is echter puur gebaseerd op het gerealiseerde rendement.

Als we kijken naar de lange termijn dan worden bovenstaande vergelijkingen weer redelijk gelijkgetrokken. Over een periode van ongeveer 20 jaar is er een jaarlijks rendement van ongeveer 10 procent gerealiseerd. Dit geldt zowel voor goud als zilver.

Waar kan ik beleggen in zilver of goud?

Er zijn veel verschillende brokers die je de mogelijkheid bieden om te beleggen in zilver of goud. Uiteraard heeft elke broker zijn voor- en nadelen. Het loont om de verschillen in kosten eens te vergelijken.

Zo kan het zijn dat je bij de aanschaf van een van de edelmetalen een vast bedrag betaalt per aankoop, maar er zijn ook online brokers waarbij je een percentage van het aankoopbedrag kwijt bent. De kosten kunnen bij een grote investering hierdoor behoorlijk oplopen.

Bekende en voor zover bij ons bekend betrouwbare online brokers zijn onder andere DeGiro, Goldrepublic en eToro. Uiteraard zijn er nog tal van andere platformen waar je goud en zilver kan aanschaffen.

Wij adviseren altijd om zelf goed onderzoek te doen om een bepaalde broker betrouwbaar is en is aangesloten bij nationale of internationale instanties.

Maak hier een gratis account aan bij DEGIRO >>

Maak hier een gratis account aan bij eToro >>

Enkele voor- en nadelen van beleggen in goud en zilver

Zoals bij elke belegging zijn er altijd voor- en nadelen te vinden. Zo ook bij het beleggen in goud of zilver. Enkele voordelen zijn dat de intrinsieke waarde gelijk zal blijven en je dus beschermd bent tegen eventuele waardevermindering van een bepaalde valuta.

Zilver en goud zijn een veel gevraagde grondstof, waardoor de waarde niet snel drastisch zal dalen. In economisch mindere tijden zal zowel de goud als zilverprijs stijgen.

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen te vinden van het beleggen in zilver en goud. Zo is het koersverloop vooraf niet altijd te voorspellen en kan je inleg dus dalen.

Net zoals bij elke andere belegging is het verstandig alleen geld te investeren als je het echt kan missen. Je inzet kan immers verloren gaan. Daarnaast is het fysiek bezitten van goud en zilver een risico. Denk bijvoorbeeld eens aan diefstal of brand.

Beleggen in goud en zilver ETF’s

Net zoals bij aandelen is het bij de edelmetalen goud en zilver ook mogelijk te beleggen in ETF’s. Hiermee kan je inspelen op de koersontwikkeling zonder zelf in het bezit te zijn van goud of zilver.

Let er bij ETF’s wel goed op wat er in het fonds zit. Vaak bezit een ETF niet alleen goud of zilver, maar is dit een samenstelling van meerdere producten. Bekijk vooraf dus eerst waarin je precies gaat beleggen.

Wie bepaald de prijs van zilver en goud?

De prijs van goud wordt over het algemeen vaak uitgedrukt in dollars. Laatst werd bekend gemaakt dat meer dan 85% van alle handelsbewegingen in goud tot stand komt in Londen. Hier wordt dan ook tweemaal per dag de prijs van goud bepaald.

Kijken we naar zilver, dan wordt dit een keer per dag gedaan. Ook is het handelen in goud en zilver alleen op de doordeweekse dagen mogelijk. In de weekenden is de handel in edelmetalen gesloten net zoals dit geldt voor aandelen.

Moet ik belasting betalen over goud en zilver?

Als je goud wilt kopen, dan kan het zomaar zijn dat er geen BTW in rekening gebracht hoeft te worden. Voor goudbaren met een zuiverheid van 99,9% betaald u geen BTW. Dit geldt ook voor gouden munten met een zuiverheid van 90%.

Kijken we echter naar de aanschaf van zilverbaren, dan geldt hier wel het belastingpercentage van 21%. In dat opzicht is het financieel dus aantrekkelijker om te investeren in goudbaren.

Voor zilveren munten is er weer een andere regeling. Hierover betaal je het hoge BTW-tarief alleen over de winstmarge. Voor belegger is het dus vaak aantrekkelijker om zilveren munten te kopen in plaats van zilverbaren.

Houdt rekeningen met de wisselkoers van de euro en dollar

Aangezien de goud en zilverprijs wordt uitgedrukt in dollars is het goed om daarnaast de wisselkoers tussen de euro en dollar in de gaten te houden. Dit kan van invloed zijn op jou te verwachten rendement.

Als de koers van goud of zilver stijgt, maar de euro ten opzichte van de dollar minder waard wordt, dan betekend dit dat je netto op een lager rendement uitkomt.

Is beleggen in edelmetaal mijnen veilig?

Goud en prijs kan alleen worden gewonnen door de vele grote edelmetaal mijnen. Het is mogelijk om indirect te beleggen door aandelen te kopen van bedrijven die zich richten op de productie van goud en zilver. Nu wordt de vraag wel eens gesteld of dit veilig is.

Hier hangen verschillende voor- en nadelen aan. Zo kan je profiteren van de stijgende vraag naar goud en zilver. Ook zijn er bedrijven die dividend uitkeren, zodat je een passief inkomen kan creëren.

Enkele nadelen van belegen in bedrijven die zich richten op het delven van edelmetalen zijn onder andere de politieke risico’s. Zo kan de activiteit van een bedrijf worden teruggeschroefd door de lokale overheid.

Dit zal van grote invloed zijn op de koers van een bepaald bedrijf. De koers van een aandeel is daarnaast ook afhankelijk van het succes van het bedrijf. Het spreekt voor zich dat de koers zal dalen als er weinig goud of zilver gevonden wordt.

beleggen in edelmetalen gouden en zilveren munt

Beleggen in zilver of goud conclusie?

Er is al veel geschreven over beleggen in zilver en goud. Samenvattend zijn er diverse mogelijkheden en voor- en nadelen te benoemen. Zo kan je ervoor kiezen om de edelmetalen via een online broker te kopen.

De lange termijn belegger zal het goud en zilver voor een lange tijd niet verhandelen. Een daytrader daarentegen kiest er voor om dagelijks in te spelen op de koersschommelingen van het edelmetaal.

Wil je niet afhankelijk zijn van de risico’s van een online broker, dan kan je ervoor kiezen om fysiek zilver en goud aan te schaffen. Dan heb je vervolgens de mogelijkheid om dit thuis op te slaan of dit te doen door middel van een kluis.

Ook zijn er verschillen tussen zilver en goud. Zo is een belangrijk verschil bijvoorbeeld de prijs. Goud is een stuk duurder in aanschaf dan zilver. Goud en zilver kan je online aanschaffen bij veel verschillende brokers.

Enkele bekende en gerenommeerde brokers zijn eToro, Goldrepublic en DeGiro. Het is verstandig om de verschillen in kosten goed te bekijken. Je kan hier gewoon een gratis account aanmaken en ontdekken bij welke broker jij jezelf het prettigst voelt.

Voor de lange termijn belegger zien we dat het verschil in rendement tussen zilver en goud elkaar niet zo veel ontloopt. Op de korte termijn kan dit wel behoorlijk verschillen. Zilver is wat gevoeliger voor koersschommelingen en dat kan een voordeel zijn voor de belegger op korte termijn.

Zoals genoemd kan je er ook voor kiezen om indirect te beleggen in zilver en goud. Dit kan door aandelen aan te schaffen van bedrijven die veel gebruik maken van deze edelmetalen. Denk bijvoorbeeld aan juweliers, maar vooral aan mijnbedrijven.

Door eerst goed onderzoek naar bepaalde bedrijven voordat je een investering doet. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar beleg alleen met geld dat je echt kan missen. Bovenstaande tekst is dan ook een informatieve tekst en is niet bedoeld als investeringsadvies.

Nog helemaal nieuw met beleggen en weet je niet zo goed hoe te beginnen?

Wanneer je net wilt gaan beginnen met beleggen is het best lastig hoe je moet starten en waar je het beste in kunt gaan beleggen. Vaak zeggen wij dan ook om eerst te leren en daarna pas te gaan investeren. Op deze manier leg je direct een goede basis waar je op de lange termijn de vruchten van plukt.

Je bent daardoor ook zekerder en gaat veel betere doordachte keuzes maken. In plaats van zomaar ergens lukraak in investeren zonder dat je weet wat het precies is. Want wij nemen aan dat jij jouw zuurverdiende geld ook graag meer waard ziet worden.

Door een specifiek gerichte cursus/training voor beleggen te volgen ga je ontdekken wat vooral wel maar ook niet werkt. Zo hoef jij de fouten niet meer te maken die voorheen al geregeld zijn gemaakt door de persoon die pad al bewandeld heeft.

Wat ons destijds goed op weg geholpen heeft is onderstaande gratis exclusieve online training die wordt gegeven door Harm van Wijk. Wellicht heb je weleens van hem gehoord met de Trading Navigator Software of hem voorbij zien komen in online media.

Harm heeft al ruim 32 jaar ervaring in het beleggen en helpen van particulieren beleggers. Echt een aanrader als je hier serieus mee aan de slag wilt gaan. Hij gaat jou onder andere de volgende dingen leren:

  • Hoe jij zelf jouw portefeuille kan beheren in 5 minuten per dag.
  • Al met EUR 250 beginnen met beleggen en een mooi rendement weten te behalen.
  • Hoe je als beginneling rendement gaat maken met een eenvoudige software en zonder enige ervaring.
  • Leren hoe je gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement kan gaan behalen op de beurs.

Volg hier de gratis exclusieve online beleggen training >>

Wij wensen jou alvast heel veel succes met jouw beleggingen en het bouwen aan een mooi vermogen! Als tip willen wij jou nog meegeven niet alles alleen in goud of zilver te stoppen, maar bijvoorbeeld ook wat in aandelen, opties, vastgoed of bijvoorbeeld cryptocurrency.

Zo verspreid jij jouw vermogen wat meer en hoef je niet direct in paniek te raken wanneer een bepaalde belegging het niet zo goed doet op een bepaald moment. Zo kun jij jouw risico’s enigszins wat beperken.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *