Opnieuw een crypto crash: wat is de oorzaak?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Waarschijnlijk heb je het wel gezien: veel rode cijfers op de cryptomarkt. Of misschien steek je liever je kop in het zand en wacht je op betere tijden. Feit is dat de houding van crypto beleggers momenteel vrij ‘bearish’ is. In de afgelopen maand vond er namelijk een uitstroom van maar liefst 1.3 miljard dollar aan crypto plaats.

Aan de andere kant is er ook goed nieuws te melden, zoals de flinke koersstijging van Sei (SEI) en het enthousiasme rondom Shiba Inu (SHIB). Maar wat is nu de oorzaak van de crypto crash van de afgelopen dagen?

Onderzoek naar in- en uitstroom digitaal geld

Het platform Glassnode onderzocht de houding van crypto beleggers in de afgelopen maakt. Wat blijkt? De uitstroom van digitaal geld ligt momenteel hoger dan de instroom. Tenminste, als we het hebben over augustus. In mei, juni en juli vonden er namelijk wél veel investeringen plaats.

En dat leidde tot een flinke prijsstijging van Bitcoin (BTC). De koers ging door het dak en bereikte een waarde van 32.000 dollar. Aanzienlijk meer dan de BTC koers van 16,500 dollar in januari 2023.

Negatieve houding onder beleggers zorgt voor crypto crash

Maar aan alle goede dingen komt een eind. Voorlopig tenminste, want het marktsentiment rondom crypto is momenteel negatief. Investeerders doen hun crypto massaal van de hand en dat heeft geresulteerd in een uitstroom van 1,312 miljard dollar. Er lijkt een verband te zijn met het sentiment op de aandelenmarkten.

Ook daar vind je voornamelijk rode cijfers. Sterker nog: de S&P 500-beurs uit de VS is in augustus met meer dan 4 procent gedaald. Niet zo sterk als de NASDAQ (-7,22 procent), maar het stemt weinig positief. Ter vergelijking: de waarde van de totale cryptomarkt daalde met 11 procent.

Waarom is het sentiment omgeslagen?

De vraag is natuurlijk wel: waar is het veranderende sentiment aan te wijten? De negatieve tendens is opvallend, helemaal wanneer je het vergelijkt met mei, juni en juli. Een van de redenen is dat er minder optimistisch nieuws te melden is. Zo hebben zowel Binance als Coinbase te maken met aanklachten en zit Sam Bankman-Fried van FTX inmiddels in de cel.

Bovendien is het onduidelijk hoe de zaak van Ripple (XRP) met de SEC zal afgelopen. Crypto investeerders zijn nerveus en dat is te merken. Maar zoals we inmiddels wel weten: de markt is dynamisch en onvoorspelbaar. Dus wie weet is het sentiment over een paar maanden wel heel anders!

Betrouwbaar en veilig jouw crypto kopen? En ook traden in een bearish markt? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld.

Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus van maar liefst 5000 USDTMaak hier een GRATIS account aan >>

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *