Binance krijgt boete van 4 miljard dollar

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Niemand wil het op zijn deurmat zien vallen (en de kans lijkt ons ook uiterst klein), maar voor Binance is het realiteit: het bedrijf krijgt een boete van 4 miljard dollar. De rechter heeft dit immense boetebedrag goedgekeurd omdat de exchange anti-witwasregels heeft overtreden.

Verdachte transacties via Binance

Uit onderzoek blijkt dat (terroristische) organisaties zoals IS, Al Qaida en Hamas toegang hadden tot Binance. Er vonden meer dan 100.000 verdachte transacties plaats, voor een totaalbedrag van 825 miljoen dollar. Zelfs websites met kinderporno dreven handel via de exchange en dat is uiteraard strafbaar.

Overeenkomst met miljardenboete

Een aantal maanden geleden sloten Binance en federale aanklagers een overeenkomst. De exchange zou een boete betalen van 4 miljard dollar en CEO Changpeng Zhao trad meteen af. Daarnaast zal de exchange de komende 5 jaar nauwlettend in de gaten worden gehouden wat betreft het volgen van regels. Wie deze taak voor zijn rekening neemt is nog onduidelijk.

Celstraf voor CZ?

Changpeng Zhao (CZ) is niet alleen zijn goede naam kwijt, maar moet ook een boete betalen van 46 miljoen euro. Aan de andere kant blijkt uit onderzoek dat hij zeker niet op een houtje moet bijten. Wel wacht de gevallen topman van Binance mogelijk nog een celstraf van minstens 1.5 jaar. De veroordeling van de voormalige zakenman vindt waarschijnlijk plaats in april.

Rechtszaak na aanval op 7 oktober

Binance wacht overigens nog een rechtszaak. Families van slachtoffers van de door Hamas uitgevoerde aanval op 7 oktober 2023 klagen de exchange aan omdat bepaalde transacties van Hamas via het platform hebben plaatsgevonden. De uitspraak bij de federale rechtszaak in Manhattan volgt ergens dit jaar.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency broker van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *