Beleggen In Waterstof Aandelen

Ontdek De Beste Waterstof Aandelen Van Dit Moment!

Gemiddelde leestijd: 23 minuten
waterstof aandelen linker zijkant

Het kopen van aandelen is nog altijd één van de beste manieren waarop je in staat bent om aan jouw vermogen te bouwen. Een van de meest populaire opties van dit moment is om te kiezen voor waterstof aandelen.

Het is niet gek als je nog niet bekend bent met het beleggen in waterstof aandelen, op dit moment is het namelijk nog vrij nieuw allemaal.

Om ervoor te zorgen dat je niet meer voor verrassingen komt te staan is het handig om snel verder te lezen.

In dit artikel laten wij je namelijk alles zien wat je maar moet weten over het zelf beleggen in waterstof aandelen. Door dit goed door te lezen kom je niet meer voor verrassingen te staan en heb je een veel beter idee van de beste waterstof aandelen om in te investeren.

Lees hieronder snel verder!

Inhoudsopgave

Wat zijn waterstof aandelen – functie van waterstof

Om te zien wat waterstof aandelen is het van belang om in te gaan op wat waterstof zelf eigenlijk is. Waterstof is overal om ons heen te vinden. De stof is het meest overvloedige gas in het heelal, ongeveer 75% van alle materie bestaat uit waterstof.

Deze overvloed aan waterstof maakt het tot een van de meest hernieuwbare energiebronnen van de planeet. Er zijn vele manieren om waterstof te winnen. Traditioneel wordt waterstof geproduceerd door elektrolyse van water.

Verschillende energiebedrijven hebben nu efficiëntere en veel betere technieken ontwikkeld om waterstofenergie te produceren met minimaal afval. Deze omvatten het gebruik van brandstofcellen op basis van vaste oxiden.

Dit klinkt vrij technisch, maar het houdt in principe in dat deze bedrijven proberen om fossiele brandstoffen overbodig te maken. Dit zou betekenen dat de auto’s in de toekomst niet op gas, benzine of zelfs stroom rijden. Ze rijden voortaan op een schoon soort waterstof.

Op dit moment is het nog een zeer nieuwe techniek die nog niet op zeer grote schaal gebruikt kan worden. Wel is het zo dat het veel potentie heeft om uit te groeien tot iets groots.

Het is echt zo dat fossiele brandstoffen opraken en dat bedrijven op heel de wereld op zoek zijn naar manieren om dit te voorkomen. De waterstof aandelen zijn dus aandelen die zien op bedrijven die zich bezighouden met de techniek rondom waterstof.

Voordelen van beleggen in waterstof aandelen

Nu je wat meer weet over waterstof aandelen in het algemeen is het tijd om te kijken naar de belangrijkste voordelen van waterstof aandelen.

Je wilt namelijk wel graag weten waarom je eigenlijk zou moeten beleggen in deze speciale soort aandelen. Om het overzichtelijk te maken hebben we de grootste voordelen hieronder uiteengezet:

1. Het gaat om een baanbrekende technologie

Het belangrijkste voordeel van waterstof is natuurlijk dat het een echte revolutie teweeg kan brengen voor de energiesector. Waterstof-brandstofcellen kunnen energie maken zonder directe koolstofuitstoot. Het enige bijproduct is water. Bijna 95% van alle waterstof wordt momenteel uit aardgas gewonnen.

Toch is het de bedoeling steeds meer hernieuwbare bronnen te gebruiken voor de productie van waterstof. Dit maakt het een zeer emissievrije energiebron. Waterstof-brandstofcellen lossen het grootste probleem op we zien bij de nieuwe cellen op basis van zonne-energie.

Hoewel lithium-ion-accu’s het opslagprobleem oplossen, hebben waterstof-brandstofcellen enkele voordelen ten opzichte van deze accu’s. Brandstofcellen zijn compacter en kunnen sneller worden opgeladen dan batterijen.

Bij eenzelfde gewicht kan een voertuig dat door een waterstof cel wordt aangedreven dus langer rijden dan een voertuig dat door een accu wordt aangedreven. Voor grote voertuigen zoals vrachtwagens kan dit een belangrijk voordeel zijn.

2. Waterstof heeft een erg hoog potentieel rendement

Waterstofbrandstofcellen hebben hun eigen uitdagingen, waarvan de grootste de kosten zijn. Vooral omdat ze slechts in kleine aantallen worden geproduceerd, zijn waterstofvoertuigen duurder dan voertuigen op basis van een accu. Zelfs buiten het vervoerssegment zijn er nog altijd waterstofcellen die nog niet economisch levensvatbaar zijn.

Bovendien is het op dimt oment zo dat de infrastructuur om waterstofvoertuigen bij te tanken nog niet aanwezig is. Al met al zijn er veel belangrijke obstakels op de weg naar een waterstofeconomie. Echter staat hier wel tegenover dat de kans op een hoog rendement ook aanwezig is.

Als het inderdaad klopt dat waterstof de standaard wordt dan zal de koers van de waterstof aandelen zomaar eens door het dak kunnen gaan. De tijd zal het leren of dit inderdaad zo zal zijn of niet.

Nadelen van beleggen in waterstof aandelen

Het bovenstaande laat zien dat er veel voordelen zitten aan het beleggen in de waterstof aandelen. Nu is het wel zo dat de waterstof aandelen ook een aantal grote nadelen kennen.

Deze nadelen worden dan ook aangedragen door tegenstanders om mensen ervan te weerhouden te beleggen in de markt. Hieronder vind je de grootste nadelen en risico’s voor het beleggen in waterstof aandelen eenvoudig op een rijtje terug:

1. Waterstof is niet altijd even duurzaam

Waterstof-brandstofcellen gebruiken waterstof om elektriciteit te produceren. Aangezien het enige bijproduct van dit proces water is, lijkt het de meest milieuvriendelijke manier om stroom op te wekken. Dit is in de praktijk alleen net even wat complexer. Om te beginnen wordt de gebruikte waterstofbrandstof gewoonlijk geproduceerd via een proces dat “steam reforming” wordt genoemd.

Hierbij wordt aardgas als input gebruikt. Tot 95% van de totale hoeveelheid waterstof wordt momenteel gewonnen uit aardgas. Vanwege de koolstofuitstoot die met dit proces gepaard gaat, krijgen alternatieve manieren om waterstof te produceren steeds meer aandacht.

Hiertoe behoort waterstofproductie door elektrolyse (groene waterstof genoemd), waarbij water met behulp van elektriciteit wordt ontleed in waterstof en zuurstof.

In wezen produceer je waterstof met behulp van elektriciteit en gebruik je die vervolgens als input om weer elektriciteit te produceren. Het nadeel is alleen dat er erg veel energie verloren gaat. Dit maakt het een zeer energie-inefficiënt proces.

2. Waterstof aandelen zijn nog niet zo bekend

Waterstof-brandstofcellen bevinden zich nog in een vroeg stadium. Dit betekent dat het een vrij nieuwe markt is waar je je als belegger mogelijk op gaat begeven. Aan de andere kant hebben dalende kosten en toenemende efficiëntie geleid tot een grotere adoptie van lithium-ion batterijen.

Eind 2019 waren er wereldwijd slechts 25.210 eenheden van brandstofcel-elektrische voertuigen (FCEV) in gebruik. Ter Eind 2019 reden er wereldwijd 7,2 miljoen batterij-elektrische voertuigen. Dit is inclusief plug-in hybride elektrische voertuigen, die zowel een benzinemotor als een oplaadbare batterij hebben.

Bovendien werden er in 2020 meer dan 3 miljoen elektrische voertuigen verkocht, waarmee het totale aantal elektrische voertuigen dat momenteel in gebruik is op ruim boven de 10 miljoen komt. Waterstof-brandstofcellen zijn dus nog echt vrij nieuw. Voor sommige beleggers is dit een reden om niet te gaan beleggen in de aandelen.

3. Waterstof aandelen doen het niet zo goed

De meest  bekende soorten brandstofcelbedrijven zoals Plug Power, FuelCell Energy en Ballard Power Systems hebben allemaal jarenlang negatieve rendementen geboekt. Toch worden ze allemaal verhandeld tegen ongelooflijk hoge koers/verkoopratio’s.

Als brandstofcellen meer ingang vinden, kunnen deze bedrijven na verloop van tijd winstgevend worden. Hoewel er op dit moment wel vraag is zien we dat de markt met name ziet op speculatie.

Dit zorgt ervoor dat het rendement op dit moment toch een klein beetje tegenvalt ten opzichte van andere soorten sectoren. Wel is het zo dat de kans groot is dat hier in de toekomst verandering in zal gaan komen als het bekender wordt.

waterstof energie voordelen en nadelen

De beste waterstof aandelen van dit moment

Het zal je niet verbazen dat er heel wat verschillende soorten waterstof aandelen te vinden zijn op dit moment. Nu is het wel zo dat niet ieder soort aandeel een even goede toekomst tegemoet zal gaan. Sommige projecten staan er nu eenmaal beter voor dan andere op de markt.

Wat zijn nu echt de beste waterstof aandelen die je op dit moment kunt vinden? We hebben de drie beste opties voor jou hieronder even op een rijtje gezet:

1. Ceres Power

Ceres Power is een pionier op het gebied van de productie van brandstofcellen op basis van vaste oxide. Dit is een zeer energiezuinige, goedkope manier om waterstof te maken. Het in West Sussex gevestigde bedrijf is sinds 2004 genoteerd aan de AIM en heeft een marktkapitalisatie van meer dan 2 miljard euro.

Het bedrijf heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op de productie van waterstof en is met een aantal internationale merken in zee gegaan om financiering en distributiekanalen veilig te stellen terwijl het de productie opschaalt. Doordat het een van de grotere bedrijven is van dit moment is de kans groot dat zij aanzienlijk meer waard zullen worden de komende jaren.

2. AFC Energy

AFC Energy is een van de toonaangevende leveranciers van alkalinebrandstofcelsystemen in het Verenigd Koninkrijk. Alkaline brandstofcellen staan bekend om hun efficiëntie en worden gebruikt in alles van elektrische voertuigen tot spaceshuttles.

In haar jaarverslag voor 2020 schetste AFC plannen om haar fabriek in Surrey uit te breiden om aan de groeiende vraag naar haar brandstofcellen te voldoen. In juli 2020 rondde het bedrijf met succes een overtekend fondsenwervingsevenement van 31,6 miljoen af om zijn groei te ondersteunen.

Dit enorme groeipotentieel is dan ook niet onopgemerkt gebleven onder de investeerders. De vraag naar AFC’s aandelen is al sinds begin van dit jaar sterk gestegen, echter is de kans groot dat de koers nog veel hoger zal worden in de komende maanden en jaren.

3. ITM Power

ITM Power is een producent van elektrolysers. Deze maken een koolstofarme manier mogelijk om waterstofgas te genereren. Het 20 jaar oude bedrijf staat op het punt een groeispurt te maken. Zo hebben ze onlangs de bouw van hun “gigafabriek” in Sheffield voltooid, en zodra de faciliteit 60% capaciteit bereikt is het van plan er nog een te bouwen.

Tussen 3 april 2020 en 3 april 2021 is de aandelenkoers van ITM meer dan verviervoudigd in waarde, omdat beleggers reageerden op deze groeiplannen en de toenemende bewustwording van de voordelen van waterstofenergie. Dit maak het zeker een goed aandeel om op te nemen.

Download gratis handleiding De top 10 waterstof aandelen >>

De beste brokers om te beleggen in waterstof aandelen

Wil je graag beleggen in waterstof aandelen dan is het van belang om een goede broker te kiezen. De broker is ook wel de partij waar je terecht kunt voor het plaatsen van al jouw orders. Dit is in feite een soort tussenschakel tussen jou en de beurs.

Hoewel er talloze soorten brokers te vinden zijn is het wel zo dat niet iedere broker dezelfde kwaliteit te bieden heeft. Hieronder hebben we daarom de beste brokers voor het beleggen in waterstof aandelen van dit moment voor je op een rijtje gezet:

1. eToro

Een van de meest populaire brokers als het aankomt op beleggen in waterstof aandelen is nog altijd de website van eToro. Deze broker heeft de afgelopen jaren ontzettend veel nieuwe gebruikers binnen weten te halen. Dit komt mede door het feit dat deze broker gewoon erg voordelig is om te gebruiken.

Door de voordelige prijzen weet je zeker dat je geen groot bedrag kwijt bent aan het afwikkelen van de diverse soorten transacties. Maar wat de website van eToro echt bijzonder maakt is het feit dat je de orders van anderen over kunt nemen.

Dit maakt het mogelijk om dezelfde resultaten te boeken als andere gebruikers op de site. Het grote aanbod maakt het beleggen in waterstof aandelen super eenvoudig en er is echt keuze genoeg. Niet voor niets dat we deze broker op één hebben gezet.

  • eToro staat bekend om de lage transactiekosten
  • eToro maakt het mogelijk om aan copy trading te doen
  • eToro verwerkt alle transacties en opnames erg snel

2. DEGIRO

Bij DEGIRO weet je zeker dat het beleggen in waterstof aandelen een fluitje van een cent zal zijn. Deze aanbieder staat bekend om het feit dat zij zeer voordelige prijzen in weten te vragen voor het beleggen in waterstof aandelen. Hoeveel je precies betaalt hangt af van de soort aandelen die je wilt gaan kopen.

Als de aandelen in de zogeheten Kernselectie zitten dan ben je helemaal geen geld kwijt. Het platform van DEGIRO is erg gebruiksvriendelijk en makkelijk te leren kennen. Dit maakt het een prima plaats voor de mensen die nog niet zo bekend zijn met het beleggen maar die wel veilig zaken kunnen doen.

Hou er wel rekening mee dat er op dit moment een lichte wachtrij geldt voor nieuwe gebruikers. Wees dus op tijd als je zelf een account aan wilt maken.

  • DEGIRO is aan te merken als erg gebruiksvriendelijk
  • DEGIRO heeft talloze soorten aandelen voor waterstof
  • DEGIRO is voorzien van een professionele klantenservice

3. Plus 500

De laatste optie die je kunt kiezen als je graag wilt gaan beleggen in waterstof aandelen is de site van Plus500. Deze website lijkt in ontzettend veel opzichten op de website van eToro. Dit maakt het een prima alternatief voor de mensen die bijvoorbeeld niet voor eToro willen gaan kiezen.

Bij Plus500 is het mogelijk om naast de normale aandelen ook CFD producten te kopen. In ons andere artikel laten wij je meer zien over wat dit is en welke voordelen dit met zich mee weet te brengen voor jou als belegger zijn.

Door de prettige interface en het grote aanbod kan je als zowel ervaren als beginnende belegger prima aan de slag. Een klein nadeel is wel dat de klantenservice wat lastig te bereiken is. Los van dit is het een prima broker om te kiezen.

  • Plus500 heeft altijd zeer lage transactiekosten voor orders
  • Plus500 is voorzien van een overzichtelijke interface
  • Plus500 maakt de handel in CFD producten mogelijk

Lees ook: De 11 goedkoopste en beste brokers van Nederland >>

waterstof treinstel
Treinstel die op waterstof rijdt

Hoe moet je zelf beleggen in waterstof aandelen

Indien je van plan bent om te gaan beleggen in waterstof aandelen is het op de eerste plaats van belang om te kiezen voor een goede broker. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet, je zal namelijk ook een aantal stappen moeten doorlopen.

Om het wat makkelijker te maken kan je hieronder de belangrijkste stappen vinden die je zelf zal moeten doorlopen als je graag wilt gaan beleggen in waterstof aandelen:

1. Maak een account aan

Nadat je een broker hebt gekozen zal je even een account aan moeten maken bij de broker zelf. Dit is super eenvoudig en zal nagenoeg geen tijd in beslag nemen. Je hebt vaak alleen een emailadres nodig om te kunnen beginnen.

Wel moet je even je ID kaart of je paspoort bij de hand houden. Dit is namelijk verplicht om op te geven bij iedere soort broker die actief is in Europa. Wanneer je alles op hebt gegeven zal er een account voor je worden aangemaakt via de website.

2. Stort geld op je account

De volgende stap is het storten van geld op je account. Bij sommige brokers geldt er een minimaal bedrag wat je moet storten om te kunnen beginnen met het beleggen. Zo wordt er bij eToro de eis gesteld dat je minimaal 150 euro moet storten.

Bij DEGIRO is er geen sprake van een minimumeis. Als je net begint is het handig om niet teveel te beleggen maar om eerst even te kijken hoe het allemaal werkt voordat je zomaar een groot bedrag stort.

3. Koop je aandelen

Nu is het tijd om door te gaan met het daadwerkelijk beleggen in waterstof aandelen. Het kopen van aandelen is over het algemeen erg makkelijk om te doen. Je kunt kiezen voor een limiet prijs of een marktprijs. Bij een limietprijs kies je zelf hoeveel je maximaal uit wilt geven voor een bepaald aandeel.

Het spreekt voor zich dat je dit alleen kunt doen als er ook iemand is die bereid is om dat bedrag te betalen voor het aandeel. Voor beginners is het dan ook handiger om te kiezen voor het instellen van de markt prijs. Dit is namelijk de prijs die op dat moment gevraagd wordt op de betreffende broker.

4. Wacht tot ze stijgen

dit is wellicht wel de lastigste stap bij het beleggen in waterstof aandelen. Veel beleggers zijn ongeduldig als het aankomt op het boeken van een hoog rendement. Dit zorgt ervoor dat ze op de verkeerde momenten hun aandelen zullen verkopen.

Om dit te voorkomen is het van belang om je beleggingen echt opzij te zetten en om er niet te vaak naar te kijken. Door dit te doen ben je namelijk in staat om je emoties zo goed mogelijk buiten spel te houden. Zo ga je aanzienlijk minder snel de fout in bij het beleggen in waterstof aandelen.

Conclusie – beleggen in waterstof aandelen is niet gek

We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen over het beleggen in waterstof aandelen. Dankzij deze informatie zal je dan ook beter weten wat nu precies de voordelen zijn die het beleggen met zich mee zal brengen.

Nu beleggen in waterstof aandelen op dit moment nog erg nieuw is, is er veel potentie om te kunnen groeien. Dit zorgt ervoor dat je zeker in kunt spelen op deze nieuwe trend. Wel is het zo dat het beleggen in waterstof aandelen meer risico’s kent dan het beleggen in andere sectoren.

Dit is nu eenmaal een feit bij de sectoren die wat minder bekend zijn. Als je nog veel meer te weten wilt komen over het beleggen in het algemeen lees dan zeker ook de andere artikelen op onze website eens door!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij maken op onze website gebruik van cookies om je beter en persoonlijker te helpen. Als je verder gebruik maakt van onze website gaan wij ervan uit dat je dat goedvindt. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om jou de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als je deze website blijft gebruiken zonder jouw cookie-instellingen te wijzigen of als je hieronder op "Accepteren" klikt, ga je hiermee akkoord.

Sluit