Wat Zijn De Verschillen Tussen Obligaties En Aandelen? [2024]

Ontdek Waarin Jij Veilig Kan Gaan Beleggen!

Gemiddelde leestijd: 21 minuten
obligaties of aandelen linker zijkant

Obligaties en aandelen zijn enkele termen die je tegen gaat komen wanneer je wilt gaan beleggen. Veel mensen halen deze termen echter voortdurend door elkaar, waardoor er ook onduidelijkheden ontstaan bij het doen van de belastingaangiften.

Er zijn namelijk verschillen tussen obligaties en aandelen. Voordat je aan de slag gaat met het beleggen, is het belangrijk dat je deze verschillen weet.

Ook moet je goed gaan bekijken of je er zoveel mogelijk voordelen aan gaat behalen. Onderstaande informatie kan jou daarom helpen om goed voorbereid aan de slag te gaan en te bekijken of het iets voor jou is.

Lees hieronder snel verder!

Wat zijn obligaties en aandelen?

Om te beginnen moet je goed weten wat obligaties en aandelen zijn voordat je gaat kijken naar de verschillen tussen beide beleggingsmogelijkheden. Obligaties worden door bedrijven en overheden uitgegeven als lening.

Deze zijn verhandelbaar op de markt, waardoor investeerders hierin kunnen beleggen. Als belegger krijg jij dan een rente en aan het einde van de looptijd krijg je jouw inleg terug.

Hierdoor loop je niet direct het risico om jouw geld kwijt te raken, waardoor het vaak een veilige manier is om jouw geld voor een tijd opzij te zetten en te sparen aan de hand van de rente.

Als je aandelen van een bedrijf in het bezit hebt, dan heb je een stukje eigendom in handen. Ook deze aandelen worden verhandeld op de beurs. Wanneer je hier een belegging in doet, profiteer je als aandeelhouder van de dividenduitkeringen en de stijgingen van de koers. Hier zit iets meer risico in.

Het kan namelijk ook zijn dat het bedrijf minder waard wordt, waardoor je uiteindelijk dus minder terug gaat leggen dan je erin geïnvesteerd hebt. Desondanks kunnen aandelen jou veel geld op gaan leveren wanneer je voor een goed bedrijf hebt gekozen.

De verschillen tussen obligaties en aandelen

De verschillen tussen obligaties en aandelen zijn aanzienlijk. Bij de een loop je namelijk meer risico dan de ander. Het is daarom belangrijk om deze verschillen voor jezelf op een rijtje te zetten, voordat je daadwerkelijk gaat beleggen. Dit begint al door naar de risico’s te kijken die je loopt.

De risico’s in het algemeen

Een van de grootste verschillen tussen obligaties en aandelen is het risico. Bij aandelen zul je namelijk meer risico gaan lopen dan wanneer je een belegging doet in obligaties. Obligaties zijn voorzien van een vaste looptijd. Ook krijg je rente voor jouw investering.

Hierbij maakt het niet uit of er een winst of verlies wordt gedraaid door het bedrijf. Tevens krijg je jouw inleg terug aan het einde van de looptijd. Het enige risico dat je hiermee loopt, is wanneer het bedrijf in de tussentijd failliet gaat.

Bij aandelen heb je niet te maken met een vaste vergoeding voor jouw belegging. Er wordt in dit geval niet gewerkt met een rentecoupon. Ook is de looptijd niet vooraf afgesteld. Jouw rendement wordt namelijk bepaald op basis van de koerswinst van het bedrijf. Hoe beter het bedrijf presteert, hoe meer je ervoor terugkrijgt.

Ook speelt het beurssentiment een grote rol in jouw belegging. Bij politieke gebeurtenissen kan de koers sterk gaan stijgen of dalen. Je hebt hiermee dus het risico dat je aan het einde minder terug gaat krijgen en jouw belegging als het ware voor een verlies gezorgd heeft.

De koerswisselingen

Andere grote verschillen tussen obligaties en aandelen hebben daarom te maken met de koers. Bij zowel aandelen als obligaties kan de koers in de tussentijd schommelen. Bij obligaties is het voornamelijk van belang om deze koersbeweging in de gaten te houden als je van plan bent om de obligaties in de tussentijd te verkopen.

Wanneer de rente hoger is wordt de koers lager en andersom. Bij aandelen zal de koers altijd sterker schommelen. Het ene moment kun je een grote winst hebben en het andere moment presteert het bedrijf niet meer goed.

Faillissement meenemen

De verschillen tussen obligaties en aandelen bestaan ook bij het faillissement van het bedrijf. Obligatiehouders zullen altijd voorrang hebben als een bedrijf failliet gaat. De bezittingen van een bedrijf worden nog verkocht, waardoor schuldeisers afbetaald kunnen worden. Als obligatiehouder word je daarom in veel gevallen nog terugbetaald.

Aandeelhouders staan in dit geval achteraan in de rij en hebben een kans dat er helemaal geen terugbetaling meer plaats gaat krijgen. Je bent immers mede-eigenaar van het bedrijf geworden en zal daarom ook als eigenaar behandeld worden bij de uitbetalingen.

Rechten zijn verschillend

Als je obligaties in jouw bezit hebt, heb je recht op rente. Deze rentecoupons worden in veel gevallen vooraf vastgesteld en in een bepaalde periode uitgekeerd. Ook ontvang je jouw inleg terug aan het einde van de looptijd. Dit is niet bij iedere obligatie het geval, maar dan zal het in de voorwaarden vermeld staan.

Bij aandelen heb je alleen recht op dividend wanneer het bedrijf winst maakt. Alleen is een bedrijf niet verplicht om dit dividend uit te keren. Als aandeelhouder heb je wel recht om te stemmen bij de Algemene vergadering van Aandeelhouders.

Lees ook: Beleggen in Obligaties? De Beste Tips voor Beginners >>

De voor- en nadelen van obligaties en aandelen

De verschillen tussen obligaties en aandelen kunnen zowel voor- als nadelen met zich meebrengen. Ook hiervan moet je op de hoogte zijn voordat je daadwerkelijk een belegging gaat doen. Je wilt in de toekomst niet voor verrassingen komen te staan.

Voordelen van obligaties en aandelen

De verschillen in obligaties en aandelen brengen ook voordelen met zich mee. Er zijn afzonderlijke voor- en nadelen te bedenken voor beide beleggingen, maar ook overkoepelende. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met een winst, ook wel het rendement genoemd.

Bij de obligaties is dit in de vorm van de rente die aan jou overgemaakt wordt en bij de aandelen op basis van het dividend. Je kunt hierdoor altijd extra spaargeld krijgen, zonder dat het op een rekening staat. De rentes zijn ook hoger dan de rente bij de bank.

Bij obligaties ben je daarnaast verzekerd van een vaste einddatum. Op dat moment weet je dat jouw geld terug op jouw rekening komt te staan. Ook kun je tussentijds besluiten om de obligatie te verkopen.

Door hierbij goed te kijken naar de koersschommelingen heb je nog een extra winst in handen. Bij aandelen kun je jouw aandeel ook met winst verkopen. Hierbij is er geen vaste eindtijd, waardoor je de vrijheid hebt om zelf te bepalen wanneer je de verkoop gaat doen. Deze vrijheid is voor veel beleggers aantrekkelijker.

Nadelen van obligaties en aandelen

Er zitten ook nadelen aan beide beleggingsmogelijkheden. Ook hier komen soms de verschillen tussen obligaties en aandelen weer om de hoek kijken. Bij obligaties kun je bijvoorbeeld niet direct profiteren van de stijgende marktrente. Dit gebeurt pas op het moment dat de looptijd eindigt.

Ook loop je bij de beleggingen de kans dat je jouw begininleg niet meer volledig terugkrijgt. Je bent bij een verkoop namelijk afhankelijk van de waarde op dat moment. Tevens kan je te maken krijgen met een faillissement, waardoor kansen op uitbetalingen ook onzeker worden.

Obligaties en aandelen hebben ook nog een aantal afzonderlijke nadelen. Zo zit je met obligaties vast aan de looptijd. Je kunt tussendoor wel verkopen, maar dit maakt jouw kansen op een goede uitbetaling wel kleiner. Mocht het bedrijf minder waard zijn, dan merk je dit namelijk ook direct bij de verkoop.

Bij aandelen zijn de prijsschommelingen soms zo extreem, dat het wederom voor een verlies kan zorgen. Hierdoor moet je de koers altijd goed in de gaten houden en het beste moment uit gaan zoeken om jouw beleggingen te kunnen verkopen.

Berekeningen van obligaties en aandelen

Wanneer je op basis van de verschillen tussen obligaties en aandelen wilt bekijken waar je het meeste profijt aan kunt behalen, is het altijd verstandig om berekeningen te maken. Zo kun je gaan kijken naar hoe een bedrijf het in het verleden gedaan heeft.

Hierbij moet je er vanuit gaan dat je de obligaties ook wilt gaan verkopen in de tussentijd en daarbij dus niet alleen te maken hebt met de vaste rente die je terug gaat krijgen ieder jaar. Het gaat hierbij dus om de koerswisselingen.

Zo kan een bedrijf in 2009 bijvoorbeeld een stijging van 25,9 procent hebben gehaald op basis van de aandelen, terwijl de obligaties met 7 procent zijn gestegen. Echter kan dit het jaar daarna alweer naar beneden gaan, waardoor de aandelen nog maar op 29,5 procent staan en de obligaties op 7 procent.

Als je dan een berekening maakt over gegevens van de afgelopen 10 jaar, kun je wellicht zien dat er een gemiddelde van 6,5 procent was bij de aandelen en bij de obligaties een gemiddelde van 4,1 procent. Dit terwijl je in eerste instantie een hogere stijging had bij de aandelen dan bij de obligaties.

Voorbeelden van obligaties en aandelen

Obligaties en aandelen komen in veel verschillende vormen. Zo kun je kiezen voor de afzonderlijke beleggingen, maar ook weer een combinatie uit gaan voeren. Afhankelijk van wat jij ermee wilt bereiken, sta je dus voor keuzes.

Door hier de informatie over door te nemen zorg je ervoor dat je de beste keuze gaat maken voor jouw nieuwe belegging en er alleen maar profijt van kunt gaan hebben.

Een combinatie van aandelen en obligaties

De verschillen tussen obligaties en aandelen kunnen elkaar ook gaan versterken. Beleggers die al jarenlang in het vak zitten zullen daarom vaak adviseren om een combinatie tussen obligaties en aandelen aan te schaffen. Deze kunnen namelijk buitengewone beleggingsresultaten opleveren.

Dit komt door diversificatie. In de regel hebben ze een lage of negatieve correlatie. Wanneer aandelen stijgen, zullen de obligaties gaan dalen en andersom. Door te combineren kunnen de koerswisselingen dus als het ware worden beperkt, waardoor jij een stabiele investering in handen hebt.

Losse obligaties en aandelen aanschaffen

Als je juist goed wilt profiteren van de prijsschommelingen, dan kun je losse obligaties en aandelen aanschaffen. Zoals gezegd bij de verschillen tussen obligaties en aandelen ben je dan bij aandelen sterk afhankelijk van de prestaties bij het bedrijf.

Als je in een bedrijf hebt geïnvesteerd die het over een langere termijn goed doet, hoef je je weinig zorgen te maken. Alleen bij slechtere prestaties gaat het jou geld kosten. Mocht je obligaties willen verkopen in de tussentijd, dan is het wederom goed opletten.

Lees ook: Beleggen in Aandelen? De Beste Tips voor Beginners >>

Waarom kiezen voor welke belegging?

Als je de verschillen tussen obligaties en aandelen voor jezelf op een rij hebt gezet is het belangrijk dat je een keuze gaat maken. Je wilt immers een goede belegging gaan doen. Uiteindelijk zullen aandelen dan het hoogste rendement op gaan leveren als het bedrijf goed presteert.

Je moet daarom altijd over stalen zenuwen beschikken als je met aandelen aan de slag gaat. De verliezen moet je ook goed op kunnen vangen. In de berekeningen hierboven is er namelijk uitgegaan van een langere periode, waar je niet altijd op zit te wachten en wat weer nieuwe onzekerheden meebrengen.

Ondanks het hogere rendement van aandelen is het vaak verstandiger om voor de obligaties te kiezen. Hierbij ben je verzekerd van een rente die periodiek wordt uitgekeerd. Je kunt dit vergelijken met de rente die je krijgt op jouw spaarrekening.

Deze rente staat vast, dus je weet wat je jaarlijks aan geld binnenkrijgt. Ook zijn die stalen zenuwen niet nodig. Alleen bij een faillissement loop je een risico. Het is daarom altijd aan te raden om een aantal obligaties te hebben om eventuele verliezen van aandelen op te kunnen vangen.

Conclusie

Het is belangrijk dat je voor jezelf gaat bekijken met welke belegging je het beste uit bent. Ook moet je dan gaan bepalen of je de eventuele risico’s goed op kunt vangen. Mocht je bij een verlies geen geld meer overhouden, dan is het verstandig om niet te beleggen. Als je wel wat kunt missen, dan is een belegging in obligaties de veiligste keuze.

Je spaart hiermee voor jouw pensioen, terwijl de risico’s zo klein mogelijk worden gehouden. Als je meer verstand hebt van beleggen, dan zijn de aandelen een interessant gegeven waar je op een later moment profijt aan kunt behalen. Jouw situatie blijft daarom belangrijk.

Waar kan ik eenvoudig en veilig beleggen in obligaties en aandelen?

Wil je eenvoudig en op een veilige manier beleggen in obligaties en aandelen dan kunnen wij jou daarvoor DEGIRO aanraden. DEGIRO is namelijk een van de grootste online brokers van Nederland. Je hebt hier toegang tot een ruime keuze aan aandelen en obligaties.

Zeker als je een beginner bent is dit een hele fijne broker omdat het platform zeer gebruiksvriendelijk is. Je maakt hier eenvoudig een gratis account aan en zo kun je goed kijken of jij deze broker ook prettig vindt.

Maak hier een gratis account aan bij DEGIRO >>

Nieuw met beleggen en weet je niet zo goed hoe te starten?

Sta je nog aan begin van het beleggen en weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Dan is het eerste wat wij meestal zeggen om eerst te leren en daarna pas te gaan investeren. Je legt daar uiteraard een betere basis mee voor de lange termijn waar je alleen maar voordeel uit haalt.

Daardoor krijg je een veel beter gevoel bij bijvoorbeeld het beleggen in obligaties, aandelen, opties, cfd’s en futures in het algemeen. Wil je hier eerst dieper op ingaan dan is de volgende cursus Trading Navigator Methode Software een hele mooie aanvulling hierop. In het begin heeft dit onze ogen goed geopend, waardoor wij veel beter van start zijn gegaan.

Deze gratis exclusieve online training wordt gegeven door Harm van Wijk. Misschien dat je weleens eerder van hem hebt gehoord. Harm heeft al meer dan 32 jaar ervaring met het helpen en begeleiden van particuliere beleggers. Zeker een aanrader als je hier echt serieus mee aan de slag wilt gaan. Je leert hierin onder andere de volgende dingen:

  • Hoe jij zelf jouw portefeuille kan beheren in 5 minuten per dag.
  • Al met EUR 250 beginnen met beleggen en een mooi rendement weten te behalen.
  • Hoe je als beginneling rendement gaat maken met een eenvoudige software en zonder enige ervaring.
  • Leren hoe je gemiddeld 7,4% – 20,6% rendement kan gaan behalen op de beurs.

Volg hier de gratis exclusieve online beleggen training >>

Wij willen je alvast heel veel succes wensen met jouw beleggingen en het bouwen aan een mooi vermogen! Probeer erop te letten niet alles alleen in obligaties of aandelen te stoppen, maar bijvoorbeeld ook een gedeelte in vastgoed, crypto, zilver of goud. Zo hoef je minder snel in paniek te raken wanneer een bepaalde belegging het even niet zo goed doet en zo verklein je jouw risico’s enigszins.

Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan onderaan deze pagina zeker even een reactie achter!

chris
Op Beleggengids.nl helpen wij zowel beginnende als gevorderde beleggers met de juiste stappen om succesvol te gaan leren beleggen. En hiermee te gaan werken aan het behalen van mooie rendementen. Regelmatig delen wij ook vele waardevolle tips en technieken waarmee jij direct aan de slag kunt om dit succesvol toe te gaan passen. En leer je precies wat wel en niet werkt.

Gerelateerde berichten:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *