Wall Street beleggers enthousiast over tech, cynisch over AI

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

2023 is tot nu een gouden jaar voor tech bedrijven. De aandelenkoersen van computer chip bedrijven blijven maar stijgen. Wall Street beleggers verwachten dat er voorlopig geen einde komt aan de rally. Wel zijn ze vrij sceptisch over Artificial Intelligence (AI). Is het een hype of een blijvertje? De meningen daarover zijn verdeeld.

Wall Street beleggers ondervraagd

Onlangs vroeg het bedrijf Markets Live Pulse 514 beleggers naar hun mening over technologie aandelen. Zijn ze van plan om het komende jaar meer technologie aandelen te kopen of niet? Maar liefst 77 procent van de respondenten antwoordt daar bevestigend op. 10 procent van de groep spreekt echter van een ‘zeepbel’ die over niet al te lange tijd zal knappen.

Nasdaq 100 beleeft een jaar vol hoogtepunten

er nu wel of niet sprake is van een zeepbel, de Nasdaq 100 heeft een van de beste jaren uit haar geschiedenis beleefd. De koersen van diverse tech aandelen, bijvoorbeeld die van computer chip bedrijven, bleven maar stijgen. Dit tot grote verrassing van veel Wall Street investeerders. Uiteraard zorgden de ontwikkelingen voor veel enthousiasme op de beurs.

Toenemende interesse in de technologie van de toekomst

De cijfers zeggen alles: de waarde van de Nasdaq 100 steeg in een jaar tijd met 40 procent. En 2023 is nog niet ten einde! Bedrijven als Microsoft Corp als Apple Inc. profiteren enorm van de toenemende interesse in de technologie van de toekomst. Op dit moment wordt de benchmark verhandeld tegen ongeveer 25 keer de geschatte winst.

Welke rol speelt AI bij de beurshype?

De opkomst van AI speelt zeker een rol bij de tech hype op de beurs. De mogelijkheden van ChatGPT wisten vriend en vijand te verrassen. Toch is lang niet iedere Wall Street belegger er enthousiast over.

Sterker nog: uit onderzoek van Markets Live Pulse blijkt dat ruim 50 procent van de respondenten niet bereid is om zelf te betalen voor AI als privé of zakelijk hulpmiddel. En het overgrote deel van de bedrijven op de beurs wil deze technologie niet gebruiken tijdens de handel of het beleggen.

Is deze hype te vergelijken met de dot com bubble?

AI en tech zijn momenteel de ‘talk of the town’. Misschien doet de hype je herinneren aan de ‘dot com buttle’ van 2000. Het verschil is echter wel dat artificial intelligence al enkele praktische toepassingen heeft, en dus niet puur is gebaseerd op speculatie. Denk bijvoorbeeld aan het samenvatten van teksten en documenten en het efficiënt opstellen van e-mails.

Meer leren over beleggen? Lees dan ook zeker Beleggen in aandelen voor beginners >>

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *