Koersstijgingen en optimisme op de beurs

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Optimisme op de beurs: het is een tijdje geleden maar inmiddels is er sprake van een positieve trend. Aandelen uit diverse sectoren breken inmiddels records en dat is uiteraard goed nieuws voor investeerders. Een flinke recessie in de Verenigde Staten kan roet in het eten gooien, maar er is goede hoop dat dit niet gaat gebeuren.

Koersstijgingen aandelen traditionele en nieuwe industrieën

De afgelopen weken stegen vooral de aandelen van technologiebedrijven. Zo wisten bedrijven die computer chips produceren mooie winsten te behalen. Inmiddels zien we ook bij aandelen uit traditionele sectoren koersstijgingen.

Heb je een of meerdere beleggingen in de industrie, levensmiddelenbedrijven en/of de farmaceutische sector? Dan ben je op dit moment waarschijnlijk erg blij.

Wat is het beleid van de centrale banken?

Steeds meer beleggers geloven dat de beleidsrente niet verder zal worden verhoogd. De ECB en de Centrale Bank hebben daar niets over gezegd. Ze geven echter ook geen uitsluitsel over een mogelijke verlaging. Toch houden beleggers daar wel rekening mee.

Alle opties staan open aangezien centrale banken zich laten leiden door nieuwe macro-economische data. Op basis daarvan bepalen ze hun beleid. Dat zorgt voor onzekerheid en toch ook wel voor optimisme dat er aan de cyclus van renteverhogingen een einde komt.

Beurs ontwikkelingen in de VS

Een interessante ontwikkeling op de financiële markt is een daling van de consumentenprijsindex in de Verenigde Staten. Mogelijk neemt daardoor de inflatie af. Aan de andere kant staat de kerninflatie nog steeds boven de 2 procent.

Of die binnenkort onder dat percentage duikt is lang niet zeker. Ook minder gunstig is het feit dat de prijzen van grondstoffen weer oplopen. Mogelijk zorgt dit voor nieuwe druk op inflatiegebied.

Staat het sein al op groen?

Zowel Christine Lagarde (ECB) en Jerome Powell (Federal Reserve) zijn van mening dat de inflatie nog vrij hoog is. Van een ‘veilige situatie’ willen beide voorzitters dan ook nog niet spreken. Mogelijk blijven de beleidsrentes nog vrij lang op een hoog niveau. We houden de situatie voor je in de gaten!

Meer leren over beleggen? Lees dan zeker Beleggen voor beginners >>

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *