Renteverhoging Bank of England: Amsterdamse beurs op verlies

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk is momenteel hoog. Afgelopen mei kwam het uit op 8.7 procent. Als reactie voert de Bank of England renteverhogingen door. De Bank Rate werd vandaag zelfs niet met 25, maar met 50 basispunten verhoogd. En dit heeft directe gevolgen voor beleggers. Zo staat de Amsterdamse beurs voor de vierde achtereenvolgende dag op verlies.

Renteverhogingen door de Bank of England

Mogelijk volgen er meer renteverhogingen door de Bank of England, aldus de economen van de ING in een reactie. Men verwacht niet dat de verhoging van 50 basispunten een trend wordt, maar een route met twee keer een verhoging van 25 basispunten is niet uitgesloten. Dat is iets waar beleggers zeker rekening mee moeten houden.

Waarom een renteverhoging?

Centrale banken stellen een renteverhoging niet zomaar in. Je kunt het zien als de ‘rempedaal van de economie’. Bij een hogere rente is het lenen van geld veel duurder. Tegelijkertijd is het aantrekkelijker om te sparen.

Reactie van marktanalist

Marktanalist Michael Hewson is werkzaam bij CMC Markets en ziet in het besluit van de Britse centrale bank een erkenning dat ze ‘achter de feiten’ aanlopen. Uitstel zal leiden tot veel kritiek, dus moet men nu wel stevig doorpakken. Mogelijk leidt tot aan het einde van het derde kwartaal tot een daling van de nominale inflatie, maar dat is afwachten.

Ook renteverhogingen in andere landen

Na het rente besluit stond de koers van de euro ten opzichte van de Britse pond op 0,8611. De pond noteerde na een korte opleving 1,2759 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Beleggers reageren overigens niet alleen het Britse besluit. Ook in Zwitserland, Noorwegen, Turkije en de Verenigde Staten vinden renteverhogingen plaats in een poging om de inflatie te doen dalen.

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *