Populariteit chipaandelen neemt in rap tempo toe

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Artificial Intelligence (AI) verovert momenteel de wereld. De komst van Chat GPT en Bard spelen daar een grote rol bij. Als gevolg van de AI hype neemt de populariteit van de chipmarkt toe. Chipaandelen hebben in de ogen van beleggers ontzettend veel potentie.

Indrukwekkende groei van de halfgeleider industrie

Een andere naam voor de chipmarkt is ‘halfgeleider industrie’. Die had in 2022 een waarde van rond de 100 miljard dollar. Mede dankzij de opkomst van AI is de waarde inmiddels toegenomen naar 500 miljard dollar. En aan de groei komt voorlopig nog geen einde, want volgens analisten zal het rond 2030 meer dan 1 biljoen dollar waard zijn.

ASML Holdings

Een bedrijf dat zich bezighoudt met halfgeleiders is ASML Holdings. Het levert de apparatuur en zal zeker profiteren van de ‘chip gold rush’ die momenteel plaatsvindt. Het concern is afkomstig uit Veldhoven en levert onder andere EUV-lithografie om zeer sterke chips te produceren.

Die hebben overigens een zeer klein formaat. ASML is op dit moment het enige bedrijf dat EUV-lithografie levert. Daardoor heeft het een zeer sterke positie op de chipmarkt.

Tegenwind vanuit China

Overigens is er niet alleen goed nieuws te melden. Er is tegenwind vanuit China, die steeds meer exportbeperkingen invoert. Mogelijk leidt tot een tijdelijke koersdaling, waar je als belegger van zou kunnen profiteren.

Een aantal beleggers kijkt momenteel met grote interesse naar het bedrijf Texas Instruments. Die levert analogse chips voor industriële toepassingen en elektronica voor consumenten.

Wat heeft de toekomst in petto voor de chipmarkt?

De zogeheten ‘return on investment’ is behoorlijk hoog bij de aandelen van Texas Instruments. Bovendien keert het bedrijf dividenden uit. Ook is er voldoende winst om nieuwe fabrieken in Texas uit de grond te stampen.

Voor dit bedrijf én de aandelen ziet de toekomst er rooskleurig uit, aangezien AI en chips zich verder blijven ontwikkelen. Toch is het altijd afwachten hoe de chipmarkt zich verder ontwikkeld.

Veilig en betrouwbaar starten in het handelen van aandelen, cfd’s en crypto? Ontdek eToro! Handelen tegen 0% commissie.

Maak hier een GRATIS eToro demo account aan >>

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *