ING onderzoekt effect van AI op de beleggingsmarkt

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Artificial Intelligence (AI) beheerst momenteel het nieuws. De razendsnelle opmars van ChatGPT speelt daar zeker een rol bij. Reden genoeg voor ING om onderzoek te doen naar het effect van deze baanbrekende technologie op de beleggingsmarkt.

De resultaten van het onderzoek zijn interessant. Bijna 1 op de 3 beleggers denkt dat er door de inzet van kunstmatige intelligentie uiteindelijk banen verloren gaan.

Welke invloed krijgt AI op de arbeidsmarkt?

Van de ondervraagden verwacht iets minder dan de helft dat AI systemen invloed krijgen op de arbeidsmarkt, maar dat ze niet leiden tot nieuwe banen of verlies van werk.

Wel verwacht zo’n 25 procent van de respondenten dat de efficiëntie en snelheid van bepaalde banen zal toenemen. Een kwart van de beleggers is minder positief. Zij verwachten meer werkloosheid en negatieve gevolgen als armoede.

Wat is het effect van AI op beleggingen?

Het merendeel van de beleggers houdt op dit moment nog geen rekening met het effect van AI op hun investeringen, of dat nu negatief of positief is. Feit is wel dat kunstmatige intelligentie programma’s steeds geavanceerder worden.

Zo produceert ChatGPT leesbare content zonder dat die door een mens is geschreven. Dit is mogelijk omdat de intelligente chatbot informatie op internet verzameld. Daarnaast verwerkt het vragen van gebruikers om kennis te vergaren, die je vervolgens weer in de antwoorden terugziet.

Is een investering in AI bedrijven verstandig?

Sinds de komst van ChatGPT is de interesse van beleggers in kunstmatige intelligentie (AI) aanzienlijk toegenomen. Bedrijven die zich bezighouden met deze technologie maken gouden tijden door. Toch is niet iedereen er even over te spreken.

Zo gaf Stefan Willems van de website Spaarvarkens.be aan dat hij ‘heel wat problemen ziet bij dergelijke investeringen’. In een interview met Business AM noemde hij AI een ‘investering in hoop’. Overigens betekent dit niet dat hij niet gelooft in de toekomst van deze technologie. Maar op dit moment is dat ‘allemaal ingeprijsd’, aldus Willems.

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *