Uniswap levert meer inkomsten op dan Bitcoin

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Miners en validators verrichten belangrijk werk en worden daar goed voor beloond. Ze verdienen hun geld door blockchains die transactiekosten vragen. De meeste inkomsten worden behaald op het Ethereum netwerk, gevolgd door Uniswap (UNI). De decentrale exchange heeft Bitcoin inmiddels ingehaald wat betreft het uitbetalen van transactiekosten.

Wat is Uniswap?

Bitcoin is qua market cap de grootste crypto ter wereld. Het is echter niet langer de nummer twee als het om inkomsten van miners en validators gaat. Het valt in het niet bij Ethereum omdat op dit netwerk zeer veel transacties plaatsvinden.

Vlak daarachter volgt verrassend genoeg Uniswap. Op deze decentrale exchange (DEX) is het mogelijk om tokens direct uit te wisselen (swaps) zonder dat een centrale partij zich er mee bemoeit.

Transactiekosten: Uniswap vs Bitcoin

Uniswap veroverde de nieuwe positie twee weken geleden, op 15 februari. Crypto Fees bracht in kaart hoeveel transactiekosten er op de DEX worden betaald in vergelijking met Bitcoin. De cijfers zijn indrukwekkend, namelijk 2.9 miljoen tegenover 1,8 miljoen op het Bitcoin netwerk.

Ethereum wint nog altijd

Uniswap mag dan een tweede plek hebben veroverd als het om transactiekosten gaat, het moet toch echt zijn meerdere erkennen in Ethereum. Het totale bedrag op dit netwerk betreft maar liefst 15 miljard dollar.

Nieuwe ontwikkelingen binnen DEX

Dat Bitcoin nu het onderspit delft komt mede door de lancering van UniswapV4. Onlangs introduceerde het tijdelijke opslag mechanismen, die de DEX efficiënter moet laten werken. En dat lijkt in de praktijk ook te gebeuren. Ook de transactiekosten vallen lager uit. Door het positieve nieuws is de koers van UNI de afgelopen periode met maar liefst 70 procent gestegen.

Top 20 van grootste crypto ter wereld

Toch is er niet alleen maar goed nieuws. Zo zijn sommige crypto traders nog steeds verontwaardigd over het feit dat ze sinds eind vorig jaar extra handelskosten moeten betalen voor swaps op de DEX.

Dit neemt niet weg dat Uniswap (UNI) inmiddels een plekje heeft in de top 20 van grootste crypto ter wereld. Op dit moment ligt de totale marktwaarde op bijna 8 miljard dollar.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *