Sommige cryptoprojecten weten binnen mum van tijd de harten van investeerders te veroveren. Uniswap is daar een perfect voorbeeld van.
De populariteit van deze op Ethereum gebaseerde decentrale uitwisseling (DEX) is sinds 2018 tot grote hoogtes gestegen. Wat is Uniswap precies, hoe werkt het en welke kenmerken maken het uniek? In dit artikel krijg je antwoord op deze belangrijke vragen.
Natuurlijk is het geen investeringsadvies. Wij geven jou alle informatie die je nodig hebt, zodat je uiteindelijk zelf een keuze kunt maken om wel of niet Uniswap te kopen en hierin te investeren.
Lees hieronder snel verder en ontdek alles wat je over Uniswap moet weten!
Inhoudsopgave
Wat is Uniswap?
Uniswap is een gedecentraliseerde uitwisseling waar je ERC-20 tokens kunt uitwisselen. Simpel gezegd houdt in dat gebruikers via hun eigen crypto wallets hun cryptomunten beheren. Bij een centrale cryptocurrency exchange, een zogeheten CEX, is dat wel het geval.
Bij een DEX is er sprake van een peer-to-peer handelsplatform waarbij jij en andere investeerders als het ware onderdeel zijn van de handelsbeurs. Er is geen autoriteit met een centrale server bij betrokken.
Daardoor kunnen twee handelaren ongehinderd handelen in cryptocurrencies zonder bemoeienis van een derde partij. Gedegen onderzoek is zeer belangrijk voordat je investeert in Uniswap. Wij helpen je graag een eindje op weg met dit artikel en behandelen onder andere de volgende onderwerpen:
- Wat is een gedecentraliseerde exchange?
- Wat is de connectie tussen Uniswap en de Ethereum blockchain?
- Hoe werkt een liquiditeitspool?
- Hoe creëer je tokens bij Uniswap?
- Wie heeft Uniswap bedacht?
- Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van Uniswap?
- Wat is het doel van Uniswap?
- Wat is het doel van de Uniswap token?
- Uniswap en DeFi
- Wat zijn de voordelen van DeFi?
- Wat maakt Uniswap uniek?
- Bestaan er verschillende versies van Uniswap?
- Hoe werkt Uniswap?
- Waar kun je UNI kopen?
- Wat zijn de voor- en nadelen van Uniswap?
- Conclusie: Is UNI kopen wel of geen goed idee?
Wat is een gedecentraliseerde exchange?
Gedecentraliseerde exchanges zijn op dit moment zeer populair. Ze bieden dan ook een aantal voordelen die decentrale exchanges niet hebben. Zo is de kans op wanbeheer en hacken kleiner omdat gebruikers hun gegevens niet hoeven te delen met een derde partij.
Zo is een Know Your Customer (KYC) procedure en/of ID verificatie niet nodig. Bovendien verkleint bemoeienis van meer dan twee partijen de kans op manipulatie. Marktmanipulatie een bekend probleem in de cryptowereld en de roep om verandering is sterk.
Een gedecentraliseerde exchange is wat dat betreft een goede oplossing. Tegelijkertijd zorgt het niet hoeven delen van gegevens voor meer anonimiteit van de gebruiker.
Wat zijn de nadelen van een DEX?
Een DEX zoals Uniswap brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Het is goed om je daar ook bewust van te zijn. Zo ligt de zogeheten liquiditeit van een gedecentraliseerde exchange vaak lager. Dit houdt in dat het lastiger is om een trade te beginnen en te beëindigen omdat er te weinig aantallen van een bepaalde cryptomunt aanwezig zijn.
Dit gebeurt vaak bij een cryptocurrency met een laag volume. Uniswap heeft geen ‘baas’ waardoor gebruikers zelf de liquiditeit moeten aanleveren. Dit vindt plaats door middel van speciale ‘pools’ met digitale munten. Anderen kunnen deze cryptocurrencies gebruiken om mee te handelen.
Wat is de connectie tussen Uniswap en de Ethereum blockchain?
Het Uniswap protocol is te vinden op de Ethereum blockchain. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Het team achter Uniswap wil namelijk een aantal problemen oplossen waar Ethereum mee te maken heeft. Als tweede munt achter Bitcoin oefent Ethereum veel aantrekkingskracht uit op investeerders.
Op sommige momenten vinden er daardoor meer transacties plaats dan dat de blockchain van Ethereum aankan. Het gevolg is dat zowel de transactietijd als de transactiekosten sterk toeneemt. Om een Ethereum transactie te vervoeren hebben gebruikers GAS nodig.
De kosten daarvan zijn afhankelijk van het moment van aankoop en niet hoeveel iemand heeft verkocht. Het grote nadeel daarvan is dat het gebruik van Uniswap niet altijd zinvol is qua tijd en geld. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om 40 euro te betalen voor een transactie van 60 euro.
Hoe werkt een liquiditeitspool?
Wil je zelf graag deelnemen aan een liquiditeitspool om inkomsten te verdienen? Dan ben je zeker niet de enige. Je hoeft er vrij weinig voor te doen en je mag het dan ook best een passief inkomen noemen. In feite gaat er een deel van de ene token af en ontvang je dezelfde hoeveelheid van de andere token.
Hoe voeg je liquiditeit toe op Uniswap?
Vind je bovenstaande uitleg nog een beetje ingewikkeld klinken? Maak je geen zorgen, want we leggen het principe van pool liquidity graag verder voor je uit. Het vormt immers een van de bouwstenen van Uniswap.
Het toevoegen van liquiditeit aan een pool is een kwestie van een paar stappen doorlopen. Ten eerste dien je een MetaMask wallet te hebben, die je kunt downloaden via https://metamask.io/. Het geeft toegang tot diverse cryptowallets en blockchain apps. Is de download gelukt? Onderneem dan de volgende stappen:
- Stap 1: Bezoek ten eerste de website van Uniswap: https://uniswap.org/
- Stap 2: Maak een connectie met je MetaMask wallet.
- Stap 3: Klik op de knop ‘Pool’. Als het goed is verschijnt er een nieuwe pagina in.
- Stap 4: Klik op de knop ‘Voeg liquiditeit toe’ of in het Engels ‘Add liquidity’.
- Stap 5: Selecteer het cryptomunten paar, bijvoorbeeld ETH/BAT. Onthoud overigens goed dat de twee tokens in de Uniswap liquiditeitspool óf ETH en ERC20 kunnen zijn of allebei ERC20.
- Stap 6: Als gebruiker moet je de waarde betalen van beide tokens. Dit houdt in dat je de gewenste waarde van de ene token invoert. Vervolgens wordt de waarde van de andere munt automatisch weergeven.
Naar ratio uitbetaald
Na het volgen van de bovenstaande stappen laat Uniswap je het percentage van jouw aandeel in de liquiditeitspool zien. Vervolgens krijg je deze ratio uitbetaald. Ben je daar tevreden mee? Klik dan op ‘bevestigen’.
Overigens mag je jouw liquiditeit altijd verwijderen als je dat wenst. In dat geval dien je te klikken op ‘Pool’ om naar het ‘Your liquidity’ gedeelte gaan. Selecteer vervolgens de liquiditeit die je graag wilt verwijderen.
Hoe creëer je tokens bij Uniswap?
We kunnen wel zeggen dat Uniswap een uniek platform is. Deelnemers hebben behoorlijk veel te zeggen in de liquiditeitspools. Het is zelfs mogelijk om nieuwe tokenparen te creëren, als die nog niet bestaan.
Op die manier draag je bij aan de liquiditeitspool en het voortbestaan van Uniswap. Maar hoe doe je dat? Volg dit stappenplan om een nieuw tokenpaar te creëren:
- Stap 1: Klik op de ‘Create a Pair’ knop.
- Stap 2: Selecteer het tokenpaar
- Stap 3: Bevestig de transactie in MetaMask
Wat is “tijdelijk verlies”?
Overigens is er nog een belangrijk concept die je echt moet begrijpen wanneer het gaat om liquiditeit. Vroeg of laat kom je de term “tijdelijk verlies” tegen. Dit verwijst naar de situatie waarin de prijs in de pool verandert. De Automated Marker Protocollen voeren wel eens een algoritmische herbalancering door.
Verderop in dit artikel vertellen we wat meer over AMM. Door de herbalancering ontstaat er een verschil in waarde tussen het houden van cryptomunten binnen het protocol en het houden van cryptomunten buiten het protocol.
Er is pas geen sprake meer van verlies wanneer de koersen opnieuw op het punt belanden waar ze waren toen jij begon deel te nemen aan de liquiditeitspool. Raak niet in paniek wanneer er sprake is van “tijdelijk verlies”. Op het moment dat je jouw tokens verkoopt doe je dit voor een lagere prijs en heb je dus daadwerkelijk verlies. Geduld is een schone zaak!
Wie heeft Uniswap bedacht?
Nu we een aantal belangrijke termen hebben doorgenomen, is het tijd om terug te gaan naar de herkomst van Uniswap, een bekende DEX waar we graag over vertellen. Het is het geesteskindje van Hayden Adams, een voormalig werktuigbouwkundig ingenieur uit New York. In die hoedanigheid werkte hij enige tijd voor het Siemens concern.
Hayden besloot echter het roer om te gooien toen hij zich verdiepte in Ethereum. Het was echter zijn studievriend Karl Floersch die een sleutelrol speelde bij de ontwikkeling van Uniswap. In 2016 las hij een post van Ethereum-oprichter Vitalik Buterin met de tekst: “Let’s run on-chain decentralized exchanges the way we run prediction markets”.
Dit zijn decentrale protocols waarbij je kan wedden op de uitkomst van gebeurtenissen. Investeerders plaatsen weddenschappen op decentrale applicaties (dApps) met behulp van cryptocurrencies.
Automated Market Maker
Het bovenstaande proces heeft alles te maken met ‘Automated Market Maker’ (AMM), die we al eerder in dit artikel noemden en waar we graag verder even op in willen gaan. Met deze term bedoelt men de verschillende gedecentraliseerde market maker algoritmes, die op hun beurt weer verbonden zijn met voorspellingsmarkten.
Al eerder vertelden wij dat gebruikers daarin wedden op bepaalde gebeurtenissen. Komt een bepaalde gebeurtenis uit, dan verdient men geld. Uniswap bouwt voort op het principe van de voorspellingsmarkt.
Een idee dat zijn leven veranderde
Terug naar de ontstaansgeschiedenis van Uniswap. Floersch stuurde de suggestie van Buterin door naar Adams, die meteen enthousiast reageerde. De New Yorker woonde na het verlies van zijn baan nog bij zijn ouders.
Maar dit zou niet lang meer duren. Hij kreeg namelijk een idee dat zijn leven voorgoed veranderde: het ontwikkelen van een gedecentraliseerde beurs waar men cryptocurrencies kan uitwisselen.
De ontwikkeling van Uniswap
Adams bouwde binnen mum van tijd een proefversie met zowel het eerste ontwerp van de website als een smart contract. Hij besefte dat veel projecten op het Ethereum platform het concept van decentralisatie wel toejuichten, maar het toch niet volledig omarmden.
Uniswap moest daar verandering in gaan brengen. Karl Floersch kwam opnieuw in beeld om het idee van Uniswap de goede richting op te duwen. Hij stelde Adams voor aan Vitalik Buterin, die overigens al op de hoogte van het project.
Feitje: Het project van Hayden Adams zou eerst ‘Unipeg’ gaan heten. Buterin adviseerde echter de naam ‘Uniswap’.
Airdrop zorgt voor enthousiasme
Hayden Adams leende 65.000 dollar om zijn project realiteit te maken. Uiteindelijk begon hij in 2018 met de ontwikkeling van Uniswap. Uiteindelijk leidde dit in november 2018 tot de lancering van het mainnet. Twee jaar later, in september 2020, vond de lancering van Uniswap V2 plaats, samen met governance token UNI.
Er ontstond groot enthousiasme onder crypto investeerders toen Uniswap een airdrop organiseerde. Iedereen die voor september gebruik had gemaakt van UNI ontving 400 tokens.
Wat zijn de meest belangrijke kenmerken van Uniswap?
Het bovenstaande verhaal klinkt als een groot succes. Toch ontstonden er in de loop van de tijd zorgen over de veiligheid van Uniswap. Konden mensen er van worden overtuigd om te handelen op basis van vertrouwen? En wat als ze hun zuurverdiende kapitaal verloren?
Een helder en duidelijk antwoord geven op deze vragen vond Adams erg lastig. Hij besloot de vaak complexe taal van software ontwikkelaars achterwege te laten en formuleerde uiteindelijk de volgende kenmerken van Uniswap:
- Het is een gedecentraliseerde exchange om cryptocurrencies te verhandelen.
Het is een ‘Automated Market Marker’. Dit maakt geautomatiseerde handel in DeFi tokens mogelijk. - Het maakt gebruik van smart contracts om tokens en swaps mogelijk te maken.
Het geld in jouw wallet kan beschikbaar worden gesteld voor liquiditeitspools.
Liquiditeitspools maken het mogelijk om te handelen zonder een orderboek. - Er zijn geen KYC vereisten om deel te nemen aan Uniswap, iedereen is welkom.
- De prijs van de tokens in liquiditeitspools wordt via algoritmes bepaald.
- De token van Uniswap van UNI en is een zogeheten ‘governance token’. Dit houdt in dat iedereen die in het bezit is van UNI kan meebepalen over de voortgang van het project door te stemmen over voorstellen.
Wat is de rol van smart contracts bij Uniswap?
In het bovenstaande rijtje staan smart contracts genoemd. Deze techniek speelt Smart een essentiële rol bij het functioneren van Uniswap. Het zijn digitale contracten die bepaalde handelingen automatisch uitvoeren wanneer er aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Uniswap gebruikt twee smart contracts, namelijk een ‘exchange’ en een ‘factory’ contract. Dit is minder ingewikkeld dan het klinkt. Het komt er op neer dat nieuwe tokens worden toegevoegd door middel van het ‘factory’ contract en de swaps door middel van het ‘exchange’ contract.
Uniswap in cijfers
We kunnen concluderen dat Adams een gedreven individu is die zich vol enthousiasme stortte in de wereld van cryptocurrencies. Hij begon niet eens als een financieel expert, maar als een bouwkundig ingenieur. Toch maakte hij van Uniswap een groot succes. Inmiddels mag het zich de op-vier-na grootste exchange ter wereld noemen.
Bovendien heeft het 56.2 procent van het DEX marktaandeel in handen. Het is concurrenten SushiSwap (SUSI), verantwoordelijk voor 15 procent van het marktaandeel, ver de baas. Hetzelfde geldt voor Curve (CRV) met 11,6 procent en 0x Native (ZRX) met 6.1 procent. Andere concurrenten zijn verantwoordelijk voor 10,6 procent van het marktaandeel.
Wat is het doel van Uniswap?
Uniswap is een gedecentraliseerde exchange met een eigen token genaamd UNI. Wie wil investeren in dit project begint op de exchange. Door middel van peer-to-peer trading is het mogelijk om allerlei cryptocurrencies uit te wisselen.
Op dit moment ondersteunt het meer dan 1800 cryptocurrencies en ruim 2400 handelsparen. Dit is natuurlijk maar een momentopname, dus in de toekomst neemt het aantal digitale munten en handelsparen ongetwijfeld verder toe. Bekende altcoins die worden ondersteund door Uniswap zijn onder andere:
- Aave (AAVE)
- APY.Finance. Token (APY)
- Enjin Coin (ENJI)
- Unibright (UBT)
- RedFox Labs (RFOX)
- Marlin (POND)
- Polkastarter (POLS)
- Prosper (PROS)
Wat is het doel van de Uniswap token?
Zoals gesteld heeft Uniswap een token genaamd UNI. Het is een zogeheten ‘governance token’, wat betekent dat het is gecreëerd om de inbreng van tokenhouders zo groot mogelijk te maken. Iedereen die in het bezit is van UNI mogen namelijk stemmen om invloed uit te oefenen op bepaalde beslissingen met betrekking tot Uniswap.
Sterker nog: wanneer ontwikkelaars zich uiteindelijk terugtrekken uit het bestuurs krijgen UNI houders de volledige controle over het protocolbeheer over. Liquiditeitsverschaffers in de volgende Uniswap pools ontvangen UNI:
- ETH/DAI
- ETH/USDC
- ETH/USDT
- ETH/WBTC
Hoe werkt het governance model van UNI?
Het governance model werkt eigenlijk vrij simpel. Om een bestuursvoorstel in te dienen is 1 procent van het totale aanbod van UNI vereist. Daarbij moet 4 procent van de UNI toestemming geven (dus ja stemmen) om het quorum te bereiken. De stemperiode duurt een week en bij de uitvoering is er een vertraging van twee dagen.
Uniswap en DeFi
Uniswap is een zeer populaire exchange voor Decentralized Finance (DeFi). Om te begrijpen hoe Uniswap werkt moet je weten wat DeFi precies is. Het is een vorm van financiering, gebaseerd op de blockchain, waar geen derde partijen bij betrokken zijn. Banken, makelaars of financiële instellingen kunnen zich er dus niet mee bemoeien.
Nog niet zo lang geleden werden betaalmiddelen beheerd door banken of andere financiële instellingen. Maar dankzij gedecentraliseerde financiering kunnen mensen het nu zelf doen. Uniswap bouwt voort op hetzelfde principe.
Op deze decentrale exchange kun je immers zonder betrokkenheid van centrale autoriteiten handelen in cryptocurrencies. Je houdt dus de touwtjes in eigen handen, en dat is iets wat veel investeerders enorm aanspreekt.
Wat zijn de voordelen van DeFi?
DeFi brengt verschillende voordelen met zich mee voor het moderne financiële systeem. Het zorgt voor meer transparante en flexibele processen in het huidige systeem van banken. Stel je voor dat je toegang wil tot een bepaalde smart contract op de blockchain, bijvoorbeeld van Ethereum.
Dankzij DeFi mag dit zonder toestemming. Heb je voldoende technische kennis van smart contracts? Verschillende DeFi producten bieden de mogelijkheid om ze zelf te creëren, aan te passen en/of te koppelen.
Wat maakt Uniswap uniek?
Eerder in dit artikel benoemden wij een aantal concurrenten van Uniswap, zoals SushiSwap en PancakeSwap. Dit platform heeft echter om verschillende redenen de leiding genomen in de DEX markt. Ten eerste automatiseert het processen als geen ander. Smart contracts leveren zoals gezegd een zeer belangrijke bijdrage aan het functioneren van Uniswap.
Andere protocollen automatiseren processen ook, maar mede dankzij liquiditeitspools komen problemen op het gebied van liquiditeit nauwelijks meer voor. En juist dat maakt Uniswap een efficiënte en unieke speler op de cryptomarkt.
Een ander bijzonder kenmerk van Uniswap is dat het geen gebruik maakt van een orderboek om prijzen te bepalen. In plaats daarvan worden formules op basis van de ratio’s in liquiditeitspools gebruikt.
Bestaan er verschillende versies van Uniswap?
Ondanks het feit dat Uniswap nog maar relatief kort bestaat, heeft het al verschillende versies gekend. Het project is dan ook volop in ontwikkeling en kent geen stilstand. Dat is ook noodzakelijk als je kijkt naar de razendsnelle ontwikkelingen in de crypto- en blockchain industrie.
Uniswap V1
De eerste DEX droeg de naam ‘Uniswap V1’ en veroverde de wereld eind 2018. Gebruikers kregen er de mogelijkheid om ERC-20 tokens op de Ethereum blockchain te kopen.
Uniswap V1 was de eerste DEX met een Automated Market Maker (AMM). Dit protocol zorgt door middel van een liquiditeitspool voor meer liquiditeit en is dus belangrijk voor het functioneren van Uniswap.
De komst van Uniswap V2
In mei 2020 was het tijd voor de tweede versie van Uniswap. Het droeg, in navolging van het eerste deel, de naam ‘Uniswap V2’. Deze uitbreiding bevatte naast ERC-20-ERC0 liquiditeitspools ook zgeheten ‘flash swaps’ en ‘oracles’.
Daar leggen we zometeen wat meer over uit. Ook Uniswap V3 bevat namelijk deze onderdelen. Het werd geïntroduceerd op 5 mei 2021 en moet Uniswap nog vooruitstrevender maken dan het al is.
Nieuwe updates met Uniswap V3
Het doel van Uniswap V3 is om meer geconcentreerde liquiditeit te creëren. Daarnaast zijn er wat betreft vergoedingen meer verschillende niveaus ingesteld. Liquiditeitsverschaffers, maar ook gewone Uniswap gebruikers, profiteren wat betreft kapitaalefficiëntie zeker van deze veranderingen. Sterker nog: de kapitaalefficiëntie schijnt 4000 keer te zijn toegenomen!
Waarom brengt Uniswap nieuwe versies uit?
Uniswap brengt regelmatig nieuwe versies uit om concurrenten de baas te zijn. Inmiddels zijn er verschillende decentrale exchanges actief op de cryptomarkt. Ze bieden allemaal hun eigen voor- en nadelen en unieke functies die nieuwe gebruikers moeten aantrekken.
Uniswap wil echter de nummer 1 positie behouden en heeft zodoende een aantal belangrijke nieuwe functies aan Uniswap V3 toegevoegd. Denk onder andere aan meer flexibele tarieven, geconcentreerde liquiditeit, non-fungible liquiditeit, geavanceerde orakels en range orders.
Wat is geconcentreerde liquiditeit?
Misschien zegt de term ‘geconcentreerde liquiditeit’ je niet meteen iets. Kort samengevat houdt dit in dat de liquiditeit gebaseerd is op stablecoins. Tokens en munten worden in diverse prijsklassen ingedeeld en niet alleen meer in liquiditeitspools waar ze over de prijscurve worden verdeeld.
Deze constructie zorgt ervoor dat gebruikers zelf een prijsklasse mogen kiezen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om te handelen in cryptocurrencies. De drempel ligt minder hoog en daardoor is het voor zowel een laag als hoog budget mogelijk om te traden. Ze hoeven immers minder te investeren. Investeerders die in het bezit zijn van grote sommen geld kunnen uiteraard voor een hogere prijsklasse kiezen.
Vraag en aanbod bepaalt marktprijs
Het vraag en aanbod in een liquiditeitspools bepaalt uiteindelijk de marktprijs. Dit is een economisch principe die we allemaal kennen. Soms komt het echter voor dat een bepaalde prijs niet binnen een prijsklasse valt.
Uniswap heeft daar een slimme oplossing voor. Het verwijdert de liquiditeit uit een pool totdat de marktprijs weer binnen de prijsklasse (die vooraf is bepaald) valt. Daarna voegt men opnieuw de liquiditeit toe aan de pool.
Flexibele tarieven
De tarieven van Uniswap zijn in de loop der tijd flexibeler geworden. Dit is uiteraard goed nieuws voor de nog steeds groter wordende groep gebruikers. Bij Uniswap V1 waren de transactiekosten 0.3 procent. Daarvan kwam 100 procent in de liquiditeitspools terecht.
De transactiekosten van Uniswap V2 waren 0,05 procent. Ze konden zelf aan- en uitgezet worden. Deze transactiekosten waren voor iedereen hetzelfde. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk pakte het iets minder goed uit.
Gebruikers waren namelijk blij met het feit dat ze evenveel moesten betalen voor transacties die veel tijd in beslag namen. Voor dit probleem bedacht het team van Uniswap een heldere oplossing, namelijk flexibele transactiekosten. Dit zijn:
- 0,05 procent transactiekosten voor stablecoins
- 0,30 procent transactiekosten voor standaard pools.
- 1 procent transactiekosten voor niet-standaard tokens.
Geavanceerde orakels
Uniswap V2 gebruikte zogeheten Time Weighted Average Price (TWAP) orakels. Laten we het de tijd-gewogen gemiddelde prijs noemen. De TWAP moet prijsschommelingen en/of manipulatie op de korte termijn voorkomen. Om dit mogelijk te maken werd er bij Uniswap V2 één som opgeslagen.
Dankzij de update naar Uniswap V3 kan er nu ook een reeks aan cumulatieve sommen opgeslagen worden. Voor gebruikers is dit goed nieuws, en niet alleen omdat het manipulatie voorkomt. Volgens het team van Uniswap liggen de gaskosten voor de helft lager!
Non-fungible liquiditeit
Tegenwoordig is het mogelijk om een digitaal uniek item via een smart contract te koppelen aan de blockchain van een account. Zogeheten non-fungible tokens (NFT) maken dit mogelijk en hebben daardoor een unieke positie in de cryptowereld.
Bij Uniswap V3 is het op dit moment nog niet mogelijk om voldoende liquiditeit te bieden aan non-fungible tokens. Het heeft echterwel zogeheten ERC-721 LP-tokens die voor voldoende liquiditeit bij NFT tokens moeten zorgen. Het positieve resultaat daarvan is dat tokens beter van elkaar onderscheiden kunnen worden.
Toevoeging van range orders
Actieve traders maken regelmatig gebruik van limit-orders. Daarbij stelt men vantevoren in op welke prijs ze een cryptomunt willen kopen of verkopen. Dit scheelt veel tijd, moeite en stress. Op Uniswap kun je gebruik maken van zogeheten ‘range-orders’.
Daarbij bepaal je voordat de trade begint op welke marktprijs je de token automatisch wil verkopen. Bovendien bepaal je helemaal zelf voor welke token je jouw andere munt(en) wil verkopen. Dit maakt het handelen in cryptocurrencies op Uniswap een fluitje van een cent.
Hoe werkt Uniswap?
Inmiddels is wel duidelijk dat Uniswap een plek is waar je tokens kunt uitwisselen. Dat is logisch, kijk maar naar de naam van het platform. Misschien wil je graag zelf bepaalde tokens omwisselen voor Ethereum.
In dat geval dien je naar de speciale Uniswap token swap pagina gaan. Daar kun je selecteren welke tokenswap je graag wil uitvoeren. Bij deze een stappenplan waarmee je in een handomdraai een ‘swap’ uitvoert:
- Stap 1: Pak je smartphone en download de “Trust Wallet’ app.
- Stap 2: Log in op een exchange, bijvoorbeeld Binance of Bitvavo.
- Stap 3: Zorg ervoor dat je in het bezit bent van Ethereum. Klik op de knop “Withdraw” om Ethereum op te nemen.
- Stap 4: Open jouw Trust Wallet. Selecteer “Ethereum” en vervolgens de optie “Receive” (ontvangen) om het wallet adres te kopiëren.
- Stap 5: Plak het wallet adres in het gedeelte “Recipient’s Address” of “ontvangstadres” en verzend de Ethereum naar jouw Trust Wallet.
Een swap uitvoeren op Uniswap: stappenplan
Heb je de cryptomunten ontvangen? Dan is het tijd om naar Uniswap te gaan voor het laatste gedeelte. Volg dit stappenplan:
- Stap 1: Bezoek Uniswap en selecteer de optie “Connect to a wallet”
- Stap 2: Klik op de knop “Wallet Connect”
- Stap 3: Pak je smartphone om naar de Trust Wallet te gaan.
- Stap 4: Selecteer de optie “settings” in de Trust Wallet. Als het goed is zie je daar de optie “WalletConnect”.
- Stap 5: Scan via de app de QR code die op Uniswap te vinden is.
- Stap 6: Als het is goed kun je nu een cryptomunt kopen. Selecteer de token die graag wil. We raden aan om te beginnen met een “slippage tolerance” van 0,5 procent. Van “slippage” is sprake als de prijs waartegen jouw order is uitgevoerd niet met de prijs overeenkomt die je hebt aangevraagd. Door een “slippage tolerance” in te stellen geef je het maximale percentage slippage (dus prijsbewegingen) aan die je bereid bent om te accepteren.
- Stap 7: Vul tenslotte het aantal Ethereum in die je graag wil omzetten naar een andere token.
- Stap 8: Tijd voor het grote moment: klik op “swap”.
Wat is de fee voor een swap?
Een swap via Uniswap is natuurlijk niet gratis. De ‘fee’ is 0,3 procent en gaat naar investeerders die actief zijn in een van de liquiditeitspools. De swap vindt dan ook plaats binnen de liquiditeitspool van de tokens die je wilt wisselen.
Iedere investeer die een bijdrage levert aan de liquiditeitspool ontvangt een vergoeding. De hoogte van het bedrag dat je ontvangt is afhankelijk van jouw bijdrage. Stel je voor dat je 0,6 procent van de totale liquiditeitspool hebt ingelegd. In dat geval ontvang je 0,6 procent van 0,3 procent voor iedere swap
Lees ook: Beleggen in Cryptocurrency? De beste tips voor beginners! >>
Waar kun je Uniswap (UNI) kopen?
Wat betreft marktkapitalisatie is Uniswap momenteel de grootste decentrale exchanges ter wereld. De token UNI heeft al veel mensen behoorlijk veel geld opgeleverd. Wil je graag UNI kopen? Dan is het raadzaam om uitgebreid onderzoek te doen. UNI is tegenwoordig verkrijgbaar op verschillende exchanges, maar niet elke aanbieder is even betrouwbaar.
Let daarom altijd op de reputatie van een exchange en lees beoordelingen van eerdere klanten uitgebreid door. Op die manier krijg je een goed beeld van wat een exchange te bieden heeft. Vergeet ook niet om je te verdiepen in de handelskosten.
eToro
Inmiddels kun je ook bij het internationale handelsplatform eToro UNI kopen. Dat is goed nieuws, aangezien dit een teken is van betrouwbaarheid. eToro heeft Uniswap en haar bijbehorende token grondig onderzocht.
Uiteindelijk leidde dit de conclusie dat UNI een stabiele token is met een grote marketcap. Bovendien draait het op een geloofwaardige blockchain. Naast eToro hebben wij een aantal betrouwbare exchanges op een rij gezet waar je UNI kunt kopen:
Binance
Binance mag zich de grootste cryptocurrency exchange ter wereld noemen. En dat te bedenken dat het nog maar sinds 2017 bestaat. Crypto investeerders hebben er de keuze uit honderden digitale munten, waaronder UNI. Vanwege de omvang is de liquiditeit op deze exchange uitstekend.
Binance staat bekend als zeer betrouwbare plek, maar heeft in het verleden wel te maken gehad met hackers. Wil je veel UNI kopen en bewaren? Dan raden we aan om een deel van je cryptocurrencies in een hard wallet (dus zonder internetverbinding) op te slaan.
OKEX
Overzichtelijke exchange die zeer geschikt is voor beginnende crypto investeerders.
Bybit
Bybit is een populaire wereldwijde exchange waar je de keuze hebt uit 900+ cryptocurrencies, waaronder UNI.
Kraken
Kraken is een internationale exchange met duizenden klanten per dag. Grote kans dat je er wel eens van gehoord hebt. Je koopt er binnen een paar minuten jouw favoriete cryptocurrencies en kunt er binnen enkele minuten UNI kopen.
Bitvavo
Zeer populaire Nederlandse exchange Bitvavo met handelskosten van slechts maximaal 0,25 procent. Bestaat pas sinds 2017, maar nu al toonaangevend op de Nederlandse cryptomarkt.
Lage fees
Ook belangrijk om te vermelden is dat Bitvavo zeer lage fees in rekening brengt. Wie dus de laagste kosten wil kan bij deze Nederlandse exchange en broker terecht. Besef echter wel dat handelen in cryptocurrencies risicovol kan zijn.
De cryptocurrency markt is jong en vrij volatiel, waardoor de kans bestaat dat je jouw geld verliest. Aan de andere kant kun je door goede trading strategieën te gebruiken en een flinke dosis geluk ook veel geld verdienen.
Hoe maak je een account aan bij Bitvavo?
Je hebt een account nodig om Uniswap te kopen bij Bitvavo. Het registreren van jouw account is gelukkig helemaal gratis. Bitvavo is echter geen decentrale exchange waar je jouw gegevens niet hoeft te delen.
Het bedrijf wil weten met wie ze te maken heeft en vraagt daarom om een aantal persoonlijke gegevens. Denk bijvoorbeeld aan je naam, adres en geboortedatum.
Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>
(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)
Link in je e-mailbox
Na het aanmaken van een account ontvang je als het goed is een link van Bitvavo in je e-mailbox. Klik daarop en volg een aantal stappen. Als het goed is ben je daar binnen een minuut mee klaar.
Verifieer je account en telefoonnummer
Je bent nog niet klaar. Bitvavo wil namelijk graag dat je jouw account en telefoonnummer verifieert. Alle aanbieders van financiële producten moeten dit doen volgens de Europese wetgeving. Gelukkig duurt het verificatieproces niet lang.
Het enige wat je nodig hebt is je paspoort, ID kaart of rijbewijs. Vervolgens doorloop je het proces op je smartphone, tablet of desktop. Heb je een geschikte foto van je ID-kaart? Upload ze dan in het systeem.
Nu ben je bijna klaar. Tenslotte moet je nog jezelf filmen om te bewijzen dat toch echt jij het account verifieert. Daarmee wordt identiteitsfraude voorkomen. Na het afronden van dit proces kun je inloggen.
KYC procedure
Het bovenstaande proces maakt deel uit van de zogeheten Know Your Customer procedure. Misschien vind je het allemaal een beetje omslachtig. Het is echter noodzakelijk om jouw persoonlijke gegevens en bankrekening te beschermen. Pas na het leveren van een aantal documenten en een grondige controle krijg je een account.
UNI kopen met iDeal: zo doe je dat
Veel Nederlanders maken gebruik van iDeal. Het is dan ook geen verrassing dat veel bedrijven deze betaalmethode aanbieden om cryptocurrencies zoals UNI mee te kopen. Het kopen van deze token via iDeal kost doorgaans maar enkele minuten.
Vervolgens komen de munten in je wallet terecht. Mede dankzij dit simpele proces staat Bitvavo bekend als gebruiksvriendelijk en betrouwbaar.
Beveiliging
Het is belangrijk om jouw account op Bitvavo goed te beveiligen. Het gaat immers om jouw zuurverdiende geld. Zodoende raden we aan om 2-factor-authenticatie (2FA) in te schakelen.
Deze extra beveiligingslaag voorkomt dat jouw account gehackt wordt en dat je geld als sneeuw voor de zon verdwijnt. Een fijne gedachte!
Op welke manieren kun je succesvol worden met Uniswap?
Hopelijk heb je inmiddels aardig wat opgestoken van dit artikel. Maar hoe pas je al deze kennis nu toe in de praktijk? Ook daar zijn gelukkig een aantal manieren voor. Feit is dat liquiditeitspools een van de bouwstenen vormen van Uniswap.
Om daar succesvol mee te worden dien je een lange termijn mindset te hebben. Dit houdt in dat je voor een langere periode liquiditeit aan de pool verschaft. Op die manier ontvang je meer handelsvergoedingen en compenseer je eventueel ‘Impermanent Loss’, oftewel tijdelijk verlies.
Tip: Kies voor stablecoins
Al eerder schreven wij over tijdelijk verlies. Helaas krijgen liquiditeitsverschaffers daar regelmatig mee te maken. Er is echter een goede manier om dit te vermijden: liquiditeit verschaffen aan activa die een connectie hebben me stablecoins.
Denk bijvoorbeeld aan USDC-DAI of derivaten van ETH, zoals sETH/ETH. Deze tokenparen kennen minder prijsveranderingen, waardoor je de kans op tijdelijk verlies verkleint.
Simuleer prijsveranderingen
Wist je dat het tegenwoordig mogelijk is om prijsveranderingen van jouw tokens te simuleren? Denk bijvoorbeeld aan procentuele veranderingen en hoe die zorgen voor verlies.
Door dit te simuleren ontdek je vrij simpel en snel hoe ze jouw Return on Investment (ROI) beïnvloeden. Tevens laat het zien hoeveel winst je moet hebben om het tijdelijke verlies dat soms ontstaat te compenseren.
Houd jouw winst (en verlies) in de gaten
Uitgebreid onderzoek is belangrijk, ook nadat je hebt bijgedragen aan de liquiditeitspool(s) van Uniswap. Op Uniswaproi.com kun je jouw prestaties nauwgezet in de gaten houden. Het enige wat je hoeft te doen is je Ethereum adres kopiëren en inplakken.
Vervolgens verschijnt je ROI en eventueel verlies in beeld. Uniswaproi laat zelfs de best presterende liquiditeitspools zien. Deze tool is gratis voor investeerders met minder dan 10.000 dollar (omgerekend 8529 euro) op hun rekening.
Wat zijn de voor- en nadelen van Uniswap?
Uniswap is een succesvol project in de wondere wereld van de cryptocurrencies. De DEX heeft veel nieuws te bieden, zoals liquiditeitspools en meer inspraak van investeerders. Dit zijn absoluut voordelen, maar wees je ook bewust van de nadelen van Uniswap. Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet.
De voordelen van Uniswap
Uniswap is niet voor niets een populaire DEX. Het is namelijk betaalbaar en transparant, wat het een aantrekkelijk platform maakt om tokens te wisselen. Bovendien zijn de kosten erg laag. De vaste transactiekosten zijn 0.3 procent. Sinds de komst van Uniswap V3 zijn de kosten wel een stuk flexibeler geworden.
Je betaalt bijvoorbeeld een ander percentage voor NFT dan voor stablecoins, wat wel zo eerlijk is. Daarnaast is Uniswap vrij eenvoudig te gebruiken. Dit trekt met name nieuwe crypto investeerders over de streep om het platform te gaan gebruiken. In een paar stappen (eerder in dit artikel vind je een handig stappenplan) voer je een token swap uit.
Dit hele proces neemt slechts een paar seconden in beslag en weet zich daarmee om een positieve manier te onderscheiden van de tijdrovende koop- en verkoopposities die je op een standaard exchange moet innemen.
Uniswap is meer dan een goedkope, flexibele en snelle DEX. Het biedt nog veel meer voordelen, die wij uiteraard even voor jou op een rijtje hebben gezet:
- Een UNI token kan als valuta functioneren: Dat UNI als valuta kan worden gebruikt is uniek. Het heeft namelijk een inflatiecijfer van 2 procent. Veel valuta’s hebben dit, maar cryptocurrencies zoals Bitcoin niet.
- De community speelt een zeer grote rol op dit platform: Uniswap is een gedecentraliseerd handelsplatform waar de gemeenschap veel te zeggen heeft. Sterker nog: het wordt beheerd door een community die door middel van een governance token mag meebeslissen over de toekomst van deze bijzondere DEX.
- Het is een automatische market maker: De kans op liquiditeitstekorten op Uniswap is miniem omdat het een AMM is. De gemeenschap, bestaande uit tokenhouders, worden gestimuleerd om bij te dragen aan de liquiditeitspool.
- Er is geen KYC nodig: De anonimiteit en het ontbreken van KYC is voor veel gebruikers een groot voordeel van Uniswap. Je hoeft je totaal geen zorgen te maken over je privacy.
- Je mag zelf tokens creëren en plaatsen: Omdat Uniswap decentraal is mag je zonder centrale goedkeurig tokens plaatsen. Nog nooit verliep dit proces zo simpel. Geen administratie, geen controle en lagere kosten. Een groot verschil met centrale exchanges, waar wel goedkeuring voor nodig is.
De nadelen van Uniswap
Uniswap wil graag dat iedereen een bijdrage levert aan het platform. Het is open-source en velen klinkt dat positief in de oren. Helaas heeft dit wel als nadeel dat het protocol gekopieerd kan worden in de vorm van een ander, concurrent platform.
Ook het feit dat Uniswap decentraal is spreekt veel mensen aan. Dit heeft echter ook een negatieve kant. Er vindt door het ontbreken van een autoritaire partij geen controle plaats op de tokens die worden aangeboden.
Helaas zijn er daardoor er de afgelopen jaren al diverse oplichters actief geweest op Uniswap. Soms kan het swappen van tokens dus leiden tot bedrog en geldverlies. Zonde! Bij deze nog een aantal nadelen van Uniswap:
- Er zijn soms nepprojecten en neptokens: Zoals gesteld heeft een gedecentraliseerd protocol ook zwakke kanten. Je moet echt oppassen voor projecten die nep tokens listen op Uniswap. Doe daarom altijd grondig onderzoek voordat je gaat handelen in tokens op dit platform.
- Er mislukken regelmatig transacties: Helaas verloopt een transactie bij Uniswap niet altijd goed. Het platform kent door lage gasvergoedingen regelmatig.
- Ethereum zorgt voor beperkingen en vertragingen: De lage gasvergoedingen zijn een beperking die mede wordt veroorzaakt door het Ethereum netwerk. Dit cryptoplatform is zeer populair en kent veel gebruikers. Het minder positieve gevolg daarvan is dat er regelmatig transactievertragingen ontstaan. Ook lopen de kosten van GAS tijdens drukke momenten sterk op.
- De waardeopslag is minder goed: Zoals gezegd lijkt UNI veel op een standaard valuta omdat het inflatie kent. Het nadeel daarvan is dat het in de loop van de tijd afneemt in waarde. Wat dat betreft is de waardeopslag van cryptocurrencies zoals Bitcoin, die geen inflatie kennen, veel beter.
Conclusie: Is UNI kopen wel of geen goed idee?
Er zijn verschillende redenen om positief te zijn over de toekomst van Uniswap. Deze decentrale exchange is sinds zijn komst op 2 november 2018 enorm gegroeid. Op dt moment is het de meest succesvolle DEX ter wereld met een volume dat nog maandelijks groeit.
De cijfers zijn echt indrukwekkend. Zo heeft Uniswap op dit moment een dagelijkse omzet die vier keer groter is dan Bitcoin. Ook is een zeer grote cryptocurrency in termen van inkomsten, achter Ethereum. Zet deze trend zich door, dan wacht Uniswap een rooskleurige toekomst.
Wordt Uniswap meer dan een DEX alleen?
Uniswap en DeFi zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er zijn honderden DeFi tokens actief op het platform. Wij hebben er al enkele genoemd in dit artikel. DeFi is sterk in opkomst en heeft de potentie om de financiële markten voorgoed te veranderen.
Het wil namelijk een transparant en veerkrachtig financieel systeem creëren waarbij iedereen met een internetverbinding toegang krijgt tot smart contracts. Bovendien zou Uniswap meer kunnen worden dan alleen een gedecentraliseerde beurs.
Zo heeft Ethereum oprichter Vitalik Buterin onlangs voorgesteld om van Uniswap een oracle token voor stablecoins te maken, zodat de prijs van ETH/USD goed kan functioneren.
“UNI is in an excellent position to be a token for such an oracle”
– Ethereum-oprichter Vitalik Buterin in mei 2021
Sterke gemeenschap en groei
Tenslotte heeft Uniswap een zeer grote gemeenschap met een flinke vinger in de pap. Dat men enthousiast is over dit project, is goed te zien aan de groei van de UNI token. In een jaar tijd (van september 2020 tot september 2021) steeg de waarde met maar liefst 1944.9 procent!
Hoge kosten GAS en concurrentie zorgen voor hoofdpijn
Natuurlijk betekenen alle ontwikkelingen niet dat er geen ruimte meer is voor kritiek. Zo was niet iedereen te spreken over de komst van Uniswap V3. Zo uitte men kritiek op de gebruikersinterface die onoverzichtelijk zou zijn.
Ook de hoge kosten van GAS op de Ethereum blockchain zijn een minpunt. Hoewel Uniswap daar weinig aan kan doen, zorgt dit toch voor onzekerheid wat betreft de toekomst van het platform. Niemand wil namelijk veel te hoge GAS kosten betalen voor een simpele transactie.
Bovendien zorgen de hoge kosten voor nog een probleem: de opkomst van concurrenten. Steeds meer mensen kiezen voor PancakeSwap, dat draait op de Binance Smart Chain. Wellicht dat updates van Uniswap en Ethereum voor een positieve ommekeer kunnen zorgen. De tijd zal het leren!
Waar kan ik het beste Uniswap (UNI) kopen?
Ga je graag voor een eenvoudige en veilige broker/exchange waar je tegen lage kosten jouw cryptocurrency kunt aankopen, dan kunnen wij het bedrijf Bitvavo aanraden. Dit is op het moment van schrijven de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland. Je hebt hier toegang tot 200+ verschillende cryptocurrencies.
Het is een prettig platform voor zowel de beginner als de gevorderde wat eenvoudig te bedienen is. Met de mogelijkheid tot een geavanceerde interface met gebruik van Tradingview om dagelijks te kunnen traden.
Een account openen is heel eenvoudig en volledig gratis. Zo kun je direct zien of dit platform jou aanspreekt. Momenteel als bezoeker van Beleggengids.nl krijg je toegang tot de eerste EUR 1000 handelen zonder handelskosten. Zo koop je dus direct meer Uniswap voor jouw geld.
Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 1000 GRATIS handelen >>
(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 1000 handelen na het aanmaken van jouw account)
Nog aan het begin van jouw crypto avontuur en nog wat onzeker en wil je eerst meer leren?
Je hebt het idee om een of meerdere cryptomunten aan te kopen en hierin te gaan investeren, maar je weet niet zo goed hoe en waar je het beste kunt gaan beginnen. En dit kan je best onzeker maken, want je wilt ook niet direct al jouw geld alweer verliezen. In dat geval raden wij sowieso altijd aan om eerst te gaan leren en daarna te starten met investeren.
Je komt er dan veel beter achter wat wel en niet werkt en je maakt zo een veel betere start. Erg belangrijk voor de lange termijn om zo een mooi kapitaal op te gaan bouwen. Want de cryptowereld is nog erg jong en daarom valt er ook nog zoveel te leren.
Je zal ook merken en misschien weet je het zelf al dat deze markt in vergelijking met bijvoorbeeld de aandelenmarkt veel volatiliteit kent. En koersschommelingen van bijvoorbeeld 40% of meer heel normaal zijn.
Dit is wel iets waar je tegen moet kunnen en je niet moet door laten afschrikken. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd als gedaan en daarom is het maar beter dat je jezelf niet teveel door je emoties laat lijden, maar dat je precies weet wat je aan het doen bent.
Het is daarom ook belangrijk eerst in jezelf te investeren en zo voldoende kennis op te doen om goede doordachte keuzes te gaan maken. Ook is het altijd heel belangrijk om eerst goed jouw eigen onderzoek naar een bepaalde munt te doen. Lees eens de website door van een bepaalde munt of bekijk eerst goed hoe hun roadmap in elkaar steekt.
Maar hoe ga jij al deze zaken op een juiste en betrouwbare manier leren vraag jij jezelf vast af? En dit is natuurlijk een hele goede vraag, want online is er natuurlijk heel veel informatie te vinden wat erg veel tijd kost om dit allemaal uit te zoeken en dan is het nog maar de vraag hoe betrouwbaar het is.
Een tijd geleden zijn wij op deze manier tegen de AllesOverCrypto Masterclass – Money Mastery aangelopen waar wij heel veel van hebben geleerd. In deze crypto cursus voor beginners leer je van A tot Z alles wat je moet weten om een succesvolle start te kunnen gaan maken. Je leert dan van mensen die het pad al hebben bewandelt en hier financieel vrij door geworden zijn.
Stap-voor-stap nemen ze je bij de hand en geven je ook toegang tot een hele waardevolle community met gelijkgestemden. Hier kom je in contact met beginners en zowel gevorderden waar je ook nog eens heel veel van kunt leren.
Lijkt jou dit ook interessant en wil je eens ontdekken hoe het allemaal in elkaar steekt, dan kunnen wij jou aanraden hun gratis online Crypto training te volgen. Je gaat hierin onder andere de volgende dingen leren:
- De basisbeginselen van crypto
- Welke strategie jij kan gebruiken om geld te gaan verdienen
- Achter een manier komen waarmee jij de beste cryptomunten kunt gaan vinden
- Het aankopen van jouw eerste crypto voor EUR 1
- Hoe jij jouw cryptomunten veilig kan gaan bewaren
- Het ontdekken van een munt met veel potentie
Wij willen jou alvast heel veel succes wensen met jouw beleggingen en het bouwen aan jouw vermogen! Als tip willen wij nog meegeven niet al jouw geld alleen in crypto te stoppen, maar proberen dit wat te spreiden.
Zo zou je bijvoorbeeld ook wat kunnen beleggen in bijvoorbeeld aandelen, opties, obligaties, goud, zilver en vastgoed. Op deze manier kan je de risico’s enigszins nog wat beperken wanneer een bepaalde belegging het even niet zo goed doet dan gewenst.
Heb je nog vragen na het lezen van ons artikel? Laat dan zeker onderaan deze pagina even een reactie achter!
Gerelateerde berichten:
Welke Cryptocurrency Kopen? De Top 14 Crypto Parels [2024]
Welke cryptocurrency kopen? Ontdek op deze pagina parels met potentie en bij welke broker je deze cryptomunten veilig kunt kopen.
Welke Cryptocurrency Gaat Stijgen In 2024?
Welke cryptocurrency gaat stijgen in 2024? Ontdek hier welke cryptomunten mogelijk gaan stijgen en bij welke broker je ze veilig kunt kopen.
Wat Zijn Goede Cryptomunten? [2024]
Wat zijn goede cryptomunten? Ontdek op deze pagina veelbelovende cryptomunten en bij welke broker, exchange je deze veilig koopt.
Wat Zijn De Kosten Bij Het Handelen In Cryptocurrency? [2024]
Hoe zit het met de handelskosten in cryptocurrency? Ontdek hier de transactiekosten van bitcoin en andere cryptomunten bij het handelen.
Wat Zijn De Beste Cryptomunten Voor De Lange Termijn? [2024]
Welke cryptomunten zijn het beste voor de lange termijn? Ontdek hier hoe je ze herkent en bij welke crypto exchange je ze veilig koopt!
Wat Zijn De Beste Cryptomunten Van 2024?
Wat zijn de beste cryptomunten van 2024? Lees hier alles over de verschillende cryptocurrencies, parels en wallets wat je moet weten!
Wat Zijn De Beste Crypto Wallets? [2024]
Wat zijn de beste crypto wallets? Lees hier alles over de verschillende wallets en waar je online jouw Bitcoin wallet makkelijk kan kopen.
Wat Is Crypto Staking? [2024]
Wat is crypto staking? Op deze pagina leggen wij jou er alles over uit en hoe jij met crypto staken een passief inkomen kan verdienen.
Wanneer Moet Je Cryptocurrency Kopen En Verkopen? [2024]
Wanneer cryptocurrency kopen en verkopen? Ontdek de beste tips & tricks wanneer je het beste bitcoins en altcoins kan kopen!
Eenvoudig, Veilig, Betrouwbaar en Snel Cryptocurrency kopen?
Ontdek Bitvavo! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland
Tijdelijk over de eerste EUR 1000 handelen geen kosten!