Mislukte aanval op Ripple netwerk schokt beleggers

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Een opvallende transactie met Ripple (XRP) zorgde gisteren voor gefronste wenkbrauwen. Iemand verzond een enorm bedrag van 15 miljard dollar naar crypto exchange Bitfinex. Dit meldde het bekende X account Whale Alert. Pas enige tijd later kwam de waarheid aan het licht.

Enorme Ripple (XRP) transactie, of toch niet?

Whale Alert plaatste een bericht op X waarin stond dat 25,6 miljard XRP naar crypto exchange Bitfinex was verzonden. Omgerekend is dit een bedrag van 14,8 miljard dollar, zo’n 13,5 miljard euro.

Een enorme transactie dus, maar klopte het wel? De bekende crypto analist Scott Melker geloofde er niks van omdat het bijna 50 procent van het totale circulerende aanbod van alle XRP betrof.

Wat was er aan de hand?

Melker bleek uiteindelijk gelijk te hebben. De opvallende transactie is nooit voltooid, en waarschijnlijk met een reden. Waarschijnlijk betrof het een aanval op Bitfinex. Het is een zogeheten ‘Partial Payments Exploit’ waarbij de cybercrimineel hoopt dat de software een platform grote en ongebruikelijke transacties niet goed kan verwerken.

Hoe ging de aanvaller te werk?

Elke crypto exchange krijgt te maken met aanvallen. Die zijn steeds ingenieuzer van aard. In dit geval hoopte de aanvaller dat de software van Bitfinex niet de juiste data van de transactie kon lezen. Het ging immers om een zeer grote hoeveelheid. Vervolgens stuurde de cybercrimineel slechts enkele XRP naar de exchange, zodat hij of zij het verschil terug zou ontvangen.

Ook aanval op Binance

De aanval op Bitfinex mislukte omdat de software van de exchange op de juiste manier werkt. Ook bij deze enorme hoeveelheid XRP. De aanvaller gaf niet op en richtte zijn pijlen vervolgens op Binance, in dit geval met 58.9 miljard XRP. Wederom nul op het rekest. Gelukkig maar!

Boze beleggers: ‘marktmanipulatie’ door Whale Alert

XRP beleggers zijn niet blij met de berichtgeving van Whale Alert. Die plaatste immers op social media een bericht over een neptransactie. Sommige gebruikers noemen het zelfs ‘marktmanipulatie’.

Whale Alert heeft immers gereageerd en stelt dat er een probleem was met het correct lezen van de Ripple node reactie. Daardoor stuurde het een paar verkeerde berichten de wereld in. Inmiddels is het probleem opgelost.

Betrouwbaar en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency aanbieders ter wereld.

Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus van maar liefst 5000 USDTMaak hier een GRATIS account aan >>

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *