Zuid-Afrika toont grote ambities voor crypto en blockchain

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Zuid-Afrika heeft veel ambities wat betreft het invoeren van digitale betalingen en de implementatie van stablecoins. Onlangs kondigde het Ministerie van Financiën nieuwe plannen aan voor de adoptie van crypto. Verschillen initiatieven moeten het leven van mensen in arme gemeenschappen aanzienlijk verbeteren.

Welke plannen heeft Zuid-Afrika voor blockchain?

De plannen voor blockchain en stablecoins maken deel uit van de Zuid-Afrikaanse begrotingsherziening van 2024. Die heeft als doel om de overheidsfinanciën te versterken. Een van de manieren om dit voor elkaar te krijgen is het stimuleren van digitale betalingen. Daarbij ligt de focus op crypto en stablecoins.

Drempel verkleinen

De drempel om crypto en stablecoins te kopen moet voor Zuid-Afrikanen veel kleiner worden. Digitale betalingen verlopen snel en zijn goedkoper dan traditionele betalingen, maar niet iedereen weet hoe het werkt.

Eerder startte Coinbase al een stablecoin project in Afrika. Het Ministerie van Financiën wil dit veranderen door dit jaar te gaan samenwerken met de intergouvernementele Fintech Working Group.

Document over stablecoins

Fintech Working Group zal nog dit jaar een document publiceren waarin stablecoins als een specifieke crypto activa categorie worden beschouwd. Deze belangrijke stap volgt na een analyse van de positie van stablecoins in Zuid-Afrika. Een paar jaar geleden, in 2021, gaf de Zuid-Afrikaanse regering al een al document over crypto regulering vrij.

Praktische toepassingen stablecoins

In het nieuwe document staan allerlei praktische toepassingen van stablecoins. Zo kan de bevolking ze mogelijk gebruiken voor digitale betalingen. Op basis daarvan voert de regering nieuwe crypto regelgeving en beleid in.

Zo komt er een mogelijk een wijziging van de zogeheten ‘Financial Intelligence Center (FIC) Act’. Daarin staat nu nog dat bedrijven uit de financiële sector alle transacties met crypto boven de 49.999 Zuid-Afrikaanse rand moeten aangeven. Omgerekend gaat dit om een bedrag van 2650 euro.

Wanneer wordt dit rapport verwacht?

Het rapport over crypto, blockchain en tokenisatie zal naar verwachting in december 2024 verschijnen. Op dat moment wordt ook duidelijk welk nieuw beleid de Zuid-Afrikaanse regering gaat voeren op het gebied van digitale betalingen en nieuwe technologieën.

Betrouwbaar en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency platforms ter wereld.

Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus van maar liefst 5000 USDTMaak hier een GRATIS account aan >>

Laatste Beleggingsnieuws: