Wat is een Token?

Een token is een digitale activa die wordt uitgegeven en beheerd op een bestaand blockchain platform. Meestal worden deze digitale activa uitgegeven en beheerd via smart contracts. De tokens vertegenwoordigen meestal een specifieke activa, recht of dienst.

Daarbij bezitten ze vaak diverse functies binnen het ecosysteem van het blockchain netwerk. In tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum, die hun eigen blockchain hebben, maken tokens gebruik van de infrastructuur van een bestaande blockchain. Er zijn verschillende soorten tokens beschikbaar: 

 • Utility Tokens
  Deze tokens worden gebruikt om toegang te krijgen tot specifieke diensten of functionaliteiten binnen een blockchain platform. Denk hierbij aan stemrechten of het ontvangen van toegang tot specifieke applicaties. 
 • Security Tokens
  Security tokens worden beschouwd als effecten en vertegenwoordigen eigendoms- of aandelen gerelateerde rechten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aandeelhouderschap of dividend uitkeringen. 
 • Stablecoins
  Stablecoins zijn ontworpen om de prijsstabiliteit op de cryptomarkt te bevorderen. Ze worden dan ook vaak gekoppeld aan traditionele valuta, om de volatiliteit te verminderen.
 • Non-Fungible Tokens (NFT’s)
  NFT’s
  zijn unieke tokens die de eigendom van een specifiek digitaal item of kunstwerk vertegenwoordigen. Elke NFT heeft daarom ook een unieke waarde en kan niet één-op-één worden uitgewisseld met andere tokens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *