SEC eist boete van bijna 2 miljard van Ripple

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Niet alleen president Trump, maar ook het toonaangevende bedrijf Ripple moet een flinke boete betalen. De SEC beschuldigt de laatstgenoemde partij van het overtreden van effectenwetten. Schrik niet: het eist bijna 2 miljard dollar van Ripple.

Waarom is deze boete zo hoog?

De boete staat vermeld in een rapport van de SEC. Het is zo hoog omdat het een ‘afschrikmiddel’ voor de hele cryptomarkt moet zijn. Bedrijven denken wel twee keer na voordat ze overwegen om de effectenwetten te schenden.

SEC: ’Zorgwekkende houding’ van Ripple

Tevens valt in het rapport te lezen dat de toezichthouder een permanent verbod eist op de institutionele verkoop van XRP, de token van Ripple. Reden daarvoor is volgens de SEC dat Ripple een zorgwekkende houding heeft wat betreft het nemen van verantwoordelijkheid. Het bedrijf is ‘nonchalant’ als het om regelgevende eisen aankomt, zo stelt de toezichthouder.

’Ontlopen van juridische verantwoordelijkheid’

De SEC noemt enkele voorbeelden van het gedrag van Ripple waarmee het zijn juridische verantwoordelijkheid zou hebben ontlopen. Zo keek het bedrijf de andere kant op toen werd geadviseerd om XRP niet te verkopen als investering. Dit was volgens de SEC een ‘bewuste veronachtzaming van de wet- en regelgeving’.

Reactie van Ripple

Brad Garlinghouse is als CEO van Ripple uiteraard niet te spreken over het rapport. Hij noemt de aanpak van de SEC tegenover crypto bedrijven ‘inconsistent’. Hoe zal de uitkomst van de rechtszaak tegen Ripple van grote invloed zijn op de cryptomarkt. Het laat zien hoe regulatie van digitale activa in de VS anno 2024 verloopt en op welke manieren de SEC te werk gaat.

Betrouwbaar en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency platforms ter wereld.

Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus tot maar liefst 30,000 USDTMaak hier een GRATIS account aan >>

Laatste Beleggingsnieuws: