Sam Bankman-Fried schuldig aan miljardenfraude

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Van ‘crypto koning’ tot fraudeur: dit is in het kort het verhaal van Sam Bankman-Fried. De voormalige CEO van FTX is door een Amerikaanse jury schuldig bevonden aan miljardenfraude. De aanklager concludeerde dat de gevallen ondernemer bewust geld heeft weggesluisd omdat hij dacht slimmer en beter te zijn dan de rest. Bankman-Fried viel door de mand en wacht nu mogelijk een jarenlange celstraf.

De opkomst en val van FTX

FTX was een paar jaar geleden een van de grootste crypto exchanges ter wereld, met een geschatte waarde van 32 miljard dollar. Het gezicht achter het succesvolle bedrijf was Sam Bankman-Fried, een dertiger die zich niet bepaald frivool kleedde en rondreed in een Toyota Corolla.

Het bleek allemaal schone schijn. In werkelijkheid sluisde de ondernemer miljarden weg van exchange. Nadat de fraude aan het licht kwam ging het geld van duizenden investeerders in rook op.

Bankman-Fried: van succesnummer tot fraudeur

Wie eigen initialen krijgt heeft het gemaakt in het leven. Dat leek het geval met Sam Bankman-Fried, die simpelweg ‘SBF’ werd genoemd. In een recordtempo vergaarde hij miljarden met FTX.

Hij maakte gebruik van de enorme populariteit van cryptocurrencies en werd in een paar jaar tijd onmetelijk rijk. Maar wie hoog klimt kan diep vallen. Helemaal wanneer er sprake is van fraude. En dat bleek het geval bij FTX. SBF bouwde een speciale code in waarmee hij ongeveer 65 miljard dollar wegsluisde zonder onderpand.

2022: Lege digitale bankrekeningen

Eind 2022 ontstonden geruchten over een op handen zijnde val van FTX. Toen investeerders hun geld van de exchange probeerden te halen bleek het al te laat. Hun digitale bankrekeningen waren leeg. Het faillissement van FTX trok de gehele cryptomarkt met zich mee naar beneden. Ondertussen vluchtte SBF naar de Bahama’s, waar hij in december 2022 werd gearresteerd.

De ‘koning van crypto’ ontkent

De veroordeelde topman van FTX is niet langer de ‘koning van crypto’ en een van de gezichten van Sillicon Valley. Hij past niet meer in het rijtje van Steve Jobs en Bill Gates, maar is eerder een soort Bernie Madoff. En nu wacht hem waarschijnlijk een jarenlange celstraf.

Iets waar hij het zelf overigens absoluut niet mee eens is. SBF getuigde zelf tijdens het proces en claimde onschuldig te zijn. Naar eigen zeggen is hij het ‘slachtoffer’ van verkeerde financiële adviezen. En hij heeft simpelweg niet gezien dat er iets verkeerd ging bij het wegsluizen van het geld.

Verdacht app groepje

De strafzaak tegen Bankman-Fried begon eerder dit jaar. Zijn argument over ‘verkeerde financiële adviezen’ sloeg volgens aanklagers nergens op. SBF en medeverdachten bespraken hun fraude namelijk in een appgroep die notabene de naam ‘Wirefraud’ droeg. Dit betekent ‘digitale fraude’! Tijdens de rechtszaak getuigde onder andere een ex-vriendin tegen SBF, in de hoop op strafvermindering.

Wanneer bepaalt de rechter de celstraf?

Het kostte de jury vier uur om een oordeel te vellen. Op 28 maart maakt de rechter de celstraf bekend. De voormalige CEO van FTX is schuldig aan fraude, concludeerden ze. Bankman-Fried reageerde gelaten op de beslissing van de jury. Hij hulde zich in stilzwijgen met zijn hoofd minutenlang naar voren gebogen.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency aanbieder van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *