Strafzaak tegen Sam Bankman-Fried (FTX) van start

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Een van de grootste crypto gerelateerde rechtszaken allertijden is begonnen. Het strafproces tegen Sam Bankman-Fried is begonnen en dat trekt wereldwijd de aandacht. De 31-jarige oprichter van crypto exchange FTX, die vorig jaar ten onder ging, hangt een lange celstraf boven het hoofd.

Waar gaat de strafzaak over?

Jarenlang leek het Sam Bankman-Fried voor de wind te gaan. Zijn crypto exchange FTX boekte grote successen en de klanten én dollars bleven maar binnenstromen. Het geschatte vermogen van de FTX voorman werd op een gegeven moment op 20 miljard dollar geschat.

Uiteindelijk bleek het allemaal een wassen neus. Achter de schermen van FTX werd op grootschalige wijze fraude gepleegd. Bankman-Fried en zijn compagnons sluisden miljoenen door naar Alameda, een investeringsfonds. Vervolgens werden er het met geld risicovolle beleggingen gedaan.

Gevlucht naar de Bahama’s

Uiteindelijk viel Bankman-Fried door de mand omdat FTX klanten niet meer bij hun geld konden. Daardoor ging het bedrijf uiteindelijk failliet. De gevallen oprichter sloeg op de vlucht naar de Bahama’s, maar werd daar opgepakt.

Vervolgens verbleef hij onder huisarrest bij zijn ouders in Californië. Inmiddels zit de fraudeur in een cel in New York. Afgelopen augustus trok een rechter zijn borgtocht in, vanwege mogelijke beïnvloeding van een getuige.

Welke celstraf hangt Bankman-Fried boven het hoofd?

Bankman-Fried wacht nu een celstraf van maximaal 110 jaar, al is het afwachten of het daadwerkelijk zo uitpakt. Maar dat de voormalige voorman van FTX de cel ingaat is zo goed als zeker. Overigens ontkent de oud-ondernemer nog steeds zelf dat hij schuldig is aan fraude?

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak begint vandaag. Er is inmiddels een jury gekozen en naar verwachting gaat het proces ongeveer zes weken duren.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *