Drie grote cryptobedrijven aangeklaagd voor oplichting

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Cryptobedrijven Genesis, Gemini en Digital Currency Group (DCG) zijn aangeklaagd voor oplichting. Het is een nieuwe rechtszaak die de boel op de cryptomarkt flink doet opschudden.

Volgens de openbaar aanklager in New York hebben de drie ondernemingen minstens 230.000 beleggers voor de gek gehouden. Het totale fraude bedrag zou meer dan een miljard dollar bedragen.

Nieuwe grote rechtszaak dient zich aan

Rechtszaken beheersen momenteel de cryptomarkt. Zo ging eerder deze maand de rechtszaak tegen voormalig FTX-topman Sam Bankman-Fried van start. De mogelijke oplichtingspraktijken en het faillissement van FTX houdt de gemoederen flink bezig. Maar nu is daar dus een nieuwe grote rechtszaak, waar de Winklevoss tweeling bij betrokken is.

Wat is er aan de hand met deze cryptobedrijven?

Genesis en Gemini wisten dat de beleggingsproducten die ze aanboden veel risico met zich meebrachten. Maar volgens de openbaar aanklager waren ze niet eerlijk over de omvang van het risico, waardoor veel beleggers grote sommen geld verloren.

Het is slecht nieuws voor Cameron en Tyler Winklevoss, die enkele jaren de exchange Gemini oprichtten. Eerder waren ze betrokken bij de oprichting van Facebook. De tweeling belandde echter in een conflict met Mark Zuckerberg. Dankzij crypto wisten de broertjes Winklevoss alsnog miljarden te verdienen.

Heeft de rechtszaak ook gevolgen voor de Nederlandse cryptomarkt?

De rechtszaak tegen Gemini en Genesis zorgt ook voor problemen op de Nederlandse cryptomarkt. De populaire exchange Bitvavo heeft namelijk 280 miljoen euro aan crypto uitgeleend aan Genesis. En dat geld is afkomstig van klanten. Het is te hopen dat de verliezen kunnen worden beperkt. Overigens vertrok Gemini al eerder van de Nederlandse markt.

Eis van de openbaar aanklager

Letitia James is de openbaar aanklager in New York. Ze spreekt van ‘flagrante leugens over de veiligheid van hun geld’ waardoor hardwerkende beleggers in heel het land hun zuurverdiende geld verloren. Ze eist dat de bedrijven alle winst die onrechtmatig is verkregen terugbetalen.

Betrouwbaar en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld.

Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus van maar liefst 5000 USDTMaak hier een GRATIS account aan >>

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *