Wat is Circulating Supply?

In de wereld van cryptovaluta verwijst de term circulerende voorraad (circulating supply) naar het totale aantal munten of tokens van een bepaalde cryptocurrency dat op een bepaald moment beschikbaar is op de markt en in het openbare domein. Dit is overigens altijd goed terug te zien op een site zoals CoinMarketCap.

Dit omvat alle eenheden die zijn vrijgegeven of gedolven en momenteel beschikbaar zijn voor handel, investeringen of andere transacties. Circulerende voorraad is een belangrijke statistiek omdat het een beeld geeft van de omvang van de markt en de waarde van een cryptocurrency.

Functie:

De circulerende voorraad van een cryptocurrency is van cruciaal belang omdat het een directe invloed heeft op de beschikbaarheid van de munt op de markt. Dit geeft investeerders en handelaren inzicht in hoeveel munten er daadwerkelijk beschikbaar zijn voor handel, investeringen en andere transacties.

Het is een indicatie van het potentieel van een cryptocurrency om liquiditeit te bieden en marktacceptatie te verkrijgen. Daarnaast is het een belangrijke factor die wordt overwogen bij het bepalen van de waarde van een munt op basis van de vraag en het aanbod.

Effect op de prijs van de cryptomunt:

De circulerende voorraad kan een direct effect hebben op de prijs van een cryptocurrency. Een hogere circulerende voorraad kan de prijs van een munt drukken, terwijl een lagere circulerende voorraad de prijs kan opdrijven, vooral als de vraag hoog is. Beleggers houden de circulerende voorraad in de gaten om te bepalen of er sprake is van schaarste of overvloed, wat van invloed kan zijn op de koersbewegingen.

Praktijkvoorbeeld:

Een praktijkvoorbeeld van de circulerende voorraad is te zien bij Bitcoin, waarbij het totale aanbod van Bitcoin is vastgesteld op 21 miljoen munten. Op elk moment wordt een bepaald percentage van deze 21 miljoen Bitcoin in omloop gebracht, terwijl de rest wordt gemijnd. De circulerende voorraad van Bitcoin is direct gerelateerd aan de prijs en de marktkapitalisatie van de munt.

Verschillen:

De circulerende voorraad verschilt van de totale voorraad doordat de totale voorraad het maximale aantal munten vertegenwoordigt dat ooit in omloop zal worden gebracht, terwijl de circulerende voorraad verwijst naar het huidige aantal munten dat daadwerkelijk beschikbaar is voor handel.

Invloed op marktkapitalisatie:

De circulerende voorraad is direct gerelateerd aan de marktkapitalisatie van een cryptocurrency, wat een maatstaf is voor de totale waarde van een cryptocurrency op de markt op een bepaald moment.

Verandering door inflatie en aanbod:

De circulerende voorraad kan veranderen als gevolg van verschillende factoren, waaronder mijnbouwbeloningen, verbranding van munten en het vrijgeven van nieuwe munten in de markt. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de waarde van een cryptocurrency en op het sentiment van de marktdeelnemers.

Het is daarom van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van eventuele veranderingen in de circulerende voorraad van een cryptocurrency om goed geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *