17 personen aangeklaagd voor CryptoFX fraude

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) houdt streng toezicht op het reilen en zeilen van crypto bedrijven. Op die manier wil het oplichtingspraktijken voorkomen. Helaas vallen sommige crypto beleggers nog steeds ten prooi aan crypto piramidespellen. Een daarvan is CryptoFX, door de SEC een ‘Ponzi fraude’ genoemd. Wat is er precies aan de hand?

’Gouden bergen’ leiden tot verlies van 300 miljoen dollar

Volgens de SEC hebben 17 personen zich schuldig gemaakt aan fraude middels het crypto handelsplatform CryptoFX. Investeerders werden gouden bergen beloond in de vorm van ‘gegarandeerde winsten zonder risico’.

Dat is op de beleggingsmarkt onmogelijk, maar toch trapten veel beleggers erin. In totaal verloren CryptoFX investeerders zo’n 300 miljoen dollar. Een immens bedrag, al wordt deze fraude overschaduwd door dat van FTX.

SEC hield CryptoFX al langer in de gaten

In februari 2020 kwam er een nieuw crypto handelsplatform op de markt: CryptoFX. Ook tijdens het hoogtepunt van de Covid-19 pandemie hield SEC dergelijke bedrijven scherp in de gaten.

Zodoende nam de toezichthouder al vrij snel maatregelen om de activiteiten van het platform een halt toe te roepen. Men vermoedde dat het ging om een piramidespel, maar vond niet meteen bewijs. Uiteindelijk lukte dat wel en werden er 17 mensen aangehouden.

Aanklacht van de SEC

De SEC heeft een verzoek ingediend bij de rechtbank waarin staat dat de 17 personen de wet op effectenhandel en beurzen/exchanges hebben overtreden. Ook wil de toezichthouder dat deze medewerkers van CryptoFX een hoge boete betalen én dat ze het verloren geld terugbetalen aan gedupeerden.

Directeur handhaving reageert

Gurbir Grewal is werkzaam als directeur van de afdeling handhaving bij de SEC. Hij noemt CryptoFX een ‘Ponzi-fraude’ die valse beloftes deed aan Amerikaanse investeerders. De investeringen waren volgens het platform ‘risicoloos’, maar het tegendeel bleek waar. In plaats van een hele rits nieuwe crypto miljonairs ging er ruim 300 miljoen dollar verloren. Een gewaarschuwd mens telt voor 2!

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *