Steeds meer vrouwen beleggen, nog wel veel minder dan mannen

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Steeds meer Nederlandse vrouwen beleggen. Dit blijkt uit een onderzoek van eToro onder 9.500 beleggers. Toch is deze groep nog steeds vrij klein ten opzichte van de mannen. Ook ligt het investeringsbedrag lager.

Daardoor ontstaat er een kloof tussen de financiële gezondheid en het vermogen van mannen en vrouwen, zo concluderen analisten van het Britse financiële bedrijf Hargreaves Lansdown.

Hoeveel beleggers in Nederland is vrouw?

Op dit moment is minder dan 1 op de 5 beleggers in Nederland een vrouw. Wel is het zo dat 59 procent minder dan twee jaar geleden de aandelenmarkt opstapte.

Dit is een sterke toename aangezien 24 procent drie tot vijf jaar geleden de stap nam. Deze cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek van online broker eToro. 9500 vrouwelijke beleggers namen deel, waarvan er 500 uit Nederland afkomstig waren.

Waarom durven vrouwen de stap niet te wagen?

Het is niet zo dat vrouwen geen interesse hebben in beleggen. Emma Wall, onderzoek en beleggingsanalyse bij Hargreaves Lansdown, vormt met name het gebrek aan geld een enorme drempel.

Ook dit financiële bedrijf keek naar het beleggingsgedrag van vrouwen. Het blijkt dat ze graag de sprong zouden wagen als er meer geld voorhanden is.

Welke leeftijdsgroep belegt het vaakst?

Een gebrek aan geld speelt een rol bij vrijwel elke vrouwelijke leeftijdsgroep. Met name vrouwen tussen de 35 en 54 jaar durven de sprong niet te wagen. Slechts 19 procent is actief op de aandelenmarkt, tegenover 36 procent van de mannen van middelbare leeftijd.

De groep vrouwen die het vaakst actief is met aandelen en andere financiële producten is 55 jaar of ouder. Ze hebben onder andere aandelen en beleggingsfondsen in bezit, maar niet veel spaargeld in contanten.

Kloof wordt kleiner

Er is overigens ook goed nieuws te melden: de kloof tussen vrouwelijke en mannelijke beleggers wordt kleiner. Op dit moment is 31 procent van de mannen tussen de 18 en 34 jaar actief op de beurs, tegenover 23 procent van de vrouwen. En 84 procent van de jonge en vrouwelijke beleggers zou best overtuigd kunnen worden om te investeren, zo geven ze aan.

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *