Rechtszaak Sam Bankman-Fried krijgt staartje

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Dacht je dat de zaak rondom Sam Bankman-Fried afgelopen was nu de gevallen topman van FTX achter de tralies zit? ‘Think again’, zoals ze dat zo mooi zeggen in het Engels. De befaamde Wall Street Journal heeft een aantal e-mails gepubliceerd waaruit blijkt dat de familie van Bankman-Fried honderden miljoenen doneerde om politieke verkiezingen in 2022 te beïnvloeden.

Was de familie Bankman-Fried ook betrokken bij fraude?

Het verhaal gaat dat de familie van SBF, zoals de gevallen ondernemer in de wandelgangen wordt genoemd, minstens 100 miljoen dollar aan bedrijfsactiva heeft gebruikt voor politieke donaties. Hartstikke illegaal, want dit geld was afkomstig van FTX-klanten. Zowel de vader als moeder en broer van Bankman-Fried zouden betrokken zijn bij deze illegale activiteiten. De naam van Joe Bankman (vader) wordt genoemd bij diverse financiële strategieën op het gebied van politieke donaties. Vervolgens zorgden Barbara Fried (moeder) en Gabriel Bankman-Fried (broer) er voor dat het geld bij politieke doelen terecht kwam.

’Geld doorgesluisd’

Volgens de e-mails sluisde Barbara Fried geld door naar diverse progressieve initiatieven, terwijl Gabriël er voor zorgde dat er dollars terecht kwamen bij initiatieven tegen de Corona pandemie. Is dit allemaal waren, dan de familie van de gevallen FTX-topman schuldig aan het ondermijnen van campagnefinancieringswetten. David Mason is de voormalige voorzitter van de Federal Election Commission (FEC) en meent dat er ‘sterk bewijs’ is dat Joe Bankman wist van de illegale praktijken. Een woordvoerder van de man in kwestie ontkent dit echter ten stelligste.

Veroordeling van Sam Bankman-Fried

In maart 2024 veroordeelde rechtbank in New York de voormalige CEO van FTX tot 25 jaar celstraf. De voormalige ‘koning van crypto’ verdwijnt achter de tralies voor fraude, witwassen en samenzwering. Het vonnis is lager dan de eis van de aanklagers, die Bankman-Fried het liefst 40 tot 50 jaar in de cel hadden gezien.

Schuldig aan meerdere financiële delicten

Afgelopen november vond een jury al dat SBF schuldig was aan meerdere financiële delicten. Volgens aanklagers pleegde hij ‘een van de grootste financiële fraudes in de geschiedenis van de VS’.

De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)