25 jaar celstraf voor Sam Bankman-Fried

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

De kogel is door de kerk: Sam Bankman-Fried gaat de cel in. De rechtbank in New York veroordeelde de voormalige CEO van FTX tot 25 jaar celstraf. De voormalige ‘koning van crypto’ verdwijnt achter de tralies voor fraude, witwassen en samenzwering. Het vonnis is lager dan de eis van de aanklagers, die Bankman-Fried het liefst 40 tot 50 jaar in de cel hadden gezien.

’Grootste financiële fraude in geschiedenis VS

Afgelopen november vond een jury al dat SBF, zoals de gevallen ondernemer in de wandelgangen wordt genoemd, schuldig was aan meerdere financiële delicten. Volgens aanklagers pleegde hij ‘een van de grootste financiële fraudes in de geschiedenis van de VS’.

Fraude bij FTX

Het is al weer even geleden, maar ooit was FTX een zeer toonaangevend platform in de cryptowereld. Gebruikers konden er heel gemakkelijk een eigen crypto rekening openen en handelen in digitale valuta.

Achter de schermen werd er echter volop gefraudeerd. Bankman-Fried gebruikte het geld van FTX-klanten voor risicovolle investeringen. Ook sluisde hij de tegoeden door naar Alameda Research, zijn investeringsfonds.

Gelogen tijdens proces

Op een gegeven moment had Sam Bankman-Fried een geschat vermogen van zo’n 32 miljard dollar. Door de ondergang van FTX verloor hij alles. Daar moeten we zeker geen medelijden mee hebben, zo vindt de rechter.

Die stelt dat SBF keihard heeft gelogen tijdens het proces. Hij wist naar eigen zeggen niet dat zijn investeringsfonds tegoeden van FTX-klanten gebruikte. In werkelijkheid gaf Bankman-Fried geld uit als water in ’s werelds meest luxe oorden.

Miljarden in rook op

Eind 2022 was het over met de pret. Na een grote crypto crash bleek dat FTX de tegoeden van duizenden klanten niet meer terug kon betalen. De crypto exchange ging failliet en klanten verloren grote sommen geld. Om precies te zijn 8 miljard dollar, zo gaf de rechter aan. Investeerders en schuldeisers van Alameda en FTX verloren bij elkaar 3 miljard dollar.

Hoger beroep

Sam Bankman-Fried gaat overigens niet zonder slag of stoot de cel in. De gevallen CEO gaat in hoger beroep.

Betrouwbaar en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld.

Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus van maar liefst 5000 USDTMaak hier een GRATIS account aan >>

Laatste Beleggingsnieuws: