Rechtbank: Rabobank dwong klant onterecht tot verkopen Bitcoins

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

De Rabobank heeft een klant onterecht gedwongen om zijn wallet met Bitcoin te verkopen, zo heeft de rechtbank beslist. De bank moet daarom zijn verloren winst compenseren. Het bedrag? Meer dan een miljoen euro.

Rechtszaak tegen de Rabobank: wat is er aan de hand?

Een klant besloot een rechtszaak tegen de Rabobank aan te spannen nadat de Rabobank eiste dat hij al zijn Bitcoin activiteiten moest stoppen. Via de zakelijke rekening van het IT-bedrijf Decos handelde hij sinds 2013 in Bitcoins. Ook deed hij aan minen.

In 2019 eiste de bank echter dat alle crypto moest worden verkocht. Zo niet, dan kwam er een einde aan de bankrelatie. Hoewel Decos de eis inwilligde, volgde er wel een stap naar de rechter. Uiteindelijk volgde er een hoger beroep en stelde de rechtbank het bedrijf in het gelijk.

Verdediging van de Rabobank

Volgens de Rabobank zelf is het onmogelijk om te controleren of klanten hun cryptomunten wel of niet misbruiken voor criminele activiteiten. Bovendien lopen klanten een vrij hoog risico om slachtoffer van investeringsfraude te worden.

De bank kan dit naar eigen zeggen niet goed controleren. Maar volgens het Gerechtshof in Arnhem is de Rabobank verantwoordelijk voor de schade die een zakelijke klant heeft geleden.

Niet duidelijk genoeg geïnformeerd

De bank mag strenge regels rondom crypto hanteren, maar moet klanten daar duidelijk over informeren. Volgens de rechtbank was er echter onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de klant, die binnen een ‘onredelijke periode’ van drie maanden alle Bitcoins moest verkopen.

Waarde Bitcoins

Wanneer de klant de crypto op een later moment had verkocht zouden ze veel meer waard zijn geweest. Decos verkocht 95 Bitcoins in juli 2019, ter waarde van 1 miljoen. Tijdens de bullmarkt was de cryptomunt echter meer dan 7.5 miljoen waard.

Reactie advocaat

Michiel van Eersel is de advocaat van Decos en sprak van een ‘zeer bevredigend vonnis’. Hij vindt het goed dat nu erkend wordt dat de Rabobank zijn klant op een andere manier had moeten behandelen.

Wil je graag veilig en tegen lage kosten jouw crypto kopen? Ontdek dan nu Bitvavo! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland. 

Profiteer nu van een Exclusieve Bitvavo deal: Tijdelijk 10.000 euro gratis handelen!

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *