Onderzoeksbedrijf Elliptic weerspreekt Hamas-crypto claims

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Onlangs verstuurde de Amerikaanse senator Elizabeth Warren samen met honderd andere wetgevers een brief naar het Witte Huis en het U.S Department of Treasury om te ‘waarschuwen voor crypto’.

Het zou een bedreiging zijn voor de nationale veiligheid omdat onder andere Hamas er zijn activiteiten gefinancierd zou hebben met digitale valuta. Onderzoeksbedrijf Elliptic spreekt dat nu tegen.

Kloppen de brieven van Warren wel?

De brief met de waarschuwing voor crypto werd verstuurd op 17 oktober. Het spoorde de Amerikaanse regering aan om actie te ondernemen om de risico’s van crypto te verkleinen. Nu rijst echter de vraag of Hamas daadwerkelijk crypto donaties heeft ontvangen.

Is het verhaal dat er op die manier aanvallen op Israël werden gefinancierd wel waar? Niet volgens een onderzoek van blockchain-onderzoeksbedrijf Elliptic. Sterker nog, de onderzoekers claimen dat er geen bewijs is voor de ‘crypto donaties’ van Hamas. En dus er is sprake van ‘foutieve informatie’ in de brieven van Warren en haar mede-senatoren.

Hoeveel dollar heeft Hamas aan crypto opgehaald?

Elliptic reageert op verschillende artikelen van The Wall Street Journal over Hamas en crypto. In de krant stond dat Hamas tussen augustus 2021 en juni 2023 minstens 130 miljoen dollar aan crypto had verzameld. Een goede reden om crypto strenger aan te pakken, vonden diverse Amerikaanse politici.

Elliptic: ’Kleine bedragen’ opgehaald

Volgens Elliptic zijn de crypto bedragen die de terroristische organisatie ophaalt ‘klein’. Het gaat om duizenden dollars en zeker geen miljoenen. Aan de andere kant is het wel zo dat er onlangs verschillende campagnes worden georganiseerd om met crypto geld in te zamelen. Zo wist het pro-Hamas nieuwsplatform Gaza Now onlangs 21.000 euro op te halen.

Bevroren tegoeden

De 21.000 dollar die Gaza Now bijeen kreeg kwam grotendeels niet bij Hamas terecht. Tether bevroor namelijk 9.000 dollar. Ook werd er 2000 dollar bevroren nadat het iemand het naar een crypto exchange verstuurde.

Betrouwbaar en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency platform ter wereld.

Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus van maar liefst 5000 USDTMaak hier een GRATIS account aan >>

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *