Oekraïne maakt uitgebreid stappenplan voor AI-wetgeving

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Crypto en AI gaan hand in hand. Beide zijn technologische innovaties die branches van over de hele wereld veranderen. Het Oekraïense ministerie van Digitale Zaken kondigde op 7 oktober een routekaart aan voor regelgeving op het gebied van AI.

Daarmee is een belangrijke stap gezet in de richting van het verwezenlijken van de belofte van kunstmatige intelligentie (AI) en het waarborgen van een ethisch en verantwoord gebruik ervan.

Hoe ziet de routekaart er uit?

De routekaart, die toegankelijk is op de website van het ministerie, schetst een strategische visie die bedoeld is om de naleving van de artificial intelligence wet van de Europese Unie. Het geef het publiek meer inzicht in de gevaren van AI.

Hetzelfde geldt overigens voor crypto, dat een grote rol speelt binnen de oorlog in Oekraïne. Een jaar na het begin van de invasie in 2022 wist de regering van Zelensky maar liefst 225 miljoen dollar op te halen in crypto. Daarmee worden onder andere wapens gefinancierd.

Wat wil men met de nieuwe AI routekaart bereiken?

De routekaart voor het ministerie gaat uit van een bottom-up benadering en benadrukt een geleidelijke verschuiving naar effectieve AI-regelgeving. Bedrijven de tools geven die ze nodig hebben om zich voor te bereiden op aankomende wettelijke vereisten krijgt topprioriteit in deze strategie. Het is een proactieve strategie voor AI-beleid die gericht is op innovatie én het maatschappelijk belang.

Waarom is zelfregulering belangrijk voor bedrijven?

Het ontwikkelen van betere zelfregulering door bedrijven en het stimuleren van bedrijven om AI-technologieën ethisch te gebruiken is een van de belangrijkste doelen van dit plan.

Bedrijven krijgen de optie vrijwillige gedragscodes te ondertekenen die hun inzet op het gebied van AI bewijzen. Ook krijgt men toegang tot een witboek dat details biedt over de strategie, het schema en de fasen van de implementatie van regelgeving.

Belofte Oekraïne aan de EU

De belofte van Oekraïne om te voldoen aan de AI-wet van de EU is een bijzondere stap onderdeel naar regulering. De Oekraïense AI-wet zal waarschijnlijk niet eerder wordt aangenomen dan de AI-wet van de EU.

Wel leidt het tot een grondige evaluatie van wereldwijde AI-standaarden en –praktijken. Naar verwachting zal de tekst van nieuwe wet naar verwachting in 2024 worden ingevoerd.

Hoe zit het met AI en de Europese Unie?

De wereld van AI zal naar verwachting grote veranderingen ondergaan als gevolg van de artificial intelligence wet van de Europese Unie, die eerder dit jaar is goedgekeurd door het Europees Parlement.

De wet legt beperkingen op aan sommige diensten en -producten en verbiedt andere diensten en producten die gevaarlijk worden geacht. Denk bijvoorbeeld aan verbod op biometrische monitoring, social scoring systemen, emotie-identificatie technologieën en ongerichte gezichtsherkenningssystemen.

Oekraïne: streven naar innovatie

De proactieve benadering van AI-regelgeving door Oekraïne laat zien dat het land innovatie wil bevorderen, individuen wil beschermen en zich wil houden aan internationale standaarden.

Oekraïne bevindt zich in een goede positie om een hotspot te worden voor de ontwikkeling en toepassing van ethische AI door zich voor te bereiden op de naleving van regels van de EU.

Voordelig en veilig jouw Bitcoin en andere crypto (AI) kopen? Goed nieuws! De grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland Bitvavo laat nieuwe gebruikers tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *