Nieuwe aanklacht tegen Sam Bankman-Fried (FTX)

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Afgelopen september stond de crypto wereld op zijn kop. Het faillissement van crypto exchange FTX en de arrestatie van Sam Bankman-Fried haalde alle krantenkoppen. Het bleef even stil, maar achter de schermen is er nog van alles gaande.

Er volgt een nieuwe aanklacht, namelijk dat Bankman-Fried de wetten rondom campagnefinanciering heeft overtreden. In eerste instantie leek het er op dat deze aanklacht kwam te vervallen vanwege beperkingen in het uitleveringsverdrag, maar dat lijkt nu toch niet het geval.

Hoeveel aanklachten lopen er tegen Bankman-Fried?

Op dit moment lopen er 7 aanklachten tegen Bankman-Fried, het ooit zo succesvolle gezicht achter crypto exchange FTX. De gevallen zakenman bleek echter een fraudeur. Er wacht hem mogelijk een zware gevangenisstraf van maximaal 115 jaar als hij veroordeeld wordt voor alle aanklachten.

Problemen met toevoegen meer aanklachten

Afgelopen juli trok de Amerikaanse regering de aanklacht voor fraude met campagnefinanciering terug. Het kon geen doorgang vinden vanwege het uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Bahama’s, waar het hoofdkantoor van FTX zich bevond. Daardoor was het ogenschijnlijk niet mogelijk om na de uitlevering meer aanklachten toe te voegen.

Waar wordt het voormalige gezicht van FTX van beschuldigd?

Inmiddels lijkt de aanklacht omtrent de campagnefinanciering toch doorgang te vinden. Dankzij een paar juridische manoeuvres maakt het inmiddels deel uit van een lijst van aanklachten, waartoe ook het witwassen van geld en samenzwering.

Volgens de aanklagers was Bankman-Fried betrokken bij een illegale campagne financieringsregeling waarmee hij in alle luxe kon leven. Ook schijnt de zakenman invloed te hebben uitgeoefend op politieke figuren. Hij schijnt daarbij geld van klanten te hebben doorgesluisd om in alle weelde te kunnen leven.

Wanneer begint het proces?

In oktober begint misschien wel het ‘crypto proces van de eeuw’. Dit moment is niet geheel toevallig, aangezien het op de kop af een jaar na het faillissement van FTX is. Het is een complexe zaak vol juridisch en politiek getouwtrek en financieel wangedrag die de verbeelding overstijgen.

De uitkomst van de rechtszaak zal mogelijk een precedent scheppen voor toekomstige rechtszaken die te maken hebben met crypto. De wereld kijkt toe en wij ook!

Voordelig en veilig jouw crypto kopen? Goed nieuws! Bitvavo geeft momenteel aan nieuwe gebruikers de mogelijkheid om tijdelijk voor 10.000 euro GRATIS te handelen!

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en start met EUR 10.000 GRATIS handelen >>

(Let op! 7 dagen geldig over de eerste EUR 10.000 handelen na het aanmaken van jouw account)

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *