Krijgt India de meest waardevolle aandelenmarkt ter wereld?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

De wereldeconomie is op dit moment erg kwetsbaar. Toch stromen investeerders toe op de Indiase aandelenmarkt. Diverse indexen staan met dubbele cijfers in de plus. En dat niet alleen, want inmiddels is de aandelenmarkt van India de op drie na meest waardevolle ter wereld. Het moet alleen de Verenigde Staten, China en Japan voor zich dulden.

Groei van de Indiase aandelenmarkt

Voor veel investeerders is de Indiase aandelenmarkt een lichtpuntje in donkere tijden, met veel politieke onzekerheid en dalende koersen. Des te opvallender is de stijging van de Indiase Sensex index met maar liefst 10 procent. Het volgt dertig grote bedrijven op de voet en maakt een indrukwekkende groei door. Ook de Nifty 50 index doet het goed met een stijging van 11 procent.

Waarde Indiase aandelenmarkt overtreft Europese aandelenmarkten

Het bedrijf Refinitiv bracht de Indiase aandelenmarkt in kaart. De totale waarde van de aandelen uit het land overstijgt inmiddels de 3.5 biljoen dollar. Dat is meer dan de waarde van de twee grootste aandelenmarkten van Europa (het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) bij elkaar!

‘Schril contrast met Europa’

De indrukwekkende cijfers uit India staan volgens Sher Mehta in ‘schril contrast’ met die uit Europa. Hij is werkzaam als macro-economisch onderzoek en econometrie bij het adviesbureau Virtuoso Economics en gaf een interview aan CNN.

Groei bruto binnenlands product van India

Ook economen en fondsbeheerders zijn verbaasd én enthousiast. Volgens hen weerspiegelen de aandelen uit India de kracht van de economie uit het land. Die heeft in hun opinie zeer veel potentie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderstreept dit nogmaals met een indrukwekkend groeicijfer van het bruto binnenlands product: 5.9 procent. Daarmee presteert India beter dan alle geavanceerde economieën.

Meest dichtbevolkte land ter wereld

Ook op andere vlakken maakt India op dit moment een inhaalslag. Zo heeft het China verstoten van de nummer 1 positie als meest dichtstbevolkte land ter wereld. Dit heeft zeker zijn weerslag op de economie. Er zijn enorm veel potentiële werkgevers, werknemers en consumenten afkomstig uit het land.

Meer buitenlandse investeringen

Het is geen verrassing dat de huidige premier van India, Narendra Modi, meer buitenlandse investeringen wil aantrekken. Onlangs bracht hij een bezoek aan de Amerikaanse president Joe Biden. Daarbij werden de banden op het gebied van technologie, handel en defensie aangehaald.

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *