Japanse Yen verzwakt steeds meer

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Het gaat op dit moment niet goed met de Japanse Yen. De huidige Japanse minister van Financiën, Shun’ichi Suzuki, is bezorgd. Vandaag bereikte de munt een absoluut dieptepunt ten opzichte van de dollar. Investeerders zijn op hun hoede voor mogelijke interventies door de Japanse autoriteiten.

Kwartaalverlies van meer dan 8 procent

Een opleving van de Yen lijkt voorlopig niet aan de orde. Vandaag verzwakte het tot voorbij 145 per dollar. Er werd om precies te zijn een dieptepunt van 145.07 per dollar bereikt. Slecht nieuws voor investeerders, want dit is het laagste punt in meer dan zeven maanden. En het kwartaalverlies ligt inmiddels op meer dan 8 procent.

Gaan de Japanse autoriteiten ingrijpen?

Minister van Financiën Suzuki hoopt dat investeerders de Yen niet nog meer verkopen. Gebeurt dan wel, dan is de kans groot dat de Japanse autoriteiten ingrijpen en de munt gaan ondersteunen. Dat de Yen steeds verder verzwakt komt onder andere door het rentebeleid.

Op dit moment verhoogt de Amerikaanse FED de rente om de inflatie te bestrijden. De Bank of Japan doet echter het tegenovergestelde. Het zal voorlopig blijven vasthouden aan het softe beleid.

Relatief laag inflatiecijfer in Japan

Op dit moment ligt de rente in Japan nog onder de 0,25 procent. De Japanse centrale bank koopt obligaties met een looptijd van tien jaar op en houdt daarmee het percentage zo laag mogelijk. Dit is mogelijk omdat Japan nog niet kampt met hoge inflatie.

Op dit moment is het inflatiecijfer er 2 procent, veel lager dan in Europa en de Verenigde Staten. Dit heeft wel gevolgen. De kans is groot dat de koers van de Yen verder verzwakt ten opzichte van de dollar en de euro.

Geen goed nieuws voor beleggers

Normaliter betekent een verzwakte Yen juist goed nieuws voor beleggers. Het zorgt voor meer export, waardoor de Japanse bedrijven meer winst maken. Daar is nu echter geen sprake van.

De afgelopen jaren is de concurrentie van buitenlandse bedrijven namelijk sterk toegenomen. Daarnaast zijn de inkoopkosten behoorlijk toegenomen door de hogere olieprijs.

Laatste Beleggingsnieuws:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *