Binance behaalt overwinning in rechtszaak van SEC

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Enige tijd geleden spande de SEC een rechtszaak aan tegen Binance. Volgens de Amerikaanse toezichthouder viel de secundaire verkoop van Binance Coin (BNB), de token van de exchange, onder de effectenwetgeving van het land. Een rechter uit het district of Colombia beslist dat daar geen sprake van is. Dit is een overwinning van Binance, die een moeilijk jaar achter de rug heeft.

Vergunning voor secundaire verkoop niet verplicht

Het oordeel van de rechter uit het district van Colombia is niet alleen een overwinning van Binance, maar voor de gehele cryptomarkt. Het betekent namelijk dat een vergunning niet verplicht is voor de verkoop van digitale valuta op exchanges. Ook vallen secundaire verkopen niet onder het toezicht van de Securities and Exchange Commission. BNB is dan ook geen ‘security’.

Wat is de Howey test?

De rechter nam bij haar uitspraak de omstandigheden mee waarin cryptomunten worden verkocht. Daar moet goed naar worden gekeken, naast de essentie van het product zelf. In een dergelijke situatie speelt de zogeheten ‘Howey’ test een belangrijke rol. Dit is in feite een regulerend kader uit de Verenigde Staten om te bepalen of een financieel product wel of geen effect is.

Rechter: onvoldoende bewijs van de SEC

Tijdens de Howey test kijkt men onder andere naar het potentiële winstoogmerk van een bepaalde aankoop. Is daar sprake van? Dan is het product mogelijk een effect. Maar is dat niet zo, dan neemt de kans behoorlijk af. Volgens de rechter heeft de SEC onvoldoende bewijs om Binance Coin (BNB) te kwalificeren als effect. Kortom: BNB wordt niet alleen gekocht of verkocht voor winst.

Meer rechtszaken tussen SEC en crypto

Overigens is het niet de eerste keer dat de rechter bepaalt dat de secundaire verkoop van cryptomunten geen effectenwetgeving betreft. Afgelopen zomer kwam XRP als winnaar uit de bus in een soortgelijke rechtszaak tegen de SEC. Overigens betekent de uitspraak niet dat de juridische kwesties tussen de SEC en crypto exchanges zijn opgelost. Zo spande Coinbase onlangs een nieuwe zaak aan tegen de SEC en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Betrouwbaar en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency platforms ter wereld.

Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus tot maar liefst 30,000 USDT. Maak hier een GRATIS account aan >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *