Canadese overheid geeft enorme boete aan Binance

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Binance en wetgevende instanties: dat botert niet zo. De bekende crypto exchange heeft opnieuw een flinke boete ontvangen. Dit keer van de ‘Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada’, voor het gemak afgekort tot FINTRAC. Reden? Binance zou de financiële wetgeving van het land hebben gehouden.

Welke regels overtrad Binance?

FINTRAC houdt in Canada toezicht op financiële bedrijven en instellingen, waaronder crypto exchanges. Door middel van strenge controles bestrijdt deze waakhond de financiering van terroristische organisaties en witwaspraktijken.

Alle financiële instellingen zijn verplicht om transacties boven de 10.000 dollar te melden, maar volgens FINTRAC heeft Binance dat niet gedaan. Sterker nog: tussen juni 2021 en juli 2023 lag het aantal niet gemelde transacties boven de 10.000 dollar op bijna 6000.

Geen registratie als buitenlandse financieel bedrijf

Binance heeft volgens de Canadese toezichthouder niet alleen verzuimd om hoge transactiebedragen te vermelden, maar is ook ‘vergeten’ om zich te registreren als buitenlandse aanbieder van financiële diensten.

En dat is volgens FINTREC in strijd met zowel ‘Countering the Financing of Terrorism’ (CFT) als ‘Anti-Money Laundering’ (AML). Opvallend, aangezien de nieuwe CEO van Binance juist streeft naar meer continuïteit en stabiliteit.

Hoe hoog is de boete voor Binance

De bovenstaande overtredingen gaan gepaard met een flinke boete, om precies te zijn 6 miljoen Canadese dollars. Dit is in de VS omgerekend 4,4 miljoen dollar. En dat terwijl Binance door de SEC al eerder een boete opgelegd kreeg van 4,3 miljoen dollar. Ook in dit land overtreed de exchange wetgeving op het gebied van witwassen.

Gevangenisstraf voor CZ

Naast de boete werd voormalig CEO Changpeng Zhao veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 maanden. Hij gaf toe dat de exchange geen anti-witwasprotocol hanteerde, terwijl dit wel verplicht was door de overheid.

Betrouwbaar en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency platforms ter wereld.

Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus tot maar liefst 30,000 USDT. Maak hier een GRATIS account aan >>

Laatste Beleggingsnieuws: