Wat is Tweefactorauthenticatie (2FA)?

2FA, is een afkorting voor het Engelse woord “Two-Factor Authentication” ofwel (tweefactorauthenticatie/tweestapsverificatie). Een beveiligingsmaatregel die wordt gebruikt om de toegang tot online accounts, waaronder cryptocurrency-wallets en -beurzen extra te beveiligen.

Het vereist dat gebruikers niet alleen hun wachtwoord invoeren om in te loggen, maar ook een tweede verificatiestap voltooien, wat vaak in de vorm van een unieke code is die naar hun mobiele apparaat wordt gestuurd.

2FA is een essentiële beveiligingsmethode om de veiligheid van cryptocurrency-activa te waarborgen. Hoe dit werkt en waarom 2FA heel belangrijk is binnen de wereld van cryptocurrencies lees je hieronder.

Hoe 2FA werkt

2FA voegt een extra beveiligingslaag toe aan het inlogproces en bestaat meestal uit de volgende stappen:

 1. Wachtwoord: Als eerst voer je jouw gebruikersnaam en wachtwoord in zoals gebruikelijk om toegang te krijgen tot jouw account.
 2. Tweede verificatiestap: Nadat het wachtwoord is ingevoerd, moet je een tweede verificatiestap voltooien. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan:
  • Authenticator-apps: Het genereren van een unieke eenmalige code (OTP) met behulp van een authenticator-app zoals de Google Authenticator.
  • Sms-codes: Een eenmalige code wordt per sms naar jouw geregistreerde mobiele telefoonnummer gestuurd.
  • E-mailcodes: Een code wordt naar jouw geregistreerde e-mailadres gestuurd.
  • Hardware-tokens: Sommige organisaties bieden fysieke hardwaretokens die codes genereren.
 3. Invoeren van de code: Je voert de gegenereerde code in om toegang te krijgen tot jouw account. Deze code verandert regelmatig en is slechts een korte tijd geldig.

Belang van 2FA voor Cryptocurrency

2FA is uiterst belangrijk binnen de wereld van cryptocurrencies om de volgende redenen:

 • Beveiliging: Het voorkomt ongeautoriseerde toegang tot cryptocurrency-wallets en -beurzen, zelfs als iemand het wachtwoord van de gebruiker heeft.
 • Bescherming tegen phishing: Het beschermt gebruikers tegen phishing-aanvallen waarbij kwaadwillende actoren proberen inloggegevens te stelen.
 • Extra laag van verificatie: Het voegt een extra laag van verificatie toe aan het inlogproces, waardoor de kans op account compromis aanzienlijk wordt verkleind.
 • Compliance: Sommige cryptocurrency-beurzen en financiële instellingen vereisen 2FA als onderdeel van hun beveiligingsbeleid en om te voldoen aan regelgevingsnormen.

Conclusie

2FA, of Tweefactorauthenticatie/Tweestapsverificatie, is een hele belangrijke beveiligingsmaatregel die gebruikers van cryptocurrency en andere online accounts moeten gebruiken om hun activa te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en potentiële risico’s.

Het is een effectieve manier om de beveiliging te versterken en de kans op verlies van cryptocurrency te minimaliseren. Het wordt dan ook sterk aanbevolen voor alle cryptocurrency-gebruikers om 2FA in te schakelen voor hun accounts waar mogelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *