Wat is een Block?

Een block, in de wereld van cryptocurrency en blockchain-technologie, is een fundamenteel onderdeel van een blockchain. Dit klinkt best ingewikkeld en kan overweldigend overkomen. Laten wij daarom hieronder eens kijken wat een block precies is, hoe het werkt en hoe het wordt gemaakt:

Wat is een Block in Crypto en Blockchain?

Een block is een digitaal pakket dat gegevens bevat van meerdere transacties of gegevensrecords. Het fungeert als een bouwsteen van de blockchain, een gedistribueerd grootboeksysteem dat wordt gebruikt om transacties bij te houden en te verifiëren in cryptocurrency-netwerken zoals Bitcoin en Ethereum.

Hoe werkt een Block?

  1. Verzamelen van transacties: Het proces begint wanneer transacties worden gedaan binnen het cryptocurrency-netwerk. Deze transacties worden verzameld in een tijdelijke wachtrij, genaamd de mempool, in afwachting van verwerking.
  2. Creëren van een Block: Miners, speciale computers of knooppunten in het netwerk, nemen transacties uit de mempool en proberen ze te groeperen tot een block. Dit gebeurt door middel van een ingewikkelde berekening, bekend als proof-of-work (PoW) of proof-of-stake (PoS), afhankelijk van het specifieke blockchain-protocol.
  3. Toevoegen aan de Blockchain: Zodra een miner met succes een block heeft gemaakt, wordt het nieuwe block aan de bestaande blockchain gekoppeld. Hierbij wordt een unieke verwijzing naar het vorige block in de keten opgenomen, waardoor een ononderbroken reeks blocks ontstaat.
  4. Consensus verzekeren: Het nieuwe block wordt vervolgens verspreid naar alle knooppunten in het netwerk, die de transacties verifiëren en consensus bereiken over de geldigheid ervan. Als de meerderheid van de knooppunten akkoord gaat, wordt het block definitief toegevoegd aan de blockchain.

Hoe wordt een Block gemaakt?

Het proces van het maken van een block varieert afhankelijk van het gebruikte blockchain-protocol. Bij Bitcoin, bijvoorbeeld, moeten miners complexe wiskundige puzzels oplossen (PoW) om het recht te verdienen om een block te maken. Dit staat bekend als “mining” en vereist aanzienlijke rekenkracht en energie.

Bij blockchain-netwerken zoals Ethereum wordt het blockcreatieproces geleid door validators die hun cryptocurrency als inzet inzetten (PoS). In beide gevallen is de creatie van een block een competitief proces dat de integriteit en beveiliging van de blockchain waarborgt.

Kortom, een block is de bouwsteen van een blockchain, en het proces van het maken ervan speelt een cruciale rol bij het onderhouden van de integriteit van cryptocurrency-netwerken.

Het fungeert als een verzameling van transacties die gezamenlijk worden toegevoegd aan het grootboek, waardoor een veilige en onveranderlijke registratie van financiële activiteiten wordt gecreëerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *