Batcoinz platform onderzoekt duurzaamheid van Bitcoin: verrassende resultaten

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Bitcoin (BTC) is een fenomeen dat de aandacht trekt van een wereldwijd publiek. Ook onderzoekers houden zich graag bezig met de iconische cryptomunt. Zo verdiepte het platform Batcoinz zich kort geleden in het duurzame aspect van Bitcoin. Daarbij werd de energiemix van verschillende industrieën vergeleken met de mining industrie. De resultaten van het onderzoek zijn opvallend.

Combineren van verschillende energiebronnen

Laten we eerst eens kijken naar het begrip energiemix. Het heeft alles te maken met de energiebehoeften van een bepaalde regio, land of gebied. Door verschillende energiebronnen met elkaar te combineren kun je aan de toenemende vraag voldoen. Denk bijvoorbeeld aan hernieuwbare energie als wind of waterkracht of niet-hernieuwbare energie, zoals gas en olie.

Batcoinz is in handen van Daniel Batten, een Bitcoin ESG analist en klimaatactivist en investeerder. Zijn platform gebruikte publieke data om de duurzaamheid van Bitcoin in kaart te brengen. Wat blijkt? De cryptomunt bestaat voor maar liefst 52.6 procent uit duurzame energie.

En dat is zeker niet het enige opvallende percentage. Het blijkt dat de Bitcoin mining industrie tussen de zomer van 2019 en de zomer van 2023 een duurzame energiemix stijging kende van 38 procent. Meer dan welke industrie op onze planeet ook!

Het platform vergeleek de mining industrie met andere industrieën, en ook dat leverde verbazingwekkende resultaten op. De duurzame energiemix van de bankensector steeg met 39.2 procent, aanzienlijk meer dan de 32 procent van de industriële sector.

En de goudindustrie behaalde een percentage van slechts 12.8 procent. Nog iets meer dan de 9.8 procent van de ijzer- en staalindustrie en de 19.6 procent van de landbouwsector. De zinkrecyclingsector behaalde al helemaal een laag resultaat op duurzaam gebied: slechts 1 procent!

Veel kritiek op Bitcoin de afgelopen jaren

In de afgelopen jaren is er veel kritiek geweest op Bitcoin. Zo stellen critici dat crypto mining absoluut niet duurzaam is. Het kost inderdaad heel veel energie. Toch zijn er grote stappen gezet op dat gebied. Zo wist het bedrijf Volcano Energy uit El Salvador 250 miljoen dollar op te halen voor een groot Bitcoin mining project.

Interessant aan dit project is dat het volledig gebruikt maakt van duurzame energie. De bedoeling is dat het project 241 megawatt aan energie gaat produceren. Als dat lukt ontpopt het zich tot een van de twintig grootste Bitcoin mining bedrijven ter wereld. Kortom: een duurzaam project om in de gaten te houden.

Laatste Beleggingsnieuws:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *