Populariteit Bitcoin Runes neemt toe

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Wist je dat het mogelijk is om Non Fungible Tokens (NFT’s) te maken op de Bitcoin (BTC) blockchain? Dit hebben we te danken aan Runes tokens. Overdracht van token eigendom is nu mogelijk zonder het netwerk van Bitcoin zwaar te belasten. Runes tokens zijn een groot succes, zo blijkt uit onderzoek van Dune Analytics.

De komst van Runes

De Runes tokens zijn van kracht sinds de Bitcoin halving op 20 april. Nu al zijn ze verantwoordelijk voor meer dan tweederde van alle transacties die op het BTC netwerk plaatsen. Tot nu hebben er meer dan 2 miljoen Rune transacties plaatsgevonden, en dit aantal neemt alleen maar verder toe.

Duizenden Runes transacties

Het aantal Runes transacties heeft veel impact op het BTC netwerk. Op 23 april vonden er meer dan 750.000 transacties plaats. De volgende dag waren dit er 312.000. Veel minder, maar ook een indrukwekkende hoeveelheid.

Je kunt je dan waarschijnlijk ook goed voorstellen dat Runes invloed hebben op de inkomsten van miners. Ook daar heeft Dune Analytics indrukwekkende cijfers van. Tijdens de halving op 20 april waren Runes verantwoordelijk voor 70 procent van de totale miner fees. Op dit moment ligt dit percentage iets lager, tussen de 33 en 69 procent.

Zijn deze tokens wel duurzaam?

Ondanks het initiële succes is er ook kritiek op de Runes tokens. Is het voor miners bijvoorbeeld duurzaam op de lange termijn? Het is de bedoeling dat het een blijvende inkomstenbron is, maar of dat gebeurt is de vraag. Tot nu bestaan de meeste transacties uit memecoins. Ook neemt Runes vrij veel blokruimte in. Daardoor functioneert Bitcoin steeds minder als een peer-to-peer betaalsysteem, menen critici.

Een ‘revolutionaire stap’ voor het Bitcoin ecosysteem

Aan de andere kant is het creëren van tokens op het BTC netwerk een nieuwe stap die in de ogen van veel experts ‘revolutionair’ is. Hoe dan ook hebben Runes invloed op het ecosysteem van Bitcoin en de bijbehorende economie. De toekomst is simpelweg niet te voorspellen. Maar dat deze tokens het BTC netwerk blijvend heeft veranderd staat eigenlijk wel vast.

Betrouwbaar en veilig jouw Bitcoin en andere crypto kopen? Ontdek dan Bybit. Een van de grootste cryptocurrency platforms ter wereld.

Profiteer tijdelijk van een welkomstbonus tot maar liefst 30,000 USDT. Maak hier een GRATIS account aan >>

Laatste Beleggingsnieuws: